Teraz jest 23 listopada 2024, o 23:28

Romans + fantastyka

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Post przez raen » 31 października 2007, o 00:38

rice anne kroniki wampirze przeczytalam wstyd przyznac... tylko wywiad z wampirem i wampir lestat z ktorych lestat bardziej mi sie podobal...

samej autorki najlepsza ktora przeczytalam to krzyk w niebiosa Obrazek

liznelam ze sie tak wyraze Obrazek sluge kosci i kilka tomow godziny czarownic ale tak dawno ze prawie nie pamietam... nie dotknelam nowych kronik wampirow ani spiacej krolewny...

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 31 października 2007, o 01:00

Z Kronik Wampirów najbardziej podobała mi sie Królowa Potepionych. Gorąco polecam.

Sa jeszcze "Nowe Kroniki Wampirów" A. Rice - Pandora i Wampir Wittorio.

Pandora fajna, a druga ksiązka taka sobie.[/quote]

czytałaś oryginał czy tłumaczenie?

bo ja rice po polsku nie bardzo trawię.

Ulubiona autorka/autor: Linda Howard (niezmiennie)

Post przez Smoczyca » 31 października 2007, o 01:14

Jak mam wybór, to wolę po polsku. Nie lubię się za bardzo babrać ze słownikiem, za to lubię rozumieć wszystko co do słowa... Właśnie zabrałam się za królową potępionych. Hm... Jestem ciekawa, czy mi się będzie podobać...

Post przez Roma » 31 października 2007, o 01:27

Bardzo proszę, żęby nie obrażac mnie i moich przekonań. Traktujmy się z szacukkiem. A tak na marginesie mnie się moja mysz podoba, a książek o wa,pirach przeczytałam więcej niż ty.

Post przez raen » 31 października 2007, o 01:48

ja rowniez czytam polskie... wydania...

fringilla a ktore Kenyon sa z watkiem s-f?

Post przez Fringilla » 31 października 2007, o 04:11

najbliżej s-f jest The League.

Kenyon ma na swoim koncie serie (od napopularniejszych zaczynając):

- Dark-Hunters: w klimacie Buffy, ale nie aż tak dla nastolatków (urban fantasy) - mocne balansowanie mitologią przede wszystkim grecką, ale i celtycką, z nadbudówką sumeryjską i mitem Atlantydy Obrazek współczesne wampiry, zabójcy wampirów, demony maści wszelakiej, zwierzołaki, no i mnóstwo bogów, pólbogów itd. ponadto dużo ciężkich brzmień (autorka twierdzi, że jest gotką Obrazek, mieszania w czasie (niektórzy bohaterowie liczą wiek sobie w tysiącleciach) Obrazek

- Lords of Avalon: tym razem autorka krąży wokół legend arturiańskich, dużej dawki magii, ale i podróż w czasie (do XX i XXIw.)

- Brotherhood of the Sword/The MacAllisters - cykl historyczny, czasy wojen krzyzowych, i szkockie klimaty.

- Sea Wolves: cykl piracki z czasów wojny brytyjskoamerykańskiej (II poł. XVIIIw.)

- Bureau of American Defense: współczesne, o tajniejszej niż wszystkie CIA, DEA, FBI agencji rządowej BAD rekrutującej samych niegrzecznych chłopców i równie niebezpieczne dziewczyny Obrazek

- The League: czysty futurystyczny - klimat od blade runnera (film) przez flesha gordona po gwiezdne wojny i seriale anime typu macross, jak dla mnie; najstarsza w sumie seria - 4 wydane rzeczy: Born of the night, Born of fire, Paradise City, Fire and Ice.

- oddzielną niezależną powieścią jest Deamon 's Angel: angelologiczne, średniowieczne z zezowatym kocięciem w tle.

Post przez Smoczyca » 31 października 2007, o 11:56

A tobie się wydaje, że wampiry to tylko w książkach?

Post przez diawie » 31 października 2007, o 16:37

ogladajac ceny ksiazek anglojezycznych w empiku zaczynam bardzo zalowac ze nie umiem czytac po angielsku bo jest naprawde kilka wspanialych autorek z waszego opisu np .Kenyon ktore pisza o wampirach i nie wiem czy kiedykolwiek doczekam sie ich w j. polskim abardzo bym chciala je przeczytac pewnie bede probowac po angielsku sie uczyc ale czuje ze ciezko bedzie

Post przez pinksss » 31 października 2007, o 16:40

prawda że spora większość jest tańsza?? aż miło!!!

Post przez diawie » 31 października 2007, o 16:47

szkoda ze u nas w ksieganiach polskojezyczne ksiazki drogo kosztuja bo za 100zl mozna ze trzy tylko kupic- rozpacz a tyle jeszcze mi brakuje ktore chcialabym miec w mojej biblioteczce

Post przez agas32 » 1 listopada 2007, o 02:44

Witam ponownie,

Kroniki wampirów - czesc czytalam po polsku czesc po angielsku.

Czy mozecie mi podac autorow i tytuly, ktore polecalybyscie przeczytac po angielsku (ksiazki z wampirami).

Mam spory zbior e-bookow (ponad 100 tytulów), ale moze wy podacie cos nowego i ciekawego.

Post przez Fringilla » 1 listopada 2007, o 03:17

to zależy, co lubisz Obrazek co jeszcze czytałaś oprócz wymienionych powyżej?

ja ide zwykle w bardziej wilkołaczą stronę, ale... Obrazek

znasz maggie shayne?

Post przez raen » 1 listopada 2007, o 03:32

ja rowniez wole zmiennosztaltnych... zaczelam od norton lampart... roberson kroniki cheysuli... niestety w jezyku polskim tylko... przynajmiej na razie Obrazek

Post przez agas32 » 1 listopada 2007, o 20:29

Dzieki za odpowiedz.

Tak naprawde, mono tego ze mam spora biblioteczke e-bookow o wampirach, zmiiennoksztaltnych itd. czytalam niewiele.

We wrzesniu spedzialm sporo czasu czasu w domu na zwolnieniu lekarskim. Nie mialam co robic wiec buszowalam w internecie i posciagalam wlasnie mnostwo ksiazek.

Do tej pory przeczytalam kilka Christine Feehan, Sherrilyn Kenyon, Lynsay Sands, Marta Acosta, Charlaine Harris, Jennifer Armintrout, JR Ward, Katie McAlister.

W swoim zbiorku mam rowniez Magie Shayne (Twilight series - 13 ksizek), ale nie przeczytalam zadnej z nich.

Pisalam juz wczesniej czy czytalyscie moze Stepchanie Meyer - Zmierzch? Tez o wampirach.

Post przez Fringilla » 1 listopada 2007, o 22:57

accosty nie czytałam - dobra?

meyer jakiś czas temu miałam w łapach i nie powiem - niezła, ale to raczej paradoksalnie książka dla młodzieży trochę. u nas jeszcze nie wydano dalszych części Obrazek

trochę jak buffy ale nie w stronę totalnego przegięcia jak u kenyon i zdecydowanie grzeczna (hehe - dlaczego? dobry twist).

ogólnie i niezaskakująco romanse z wampirami w większości idą w stronę mocnej erotyki (tego jest mnóstwo), więc znowu - co kto lubi.

Shayne pisze ciekawie, a jej książki są zarazem mocno wiccańskie Obrazek wampiry i czarownice Obrazek i ja wolę właśnie cykl twilight.

mnie ponadto do gustu przypadło parę pozycji z cyklu Crimson City - lekko futurystyczne, koegzystencja ludzi, wampirów i wilkołaków.

czasem zdarzają się też niezłe rzeczy wsród historycznych (np.niektóre maggie shayne, A dance in the dark Karen Ranney).

Post przez raen » 2 listopada 2007, o 04:12

w ksiazkach lubie gdy starcia jesli juz sa odbywaly sie z bliskiej odlosci gdy przeciwnicy widza sie twarza w twarz walcza klami pazurami albo bronia biala a jesli strzelaja to z lukow mam to chyba z dziecinstwa po thorgalu... lubie jak akcja fantazy umiejscowiona jest swiecie alternatywnym gdzie technika nie jest zbyt dobrze rozwinieta... standardowe oczekiwania po takich pracach... choc jesli dobre nie gardze s-f

Obrazek

Post przez Smoczyca » 2 listopada 2007, o 12:46

Zastanawiam się, czy świat alternatywny to dobre określenie... Rozumiem, że chodzi ci raczej o inny świat, zupełnie nie związany z Ziemią, chociaż wzorujący na jej histori. Bo świat alternatywny kojarzy się raczej z naszą historią, ale opowiedzianą inaczej... A może źle zrozumiałam? W sumie, to jest bardzo fajny temat. Kto co woli? Świat czysto fantastyczny, alternatywna Ziemia czy może Ziemia przyszłości albo inne planety jak w s-f? Ja idę głównie w pierwszy kierunek, chociaż i drugim nie gardzę. Podoba mi się też taka fantastyka dziejąca się we współczesności, czyli coś w rodzaju akcji dziejącej się za kurtyną oddzielającą nasz zwykły świat od tego niezwykłego... Uf... Zamotałam Obrazek

Post przez wiecznalilia » 2 listopada 2007, o 14:13

Mam tę książkę ale jakoś nie umiem pozbierać się do czytania

Post przez Kasia » 2 listopada 2007, o 16:11

Dragon... chyba wiem co masz na myśli.

A tak na marginesie to osobiście bardzo lubię takie standardowe wymieszane rasy np. elfy ludzie krasnoludy. Chyba mi to po Tolkienie zostało. A zwłaszcza lubię kiedy następuje pomieszanie ras. Mówię tu o romansie na przykład elfa z ludzką kobietą itd. Jedno jest pewne. Bardzo lubię kiedy miłośc bohaterów osnuta jest jaką tajemniczością i... no już sama nie wiem.

Post przez Fringilla » 2 listopada 2007, o 18:08

Dragon - nie zamotałaś Obrazek rzuć okiem na http://en.wikipedia.org/wiki/Fantasy_subgenres

ze szczególnym uwzględnieniem Romantic Fantasy

niestety na razie nie trafiłam na polską wykładnię tematu i nie znam polskich nazw/odpowiedników Obrazek

Post przez agas32 » 3 listopada 2007, o 01:51

Do Fringilla:

Marta Acosta do tej pory wydala 2 ksiazki:

Happy hour at Casa Dracula

Midnight Brunch

Sa fajnie napisane, z humorem. Mnie sie podobalo.

Post przez pinksss » 3 listopada 2007, o 01:58

Midnight brunch- ale cudny tytuł Obrazek

Post przez Fringilla » 3 listopada 2007, o 02:49

agas32- dzięki, i faktycznie fajny tytuł Obrazek

Post przez Smoczyca » 4 listopada 2007, o 20:23

Spotkałam się ze znacznie skróconym opisem na polskiej wikipedii. Też był podany podział i wszystko, ale bez konkretnych wyjaśnień.

Post przez diawie » 5 listopada 2007, o 12:11

Pinks czy przeczytalas juz kontynuacje ,,po polnocy,, T.Medeiros czekamy na wrazenia i streszczenie.Jak jeszcze jestes w trakcie to dalej cierpliwie czekamy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...