Teraz jest 22 listopada 2024, o 18:26

Literatura nieromansowa

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Post przez tessa15 » 24 marca 2009, o 23:04

No, a teraz z innej beczki. Szukam książki "Wielki teatr świata". To jest dramat, moralitet hiszpańskiego autora. Podobno genialne a nie mogę nigdzie dostać, nie ma w bibliotekach, ani w internecie, w formie ebooka. Słyszał ktoś coś może? Umieszczam to tu, bo to jest raczej literatura nieromansowa:P

Post przez pinksss » 24 marca 2009, o 23:17

ale nie wiemy czy dobra Obrazek

jak hiszpański moralitet to podejrzewam wszyscy są owinięci wyprutymi flakami w ramach tego teatru życia Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 24 marca 2009, o 23:29

Na allegro są teraz do kupienia Dramaty Calderona, ale nie wiem, czy akurat ta sztuka tam jest. No i kosztują 42 zł + wysyłka.

poza tym jest notka na wikipedii:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielki_Teatr_%C5%9Awiata

Z katalogu BN wynika, że ukazało się w Ossolineum pod tytułem Autos sacramentales:

http://alpha.bn.org.pl/search~S4*pol?/twielki+teatr+{u015B}wiata/twielki+teatr+s~awiata/1%2C4%2C5%2CB/frameset&FF=twielki+teatr+s~awiata&1%2C%2C2

Link nie działa w całości, ale można go skopiować i wkleić w pasek adresu.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 24 marca 2009, o 23:33

u nas tylko wydane w ramach Autos sacramentales właśnie (ta seria Biblioteka narodowa właśnie Obrazek

czasem widywalam w antykwariatach, ale w bibliotekach miejskich/czytelniach naukowych też jest do dorwania spokojnie Obrazek

ps.pinks - ależ barca popelnil o wiele bardziej straszliwa ' opowiesc - życie jest snem - zepsula mi wczesną młodość Obrazek i stoi w jawnej sprzeczności z teorią, że charakter spaczają tylko naturalistycznie przedstawione krwawe jatki Obrazek

Post przez pinksss » 25 marca 2009, o 00:51

pamiętam, a jakże- zabrano nas na to do teatru w później podstawówce/wczesnym liceum Obrazek kiedyś nie było zmiłuj Obrazek

porównywalne tylko z <span style="font-style: italic">Hamletem we wsi Głucha Dolna</span> Obrazek

Post przez mirkas1 » 29 marca 2009, o 21:31

Pinks, osobiście gorzej wspominam Andieja Rublowa z 1969 r., mimo, że Tarkowskiego. Nie dosyć, że po rosyjsku to jak tam padało !

Post przez Kasia » 2 kwietnia 2009, o 00:37

Z nieromansowych książek, które uwielbiam mogę wymienić wszystkie powieści Cliva Cussllera m. in. Na dno nocy, Sahara, Potop, Atlantyda odnaleziona,Smok, Vixen 03 itd. Dla mnie rewelacyjne książki sensacyjno przygodowe. Lubię jeszcze DiMercurio i jego military thrillers poświęcone najnowocześniejszym okrętom podwodnym. A swego czasu zaczytywałam się jeszcze w McLeanie.

Post przez Madlenita » 2 kwietnia 2009, o 16:49

Ja juz chyba polecałam serię Artemis Fowl Eoina Colfera? Taka książkowa mieszanina magii i echnologii z 13 latkiem jako głównym bohaterem (kartotekę w interpolu ma od urodzenia, bo jego rodzina od 1000 lat zajmuje się przestępstwami...)...

Post przez raen » 7 kwietnia 2009, o 02:23

calderona czytalam... hmm kilkanascie lat temu ale akurat tego nie pamietam... hmm utkwil mi w pamieci raczej dramat "zycie jest snem"

hehe ubawilam sie przy nim setnie

"polecial jak ptak lecz nie poplynal jak ryba..." (wyrzycony z wiezy "polecial" lecz utopil sie w fosie :> )

"czym cale zycie szalenstwem? czym zycie iluzji tlem?

snem cieniow, nicosci dnem,

coz szczescie dac moze niertwale

skoro snem zycie jest cale

i nawet sny sa tylko snami"

przepraszam za niescislosci... tylko to pamietam wystarczajaco dobrze zeby wzglednie dokladnie zacytowac...

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 3 września 2009, o 16:30

Ja ze swojej strony chciałabym polecić książkę <span style="font-weight: bold"><span style="color: darkred">"Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet"</span></span>, której autorem jest <span style="font-weight: bold"><span style="color: darkred">Larsson Stieg</span></span>.

[Opis z Biblionetki, fragment noty od wydawcy]

<span style="font-style: italic">Pewnego wrześniowego dnia w 1966 roku szesnastoletnia Harriet Vanger znika bez śladu. Prawie czterdzieści lat później Mikael Blomkvist - dziennikarz i wydawca magazynu "Millennium" otrzymuje nietypowe zlecenie od Henrika Vangera - magnata przemysłowego, stojącego na czele wielkiego koncernu. Ten prosi znajdującego się na zakręcie życiowym dziennikarza o napisanie kroniki rodzinnej Vangerów. Okazuje się, że spisywanie dziejów to tylko pretekst do próby rozwiązania skomplikowanej zagadki. Mikael Blomkvist, skazany za zniesławienie, rezygnuje z obowiązków zawodowych i podejmuje się niezwykłego zlecenia. Po pewnym czasie dołącza do niego Lisbeth Salander - młoda, intrygująca outsiderka i genialna researcherka. Wspólnie szybko wpadają na trop mrocznej i krwawej historii rodzinnej.

"Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet" to doskonały, pełen pasji thriller, w którym tajemnica trzyma czytelnika w napięciu aż do samego końca. Po książki Larssona na całym świecie sięgnęło już prawie 9 mln czytelników! Tę książkę można czytać na wielu płaszczyznach: jako kryminał pełen mrocznych tajemnic, jako znakomitą, wielowątkową powieść współczesną, pełną prawdziwych zdarzeń i osób, jako thriller psychologiczny z doskonale skrojonymi sylwetkami bohaterów. Autor ma fantastyczną zdolność jednoczesnego prowadzenia wielu skomplikowanych wątków, które błyskotliwie wiąże ze sobą. To pierwsza z trzech książek o Mikaelu Blomkviście i Lisbeth Salander zebranych w serii "Millennium". Mimo 640 stron - trudno się od niej oderwać! </span>

Książka jest raczej mroczna, mogę się nawet pokusić o stwierdzenie, że nieco przygnębiająca. Za to jak świetnie się czyta! Czasem odnosiłam wrażenie, że twórca pisze o niczym, jednak pisać o niczym i tak zainteresować czytelnika, to jest coś. Dla mnie to był bardziej kryminał niż thriller, ale to tylko moje własne odczucie. Czyta się szybko i wciąga, chociaż tematyka do lekkich, w moim przekonaniu, nie należy.

Zachęcam do przeczytania.

Post przez ladygreen » 4 września 2009, o 21:35

Polecam gorąco <span style="font-weight: bold">"Ulicę Rajskich Dziewic" Barbary Wood</span>

opis z okładki:

Gdy młodziutka Jasmina pada ofiarą gwałtu, okrywa hańbą nie tylko siebie, ale i całą rodzinę. Obyczaje islamu są dla niej bezwzględne. Wypędzona z Egiptu, przeklęta i skazana na śmierć, zwraca się w stronę kultury Zachodu, gdzie będzie musiała na nowo zbudować swoją tożsamość. Jednak los zechce, by po latach wróciła w rodzinne strony i poznała skrywane przez pokolenia tajemnice obłędu, cudzołóstwa i morderstwa…

„Ulica Rajskich Dziewic” to nie tylko dzieje arystokratycznego klanu Raszidów, to także barwna opowieść o obyczajowości i historii Egiptu…

Przeczytałam tą książkę jednym duszkiem Obrazek Jest wielowątkowa ale mimo wszystko akcja jest przejrzysta. Byłam zszokowana dowiadując się jak okropnie są traktowane kobiety w Egipcie-myślę, że warto o tym poczytać i po prostu to wiedzieć. Zaczęłam doceniać to, że Polska to jednak wolny kraj jeśli chodzi o prawa kobiet Obrazek

Dla entuzjastek thrillerów polecam twórczość Harlana Cobena-akcja ciągle trzyma w napięciu, jesteś na 100% pewna, że już wiesz kto dokonał zbrodni... a na ostatniej stronie czeka Cię zaskoczenie Obrazek

Post przez pinksss » 4 września 2009, o 21:42

<span style="font-style: italic">Ulica Rajskich Dziewic</span> fajna- a <span style="font-style: italic">Dominę</span> czytałaś? Obrazek

Coben tak- tylko po kilku miałam już wrażenie dobrze znanego schematu Obrazek

ale wiecie co mi się przypomniało- w liceum ogromnie lubiłam Folletta- tam u niego to aż się kłębiło Obrazek przeczytajcie sobie chociaż <span style="font-style: italic">Trójkę</span> Obrazek

Post przez ladygreen » 4 września 2009, o 22:28

Na "Dominę" niestety jeszcze nie natrafiłam ale czytałam "Psy i szakale"... No cóż, nie dorastają do pięt "Ulicy..."Obrazek

Post przez pinksss » 4 września 2009, o 23:42

to ostrzegam jeszcze przed Madonna jak ja i ty czy jakoś tak- piramidalna bzdura Obrazek

Ulubiona autorka/autor: nie sposób wymienić wszystkich ;)

Post przez Kasiag » 5 września 2009, o 22:52

Ja czytałam Barbary Wood <span style="font-style: italic">Zielone miasto w słońcu </span>i bardzo, bardzo polecam Obrazek

Mam jeszcze trzy jej książki: <span style="font-style: italic">Ulicę Rajskich Dziewic, Dominę i Gwiazdę Babilonu</span>. Z tego co piszecie wnioskuję, że to są jej lepsze powieści - przynajmniej te dwie pierwsze... Co do <span style="font-style: italic">Madonny..., </span>to zawsze mi się wydawało, że ta książka chyba jest lekko dziwna (sądząc po opisie) i jak widać miałam rację Obrazek

Post przez pinksss » 5 września 2009, o 22:56

<span style="font-style: italic">Zielone miasto</span> tez mile wspominam Obrazek <span style="font-style: italic">Gwiazdy Babilonu</span> nie czytałam, więc chętnie poznałabym opinię Obrazek

Post przez Kasiag » 5 września 2009, o 23:04

Ja też jeszcze nie czytałam - leży i czeka na swoją kolej Obrazek Jak przeczytam to na pewno sie podzielę wrażeniami Obrazek Ale liczę na to, że będzie dobra - bo Egipt, archeologia, zagadka - takie połączenia lubię bardzo Obrazek

Post przez pinksss » 5 września 2009, o 23:16

a jakaż ona? współczesna? Obrazek

Post przez Kasiag » 5 września 2009, o 23:25

Współczesna - chyba Obrazek

Opis:

<span style="font-style: italic">Kiedy w dziwnych okolicznościach umiera znany egiptolog, profesor Masters, jego asystentka nawet nie przypuszcza, że ta śmierć zaważy na jej dalszym życiu. Zaniepokojona Candice szuka przyczyny dziwnych wydarzeń i nagłego zainteresowania swoją osobą. Przeglądając pozostawione przez profesora zapiski i dokumenty odnajduje starą mapę, kamienną tabliczkę, enigmatyczne zapiski naukowca i wzmiankę o Gwieździe Babilonu. Jak się okazuje to właśnie owa Gwiazda jest obiektem zainteresowania ludzi gotowych na wszytko, by ubiec Candice w poszukiwaniach.</span>

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 6 września 2009, o 19:54

bardzo ciekawa książka

Ulubiona autorka/autor: wiele ich jest ...

Post przez Renata7 » 6 września 2009, o 23:11

Przyłaczam się i także polecam . Obrazek

Post przez Kasiag » 8 września 2009, o 15:55

Polecam bardzo gorąco <span style="font-weight: bold"><span style="font-style: italic">Kochankowie i kłamcy</span> Sally Baeuman</span>

Opis:

<span style="font-style: italic">Pewnego styczniowego ranka wyrafinowanie elegancka, piękna blondynka wysyła cztery jednakowe paczki na cztery różne adresy w Paryżu, Nowym Jorku, Wenecji i Londynie. Zlecenie, jakie otrzymuje od niej firma wysyłkowa, wydaje się proste, ale w rzeczywistości nie jest niewinne, a młoda kobieta nie jest osobą, za którą się podaje.

Fotograf Pascal Lamartine odbiera swoją przesyłkę w Paryżu, młoda reporterka Gini Hunter - w Londynie. Szef Gini powierza jej i Pascalowi opracowanie artykułu i fotoreportażu na temat Johna Hawthorne´a, pełnego uroku i charyzmy ambasadora Stanów Zjednoczonych w Londynie, o którym krążą bulwersujące plotki. Jeśli się potwierdzą, wspaniała reputacja Hawthorne´a legnie w gruzach. Czy otrzymane przesyłki wiążą się z osobą ambasadora? I oto Gini i Pascal, próbując wywiązać się ze zlecenia, trafiają na liczne tajemnice, wstrząsające niespodzianki, mordercze pragnienia... </span>

Książka jest grubaśna, ale czyta się ją jednym tchem Obrazek

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 8 września 2009, o 19:34

Z opisu przypomina mi "Grę" Penny Jordan Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 9 września 2009, o 15:53

Fakt,przypomina "Grę"

do literatury nieromansowej to jeszcze Sheldon pasuje,przeczytalam ostatnio kilka jgo książek i mi się spodobały

Post przez Kasiag » 10 września 2009, o 21:45

Nie wiem dlaczego wam sie to z Grą kojarzy Obrazek Mogę tylko powiedzieć, że jak się książkę czyta to nie ma takich skojarzeń. Grę czytałam co prawda dość dawno temu, ale coś tam zapamiętałam Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...