Teraz jest 22 lutego 2025, o 16:39

Festiwale i koncerty: Od Eurowizji do Sopotu

Czego słuchamy, co polecamy

Post przez Liberty » 4 czerwca 2024, o 20:06

Z okazji rocznicy debiutu BTS będzie można obejrzeć za darmo trzy ich koncerty: z 2014, 2017 i 2019 roku. Prawdopodobnie najpierw na Weverse a potem na Youtube (choć niektórzy twierdzą, że na obu platformach jednocześnie). Wg moich obliczeń (ale mogę się mylić) Bang Bang Con zacznie się o 5 rano 8 czerwca. Link do informacji po angielsku, bo po polsku nie znalazłam: https://www.allkpop.com/article/2024/06 ... rformances .

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 5 czerwca 2024, o 18:45

Wracając jeszcze do Eurowizji, jak zmieniły się Wasze topki po finale? Były jakieś spektakularne flopy albo awanse? U mnie dużo zyskała Francja i Azerbejdżan ale musiałabym pomyśleć bardziej kto zyskał, kto stracił na żywo. Może ogarnę aktualizacje topki. :P
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: Jane Austen

Post przez mdusia123 » 5 czerwca 2024, o 19:53

U mnie zdecydowanie najbardziej z czasem urosła Ukraina. Bo tak na samym początku, jeszcze przed Vidbirem, gdy wypuszczono tylko fragmenty utworów, stwierdziłam, że zupełnie nic mi się nie podoba i w ogóle byłam ogromnie zawiedziona i rozczarowana poziomem tych preselekcji. Później było już trochę lepiej, generalnie uznałam, że piosenka jest całkiem ok i nawet miałam ją całkiem wysoko w swojej topce :).

A potem wydarzyły się rzeczy :).

Przysięgam wam, że na pewnym etapie ja nie słuchałam żadnej innej piosenki z tegorocznej stawki poza tą ukraińską. Autentycznie potrafiłam słuchać jej w kółko przez całe dnie. Co więcej, ta miłość utrzymała się u mnie do samego końca, do finału. Pojęcia nie mam, dlaczego akurat ten utwór tak bardzo mnie ujął. Nie wiem też, dlaczego nagle dostałam aż takiej obsesji na punkcie jednej jedynej piosenki, bo nigdy wcześniej tak nie miałam, ale...no jakoś to do mnie dotarło, chwyciło i do tej pory nie chce puścić :).

Post przez Kawka » 5 czerwca 2024, o 20:35

Mnie się bardzo w tej ukraińskiej piosence podobają partie wokalne Gerry. Niestety, rapowa wstawka psuje efekt. Co do występu na żywo to się wypowiem jak już ogarnę listę ale moment gdy Gerry wchodzi na skałę i w le spadają te bomby (bo chyba tak to można interpretować) - no wow.

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez mdusia123 » 5 czerwca 2024, o 21:21

Jezu, tak! To jest absolutnie najpiękniejsze, najbardziej poruszające ujęcie jakie pojawiło się w jakimkolwiek tegorocznym występie. I tak, te złote, spadające cusie na wizualizacjach to są bomby fosforowe, które Rosja wystrzeliwuje/wystrzeliwała w stronę Ukrainy. Ale ja absolutnie uwielbiam też inne momenty tego występu. Na przykład sam początek, gdy tylko Jerry zaczyna śpiewać i momentalnie w tle słyszymy publiczność, która klaszcze do rytmu piosenki. Albo moment tuż przed wstawką rapowaną, gdy alyona alyona wyciąga mikrofon z włosów w taki sposób, jakby to był samurajski miecz. Generalnie...mam totalne ciary, gdy tylko pomyślę o tym występie :).

Post przez Kawka » 14 lutego 2025, o 13:28

Dobra, polskie preselekcje do Eurowizji już dziś. :cheer: :cheer: :cheer: Zamierzacie oglądać? Macie swoje typy i ulubieńców? Jestem ciekawa Waszych opinii, bo ja mam w tym roku co najmniej kilku faworytów i nie umiem się zdecydować na jedną opcję. Chyba zdecyduję wieczorem, po występach na żywo. Jedno jest pewne, będzie mi szkoda tych co nie wygrali, nawet jeśli bilet do Bazylei dostanie jeden z moich faworytów. W tym roku TVP się postarali o naprawdę dobre preselekcje, a urywki prób z oficjalnego kanału TVP na YT są obiecujące w kilku przypadkach.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 14 lutego 2025, o 13:44

Oglądać na żywo nie zamierzam, bo mogę się zrazić niepotrzebnie, no i mam jeszcze dozę litości dla TVP (bo wspierałam, wspieram i będę wspierać jako instytucję niezbędną) i poczekam na pozytywne zestawienie i powtórki, jak emocje opadną ;)
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 14 lutego 2025, o 15:50

Znam tylko jednego artystę z tej całej listy, ciekawa jestem kto wygra.
Obrazek
Zrobiłam badania na cierpliwość. Wynik był negatywny.

Post przez Kawka » 14 lutego 2025, o 16:41

Myślę, że znasz więcej niż jedną osobę tylko pewnie z nazwiska nie kojarzysz.
Justyna Steczkowska - to wiadomo, każdy kojarzy.
Janusz Radek - wraca do preselekcji po 21 latach. Aktor musicalowy, teatralny, wokalista o ogromnej skali. Młodsi powinni kojarzyć ren głos z czołówki do polskiej wersji "Pokemonów".
Dominik Dudek - zwycięzca którejś tam edycji "Voice". W radiu go grają dość często. W preselekcjach drugi raz.
Kuba Szmajkowski - trzeci raz w preselekcjach, znany udziału "Voice kids".
Daria Marx - również drugi raz w preselekcjach, znana z hitu "Paranoja", z którym rywalizowała z Ochmanem podczas preselekcji w 2022.
Sonia Maselik - występowała w Opolu, ma kilka radiowych piosenek, choć nie jest aż tak bardzo znana.
Marien, Tynsky - dla mnie nowe postacie
Swada & Niczos, Chrust , Teo - moje tegoroczne odkrycia muzyczne.

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 14 lutego 2025, o 19:00

Dalej jedną, chociaż piosenkę do bajki kojarzę...chyba ignorantka ze mnie jest.
Obrazek
Zrobiłam badania na cierpliwość. Wynik był negatywny.

Post przez Kawka » 16 lutego 2025, o 12:35

Jak tam po polskim finale?

Mnie się wynik podoba, będzie dobrze w maju, choć nie ukrywam, że najbardziej kibicowałam "Lusterkom". Muzyka Swady i Niczos dużo bardziej mi się podoba i jest bliższa temu, czego na co dzień słucham, ich album "Indawoods" odsłuchuję ostatnio na zapętleniu i na pewno ten zespół zostanie ze mną po Eurowizji. Moje tegoroczne odkrycie, poza Teo i Chrustem. "Lusterka" na scenie wyglądały super, zmieniłabym tylko końcówkę, gdzie Nika robi wokalizę, a refren leci z taśmy. No nie był to dobry pomysł, bo wygląda jakby cały występ był z playbacku, a nie był.

Teo wokalnie cudny ale ta inscenizacja była fatalna (wzięłam termin "inscenizacja" od Maćka z Dobry Wieczór Europo, bo nie znoszę tych anglicyzmów). Ta piosenka potrzebowała mroku, takiego szorstkiego, męskiego pierwiastka, który był w teledysku, a dostaliśmy cukierkowy kolorystyczny kociokwik. Teo miał bardzo mało czasu na przygotowanie tej oprawy graficznej i tylko to go tłumaczy. Mam nadzieję, że się nie zrazi i wróci za rok z czymś równie dobrym do preselekcji. W ogóle to jest ciekawa postać. Urodzony w Norwegii, jest w Norwegii celebrytą, mimo zaledwie 18 lat. Gra w serialu dla młodzieży "Rykter" (jest na YT z angielskimi napisami, jeśli ktoś ciekawy, są też polskie smaczki w tym serialu, bo jego postać ma mamę Polkę), a mimo to wybrał polskie obywatelstwo i czuje się Polakiem. Szacun dla chłopaka, bo wybierając Norwegię miałby łatwiej pod wieloma względami, a w Polsce buduje karierę od zera i już na starcie zmierzył się z niechęcią, z powodu dzikiej karty i doniesień o kupowaniu wyświetleń.

Chrust - to było coś. Jak nie przepadałam za wersją studyjną, tak kupili mnie na żywo. W ogóle po wywiadach bardzo ich polubiłam i kibicuję mocno, bo to są bardzo fajni ludzie, pasjonaci i naprawdę zasługują na rozgłos.

Kuba Szmajkowski - jak zwykle porządnie przedstawił swój utwór na scenie. Bardzo mi siedzi w głowie ta piosenka, mimo że to nie moje klimaty.

Dominik Dudek - porządne wykonanie, zasłużone trzecie miejsce. Lubię tę piosenkę, o dziwo, bo nie jestem fanka ballad. Ta ma w sobie jednak takie przyjemne elementy, że mnie ani nie drażni, ani nie nudzi.

Marien - o dziwo nie zawiodła, a wręcz przeciwnie, wykrzesała z tej nudnej piosenki wszystko, co się dało.

W przeciwieństwie do niej, Daria położyła swój występ. Głównie oprawą graficzną. To był koszmarek. Nic tam do siebie nie pasowało i nawet bardzo dobry wokal nie uratował tej piosenki. Przykre, że skończyła ostatnia.

Tynsky - bez większych zaskoczeń. Piosenka bardzo generyczna i nudna, a oprawa jak z pogrzebu.

Janusz Radek - nie jestem fanką tej piosenki i ten występ niczego nie zmienił. Doceniam wokal ale to zdecydowanie za mało. Na Eurowizji liczy się przede wszystkim piosenka.

Sonia miała fajną piosenkę ale na żywo wyszło trochę mdło i nawet dobra pozycja startowa nie pomogła.

"Gaja" jest nastawiona na głosy widzów, u jury nie będzie wysoko ale to w sumie nic nowego w przypadku Polski. Myślę, że Justyna zrobi dobry wynik i na pewno zostanie zapamiętana na lata ale raczej nie nastawiam się na top 10. Na pewno nie jest to piosenka, którą bym słuchała ale na scenie, przy dobrej inscenizacji ma szansę zabłyszczeć. No i wokalnie na pewno wstydu nie będzie.

Post przez mdusia123 » 16 lutego 2025, o 14:40

Przyznaję się bez bicia, że z całych naszych tegorocznych preselekcji obejrzałam tylko występ Justyny Steczkowskiej i ogłoszenie wyników. Pozostałe piosenki i występy do nich znam tylko we fragmentach. Ale ja ogólnie często tak mam, że wolę oglądać różne topki z fragmentami utworów, niż przesłuchiwać je w całości. Coś naprawdę musi mi mocno wpaść w ucho, żebym zdecydowała się na zapoznanie z pełną wersją. Także chyba już się domyślacie, że to właśnie Gaja była moją ulubioną propozycją w tegorocznych polskich preselekcjach. I bardzo się cieszę, że jak na razie ta piosenka wydaje się naprawdę dobrze sobie radzić w różnych fanowskich zestawieniach, najniżej jak do tej pory widziałam nas na siódmej lokacie. Ale zwykle kręcimy się w okolicach top 5, więc super. Nie mam pojęcia jaki będzie wynik w maju, jak na naszą propozycję zareagują jurorzy (bo finał...no tak raczej mamy na luzie) i bardziej niedzielni widzowie, bo wiadomo, że eurowizyjne świry to jedno, a reszta oglądających to coś zupełnie innego, ale myślę, że z bezbłędnym wokalem i nieco wygładzoną inscenizacją Justyna ma spore szanse na przeskoczenie 18 miejsca, które zajęła w 1995 roku :).

P.s.: Jeśli jeszcze tego nie robiłyście, obejrzyjcie sobie na yt występ Justyny z preselekcji już po ogłoszeniu jej zwycięstwa. Jest jeszcze lepszy niż ten główny, dużo bardziej na luzie i w ogóle :).

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 17 lutego 2025, o 02:24

Juz wszystko w przyzwoitej formie na YT?
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez mdusia123 » 17 lutego 2025, o 15:07

Fringilla napisał(a):Juz wszystko w przyzwoitej formie na YT?

A interesuje cię całe show, czy tylko występy konkursowe :)?

Post przez Kawka » 17 lutego 2025, o 19:20

Fringilla napisał(a):Juz wszystko w przyzwoitej formie na YT?

Na kanale Eusrovision Song Contest jest cały show. jakieś niespełna dwie godziny, a poszczególne występy są na kanale TVP na YT. wszystkie 11 piosenek.

A tutaj recap wszystkich występów: https://www.youtube.com/watch?v=h7cFBOlGC4M

Post przez mdusia123 » 17 lutego 2025, o 20:26

Kawka napisał(a):Na kanale Eusrovision Song Contest jest cały show. jakieś niespełna dwie godziny, a poszczególne występy są na kanale TVP na YT. wszystkie 11 piosenek.

A tutaj recap wszystkich występów: https://www.youtube.com/watch?v=h7cFBOlGC4M

No właśnie to jest dziwna sprawa, bo transmisję online na yt dało się obejrzeć w całej Europie POZA POLSKĄ. U nas było to z jakiegoś powodu zablokowane. Przynajmniej w momencie premiery. Ale tak, ogólnie całe występy da się spokojnie obejrzeć, tylko z full show może być problem :).

Post przez Kawka » 18 lutego 2025, o 09:33

Chyba chodzi o to, że TVP chciała zmusić ludzi do włączenia tv. Zupełnie o tym zapomniałam, bo mieszkam za granicą i u mnie normalnie działa ten stream. W Polsce powinno być na TVP vod czy coś takiego. Na bank są występy na oficjalnym kanale TVP na YT. Szkoda, że nie ma całego show, bo duet prowadzących Szpak i Orzech to jest warte obejrzenia. :hyhy: Z drugiej strony, to logiczne, że zablokowali, bo chcieli zarobić na tym widowisku. Smsy też tanie nie były - 4,92 PLN za jeden.

Post przez mdusia123 » 18 lutego 2025, o 12:09

Kawka napisał(a):Chyba chodzi o to, że TVP chciała zmusić ludzi do włączenia tv. Zupełnie o tym zapomniałam, bo mieszkam za granicą i u mnie normalnie działa ten stream. W Polsce powinno być na TVP vod czy coś takiego. Na bank są występy na oficjalnym kanale TVP na YT. Szkoda, że nie ma całego show, bo duet prowadzących Szpak i Orzech to jest warte obejrzenia. :hyhy: Z drugiej strony, to logiczne, że zablokowali, bo chcieli zarobić na tym widowisku. Smsy też tanie nie były - 4,92 PLN za jeden.

Potwierdzam, oglądałam na TVP VOD fragment z ogłoszeniem wyników :).

Poprzednia strona

Powrót do Muzyka