Teraz jest 12 kwietnia 2026, o 12:38

2026: Zapowiedzi wydawnicze

Zapowiedzi tygodnioweZapowiedzi wydawnicze 2026!
Kupię - sprzedam - oddam - pożyczę

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 2 marca 2026, o 20:59

pannazlosnica napisał(a):A ja obstawiam, że o tę K.Moronovą, bo pamiętam spojlery w "Właśnie czytam" do pierwszej książki tej autorki

A nagroda wędruję do.. :cheer: tak chodziło mi o ta książkę. Brawka za pamięć
Obrazek
Zrobiłam badania na cierpliwość. Wynik był negatywny.

Ulubiona autorka/autor: Emily Henry, Jane Austen, Susan Elizabeth Philips

Post przez pannazlosnica » 2 marca 2026, o 21:08

To było tak straszne, że ciężko zapomnieć :D

Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 4 marca 2026, o 20:48

Smocza iskra
Ivy Asher
Wydawnictwo: Must Read
Cykl: Spark the Flames (tom 1)

Obrazek

Bestsellerowa autorka romantasy zaprasza swoich czytelników do epickiego świata smoków! Poznajcie Ivy Asher i jej Smoczą iskrę!

Każdy pożar zaczyna się od iskry!

Gdy chodzi o smoki, nie ma czegoś takiego jak bezpieczeństwo. Ukrywam się przed Hordą, żeby przetrwać. Ale pewnego dnia mnie znajdują… ON mnie znajduje. Aeson Noctis, drugi syn króla i mój nowy oprawca. Aeson myśli, że może mnie zmusić do powrotu do Paragon City, wykorzystać i zawłaszczyć sobie moją moc.

Smoki powinny bardziej pilnować, kogo wpuszczają do swojego miasta. Nie jestem żadną marionetką. Szukam odpowiedzi i nie spocznę, póki ich nie otrzymam. Przybyłam tu po zemstę.

Gdy chodzi o smoki, nie ma czegoś takiego jak bezpieczeństwo – wiem to, ponieważ jestem jedną z nich i teraz zadbam, by Horda zapłaciła za to, co zrobiła.

Caught Up
Navessa Allen
Wydawnictwo: Czwarta Strona 25.03
Cykl: Into Darkness (tom 2)

Obrazek

Pragnę tej kobiety, a jestem mężczyzną, który zawsze dostaje to, czego chce.
Nico „Junior” Trocci wie, że Lauren Marchetti jest poza jego zasięgiem. Ona jest słodyczą i śmiechem, podczas gdy Junior żyje w świecie przemocy i zepsucia. Tacy mężczyźni jak on nie zdobywają kobiet takich jak ona. Dlatego odepchnął ją jeszcze w liceum i od tamtej pory trzymał się na dystans.

Ale gdy Junior śledzi Lauren w sieci, odkrywa, że nieśmiała dziewczyna, jaką pamiętał, już nie istnieje. W jej miejsce pojawiła się oszałamiająco piękna kobieta, której profile internetowe wypełniają nieprzyzwoite zdjęcia i gorące filmy. Niewinna ciekawość Juniora szybko zamienia się w mroczną obsesję. A obserwowanie Lauren z daleka już mu nie wystarcza; musi sprawić, by była jego.

Jest bezwzględny – to chodząca czerwona flaga. Dobrze, że czerwony to mój ulubiony kolor.
Lauren wie, że Junior jest niebezpieczny. Już raz złamał jej serce i nie pozwoli mu tego zrobić ponownie. Ale gdy ich zalotne spotkania nasilają się, Lauren zaczyna przypominać sobie, dlaczego wiele lat temu zakochała się w tym ponurym antybohaterze.
Gdy powracają stare przeszkody, Junior i Lauren są zmuszeni zmierzyć się ze swoimi prawdziwymi uczuciami i zdecydować, jak daleko są gotowi się posunąć, aby dać miłości drugą szansę.

Fake Skating
Lynn Painter
Wydawnictwo: Bliss 22.04

Obrazek

Ona potrzebuje idealnego CV. On idealnego wizerunku. Oboje potrzebują siebie.

Powrót do Southview to dla Dani Collins konfrontacja z przeszłością, którą od lat starała się wymazać. To właśnie tutaj ponownie spotyka Aleca Barczewskiego – kiedyś jej najbliższego przyjaciela, dziś szkolną gwiazdę hokeja, uwielbianą przez tłumy. Jedno nieprzemyślane zdjęcie i skandal w szatni sprawiają jednak, że jego sportowa kariera staje pod znakiem zapytania.

Dani również nie może pozwolić sobie na błąd – desperacko potrzebuje osiągnięć, które otworzą jej drzwi na Harvard. Ich interesy niespodziewanie się łączą, a rozwiązaniem ma być fikcyjny związek, który poprawi wizerunek ich obojga. Problem w tym, że uczucia, które kiedyś ich łączyły, nigdy do końca nie wygasły.

W świecie pełnym plotek, zazdrości, rywalizacji i szantażu granica między udawaniem a prawdziwymi emocjami zaczyna się niebezpiecznie zacierać. A jedno złe posunięcie może kosztować ich znacznie więcej, niż są gotowi stracić.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 4 marca 2026, o 20:58

Zacznę liczyć: tym razem 1 na 3 polskich tytułów na pulę :]
Chociaż bawi mnie, że akurat te bez polskiej wersji mają tłumaczki na okładce :lol:

pannazlosnica napisał(a):To było tak straszne, że ciężko zapomnieć :D

Wobec tego nawet nie dopytuję ^_^
„...własność intelektualna” oznacza „jakąkolwiek zasadę, prawo lub politykę, która pozwala firmie sprawować kontrolę nad swoimi krytykami, konkurentami lub klientami”
— Cory Doctorow  

Post przez Nocny Anioł » 7 marca 2026, o 19:55

pannazlosnica napisał(a):To było tak straszne, że ciężko zapomnieć :D

Prawda,dalej próbuje
Obrazek

Post przez Nocny Anioł » 17 marca 2026, o 19:47

Obrazek
Friend Zoned + Miłość po sąsiedzku + Słodkie szaleństwo
Obrazek

Post przez aleqsia » 18 marca 2026, o 20:08

ładne okładki wybrali

Wilczy król
Lauren Palphreyman
Wydawnictwo: Filia 8.04
Cykl: The Wolf King (tom 1)

Obrazek

Gdy księżniczka zostaje porwana przez alfę, zaostrza się konflikt między ludźmi a wilkołakami. Szybko pojawia się zakazane przyciąganie…

Księżniczka Aurora pragnie uciec z pałacu i uniknąć małżeństwa, które zostało dla niej zaaranżowane.

W noc poprzedzającą jej ślub odbywają się walki psów, podczas których schwytane wilkołaki są zmuszane, by walczyć dla rozrywki. Księżniczka ratuje życie młodego wilka, a to przyciąga uwagę potężnego alfy, który miał zabić chłopca. Wtedy wszystko się zmienia.

Gdy tej samej nocy alfa ucieka, porywa Aurorę i zabiera ją na dzikie tereny po północnej stronie granicy, gdzie niegdyś zwaśnione ze sobą wilkołacze klany zaczynają się jednoczyć. Według niego Aurora jest kluczem do zwyciężenia wojny z ludźmi.

Jednak z upływem czasu rozwija się wzajemne, zakazane przyciąganie. A gdy Aurora dowiaduje się, że nie wszystkie wilkołaki są złe, alfa odkrywa, że grozi jej niebezpieczeństwo nie tylko ze strony jego wrogów, lecz i tych, których postrzegał jako przyjaciół.

Po obu stronach są potwory, wojna między ludźmi a wilkołakami staje się coraz bardziej krwawa, tymczasem między księżniczką a wilkołakiem rodzi się niezaprzeczalna namiętność. Czy ich historia zakończy się miłością? Czy spotka ich tragedia? Czy Aurora kiedykolwiek wróci do domu? I czy ona w ogóle tego chce?

U ciebie czy u mnie?
Portia MacIntosh
Wydawnictwo: Świat Książki 6.05

Obrazek

Romantyczna komedia o różnicach, przyciąganiu i szukaniu własnego miejsca – zarówno w domu, jak i w sercu.

Serena traci mieszkanie i z radością przyjmuje ofertę przyjaciółki – ma zaopiekować się jej domem podczas jej podróży. Niestety, nie jest jedyną osobą, która otrzymała to zaproszenie. W domu pojawia się także Ziggy, arogancki, niechlujny i… niezwykle przystojny muzyk.
Ich wspólne mieszkanie szybko staje się polem bitwy o przestrzeń i spokój, a każde kolejne nieporozumienie prowadzi do śmiechu, złości… i do przyciągania, którego oboje nie mogą w nieskończoność ignorować.

Victoria Wilder
Wydawnictwo: Niegrzeczne książki
Cykl: The Bourbon Boys Series (tom 1)

Obrazek

Gdy przeszłość wraca po swoje, on spali cały świat, by ją ocalić.

Pięć lat temu Grant Foxx stracił wszystko – partnerkę z jednostki K-9, a jednocześnie kobietę, którą kochał. Od tamtej pory żyje ukryty w cieniu rodzinnej destylarni bourbonu w małej miejscowości w Kentucky, wierząc w klątwę, która rzekomo ciąży nad mężczyznami z jego rodu.

Laney Young przyjeżdża do miasteczka z nowym nazwiskiem i tajemnicą, która może ją kosztować życie. Uciekła z Nowego Jorku po tym, jak zdemaskowała seryjnego mordercę powiązanego z programem ochrony świadków. Teraz ktoś bardzo wpływowy chce, by zniknęła na zawsze.

Między Laney a Grantem rodzi się uczucie, które ma smak zakazanego ryzyka – oboje są poranieni, oboje przysięgli sobie, że już nigdy nie zaufają. Kiedy jednak zagrożenie dociera do Fiasco, a płomienie obejmują magazyn bourbonu, Grant musi zdecydować, czy po raz kolejny pozwoli, by strach odebrał mu miłość.

„The Bourbon Boys. Kłamstwa” to nasycony emocjami pierwszy tom romansowej serii z wątkiem sensacyjnym o ochronie, lojalności i rodzinnych więzach silniejszych niż przeznaczenie. Idealny dla fanek romantycznych thrillerów, motywu ochraniarza, małomiasteczkowego klimatu i historii, w których namiętność wybucha z siłą eksplozji.

Między miłością a nienawiścią
Shain Rose
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Cykl: Miliarderzy z klanu Hardych (tom 2)

Obrazek

Udawany związek z moim wrogiem miał być prostym układem. Pięć miesięcy. Zero uczuć. Jedno spełnione marzenie. Co może pójść nie tak?

Dominic Hardy jest nagradzanym architektem z dyplomami prestiżowych uczelni i pokaźną listą osiągnięć. Ale nie ma zielonego pojęcia o pieczeniu. Ba, nawet nie lubi słodyczy. Nic więc dziwnego, że zapis w testamencie mojego zmarłego ojczyma, według którego Dominic odziedziczy zaprojektowany przez siebie luksusowy kurort, tylko jeśli w samym jego centrum znajdzie się moja cukiernia, budzi jego opór. A mnie dosłownie opada szczęka, gdy okazuje się, że projekt cukierni wymaga naszej wspólnej akceptacji.

Nie ma mowy, by pogodzić jego gust i moją fantazyjną wizję.

A jednak Dominic składa mi propozycję nie do odrzucenia. Dostanę dokładnie taką cukiernię, o jakiej marzę, pod jednym warunkiem: będziemy udawać parę przed jego byłą. Gale, uśmiechy, znaczące spojrzenia. Może pocałunek. Nic nadzwyczajnego. Pięć miesięcy grania zakochanej w mężczyźnie, którego naprawdę nie znoszę. Cóż, to powinno być banalnie proste, prawda? Problem w tym, że granica między miłością a nienawiścią bywa niebezpiecznie cienka. A ja coraz częściej zapominam, po której stronie stoję.

Shain Rose to bestsellerowa autorka romansów pełnych namiętności. Między miłością a nienawiścią to drugi tom, po Między zobowiązaniem a zdradą, z serii „Miliarderzy z klanu Hardych”.

Król Szmaciarzy
Cassandra Clare
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Cykl: The Chronicles of Castellane (tom 2)

Obrazek

Jego życie jest iluzją. Jej kłamstwo ryzykownym posunięciem.

Czy dwoje outsiderów może ocalić królestwo?

Po masakrze dwór królewski pogrąża się w chaosie. Kel, sobowtór księcia Conora i Strażnik Miecza, tropi zdrajców, kierując się jedynie wskazówkami Króla Szmaciarzy – władcy przestępczego półświatka Castellane. Trop prowadzi do spisku wymierzonego w rodzinę królewską, a jego przywódca ma poślubić kobietę, którą Kel darzy uczuciem.

Lin, która ogłosiła się Odrodzoną Boginią, musi udowodnić swoją moc przed przywódcą własnego ludu. Porażka oznacza wygnanie, więc ocalić ją może tylko kolejne ryzykowne oszustwo. Gdy napięcie w mieście narasta, książę Conor żąda, by Lin uzdrowiła jego obłąkanego ojca, opętanego przez starożytną magię. Kel i Lin muszą wybrać, komu zaufać — każdy błędny krok może kosztować ich życie.

Post przez Nocny Anioł » 18 marca 2026, o 20:59

To ta Pani jeszcze pisze?, aż się zaskoczyłam. Mówię o Pani Clare
Obrazek

Post przez Nocny Anioł » 23 marca 2026, o 18:07

Obrazek

Premiera: 17 kwietnia 2026

Catalina Baylor jest Magnusem i posiada władzę, której boi się pół Teksasu.

Jako zastępczyni Strażnika Teksasu Catalina balansuje na cienkiej granicy między prawem a chaosem, pilnując, by magia nie wymknęła się spod kontroli. Problem w tym, że właśnie to zaczyna się dziać.

Kiedy Ród Baylorów zostaje zaatakowany, a po Houston zaczynają krążyć potwory rodem z koszmarów, Catalina nie ma wyboru, musi ponownie współpracować z Alessandrem Sagredem.

Alessandro ma własną misję i mroczną przeszłość, depczącą mu po piętach, ale nie pozwoli, by Catalinie spadł włos z głowy. Nawet jeśli będzie musiał zniszczyć przy tym pół Houston.

Cóż, Catalino… czas rozpalić własny ogień. Choćby miało w nim spłonąć wszystko, co próbowało cię kontrolować.
Obrazek

Post przez pannazlosnica » 23 marca 2026, o 19:40

O, w końcu :wesoły:
Nawet ostatnio myślałam o tym, że szanowana Fabryka Słów mogłaby się pospieszyć trochę z kolejnym tomem.

Post przez Nocny Anioł » 23 marca 2026, o 20:46

Też tak pomyślałam i poszłam sprawdzać.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 23 marca 2026, o 22:54

:czeka: I żeby do końca roku wydali 3 tom o tej siostrze i zaczęli przygotowywać o następnej :czeka:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Post przez pannazlosnica » 24 marca 2026, o 00:21

Nie ma jeszcze książki o Arabelli i nie wiadomo kiedy będzie i czy w ogóle w tej sytuacji będzie.

Spoiler:
.

Ale potwierdzili, że wydadzą opowiadanie o Augustinie. Tylko pytanie, czy my się go w Polsce doczekamy :D

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 24 marca 2026, o 22:57

No comment :shit:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Post przez aleqsia » 25 marca 2026, o 20:52

Na Andrews czekam, muszę kupić papierowe wydanie :wesoły:

Ballada o spadających smokach
Sarah A. Parker
Wydawnictwo: Uroboros
Cykl: Spadające Księżyce (tom 2) 20.05

Obrazek

Bestsellerowy romans fantasy z wyjątkowym systemem magii, wspaniałymi smokami i miłością, która płonie przez wieki.

Jedna z najbardziej wyczekiwanych książek 2026 roku według Goodreads.

Raeve nadal płonie żądzą zemsty. I nadal płonie z miłości do Kaana Vaegora. Gdy dowiaduje się, że świat czeka najbardziej niszczycielski jak dotąd upadek księżyców, będzie musiała zdecydować, którą ścieżkę wybierze – śmierci, a może życia.

Kaan jest zdesperowany, by chronić swoje królestwo przed zagładą. Rozsyła wici rozproszonym przyjaciołom i bliskim, ale wciąż nie ma odpowiedzi – a czas ucieka. Oboje próbują ratować świat, któremu grozi koniec, i jednocześnie odpierać wrogów knujących krwawe intrygi. Ale najtrudniejsze, z czym przyjdzie się im zmierzyć, to tajemnica kryjąca się w przeszłości Raeve…

Konsekwencje nieśmiertelności
I.V. Marie
Wydawnictwo: Uroboros
Cykl: The Souls of Blackwood Academy (tom 1) 22.04

Obrazek

Witajcie w akademii Blackwood, tajemniczej szkole położonej na skraju zaświatów, dokąd trafiają ci, którzy zginęli młodo. Uczniowie skazani są, by spędzić resztę wieczności, troszcząc się o zagubione dusze. Gdy uczeń przekroczy łukowate bramy szkoły, nie ma już wyjścia… chyba że weźmie udział w obchodzonym raz na dekadę święcie, które nagradza zwycięzcę wyborem – albo będzie mógł dołączyć do elity Blackwood, albo przejść na tajemniczą Drugą Stronę.

Wszyscy są zdeterminowani, by dostać nominację – i wygrać. Ale żadne z nich nie jest przygotowane na to, co ma nadejść. Tym razem reguły gry są inne. Wren, August, Irene, Masika, Olivier i Emilio wkrótce się dowiedzą, że istnieje los gorszy niż śmierć.

Post przez Nocny Anioł » 26 marca 2026, o 21:56

To o smokach, ktoś czytał pierwsza część?
Obrazek

Post przez pannazlosnica » 27 marca 2026, o 01:09

Ja czytałam, ale takie to było średnie. Nie tragiczne, ale właśnie takie se. Fajny pomysł, ale czegoś mi zabrakło.
Główny bohater męski z potencjałem, główna bohaterka trochę mnie męczyła - miała być taka niby twarda, niezależna babka, jednak wyszło irytująco.

Powiązanie smoków z księżycami bardzo ładne, ale samych smoków jest bardzo mało, ja liczyłam, że będzie ich przynajmniej tyle co w Czwartym Skrzydle, a tutaj były tak naprawdę w trzecim planie.

Za to jest jeden krótki wątek z bardzo fajnym kotem.

Nie wiem też czy to kwestia tłumaczenia, czy oryginał taki jest, ale język tej książki jest dość kwiecisty, nie każdemu podejdzie.

No i długa to jest lektura. I napisana w raczej poważnym (miejscami nawet trochę patetycznym) tonie.

Nie pamiętam, ile to ma mieć części w zamyśle, ale pierwszy tom to jest dość długie budowanie tego świata i przedstawienie motywacji głównej bohaterki (dość ważne, bo przeplatają się tu tak jakby trzy wątki, które łączą się w jeden - więcej nie jestem w stanie napisać bez spojlerów). Drugi może być lepszy, pytanie, jaki ma pomysł na to autorka, ale u mnie to się znajduje w kategorii "może kiedyś, jak wpadnie mi w łapy darmowy ebook albo egzemplarz biblioteczny".

Niemniej zdania są podzielone, widziałam opinie, gdzie ludzie byli zachwyceni Ja nie jestem przekonana, z kolei moja koleżanka z pracy powiedziała, że już w pierwszym rozdziale ją poraziło głupotą jedno rozwiązanie fabularne :evillaugh:

Post przez Fringilla » 27 marca 2026, o 04:57

Sposób traktowania smoków w fabule w sumie jest doskonałym wskaźnikiem, czy mamy do czynienia ze staranną literaturą (nie odważę się użyć słowa "dobrą" :hyhy:)
„...własność intelektualna” oznacza „jakąkolwiek zasadę, prawo lub politykę, która pozwala firmie sprawować kontrolę nad swoimi krytykami, konkurentami lub klientami”
— Cory Doctorow  

Post przez kejti » 29 marca 2026, o 09:47

aleqsia napisał(a):Victoria Wilder
Wydawnictwo: Niegrzeczne książki
Cykl: The Bourbon Boys Series (tom 1)

Obrazek

ciekawa okładka, taka inna :mysli:

"Król szmaciarzy" no nie powiem, dobry chwyt marketingowy :hihi:

"Szmaragdowy ogień" :wesoły:

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez Nocny Anioł » 31 marca 2026, o 12:10

pannazlosnica napisał(a):Ja czytałam, ale takie to było średnie. Nie tragiczne, ale właśnie takie se. Fajny pomysł, ale czegoś mi zabrakło.
Główny bohater męski z potencjałem, główna bohaterka trochę mnie męczyła - miała być taka niby twarda, niezależna babka, jednak wyszło irytująco.

Powiązanie smoków z księżycami bardzo ładne, ale samych smoków jest bardzo mało, ja liczyłam, że będzie ich przynajmniej tyle co w Czwartym Skrzydle, a tutaj były tak naprawdę w trzecim planie.

Za to jest jeden krótki wątek z bardzo fajnym kotem.

Nie wiem też czy to kwestia tłumaczenia, czy oryginał taki jest, ale język tej książki jest dość kwiecisty, nie każdemu podejdzie.

No i długa to jest lektura. I napisana w raczej poważnym (miejscami nawet trochę patetycznym) tonie.

Nie pamiętam, ile to ma mieć części w zamyśle, ale pierwszy tom to jest dość długie budowanie tego świata i przedstawienie motywacji głównej bohaterki (dość ważne, bo przeplatają się tu tak jakby trzy wątki, które łączą się w jeden - więcej nie jestem w stanie napisać bez spojlerów). Drugi może być lepszy, pytanie, jaki ma pomysł na to autorka, ale u mnie to się znajduje w kategorii "może kiedyś, jak wpadnie mi w łapy darmowy ebook albo egzemplarz biblioteczny".

Niemniej zdania są podzielone, widziałam opinie, gdzie ludzie byli zachwyceni Ja nie jestem przekonana, z kolei moja koleżanka z pracy powiedziała, że już w pierwszym rozdziale ją poraziło głupotą jedno rozwiązanie fabularne :evillaugh:

Niemniej, chyba podziękuje
Obrazek

Post przez aleqsia » 31 marca 2026, o 17:10

Hokej, duma i uprzedzenie
Lia Riley
Wydawnictwo: Editio Red 5.05
Cykl: Regals Hockey (tom 1)

Obrazek

Tucker Taylor, bramkarz drużyny Austin Regals, musi wyleczyć kontuzję i odpocząć od hokeja. Postanawia więc odwiedzić siostrę, która mieszka na angielskiej prowincji. Tam na skutek wypadku wpada do lodowatej wody. Budzi się w 1812 roku, w świecie, w którym nie ma telefonów, hokeja ani burgerów. Jest za to poirytowana piękna, błękitnooka dziewczyna w lawendowej sukni.

Lizzy Wooddash marzy o interesującym życiu pełnym książek – ale bez męża. Jednak w Anglii w epoce regencji tylko kobieta o statusie wdowy ma szansę na odrobinę wolności i samodzielności. A jedynym sposobem, by szybko zostać wdową, jest poślubić umierającego mężczyznę lub zabić zdrowego męża. Niestety, żadne z tych rozwiązań Lizzy nie odpowiada. Tymczasem presja ze strony rodziny, by dziewczyna w końcu wyszła za mąż, rośnie z każdym miesiącem.

Nieoczekiwanie Lizzy uświadamia sobie, że przystojny dżentelmen z przyszłości może się dla niej okazać prawdziwym wybawieniem. Planuje, że po ślubie znajdą sposób, by Tuck wrócił do swoich czasów – jego nieobecność pozwoli upozorować śmierć i uczyni Lizzy wdową. Prosty plan. Wydaje się idealny.

Tyle że serce rzadko trzyma się planu.

Cel: sama, wolna i niezależna. Plan: zostać wdową!

Wiedźma zwana miłością
Tricia O'Malley
Wydawnictwo: Świat Książki 17.06
Cykl: The Scottish Charms (tom 1)

Obrazek

Ona jest przeklęta. On wściekły. A dla najbardziej magicznego miasteczka w Szkocji, ich konflikt może oznaczać katastrofę.
Sloane MacGregor przysięgła, że nigdy nie wróci do Briarhaven, ale zbliżające się dwudzieste piąte urodziny — dzień, w którym czarownice uzyskują swoją moc — zmuszają ją do powrotu. Babcia żąda od niej wykonania jednego, drobnego zadania: złamać przekleństwo ciągnące się przez wieki w ich rodzie.
Knox Douglas, ponury burmistrz Briarhaven, niestrudzenie pracuje, by uczynić miasteczko azylem dla magicznych istot. Ostatnią rzeczą, jakiej potrzebuje, jest przeklęta MacGregor, która wszystko zepsuje. Nieważne, że kiedyś się w niej podkochiwał. Dla dobra Briarhaven Sloane musi odejść.
Ale magia ma własne plany — a w Briarhaven miłość naprawdę jest czarownicą.

Post przez Nocny Anioł » 31 marca 2026, o 18:17

Dla samej okładki bym kupiła druga książkę
Obrazek

Post przez pannazlosnica » 31 marca 2026, o 18:36

Za to pierwsza wygląda na koszmarek. I ma dość słabe opinie na Goodreads (choć możliwe, że zaniżone przez fanki oryginału)

Ale czytałam ostatnio coś bardzo podobnego, też z motywem przeniesienia się w czasie do epoki regencji i hm, wyszło słabo. Chwilowo boję się takich eksperymentów :evillaugh:

Post przez Fringilla » 31 marca 2026, o 19:12

Też kojarzę regencyjną chyba...

A ta okładka to w naturze tak wygląda? :niepewny:
— Cory Doctorow  

Post przez pannazlosnica » 31 marca 2026, o 19:31

Ta o hokeju? W oryginale inna - z regencyjną panną i chłopem w jerseju hokejowym.

Tytuł też inny "Puck and prejudice", przekornie zatytułowałabym to "Guma i uprzedzenie" :hahaha:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zapowiedzi, premiery, nowości, gdzie kupić bądź wypożyczyć