Teraz jest 22 listopada 2024, o 22:46

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 28 sierpnia 2009, o 18:06

ostatnio mam ciagotki alkoholowe... w sumie to prawie nie pije, ale uwielbiam slodycze alkoholowe Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 30 sierpnia 2009, o 18:52

<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">GOŁĄBKI</span></span>



Obrazek



- 1 średnia główka kapusty [nie może być ciężka i zbita, bo liście źle będą odchodziły podczas sparzania. Jeśli ktoś nie umie tego ocenić należy poprosić sprzedawcę, by wybrał odpowiednią kapustę].

- 1,5 - 2kg. mięsa mielonego [ja robię ze schabu karkowego lub łopatki, bo wtedy mięso nie będzie za suche. Żeby ułatwić sobie pracę można kupić mięso w całości i na miejscu poprosić o zmielenie]

- 2 cebule

- 1 lub 2 jajka [ja stosuję zasadę: 1 jajko na 1 kg mięsa]

- sól, pieprz, 2 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego

- 1 czerstwa bułka namoczona i zmielona razem z mięsem [niekoniecznie. Teraz nie dodawałam bułki i glołąbki na tym nie straciły]

- kilka marchewek pokrojonych w talarki.

- kilka pomidorów lub koncentrat pomidorowy do sosu

- śmietana 30% do sosu



W kapuście wyciąć głąb [dość głęboko, by gotująca się woda dotarła do głębiej położonych liści]



Kapustę włożyć do dużego garnka, zalać wodą, i gotować ją na niedużym ogniu aż liście będą miękkie Liście zdejmować [uważając, by ich nie uszkodzić] pojedyńczo i odłożyć do ostygnięcia. Z wystudzonych liści wyciąć grube nerwy tak by liście były giętkie i łatwe do zwijania.



Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Wystudzić.



Mięso [przygotowujemy tak jak na kotlety mielone] wymieszać z surowym jajkiem , podsmażoną cebulką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie z suchą, namoczoną bułką.



Farsz zawijać w liście [zakładamy brzegi do środka i zwijamy ciasno w zgrabne ruloniki]. Gotowe gołąbki można potem związać bawełnianą nicią.



Każdego gołąbka podsmażyć na patelni, by kapusta lekko się zrumieniła.



Garnek polać olejem, położyć w garnku liście kapusty, żeby ochronić gołąbki przed przypaleniem, po czym układamy dość ciasno gołąbek przy gołąbku. Między gołąbki wkladamy liście laurowe, ziele angielskie i pokrojoną w talarki marchewkę [uwaga! Marchewka lubi się przypalać, wiec należy uważać by nie dotykała dna i brzegów garnka.



Zalewamy wodą [ewentualnie rosołem lub bulionem z kostki, ale niekoniecznie, bo przecież z mięsa w gołąbkach też wytworzy się esencjonalny bulion] z koncentratem pomidorowym [lub z pokrojonymi drobno pomidorami obranymi ze skóry. Pomidory nie mają jednak tak intensywnego smaku jak koncentrat] , tak by przykryła gołąbki, na wierzch układamy liscie kapusty i dusimy około 2 godzin na średnim ogniu.



Na koniec wstawiamy gar z gołąbkami do piekarnika na jakieś pół godziny [pod warunkiem oczywiście, ze gar ma metalowe rączki, bo te ebonitowe się przypalą].



<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">SOS:</span></span>

przecier pomidorowy

3 łyzki śmietany 30%

cebula

olej

mąka



Cebulkę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na oleju, podać koncentrat pomidorowy, kiedy się zagotuje dodać śmietanę ciągle mieszając. Wlać wodę . Pogotować wszystko razem ,zagęścić mąką rozmieszaną z wodą





Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 30 sierpnia 2009, o 18:55

mniam Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 30 sierpnia 2009, o 20:42

Dzięki Dorotko Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 30 sierpnia 2009, o 20:57

Spróbuj Lucy, to naprawdę nie jest trudne. U mnie gołąbki idą jak woda i robię je w ilościach hurtowych [tzn. z 3 kg mięsa i 2 wielkich kapuch], co niestety długo trwa. Ale warto.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 30 sierpnia 2009, o 21:47

Moja siostra się pyta czy ten farsz w gołąbkach zawiera ryż Obrazek Chyba myśli ,że zapomniałaś napisać Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 31 sierpnia 2009, o 00:37

Nie, ja robię bez ryżu, ale jeśli wolicie z ryżem, to po prostu należy dodać go do mięsa. Oczywiście ryż należy wcześniej ugotować. Co do proporcji to sprawa indywidualna i wszystko zależy od tego co kto lubi. Można dodać pół na pół ryżu i mięsa, albo 1/4 ryżu i 3/4 mięsa.

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 31 sierpnia 2009, o 01:11

A moja mamuśka robi takie z kapuchą w środku Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 31 sierpnia 2009, o 01:18

Siostra dziękuję Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 31 sierpnia 2009, o 01:37

A więc robicie gołąbki z ryżem?

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 31 sierpnia 2009, o 02:22

Moja mama robi zawsze z ryżem, a na Wigilię to takie bez mięsa, z kaszą gryczaną.



I też zawsze ogromne ilości, taką indyczarkę na cały piekarnik Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 31 sierpnia 2009, o 12:13

moja babcia robi z ryzem i miesem mielonym, zawiniete w kapuscie. ja wyjadam sam srodek, bo kapusty zdzierzyc nie moge.

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 31 sierpnia 2009, o 13:42

ja dodaję ryż tylko czasami,zwykle wolę dodać namoczoną bułkę

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 31 sierpnia 2009, o 14:02

To ja mam przepis na gołąbki dla Ciebie Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 31 sierpnia 2009, o 14:12

taaak??

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 31 sierpnia 2009, o 14:23

Tak Obrazek Z posiekaną kapuchą w środku Obrazek W ogóle jej nie czuć Obrazek Ewentualnie jak jej bardzo nie lubisz możesz w ogóle kapuchy nie dawać Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 31 sierpnia 2009, o 14:35

ja gołąbki z kapustą w środku robię - bo inaczej liście zostawały na talerzach córek...a tak, wcisnę wiele witaminek i wszystko znika Obrazek

buraczków tylko się nie dało- kolor zdradził....

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 31 sierpnia 2009, o 15:21

bleeeeee; to ja juz wole mojej babci... gotowana kapusta w ogole mi nie podchodzi

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 31 sierpnia 2009, o 19:13

Kat - jeśli nie lubisz kapusty, to mielone mięso możesz zapiec w papryce. Tyle tylko, że paprykę trzeba wrzucić na godzinę do piekarnika, a nie gotować. Mięso przygotowuje się tak jak do mielonych lub do gołąbków.



Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 31 sierpnia 2009, o 19:34

oo dzieki Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 31 sierpnia 2009, o 20:49

Z tego wszystkiego sama nabrałam ochoty na paprykę faszerowaną mięsem. Taka tania teraz papryka.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 31 sierpnia 2009, o 21:47

moja kapustka w kotletech nie jest gotowana! tylko poszatkowana, sparzona wodą (żeby się ładnie wtopiła w masę mięsną) i albo to duszę (jak gołąbki) albo smażę Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 31 sierpnia 2009, o 22:03

a podaj dokładny przepis,może moje dzieci się skuszą...

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 31 sierpnia 2009, o 22:30

robisz wszystko jak na kotlety mielone: mielone mięsko, starta cebula (ja daję surową), jajko, namoczona odciśnięta bułka, starta marchewka, poszatkowana i sparzona kapusta, natka pietruszki, przyprawy (sól i pieprz, ewentualnie majeranek), wyrabiasz, i jeżeli na kotlety to obtaczasz w bułce tartej i smażysz, a jak na "gołąbki" to obtaczasz w mące i układasz do garnka z wodą (można położyć na liściach kapusty, ale wtedy jest intensywniejszy zapach i może przeszkadzać) i dusisz pod przykryciem. to tyle Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 1 września 2009, o 14:24

dzięki,na pewno wypróbuję

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości