Teraz jest 23 listopada 2024, o 03:40

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 3 czerwca 2009, o 20:54

A moja mama zrobiła dzisiaj placuszki z akacją. Pychota Obrazek



A robi się prosto - ciasto jak na placuszki z jabłkami, tylko zamiast jabłek to się wrzuca kwiaty akacji. Paluszki lizać Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 3 czerwca 2009, o 22:38

a skąd wziąć kwiaty akacji????

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 3 czerwca 2009, o 22:42

no chyba z drzewa, w końcu teraz kwitnie, tak zgaduję Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 3 czerwca 2009, o 22:46

tylko skąd wziąć drzewo...? Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 3 czerwca 2009, o 22:48

znaleźć trza, u mnie na osiedlu multum, i tak ładnie pachnie jak człowiek przy nim przechodzi Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 3 czerwca 2009, o 23:46

to kwiaty akacji sa jadalne??? o lol... Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 5 czerwca 2009, o 20:34

Jak widać jadalne, bo ciągle żyję Obrazek

A mama to od wujka spod Lublina przywiozła - część do dzbanka, część na patelnię Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 30 czerwca 2009, o 17:03

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Spaghetti z warzywami</span>



Pyszne spaghetti z warzywami. Porcja: 650 kcal Przygotowanie: 25 minut Dla 4 osób



● po strąku czerwonej i żółtej papryki

● bakłażan

● cukinia

● 4 łyżki oliwy

● 1–2 ząbki czosnku

● 2 kostki bulionowe z oliwą i ziołami

● 500 g makaronu spaghetti

● garść rukoli

● 150 g sera feta

● suszony tymianek

● sól ● pieprz



■ Papryki opłukać. Ułożyć na blasze posmarowanej łyżką oliwy. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Następnie przełożyć papryki do plastikowego woreczka, zamknąć go i odstawić na 10 minut.

■ Bakłażan i cukinię opłukać. Pokroić w niezbyt grube plastry. Łyżkę oliwę rozgrzać na dużej patelni. Układać na niej sukcesywnie plastry cukinii i bakłażana i smażyć z obu stron, skrapiając resztą oliwy.

■ Papryki, po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych, pokroić w paski. Delikatnie wymieszać z cukinią i bakłażanem oraz obranym i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

■ Kostki bulionowe rozpuścić w litrze wrzątku. W bulionie ugotować makaron. Odcedzić, zostawiając trochę wywaru. Makaron rozłożyć na talerze, skropić wywarem. Obłożyć warzywami i listkami rukoli. Posypać pokruszoną fetą oraz tymiankiem.

Obrazek



<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Faszerowane pieczarki</span>



Przepis na faszerowane pieczarki. Przygotowanie: 40 min, kaloryczność 240 kcal, dla 4 osób.



SKŁADNIKI:

● 20 dużych pieczarek

● 2 łyżki masła

● 3 dymki ze szczypiorem

● po 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej

● 1/2 szklanki kremówki

● 1/2 szklanki startego żółtego sera

● zioła prowansalskie

● sól

● pieprz

● natka



Pieczarki umyj, osusz. Odetnij trzony, posiekaj. Na połowie masła obsmaż kapelusze, osącz z tłuszczu. Na reszcie masła zeszklij posiekane cebule (szczypior odłóż do sałatki), dodaj połowę pokrojonych drobno papryk, podsmaż razem. Dodaj posiekane trzony, śmietanę, ser, przyprawy, wymieszaj. Podgrzewaj, aż ser się rozpuści. Farsz nałóż do podsmażonych kapeluszy. Ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, zapiekaj 10 min w temp. 180°C. Posyp natką. Podawaj z grzankami i sałatką z pomidorów, resztą papryki i szczypioru.

NASZA RADA: Nafaszerowane pieczarki możesz panierować w jajku i tartej bułce i smażyć z obu stron na oleju – będą bardzo chrupiące.

Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 12 lipca 2009, o 14:39

Mama moja właśnie wróciła z wesela, które robiła i przywiozła koreczki owocowe Obrazek Pychotka, a wyglądają jeszcze lepiej Obrazek



Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1729
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Opole

Post przez Martita » 12 lipca 2009, o 14:48

Moja sister robi jakiś poncz z arbuza. Rozdrabnia go i dolewa do niego szampana, tylko nie pamiętam w jakich proporcjach i czy coś jeszcze dodaje Obrazek Podobno bardzo smakowite Obrazek Sama nie miałam okazji pić, poza tym jakoś specjalnie za arbuzem nie przepadam Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 12 lipca 2009, o 17:31

W czasie upału mogłabym się odżywiać wyłącznie arbuzem - uwielbiam Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 12 lipca 2009, o 17:33

Te różowe w koreczkach to właśnie kawałki arbuza. I wetknięte wszystkie też są w arbuza wyciętego na kształt koszyka Obrazek

Te dzisiejsze co prawda nie wyglądają tak spektakularnie, ale i tak nie są najgorsze Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1729
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Opole

Post przez Martita » 12 lipca 2009, o 18:12

Przyznam, że wyglądają smakowicie. Kiedyś robiłam z kumpelą podobne na jej urodziny. Wtedy odkryłam czerwone pomarańcze, pyszności Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 12 lipca 2009, o 19:08

To tak jak ja Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 12 lipca 2009, o 19:29

Ja też , przed chwilą skończyłam go jeść Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1899
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Kasia » 1 sierpnia 2009, o 18:00

Oj kocham arbuzy i to w każdej ilości, a zmieniając temat, czy ma któraś jakiś fajny i prosty przepis na lody? Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 1 sierpnia 2009, o 18:21

Spisałam kiedyś przepis na lody waniliowe jak robił facet w Domowej kawiarence na Polsacie - wyszperam potem i wkleję Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1899
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Kasia » 6 sierpnia 2009, o 19:08

Skoro nikt mnie nie chciał wspomóc, więc sama znalazłam bardzo prosty przepis na lody i się z Wami podzielę:



1 bita śmietana w proszku np. śnieżka,

3 jajka,

3 łyżki cukru,

1 cukier waniliowy

3/4 szklanki mleka

kakao, mus owocowy, sok z cytryny, wywar z kawy itp.



Śmietanę w proszku zmieszać z 3/4 szklanki mleka i ubić. Osobno ubić pianę z białek z trzech jajek, dodać cukier waniliowy i 3 łyżki cukru. Do tak ubitej piany dodać żółtka, a następnie wcześniej ubitą śnieżkę. Potem w zależności od tego, na jakie lody mamy ochotę, można dodać kakao, mus owocowy lub inne dodatki, żeby uzyskać określony smak. Rozlewamy do pojemniczków i wstawiamy do zamrażalki. ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 12 sierpnia 2009, o 22:17

do wszytskich fanek arbuza pies moich rodziców też go kocha zabił by dla niego, rzuca się cieżarem całego swego psiego ciałą na osobę, która ma arbuza i wybija z rąk i w spokoju zjada z ziemi, bo wiadomo nikt już o takiego z ziemi bić sie nie będzie





melona też lubi



a jak się tak zastanowić to ta biała bestia zje wsyztsko

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 12 sierpnia 2009, o 22:37

Mamy unikać twojego psa, znaczy? Obrazek



Dobrze, że ja już dzisiejszą porcję zjadłam Obrazek Bardzo był dobry nawiasem mówiąc, nie zawsze się taki trafia Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 12 sierpnia 2009, o 22:47

unikanie psa mocih rodziców to jest dobra myśl, gdyż ona ma zwyczaj skakać na nogi i opierać się łapkami co kończy sie podrapanymi i brudnymi nogami bo łapek sobie bestia nie myje Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 13 sierpnia 2009, o 01:27

Jadłaś arbuza ? Obrazek U mnie wszystkie jakieś zgniłe a trochę się pochodziłam za nim Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 13 sierpnia 2009, o 02:52

Jem prawie codziennie Obrazek Ale mam świetny warzywniak na osiedlu, pani zawsze powie, czy warto coś konkretnego kupić czy akurat kiepska dostawa. A ten dzisiejszy arbuz był naprawdę wyjątkowo dobry, bo ostatnia to już raczej taka przeciętność leciała.

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 22 sierpnia 2009, o 17:40

Na prośbę gmosi, oto dżemopodobne gówienko z kawałkami brzoskwini Obrazek



Zdjęcie z komórki, więc wygląda jak wygląda Obrazek



Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 22 sierpnia 2009, o 18:13

nie wygląda fajnie Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość