Teraz jest 23 listopada 2024, o 03:18

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 19 kwietnia 2009, o 22:26

SCHABOWE PO GÓRALSKU



schab

kapusta kiszona

pieczarki

cebula

sól, pieprz ,itd



normalnie robimy kotlety (czyli tłuczemy schab, w przyprawy, mąkę, jajko i bułkę tartą) smażymy

na pozostałym tłuszczu dusimy kapustę , oddzielnie pieczarki i cebulę.

jak się wszystko poddusi to łączymy kapustę z pieczarkami i cebulą, przyprawiamy.

do formy żaroodpornej wkładamy warstwę kapusty, na to kotlety, znów kapusta i znów kotlety..

wkładamy to do piekarnika na ok 40 minut (zależy od piekarnika, u mnie siedziało ponad godzinę w 180 stopniach).

podajemy z kartoflami.

pycha, w końcu smakowały mi moje schabowe Obrazek

 
Posty: 3729
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Piotrków Tryb./Dogewa

Post przez Madlenita » 20 kwietnia 2009, o 14:35

Jutro jadę kupować mięsko na to szybkie gotowanie... Zobaczymy co z tego wyjdzie...

Ja ostatnio piekłam kurczaka, bo stwierdziłąm, że upieczony przetrwa w lodówce, a rosuł na 100 % by się zesuł...

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 20 kwietnia 2009, o 20:38

zrobiłam sobie właśnie sałatkę z tuńczyka Obrazek



puszka tuńczyka ja daję dwie Obrazek

jedna , albo dwie torebki ryżu, zagotować

20-30 dag ogórków kiszonych, pokroić w kostkę

puszka kukurydzy



wszystko mieszamy dodajemy majonez pieprz i sół do smaku Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez futerko » 7 maja 2009, o 15:08

SALATKA Z GYROSA



Właśnie skończyłam szykować przysmak dla mojej rodziny



pierwsza warstwa w misce--kurczak pokrojony w kosteczkę ,usmażony z dodatkiem przyprawy do gyrosa,układamy go w misce kiedy jest zimny



na to pokrojona surowa cebula w drobną kosteczkę



następnie pokrojony w kosteczkę ogórek kiszony



polać keczupem i rozsmarować na cala warstwę ogórków



potem puszkę kukurydzy



następnie warstwa majonezu



na samą górę dajemy kapustę pekińska,którą szykujemy na samym początku(kapustę pekińską kroimy i posypujemy delikatnie kucharkiem,ostawiamy i kiedy wszystkie warstwy mamy gotowe dajemy na sama gore kapustę)

Można jeść na ciepło albo zimno do wyboru



SMACZNEGO Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 8 maja 2009, o 11:11

też pisałam ten przepis wcześniej tylko z mała modyfikacją: ogórki to korniszony a zamiast kukurydzy daję ananasa, a ketchup idzie na cebulę, potem ogórki, ananas i majonez

Avatar użytkownika
 
Posty: 21
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez futerko » 8 maja 2009, o 13:32

Czyli,że według uznania można zrobić.Ja wypróbuję teraz tak jak ty napisałaś z ananasem bo tak jeszcze tej sałatki nie jadłam. Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 8 maja 2009, o 15:21

ja ją bardzo lubię i jutro będę robić bo goście będą Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 8 maja 2009, o 15:38

My gyrosa mamy na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Świąteczne danie.

 
Posty: 3729
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Piotrków Tryb./Dogewa

Post przez Madlenita » 8 maja 2009, o 15:49

Właśnie gyrosa chyba moja cioci robi na każdą rodzinną mprezę, cieszy się dużym powodzeniem...

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 12 maja 2009, o 14:53

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Orzechowe paluszki z drobiu </span>



Przygotowanie: 35 min, kaloryczność 240 kcal, dla 4 osób



SKŁADNIKI:

● 40 dag filetu z indyka

● sól

● pieprz cayenne

● 4 łyżki majonezu

● żółtko

● 3/4 szklanki tartej bułki

● 3/4 szklanki siekanych nieosolonych orzeszków ziemnych

● olej



Mięso umyj i dokładnie osusz, przekrój w poprzek na plastry, a następnie pokrój w paski o szer. 2 cm, oprósz przyprawami. W jednej miseczce wymieszaj majonez z żółtkiem, a w drugiej – tartą bułkę z orzechami. Kawałki mięsa panieruj najpierw w majonezie, a następnie w orzechach. Smaż w dużej ilości rozgrzanego oleju, z obu stron na chrupiąco. Podawaj z ryżem na sypko i duszonym szpinakiem.



Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 12 maja 2009, o 14:55

Nie znoszę majonezu, ale szpinaczek wygląda zachęcająco Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1379
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post przez Patitih » 12 maja 2009, o 15:50

a jak go jeszcze by tak wymieszać z jajeczkiem i masełkiem, mhmm

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 12 maja 2009, o 15:58

Mmm, chyba skonsumuję na obiad tartę ze szpinakiem Obrazek (nie ma jak zapas w zamrażalniku Obrazek )

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 12 maja 2009, o 16:05

Ja będę mieć placki Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 12 maja 2009, o 16:09

Ze szpinakiem?

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 12 maja 2009, o 16:14

Nie, bleee

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 12 maja 2009, o 16:22

Rozumiem, że nie zaliczasz szpinaku do kulinarnych smakołyków, Lilio Obrazek



Ja bardzo lubię i o te placki pytałam, bo u mnie w domu jednym ze szpinakowych dań są placki ziemniaczane (duże, tarte na grubych oczkach) ze szpinakiem na wierzchu. Szpinak jest z jajkiem (smażone razem na patelni) i oczywiście czosnkiem Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 12 maja 2009, o 17:40

U nas szpinaku się nie je. Kiedyś mama kupiła rybę ze szpinakiem. Bleeee



Jakoś nikt z rodzinki nie preferuje tego warzywa.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 12 maja 2009, o 18:40

i jeszcze trochę czosnku i pieprzu...mniam mniam

Agrest zazdroszcze ci tej tarty....

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 12 maja 2009, o 18:45

Ja też lubię szpinak. Nawet bardzo.

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 12 maja 2009, o 19:29

Melduję, że tarta była bardzo smaczna Obrazek



Lilia, oczywiście każdy lubi co innego, ale zaryzykuję stwierdzenie, że nie jadłaś po prostu dobrze przyrządzonego szpinaku (tak wnioskuję z opowieści o kupnej rybie Obrazek ) Ja też kiedyś nie jadłam szpinaku, bo moja mama była w dzieciństwie karmiona rozgotowaną papką i zraziła się na wiele, wiele lat Obrazek Na szczęście przyszła moda na szpinak, pojawiło się wiele fajnych przepisów, a ja stałam się wielką fanką tego warzywa Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 12 maja 2009, o 19:43

Popeye Obrazek Obrazek Obrazek



szpinak rządzi Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 28668
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 12 maja 2009, o 22:31

no ba Obrazek

ale faktycznie u mnie od czasu, gdy dostepny jest nie tylko w formie mrozonej brei Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 19 maja 2009, o 16:38

Ależ nabrałam smaku na...



<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Młode ziemniaki z rozmarynem</span>



Przygotowanie: 30 min, kaloryczność 210 kcal, dla 4 osób



● kilogram małych młodych ziemniaków

● sól

● 3 łyżki masła

● 3 łyżki oleju

● mały oscypek

● 2 łyżki posiekanego rozmarynu

● łyżka oregano

● sól ziołowa

● świeżo, grubo zmielony pieprz



Ziemniaki dokładnie umyj (tak aby nie uszkodzić skórki). Pokrój na połówki, obgotuj kilka minut w osolonej wodzie. Odcedź, przestudź. Na patelni z grubym dnem rozgrzej masło i olej, smaż połówki ziemniaków, aż staną się złociste i chrupiące (od czasu do czasu delikatnie potrząsaj patelnią). Wsyp pokrojony w kostkę oscypek, oberwane z gałązek listki rozmarynu i oregano, smaż jeszcze 2 min. Oprósz solą i pieprzem, udekoruj ziołami. Podawaj z jogurtem.

Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 26 maja 2009, o 20:00

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Roladki z ziołowym farszem </span>



Przygotowanie: 40 min, kaloryczność 170 kcal, dla 4 osób



● 60 dag filetu z piersi indyka

● sól

● pieprz

● olej

● musztarda

● 4 łyżki świeżych posiekanych ziół: bazylii, oregano, szałwii, tymianku

● sałata

● kiełki



Mięso potnij na cienkie płaty. Oprósz solą i pieprzem, skrop olejem, odstaw na 30 min. Płaty mięsa posmaruj musztardą, posyp ziołami, zwiń, zepnij wykałaczką. Usmaż. Ułóż na liściach sałaty i kiełkach

Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości