Teraz jest 22 lutego 2025, o 16:08

2025: Właśnie czytam

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2025: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 12 lutego 2025, o 14:19

Sprawdzę, ale chyba mam
cedar napisał(a):Aniołku, a gdzie słuchasz audio? I czy się to opłaca?:czyta:

Wysłałam ci wiadomość

Obrazek
Życie w trasie koncertowej, od miasta do miasta. Sława, pieniądze i uwielbienie milionów kobiet. Noce spędzane na imprezach, gdzie alkohol miesza się z przygodnym seksem w upajających proporcjach. Pustka, z której istnienia nie zdaje sobie jeszcze sprawy. Zmęczenie pogonią za celami wyznaczanymi przez innych – wytwórnię, członków zespołu…

Spokojne życie w małym miasteczku. Wewnętrzna równowaga, spełnienie i pasja, która pozwala się utrzymać. Dni i noce leniwie upływające w Willow Creek, oazie spokoju w zabieganym świecie. Proste pragnie domku z ogródkiem i białym płotkiem dookoła. Dzieci, na które mogłaby przelać całe swoje uczucie…

Nie sądzili, że się odnajdą, ale otrzymali od losu tak niezwykłą szansę.

Ona da mu tysiąc powodów, by zostać. Ale czy sama będzie o nich pamiętać, gdy przeszłość brutalnie o sobie przypomni? Życie to nie proste równanie „za” i „przeciw”. Wynik może Cię zaskoczyć!​
Obrazek
Zrobiłam badania na cierpliwość. Wynik był negatywny.

Ulubiona autorka/autor: Rebecca Yarros, Vi Keeland

Post przez cedar » 14 lutego 2025, o 07:58

Chciałam tylko powiedzieć, że "Gdyby jednak" Rebekki Yarros miał być strzałem w 10tkę, to był wręcz w 11tkę. Nie wiem, czy mam się jakoś bardziej wyzewnętrzniać? Czuję, że muszę, ale może nie chce wam się tego czytać?

Od razu porwałam w łapki kolejną książkę:
Obrazek
Beckett,

jeśli to czytasz, cóż… wiesz, jak to jest z listami pożegnalnymi. Przeżyłeś. Ja nie. Jednak daj sobie spokój z wyrzutami sumienia, bo wiem, że gdyby istniała jakakolwiek szansa na to, abyś mnie uratował, na pewno byś to zrobił.

Chcę jednak, żebyś wyświadczył mi pewną przysługę – porzuć wojsko i jedź do Telluride.
Moja młodsza siostra samotnie wychowuje bliźnięta. Jest bardzo niezależna, niechętnie pozwala sobie pomagać, jednak najpierw zmarli rodzice, potem nasza babcia, a teraz Ella utraciła również mnie. Zbyt wiele nieszczęść, jak na jedną osobę. To po prostu niesprawiedliwe.

I jeszcze jedno – nie wiesz o poważnym problemie, który wyniszcza jej rodzinę. Ella będzie potrzebowała pomocy.

Jeżeli zginąłem, nie zdołam już jej wesprzeć. Nie podam jej pomocnej dłoni, jednak Ty nadal możesz być przy niej i jej dzieciach. Zatem błagam Cię, przyjacielu, zaopiekuj się moją siostrą, moją rodziną.
Proszę, nie pozwól, aby samotnie musiała zmagać się ze wszystkimi kłopotami.

Ryan

Wprawdzie uważam, że kobiety ogarniają bardziej od facetów i nie potrzebują "opieki", ale... wiecie... żołnierzowi pozwolę. :bigeyes:

:czyta:
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Post przez kejti » 14 lutego 2025, o 09:10

wiele lat temu czytałam serie Odważmy się kochać ale jedynie co pamiętam to to, że mi się płakało :hihi: i dlatego jej unikam :hihi:

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez cedar » 14 lutego 2025, o 09:55

Udalo mi sie na allegro kupic 2 pierwsze czesci, a 3 i 4 nie ma :(
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 14 lutego 2025, o 15:02

cedar napisał(a):Chciałam tylko powiedzieć, że "Gdyby jednak" Rebekki Yarros miał być strzałem w 10tkę, to był wręcz w 11tkę. Nie wiem, czy mam się jakoś bardziej wyzewnętrzniać? Czuję, że muszę, ale może nie chce wam się tego czytać?

Ja poproszę ^_^

Aktualnie czytam 3 tytuł w miesiącu i rozmyślam, jak to jest, że more 2 poprzednie lektury YA/NA były, no, o wiele bardziej emocjonalnie dojrzałe jako koncepty na opowieści ;)
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez kejti » 14 lutego 2025, o 19:10

to teraz i ja, dobrze się bawię :hihi:

Paskuda & Co Magdalena Kozak
Obrazek

.
.

Post przez Nocny Anioł » 14 lutego 2025, o 20:12

Mniam?

Obrazek
Od chwili, gdy usłyszała diagnozę, wiedziała, że będzie musiała pożegnać się z ukochanym. Śmierć Archera sprawiła, że Samantha utraciła nie tylko poczucie bezpieczeństwa, miłość i najlepszego przyjaciela, ale także cząstkę samej siebie. Gniew i smutek sprawiają, że rani najbliższe jej osoby, które mimo to starają się jej pomóc. W końcu wyjeżdża z Willow Creek, uciekając od wszystkiego i wszystkich.

Służba wojskowa nauczyła Connora, że ludzkie życie jest kruche, a koniec może nadejść niespodziewanie. Mimo to śmierć brata uderzyła w niego z siłą równą eksplozji bomby. Archer jednak znał Connora bardzo dobrze i dał mu ostatnie zadanie, które może uratować nie tylko jego. Życzeniem umierającego brata było, aby Connor zaopiekował się owdowiałą Samanthą. Zadanie nie tylko trudne ze względu na rozpacz Sam, ale prawie niemożliwe w świetle odżywających po latach uczuć jakie Connor wobec niej żywił.

W najtrudniejszej z chwil on obiecuje, że da jej tysiąc powodów, by żyć. Ale czy to wystarczy, by uleczyć złamane serce? Czy uczucia, które nigdy nie powinny się narodzić, będą miały szanse rozkwitnąć?
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 15 lutego 2025, o 12:36

Cedar masz rację, piękna książka, mnie opis średnio zainteresował, przeczytałam, a raczej przesłuchałam do wyzwania, i właśnie dlatego kocham wyzwania, bo taka książka by mnie ominęła :bigeyes: Pisz recenzję.

Słucham, to samo co kejti o Pasi mniam, mniam :evillaugh:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Post przez cedar » 15 lutego 2025, o 17:22

Ok, to za jakiś czas wbiję na temat autorki i tam się będę wyklawiaturzać, gdyż ponieważ albowiem zamierzam przeczytać wszystkie książki Yarros jakie tylko dorwę. :)
A to oznacza, że będę wam opowiadać o wrażeniach. ^^
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Post przez kejti » 15 lutego 2025, o 21:23

cedar napisał(a):Udalo mi sie na allegro kupic 2 pierwsze czesci, a 3 i 4 nie ma :(

napisałam priv :)

Sanguis. Księga Upadłych Aniołów Emilia J. Lee
Obrazek
Historia, w której grzech miał czelność zapukać do bram nieba.
O demonie, którego serce poskładał anioł.
O życzeniach, za które trzeba zapłacić.
Emma wyjeżdża do Wiednia, by dołączyć do przyjaciółki i kontynuować zawodową przygodę jako au pair. Już po kilku dniach w nowym domu odkrywa, że nie wszystko jest takie, jakim się wydaje. Na jej drodze staje młody mężczyzna, pełen radości i energii Elliot. Chłopak zdradza Em tajemnicę położenia pewnej pradawnej księgi. Mimo doświadczania niezwykłych sytuacji, racjonalizm dziewczyny odrzuca wszystko, co widzą jej oczy.

Czy to zmęczony umysł zniekształca rzeczywistość Emmy? Czy wszystko, co dostrzega i czego doznaje, jest prawdą?
Czy chore serce Emmy wytrzyma ciężar przeszłości Elliota? Czy dawne demony dogonią mężczyznę i upomną się o zapłatę za stare grzechy?
Wejdź w świat sekretów na tle widoków przepięknych ośnieżonych Alp, migoczących świątecznych lampek i unoszącego się w mroźnym zimowym powietrzu zapachu cynamonowych bułek i gorącej czekolady.

jak narazie tak nijako :niepewny: to chyba typowo dla nastolatek i jestem trochę na to za stara ale zobaczymy jak wyjdzie z tym motywem fantastycznym

.
.

Post przez cedar » 16 lutego 2025, o 17:53

Gosiurko, Frin, proszę bardzo: viewtopic.php?f=138&t=2948&p=1258934#p1258934
Btw ta książka będzie ekranizowana przez Netflixa - czyli z Netflixa na razie nie rezygnuję, choć miałam już taki pomysł.
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Ulubiona autorka/autor: E. Hoyt, K. Byrne, R. Quasi, A. Giusti

Post przez Viperina » 17 lutego 2025, o 08:39

Powrót do Angeli Marsons (to jest pewniak i nie rozczarowuje):

Obrazek

It had seemed so simple. Get in, get the information, get out. But now they were getting inside her mind and she didn’t know how to stop them…

When Detective Kim Stone is called to the home of Samantha Brown, she finds the young woman lying in bed with her throat cut and a knife in her hand. With no sign of forced entry or struggle, Kim rules her death a tragic suicide.

But a visit to Samantha’s parents rings alarm bells for Kim – there’s something they’re not telling her. And, when she spots a clue in a photograph, Kim realises she’s made a huge mistake. Samantha didn’t take her own life, she was murdered.

Then a young man’s body is found in a local lake with his throat cut and Kim makes a link between the victim and Samantha. They both spent time at Unity Farm, a retreat for people seeking an alternative way of life.

Beneath the retreat’s cosy façade, Kim and her team uncover a sinister community preying on the emotionally vulnerable.

Sending one of her own undercover into Unity Farm is high risk but it’s Kim’s only hope if she is to catch a killer – someone Kim is convinced the victims knew and trusted.

With Bryant distracted by the emergence of a harrowing case close to his heart, and an undercover officer in way over her head, Kim’s neck is on the line like never before. Can she protect those closest to her before another life is taken?

An unbelievably gripping crime thriller from multi-million copy bestseller Angela Marsons that will have you hooked on the Detective Kim Stone series.
Przeciętna kobieta zakochuje się siedem razy w roku, w tym sześć razy w butach.

All woman desire a Mr. Darcy.
Unfortunately, all man have no idea who that is.

Post przez Liberty » 17 lutego 2025, o 20:49

Za mną Unfurl https://www.goodreads.com/book/show/83175446-unfurl i The Devious Husbans https://www.goodreads.com/book/show/207 ... sb_ss_1_19 . Obie okazały się rozczarowaniem :bezradny: Biorę się za Blood of Hercules https://www.goodreads.com/book/show/216 ... sb_ss_1_11. Oby dobrze się czytało :roll:

Post przez cedar » 17 lutego 2025, o 21:20

Skończyłam "Ostatni list" spłakana jak nieszczęście, więc czemu nie ryzykować swym pogruchotanym sercem i nie wziąć kolejnej spod pióra Rebekki Yarros?

Obrazek

Georgia Stanton dowiaduje się, że jej zmarła prababcia Scarlett – sławna autorka romansów – nie dokończyła swojej ostatniej książki. Kobieta postanawia podzielić się ze światem historią nestorki, choć najpierw musi ją spisać.

Tymczasem pojawia się Noah Harrison, autor bestsellerowych romansów. Mężczyzna na żywo okazuje się tak samo arogancki, jak w wywiadach. Georgia postanawia nie dopuścić, by dokończył książkę jej prababci, nawet jeśli wydawca upiera się, że ten przystojny autor romansów świetnie się do tego nadaje.

Dla Noah wymyślenie zakończenia powieści legendy pióra to jedno, jednak uporanie się z jej piękną, upartą i cyniczną prawnuczką Georgią, to zupełnie inna sprawa.

Wkrótce jednak rozpoczynają wspólną pracę i zaczynają rozumieć, dlaczego autorka nigdy nie dokończyła swojej książki.
Razem odkrywają, że Scarlett skrywała najwspanialszą historię miłosną wszech czasów – swoją własną. Podczas drugiej wojny światowej zakochała się w atrakcyjnym i tajemniczym pilocie Jamesonie.

Czy Georgii i Noahowi przyjdzie stawić czoła prawdzie, że nie we wszystkich romansach można liczyć na szczęśliwe zakończenie?

Mundurowych nie stwierdzono, ale :czyta:
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Post przez Nocny Anioł » 18 lutego 2025, o 11:29

Obrazek

Maddox przyjechał do Willow Creek, by wspierać najlepszego kumpla w trudnych chwilach, jednak został w miasteczku, bo odnalazł tu coś, czego zawsze szukał – prawdziwy dom i nowych przyjaciół, którzy stali się jego przybraną rodziną.

Elsie przeprowadziła się do Willow Creek z nadzieją na zbudowanie bezpiecznej przyszłości dla siebie i swoich dwóch córeczek. Mieszkańcy spokojnego miasteczka przyjmują je z otwartymi ramionami i otaczają nieoczekiwanym wsparciem, na jakie dotąd nie mogły liczyć.

Dla Elsie i Maddoxa Willow Creek oznacza szansę na otwarcie nowego rozdziału w ich życiu oraz nadzieję na uporanie się z bolesną przeszłością. Czy ta dwójka odważy się uwierzyć w miłość?
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: E. Hoyt, K. Byrne, R. Quasi, A. Giusti

Post przez Viperina » 19 lutego 2025, o 09:06

Udany powrót do opowieści o czarownicach i greckich bogach:
Obrazek
Przeciętna kobieta zakochuje się siedem razy w roku, w tym sześć razy w butach.

All woman desire a Mr. Darcy.
Unfortunately, all man have no idea who that is.

Post przez Nocny Anioł » 19 lutego 2025, o 12:31

Obrazek
Zachowanie profesjonalnego dystansu w relacjach z pracownikami nigdy nie stanowiło dla mnie problemu, do momentu kiedy ona pojawiła się na terenie mojej posiadłości.

Billie jest utalentowana, wygadana i niesamowicie kusząca. Nie mogę przestać myśleć, w jaki sposób mógłbym jej dogryźć.

Po prostu nie potrafię przestać o niej myśleć.

Kłócimy się ze sobą, od kiedy się poznaliśmy. W tak małym miasteczku, i na jeszcze mniejszej farmie, trudno jest siebie unikać. Jeszcze trudniej powstrzymać iskrę, aby nie zmieniła się w płomień.

Ale zachowanie dystansu? To może być największy problem, ponieważ Billie jest niesamowicie bystra, a kiedy zostaję sam, fantazjuję o jej ciele. To prawdopodobnie jedyna kobieta, która może ocalić mój biznes i… mnie.

Ta dziewczyna doprowadza mnie do szaleństwa w dowolnym znaczeniu tych słów. Każdy jej zadziorny komentarz, każda gierka, w którą gramy, sprawiają, że chcę więcej i więcej. Pragnę, aby znalazła się tuż obok, żeby była ze mną, pode mną.

Staram się nie pozwolić jej się do siebie zbliżyć, ale im więcej czasu spędzamy razem, tym bardziej jej pożądam. Jej ust. Jej zaufania. Jej serca. Chcę wszystkiego.

Ale za jaką cenę?

Nie pragnę już wyłącznie wygranych w wyścigach. Pragnę zdobyć dziewczynę.
Obrazek

Post przez kejti » 19 lutego 2025, o 18:34

słucham i nie wierzę :zalamka:

Nie odpisuj Marcel Moss
Obrazek
„Żałuję, że przeczytałam tę wiadomość...

To okrutne, ale żywię się cierpieniem innych ludzi. Cudze nieszczęście dodaje mi otuchy i uzmysławia, że świat nie zmówił się przeciwko mnie. Nie tylko ja mam pod górkę”.

Martyna prowadzi profil społecznościowy, na którym internauci anonimowo zdradzają swoje tajemnice. Pogrążona w depresji kobieta zaczytuje się w problemach obcych ludzi. Wydaje jej się nawet, że zna swoich czytelników lepiej niż oni sami.

Pewnego dnia dostaje jednak wiadomość, którą powinna była zignorować. Opróżniona butelka wina sprawia, że kobieta traci czujność i odpisuje. W jednej chwili Martyna przestaje być tylko powiernicą sekretów anonimowych internautów. Od teraz staje się częścią czyjegoś życia, które jest jeszcze bardziej przerażające niż to opisywane w zwierzeniach.

Gdyby tylko nie odpisała na tę wiadomość…

.
.

Post przez cedar » 19 lutego 2025, o 18:51

Az tak zle?
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Post przez kejti » 19 lutego 2025, o 19:04

autor ma świetne pióro ale tematyka (to już druga taka jego książka) jest niesmaczna i irytująca. Pokusiłam się bo cyber ale chyba sobie odpuszczę autora
Spoiler:

Edit:
Spoiler:
Ostatnio edytowano 21 lutego 2025, o 11:44 przez kejti, łącznie edytowano 2 razy

.
.

Post przez Nocny Anioł » 20 lutego 2025, o 12:44

Koszmar nie książka :niepewny:
Obrazek
Życie bywa jak jajko z niespodzianką. Czy dasz się nią obdarować?

Jeden niefortunny incydent w pracy wywraca życie Joanny Sawickiej do góry nogami. Kiedy młoda kobieta traci stanowisko menedżerki restauracji w renomowanym hotelu, postanawia postawić wszystko na jedną kartę i spróbować życia za granicą, a konkretnie – w Londynie. Jako opiekunka czteroletniej Grace Joanna będzie musiała zmierzyć się z wyzwaniami, które do tej pory były jej zupełnie obce. W dodatku problemem okazuje się również ojciec dziewczynki, Timothy Harvey, gburowaty właściciel dużej firmy farmaceutycznej, niepotrafiący pogodzić się ze śmiercią żony. Joanna nie zamierza pozwolić, by Grace wychowywała się w atmosferze pełnej złości i wiecznych pretensji. Postanawia zatem przeprowadzić w ich życiu rewolucję, nie podejrzewając, że sama stanie się jej główną bohaterką…
Obrazek

Post przez kejti » 21 lutego 2025, o 11:42

niestety takie zostają na długo w głowie :zalamka:

Siedem śmierci Evelyn Hardcastle Stuart Turton
Obrazek
O jedenastej wieczorem Evelyn Hardcastle zostanie zamordowana.
Masz osiem dni i osiem wcieleń.
Pozwolimy ci odejść pod warunkiem, że odkryjesz, kto jest zabójcą.
Zrozumiano? W takim razie zaczynamy…

Evelyn Hardcastle będzie umierać każdego dnia, aż do momentu, gdy ktoś odkryje, kim jest jej zabójca.

Wśród gości zaproszonych do Blackheath jest kilku ludzi, którzy próbują to zrobić. Nie mają równych szans ani równych możliwości. Stale przeżywają ten sam dzień, usiłując rozwiązać zagadkę, lecz każdy wieczór nieubłaganie przeszywa dźwięk wystrzału z rewolweru…

Jeśli Aiden Bishop nie zwycięży w wyścigu o odkrycie tożsamości mordercy, nigdy nie opuści posiadłości. Ma osiem szans: każdego ranka przez osiem dni obudzi się w ciele innego gościa... Jeśli nie uda mu się znaleźć zabójcy, cały cykl zacznie się od początku. I znów będzie musiał odkrywać, kim są jego przeciwnicy i który z nich pod eleganckim ubraniem skrywa śmiertelnie ostry nóż…

.
.

Post przez Liberty » 22 lutego 2025, o 15:48

Ufff Jasmin Mas mnie nie zawiodła. "Blood of Hercules" nie jest romansem (tego romansu jak kot napłakał) wybitnym a nawet jakoś dobrym, ale czytało mi się zaskakująco dobrze. Po miesiącach bardzo złych wyborów książkowych chyba nic nie zostało z moich standardów i jak nie cierpię przy lekturze to jest ok. Tu nie cierpiałam choć można przyczepić się do wielu rzeczy. Styl autorki jest na tyle lekki że niesie przez słabizny i dziury. Było krwawo i zabawnie (to chyba teraz modne połączenie), jestem ciekawa co dalej więc sięgnę po tom 2. Jak wyjdzie na jesieni. Ten tytuł chyba będzie też po polsku.
Nie wiem co teraz czytać. Wcześniejszą serię autorki?

Poprzednia strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy