przez kasiek » 1 stycznia 1970, o 02:00
aaaa!!!!!!!!!!!
Agrest przecinków nikt mi się nie czepiał [img:biytjop9]http://picsrv.fora.pl/images/smiles/new_tongue.gif[/img:biytjop9]
za to zostałam pojechana za spoilery [img:biytjop9]http://picsrv.fora.pl/images/smiles/rofl.gif[/img:biytjop9] , ale jak to tak recenzja Palemr bez spoilerów [img:biytjop9]http://picsrv.fora.pl/images/smiles/evillaugh.gif[/img:biytjop9] temu też mam szanse poprawić me wypociny,zgodnie ze wskazówkami Frin
Na wstępie zaznaczam, jak co niektórzy autorzy recenzji romansów, że tak naprawdę to czytuję jedynie Ambitną Literaturę, a ta książka wpadała mi w ręce przez przypadek. W rzeczywistości wieczorami rozkoszuję się Dostojewskim i Proustem, unikając jak ognia tego typu książek, które reprezentuje to dzieło, bo wszak branie do ręki czegoś takiego to wstyd i hańba dla Prawdziwego Czytelnika. To tyle tytułem wstępu . Przechodzę do recenzji, która właściwie recenzją nie jest a jedynie kilkoma uwagami odnoszącymi się do „Kłamstw i tajemnic” Diany Palmer. Byłaby to prawdziwa recenzja, gdybym miała do czynienia z Ambitną Literaturą ale tak….
Zanim jednak przejdę do części znęcająco-pastwiącej się nad książką, chcę zaznaczyć o Czytelniku, który zbłądziłeś i tylko przypadkiem tu zajrzałeś, że zdradzam sporą ilość rozwiązań fabularnych. Dlatego też jeśli chcesz do czytania tejże pozycji przystąpić bez uprzedniego poznania faktów, odstąp od mych przemyśleń.
Prawdopodobnie* Diana Palmer nie zawiodła swoich nie- czytelników, a mnie przede wszystkim , po raz kolejny. Prawdopodobnie jak zawsze mamy do czynienia z książką iście palmerowską**. Prawdopodobnie czytelnik znajdzie tu wszystko za co kocha tę pisarkę, poczynając od bohaterki udręczonej do granic możliwości i wybitnie tumanowatego bohatera, w szczególności w kontaktach z bohaterką, poprzez zawiłą intrygę?], aż do tego czegoś nieokreślonego, co sprawia, że książki tej pani czyta się na jednym oddechu. Powiem krótko: warto przeczytać tę książkę, bo prawdopodobnie Palmerka już dawno nie obdarzyła swej bohaterki taką ilością problemów i kłopotów. Pozwolę sobie przytoczyć parę.
1. Jako dziecko przez trzy dni była przetrzymywana przez pedofila i wielokrotnie gwałcona. Prawdopodobnie.*
2. Ma cały brzuch w bliznach bo pedofil próbował ją zadźgać scyzorykiem. Prawdopodobnie.*
3. Jej babcia to pijaczka, która bardzo źle traktuje bohaterkę. Prawdopodobnie.*
4. Poza babcią bohaterka nie ma rodziny. Prawdopodobnie.*
5. Kiedy była mała rodzice się rozwiedli, ojciec zmarł w wyniku wypadku samochodowego, a matka popełniła samobójstwo . Prawdopodobnie.*
6. Ma problemy w kontaktach z innymi ludźmi . Prawdopodobnie.*
7. Ma bardzo ciężką wadę serca. Prawdopodobnie.*
8. Jej mężczyzna to totalny tuman . Prawdopodobnie.
9. W każdej chwili może stać się ofiarą mordercy. Prawdopodobnie.*
10. Jest biedna - nie ma kasy na nowe ubrania. Prawdopodobnie.*
11. Z biedy musiała na pogrzeb babki iść w starej sukience zmarłej. Prawdopodobnie.*
12. Musi pracować na dwóch etatach . Prawdopodobnie. *
13. Kojot zabija jej kota.*** . Prawdopodobnie.*
14. Skręca nogę w kostce. Prawdopodobnie.*
15. Staje się ofiarą fobii swego faceta. Prawdopodobnie.*
16. Nie umie się porozumieć z tym swoim facetem. Prawdopodobnie.*
ale są i pozytywy :
1. Zna arabski. Prawdopodobnie.*
2. Zbije wielki majątek bo ma PLAN (Genialny) Prawdopodobnie.*
3. WSZYSTKO KOŃCZY SIĘ DOBRZE. Prawdopodobnie.*
UWAGA: W Jacobsville nie wolno ubierać się wyzywająco i być agresywną w stosunku do facetów, nie wskazane jest na przykład kładzenie ręki na kolanie. Hm... lepiej również nie być bogatą, bo to dyskwalifikuje cię na rynku matrymonialnym.
To tyle, a ja wracam do Dostojewskiego.
A miały być tu jeszcze cytaty z Owidiusza i cały tekst miał być po łacinie, ale co za dużo to niezdrowo, w końcu nie każdy wie, kto to Owidiusz, i nie każdy zna łacinę.
Przypisy:
*prawdopodobnie, bo wszak takiej literatury się nie czyta Mruga
**kto przeczytał jakąkolwiek jej książkę, wie o co chodzi Mruga
*** kot był stary i śmierdzący
A przecinki to na końcu
jedna uwaga Fringillo muszę zaznaczyć, ze co niektórzy bo nie wszyscy trafiło mi się parę recenzji bez wspominania o Ambitnej Literaturze. [img:biytjop9]http://picsrv.fora.pl/images/smiles/new_naughty.gif[/img:biytjop9]