Teraz jest 5 lutego 2025, o 11:59

2025: Właśnie czytam

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2025: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 3 lutego 2025, o 11:12

Muszę to w tym roku przeczytać, uwielbiam pióro autorki.

A ja czytam książkę która już wcześniej zaciekawiła, a plebiscyt LC na książkę roku mi przypomniał

Pasuje do wyzwania z aniłami i debiut literacki, ale naprawdę dobry.
Piekielne niebo

Obrazek

Osiemnastoletnia anielica Narida zostaje oskarżona o morderstwo, a następnie upada strącona z Nieba. Okaleczona i odarta z anielskości trafia na Ziemię.

Po dziewięciu latach spokojnego życia, gdy już pogodziła się z odtrąceniem, odkrywa w sobie dawne, unikatowe moce. Jej tatuaż przedstawiający pysk wilka potrafi się materializować, by bestia stawała w jej obronie.

Narida postanawia poznać prawdę. Razem z przyjacielem Rimonem i jego demonicznym bratem spróbuje rozwiązać zagadkę tajemniczego zabójstwa, przez które ją wygnano.

Książka skupia się na wątku kryminalnym, fajnie zarysowany świat, delikatnie przypomina Briggs, tylko tu mamy anioły, demony, gargulce...
Nawet nie wiem kiedy, miałam przeczytane 100 stron, czytałabym dalej, ale musiałam pracować.
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 3 lutego 2025, o 13:15

Obrazek
Miłość i dom pogrzebowy? Tak, dobrze słyszycie!
Callum Flannelly, nieśmiały spadkobierca rodzinnego biznesu pogrzebowego, musi znaleźć żonę przed trzydziestymi piątymi urodzinami, aby nie stracić firmy. Wyobraźcie sobie – facet, który wolałby zanurkować w otwartym grobie, niż iść na randkę! Ale na jego drodze staje Lark Thompson – pełna życia młoda wdowa z Teksasu, która przybywa do Galway, by zacząć od nowa. Twórczyni kreskówek, której życie potrzebuje kolorów, wolałaby zostać zmiażdżona przez spadające kowadło, niż zbliżyć się do domu pogrzebowego. Ale los miał inne plany. Kiedy ich ścieżki się krzyżują, zawierają niecodzienny układ…
Lark, zaintrygowana losem Calluma, postanawia mu pomóc w poszukiwaniu miłości, mimo że sama przysięgła nigdy więcej się nie zakochać. Im więcej czasu spędzają razem, tym mocniej rośnie między nimi przyciąganie…
Czy Callum i Lark są sobie przeznaczeni? Czy naprawdę można znaleźć miłość w cieniu domu pogrzebowego?
Twoja aż po grób to komedia romantyczna, która udowadnia, że czasami największe uczucia rodzą się w najbardziej nieoczekiwanych miejscach.

Obrazek
Zuzanna i Filip są asystentami znanej pary aktorskiej – Patrycji i Rafała. Obydwoje za sobą nie przepadają. Kiedy celebryci postanawiają się rozstać Zuza i Filip zostają zmuszeni, by uczestniczyć w studzeniu emocji przy podziale majątku. Najbardziej problematyczna okazuje się kwestia domku nad morzem w miejscowości Niebiosa. Kiedy cała czwórka spotyka się na miejscu atmosfera zarówno pomiędzy aktorami, jak i ich asystentami jest mocno napięta. Pikanterii tej sytuacji dodaje fakt, że pomiędzy Zuzą i Filipem zaczyna iskrzyć, nie tylko podczas nerwowych kłótni.
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki
https://www.siepomaga.pl/leslaw-tesak

Post przez kejti » 4 lutego 2025, o 09:43

Karina32 napisał(a):Może zacznę to:

Obrazek

Autorka bestsellerowych powieści slow burn romance Od Lukova z miłością, Wielki Mur z Winnipeg i Kulti!
Aurora De La Torre wie, że powrót w rodzinne strony po latach nieobecności nie będzie łatwy. Teraz musi zacząć wszystko od nowa w miejscu, które kiedyś było jej domem. W miejscu, w którym nie ma już ludzi bliskich jej sercu.
Nie spodziewała się ciepłego przywitania, bo kto mógłby na nią czekać po tych wszystkich latach? Jednak nastawienie właściciela domu, który miała wynająć, i tak mocno ją zaskoczyło. Mężczyzna nie tylko zachowywał się bardzo nieuprzejmie, ale i oskarżył ją o włamanie oraz wtargnięcie na teren jego posiadłości.
Tego było już za wiele.
Jak Aurora odnajdzie się w tym wszystkim i czy uda jej się dogadać z pochmurnym Tobiasem Rhodesem? Dobrze, że mężczyzna jest przystojny, to może ukoić jej nerwy.

fajne to było :lovju:
gosiurka napisał(a):Muszę to w tym roku przeczytać, uwielbiam pióro autorki.

A ja czytam książkę która już wcześniej zaciekawiła, a plebiscyt LC na książkę roku mi przypomniał

Pasuje do wyzwania z aniłami i debiut literacki, ale naprawdę dobry.
Piekielne niebo

Obrazek

Osiemnastoletnia anielica Narida zostaje oskarżona o morderstwo, a następnie upada strącona z Nieba. Okaleczona i odarta z anielskości trafia na Ziemię.

Po dziewięciu latach spokojnego życia, gdy już pogodziła się z odtrąceniem, odkrywa w sobie dawne, unikatowe moce. Jej tatuaż przedstawiający pysk wilka potrafi się materializować, by bestia stawała w jej obronie.

Narida postanawia poznać prawdę. Razem z przyjacielem Rimonem i jego demonicznym bratem spróbuje rozwiązać zagadkę tajemniczego zabójstwa, przez które ją wygnano.

Książka skupia się na wątku kryminalnym, fajnie zarysowany świat, delikatnie przypomina Briggs, tylko tu mamy anioły, demony, gargulce...
Nawet nie wiem kiedy, miałam przeczytane 100 stron, czytałabym dalej, ale musiałam pracować.

ooooo zaciekawiłaś hmmm

Aniołku daj znać jak tam "Twoja aż po grób" :smile:

chciałam wybrać kolejną z listy polecankę ale nigdzie nie mogę dostać dwóch pozycji więc padło na następną:

Southern Spirits Angie Fox
Obrazek

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Ulubiona autorka/autor: Vii Keeland, Adam Silvera

Post przez cedar » 4 lutego 2025, o 10:31

Rzuciłam w diabły tę przeklętą "Bezsilną". Miałam sporo dobrej woli - kiedy już-już-JUUUUUŻ miałam odkładać, to na balu zrobiło się wielkie "bum!". Pomyślałam sobie wtedy "ej, autorka może nie umiała tego dobrze rozkręcić, ale teraz to się zacznie!"
...no nie zaczęło się. Po wielkim "bum" zaczęła szybciorkiem wracać do turnieju, kiecek i całej reszty tej potwornej nudy, którą mi zaoferowała.
Odstawiłam. Życie jest za krótkie, żeby czytać złe książki (ze źle "wymyślonym" światem, który się kupy nie trzyma).

No to wzięłam sobie teraz leciutkie sf - czytam "Mickey 7" Edwarda Ashtonani chwalę sobie ten wybór. Mogłaby ta historia być poszerzona np.o perspektywę innych bohaterów, ale i tak jest całkiem ciekawa.
Obrazek
Umieranie to żadna frajda... ale pozwala zarobić na życie.

Mickey7 jest wymienialnym: narażonym na wielokrotną śmierć pracownikiem ekspedycji mającej na celu skolonizować planetę Niflheim. Gdy tylko zadanie okazuje się zbyt niebezpieczne dla zwykłych ludzi czy nawet maszyn, otrzymuje je Mickey. Po śmierci danej wersji ciała wytwarza się nowe z wszczepioną tą samą kopią mózgu. Po sześciu zgonach Mickey7 rozumie już, dlaczego był jedynym kandydatem, który zgłosił się na to stanowisko.

Podczas rutynowego zwiadu zaginiony w akcji Mickey7 zostaje uznany za martwego. Kiedy dzięki pomocy miejscowych form życia wraca do kolonii, okazuje się, że spisano go już na straty, a do pracy zgłasza się nowy klon, Mickey8. Zwielokrotnianie wymienialnego jest zabronione i w razie wykrycia obaj zapewne trafią do odzyskiwacza białka. Mickey7 musi więc utrzymać swego sobowtóra w tajemnicy przed resztą kolonii. Ostateczny los zarówno tubylców, jak i kolonizatorów zależy od Mickeya7. Oczywiście, jeśli uda mu się nie umrzeć na dobre…

Owszem, szykuję sobie grunt przed seansem w marcu (dopiero!), bo wychodzi film na podstawie tej książki. I to z Robertem P., a ja go lubię. ^^
:czyta:
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Ulubiona autorka/autor: Jane Austen

Post przez mdusia123 » 4 lutego 2025, o 12:07

A ja zabrałam się za to:

https://www.legimi.pl/ebook-geriatryczn ... html#ebook

Na razie jestem rozdarta. Momentami myślę sobie, że jednak pierwsza część podobała mi się o wiele bardziej, a momentami stwierdzam, że w sumie obydwie są równie fajne :).

Post przez Nocny Anioł » 4 lutego 2025, o 15:22

kejti napisał(a):
Aniołku daj znać jak tam "Twoja aż po grób" :smile:

chciałam wybrać kolejną z listy polecankę ale nigdzie nie mogę dostać dwóch pozycji więc padło na następną:

Southern Spirits Angie Fox
Obrazek

Ja to chyba miałam polecankowo...Gosiurko?

Co do książki z grabarzem....na razie dziwna
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki
https://www.siepomaga.pl/leslaw-tesak

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 4 lutego 2025, o 17:35

cedar napisał(a):Owszem, szykuję sobie grunt przed seansem w marcu (dopiero!), bo wychodzi film na podstawie tej książki. I to z Robertem P., a ja go lubię. ^^
:czyta:

Też czekam.
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 4 lutego 2025, o 23:52

Aniołku zgadza się i tobie się podobało, zobaczymy jak Szalonej podpasuje :shades:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Poprzednia strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy