Teraz jest 22 listopada 2024, o 22:38

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 24 sierpnia 2009, o 01:10

zapodaj przepis, jadziu Obrazek wybieram sie na impreze i cos bym z checia upiekla Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 24 sierpnia 2009, o 01:27

Dobra, niech no znajdę, tylko poprawka - to Pijany Izydor jest, pomylił mi się z Pięknym Leonem, co jest na stronie obok Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 24 sierpnia 2009, o 11:51

ja mam przepis na Pijaka

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 24 sierpnia 2009, o 12:24

juz jadzia wstawila izydorka na rauszu Obrazek jest w dziale Ciasta, placki, babki roznorakie wypieki. ja oczywiscie zapomnialam, ze takowy istnieje i tu sie podzielilam alkoholikiem... Obrazek

ale chetnie poznam przepis na pijaka Obrazek wstawilabys, ewo.p? Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 24 sierpnia 2009, o 13:14

ok

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 25 sierpnia 2009, o 21:02

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Wieprzowina z pomidorami </span>



Przepis na wieprzowinę z pomidorami. Przygotowanie: 30 min, kaloryczność 290 kcal, dla 4 osób



● 60 dag wieprzowiny na pieczeń

● 2 łyżki musztardy

● sól

● pieprz

● 5 średnich pomidorów

● 5 dymek ze szczypiorem

● bazylia



Mięso umyj i osusz, posmaruj musztardą, przypraw. Zwiąż w roladę. Ułóż w natłuszczonej brytfannie. Podlej odrobina wody, piecz 35 min w temp. 190OC. Pomidory i dymki umyj, osusz, ułóż wokół pieczeni, piecz kolejne 35 min w temp. 160OC. Od czasu do czasu obracaj mięso i polewaj sosem spod pieczeni. Podawaj udekorowane listkami bazylii.

Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 25 sierpnia 2009, o 21:13

ale mi slinka leci... a dopiero co jadlam Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 25 sierpnia 2009, o 21:22

ja tam cały czas jem orzechy w czekoladzie Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 25 sierpnia 2009, o 23:38

A dupa rośnie Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 26 sierpnia 2009, o 00:25

Dziewczyny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Obrazek Do "Pogaduch" ale już! Bo mi Lilia i Kat głowę urwą. Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 26 sierpnia 2009, o 00:39

Obronimy Cię Dorotko! Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 26 sierpnia 2009, o 00:43

Lorelei!!!! Testujesz moją cierpliwość????????? Obrazek Jeśli chcesz pogadać w tym temacie to gadaj, ale o smacznych potrawach. Masz jakiś ciekawy przepis? Jeśli nie, to zapraszam do "Pogaduch". Tam chętnie z Tobą porozmawiam na każdy temat. Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21062
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Rzeszów/Drammen
Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 26 sierpnia 2009, o 20:13

Od soboty siedzę w przetworach. Kurczę, jak ja lubię robić przetwory na zimę. Chcecie przepis na domowy ketchup?

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 26 sierpnia 2009, o 20:31

a podaj Obrazek na pewno nie zrobie, bo jestem zbyt leniwa, ale chetnie sie dowiem, co do takiego keczapu idzie poza pomidorkami Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21062
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Rzeszów/Drammen
Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 26 sierpnia 2009, o 20:59

Przepis prosty, każdy może sobie zrobić sam pyszny ketchup. O ile ma w sobie trochę cierpliwości, bo roboty przy tym sporo. Ja robię co roku, bo nie smakuje mi taki ze sklepu, a ten domowy jest pyszny i można go dodać do sosów, zup i w ogóle ma sporo zastosowań.



Podaję przepis na 1 porcję (opłaca się robić ich co najmniej kilka, żeby robocizna i koszty się zwróciły)



1 porcja:



2 kg pomidorów

1 duża cebula

0,5 szklanki octu

0,5 szklanki musztardy (najlepiej sarepskiej lub chrzanowej)

15 dag cukru

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki pieprzu



Wychodzi dość ostry, więc można zmniejszyć ilość musztardy, pieprzu i octu. Można dodać ziół, np bazylii i oregano.



Najpierw pokroić cebulę i gotować samą aż będzie bardzo miękka. Ja dodaję trochę wody, żeby się nie przypalała. Gdy cebula jest już rozgotowana, dodaję pokrojone pomidory ze skórką. To gotuję razem aż do miękkości (jakieś 2 godziny), po czym zostawiam do ostygnięcia. Gdy troch przestygnie należy całość przetrzeć przez druszlak. Ważne, żeby zrobić to tego samego dnia, kiedy się gotowało, żeby całość się nie skwasiła. Jak już jest przetarta masa, to należy ją zagotować do wrzenia i dodać resztę składników. Całość gotować mieszając, aż będzie bardzo gęste. Ja to robię na kilka dni. Trzeba przegotować ketchup co najmniej raz dziennie. Po około 3 dniach jest gotowy do zapakowania w słoiki. Do słoików należy lać gorący ketchup, po czym włożyć te słoiki do garka z wodą i zagotować do wrzenia. Gotowe.

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 27 sierpnia 2009, o 02:52

sie glodna zrobilam... sprobowalabym tego keczapu z grzaneczkami... Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 27 sierpnia 2009, o 11:12

A jaka konsystencja tego wychodzi?

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 27 sierpnia 2009, o 21:07

<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Banan cafe </span></span>



Wrzucic do blendera lub mikserem rozetrzeć:

-1 banan,

- 120 ml mleka,

- łyzeczkę kawy rozpuszczalnej,

- łyżeczkę cukru [można dać więcej, jeśli lubi się słodszą]

Schłodzić.



UWAGI - w upały można dodać tłuczony lód.





<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Krem krówkowy na rumie</span></span>



- puszka gotowej masy krówkowej [nieco mniejsza niż mleko skondensowane]

- pół litra rumu i ... to wszystko.



Masę krówkową lekko rozgrzać w kąpieli wodnej, przełożyć do większego i wysokiego naczynia np. do dużego słoika. Dolewać wolno rumu stale mieszając, a gdy masa trochę zrzednie zmiksować ją na wolnych obrotach. Następnie przelać do butelek [koniecznie z szerokim wylotem, bo krem może bardzo zgęstnieć i nie będą problemy z wydostaniem go przez wąską szyjkę butelki ]. Jeśli okaże się, że krem jest zbyt słodki, można go rozrzedzić większą ilością rumu lub czystej wódki. Smacznego!



No, kto jest odważny i wypróbuje? Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 27 sierpnia 2009, o 22:56

<span style="font-weight: bold">Likier rumowo-kajmakowy</span>



2 puszki mleka slodzonego,1 puszka mleka niesłodzonego,1/2 litra rumu



Mleko w puszkach włożyć do garnka,zalać wodą.Gotować2 i 1/2 godziny,dolewając wodę,aby puszki były zawsze zalane.Ostudzić,połączyć mleka i zmiksować.Dolać najpierw ćwiartkę rumu,dobrze wymieszać,a potem połączyć z resztą rumu.



smacznego Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 28 sierpnia 2009, o 01:12

brzmi smakowicie Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 28 sierpnia 2009, o 01:15

Nie przepadam za rumem Obrazek Ale kajmak - pychota Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 28 sierpnia 2009, o 09:24

rumu się nie czuje (na zasadzie-że to rum) chociaż ja zawsze robie z wódką (pół na pół z wodą, bo małooktanowa jestem) Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 28 sierpnia 2009, o 13:21

Ten krem krówkowy bym spróbowała Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 28 sierpnia 2009, o 17:02

ja bym jakikolwiek sprobowala...

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 28 sierpnia 2009, o 17:43

Mało wybredna jesteś .... Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości