Teraz jest 21 stycznia 2025, o 05:58

2025: Właśnie czytam

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2025: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 17 stycznia 2025, o 19:00

lecę dalej :czyta2:

Sława i śmierć J. D. Robb
Obrazek

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez Nocny Anioł » 17 stycznia 2025, o 20:21

pannazlosnica napisał(a):Dla odmiany czytam reportaż o Grenlandii.
Obrazek

Zawsze chciałam zobaczyć, ale po tej lekturze widzę że dwóch dni bym tam nie wytrwała. I to nie że względu na pogodę.

A powiesz dlaczego

Cedar zapisze sobie dzięki

Fringilla napisał(a):Rozumiem ból . Z tego subgatunku to tylko cykl Him u nas... :chlip:

Prawda
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Post przez Liberty » 17 stycznia 2025, o 21:21

kejti napisał(a):lecę dalej :czyta2:

Powtórka czy pierwszy raz i się wciągnęłaś? Ja czekam na wydanie 60 tomu :czeka:

Ulubiona autorka/autor: Vii Keeland, Adam Silvera

Post przez cedar » 17 stycznia 2025, o 21:23

Aniołku, nadal to czytam i nie zmieniłam jeszcze zdania. Spodziewam się jakiejś dramy w drugiej połowie, żeby nie było zbyt rozkosznie, ale to urocza książka.
:mrgreen:
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Post przez Nocny Anioł » 17 stycznia 2025, o 21:48

Szepniesz słówko jak skończysz?
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Emily Henry, Jane Austen, Susan Elizabeth Philips

Post przez pannazlosnica » 17 stycznia 2025, o 23:03

Nocny Anioł napisał(a):
Obrazek

Zawsze chciałam zobaczyć, ale po tej lekturze widzę że dwóch dni bym tam nie wytrwała. I to nie że względu na pogodę.

A powiesz dlaczegop

Z prozaicznego powodu: jedzenie. Nie jestem wege, ale jestem głównie roślinożerna. A tam jedzą m.in focze mięso, mało tego
Spoiler:
, warzyw i owoców jedzą bardzo mało, bo są kiepsko dostępne i drogie.
Dodatkowo nie wytrzymałabym brutalności tego życia. Jakby rozumiem, że w takim klimacie nie można mieć sentymentów, ale dla Europejki ze środka kontynentu zabijanie fok, czy odstrzelanie 'nadmiarowych' suk z miotu, w ogóle psy jedzące raz na 3 dni, to za duży wstrząs.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 18 stycznia 2025, o 09:36

Ja tylko na marginesie: ale
Spoiler:

O, miałam pytanie: czy w tej książce jest mowa o programie sterylizacji mieszkanek bez informowania ich o tym (duński rząd taki program przeprowadzał)?
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: E. Hoyt, K. Byrne, R. Quasi, A. Giusti

Post przez Viperina » 18 stycznia 2025, o 09:58

kejti napisał(a):
pannazlosnica napisał(a):Łaaa, jakie to jest super

Obrazek

oj tak, czekam na kolejną część :shades:

Jest super :)

A w temacie:

Przeczytałam:
Obrazek

Goodreads Choice AwardNominee for Readers' Favorite Mystery & Thriller (2024)
From the bestselling author of Hidden Pictures comes a breathtaking work of suspense about a father trying to save his daughter from a life-altering decision that will put everything he loves on the line.

Frank Szatowski is shocked when his daughter, Maggie, calls him for the first time in three years. He was convinced that their estrangement would become permanent. He’s even more surprised when she invites him to her upcoming wedding in New Hampshire. Frank is ecstatic, and determined to finally make things right.

He arrives to find that the wedding is at a private estate—very secluded, very luxurious, very much out of his league. It seems that Maggie failed to mention that she’s marrying Aidan Gardner, the son of a famous tech billionaire. Feeling desperately out of place, Frank focuses on reconnecting with Maggie and getting to know her new family. But it’s difficult: Aidan is withdrawn and evasive; Maggie doesn’t seem to have time for him; and he finds that the locals are disturbingly hostile to the Gardners. Frank needs to know more about this family his daughter is marrying into, but if he pushes too hard, he could lose Maggie forever.

An edge-of-your-seat thriller that delves deep into the heart of one family, The Last One at the Wedding is a work of brilliant suspense from a true modern master.

Bardzo dobre! I zaczęłam:

Obrazek

Goodreads Choice AwardNominee for Readers' Favorite Mystery & Thriller (2024), Nominee for Readers' Favorite Audiobook (2024)
Evie Porter has everything a nice, Southern girl could want: a perfect, doting boyfriend, a house with a white picket fence and a garden, a fancy group of friends. The only catch: Evie Porter doesn’t exist.

The identity comes first: Evie Porter. Once she’s given a name and location by her mysterious boss Mr. Smith, she learns everything there is to know about the town and the people in it. Then the mark: Ryan Sumner. The last piece of the puzzle is the job.

Evie isn’t privy to Mr. Smith’s real identity, but she knows this job will be different. Ryan has gotten under her skin, and she’s starting to envision a different sort of life for herself. But Evie can’t make any mistakes—especially after what happened last time.

Because the one thing she’s worked her entire life to keep clean, the one identity she could always go back to—her real identity—just walked right into this town. Evie Porter must stay one step ahead of her past while making sure there’s still a future in front of her. The stakes couldn't be higher—but then, Evie has always liked a challenge...
Przeciętna kobieta zakochuje się siedem razy w roku, w tym sześć razy w butach.

All woman desire a Mr. Darcy.
Unfortunately, all man have no idea who that is.

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 18 stycznia 2025, o 10:14

A ja się wciągnęłam w Protektorat parasola część druga czyli Bezzmienna,

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/ ... 52x500.jpg

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/103301/bezzmienna
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Post przez cedar » 18 stycznia 2025, o 10:27

Nocny Anioł napisał(a):Szepniesz słówko jak skończysz?

No ba! Nie unikniesz tego ;)
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Post przez kejti » 18 stycznia 2025, o 12:29

Liberty napisał(a):
kejti napisał(a):lecę dalej :czyta2:

Powtórka czy pierwszy raz i się wciągnęłaś? Ja czekam na wydanie 60 tomu :czeka:

w 2016 przeczytałam pierwszą i pamietam że było całkiem dobre ale ja miałam wtedy fazę na jedną parę w jednej książce. Jednak miałam w pamięci aby kiedyś wrócić, a to że teraz bardzo lubie kryminały i slow burn to :shades: pierwsza część takie 4/5, dobrze się bawiłam, trochę lektor kobieta mi nie leży ale narazie posłucham dalej ^_^ co do ilości tomów, to chyba zatrzymałam się na 4x w zbiorach na lapku :hihi:

.
.

Ulubiona autorka/autor: Emily Henry, Jane Austen, Susan Elizabeth Philips

Post przez pannazlosnica » 19 stycznia 2025, o 12:04

Fringilla napisał(a):Ja tylko na marginesie: ale
Spoiler:

O, miałam pytanie: czy w tej książce jest mowa o programie sterylizacji mieszkanek bez informowania ich o tym (duński rząd taki program przeprowadzał)?

Nie, to jakaś inna

Post przez Nocny Anioł » 20 stycznia 2025, o 12:28

pannazlosnica napisał(a):
Nocny Anioł napisał(a):
Obrazek

A powiesz dlaczegop

Z prozaicznego powodu: jedzenie. Nie jestem wege, ale jestem głównie roślinożerna. A tam jedzą m.in focze mięso, mało tego
Spoiler:
, warzyw i owoców jedzą bardzo mało, bo są kiepsko dostępne i drogie.
Dodatkowo nie wytrzymałabym brutalności tego życia. Jakby rozumiem, że w takim klimacie nie można mieć sentymentów, ale dla Europejki ze środka kontynentu zabijanie fok, czy odstrzelanie 'nadmiarowych' suk z miotu, w ogóle psy jedzące raz na 3 dni, to za duży wstrząs.

:shit: dla mnie to za wiele

cedar napisał(a):

No ja myślę :evillaugh:

Obrazek

Dla wielu osób Liliana może uchodzić za kobietę sukcesu. W rzeczywistości ma jednak dosyć nudnej pracy oraz wiecznych rozmów z matką o założeniu rodziny. Trudno jednak myśleć o ustatkowaniu się, pamiętając że poprzedni narzeczony sypiał z innymi.

Pewnego dnia, na jej drodze staje nowy szef - niebieskooki, niezwykle przystojny Michał. Życie bohaterki nabiera zawrotnego tempa, kiedy okazuje się, że seksowny szef jest nią zainteresowany. Jak za pomocą czarodziejskiej różdżki nudna praca przeradza się w gorący romans biurowy, a powiedzenie „od miłości do nienawiści” zdecydowanie działa tu w odwrotną stronę.
Jednak tajemnicze zachowanie mężczyzny powoduje, że Liliana zaczyna zastanawiać się nad ich relacją. Czy Michał jest z nią szczery? Czy jest możliwość, że to on odpowiada za dziwne wiadomości, które zaczęły pojawiać się w jej skrzynce na listy? W rozmyślaniach z pewnością nie pomaga fakt, że miastem wstrząsają kolejne zaginięcia kobiet.
Czy Liliana zaryzykuje i pomimo sygnałów ostrzegawczych zaufa Michałowi?
Obrazek

Post przez kejti » 20 stycznia 2025, o 17:26

audiobook:

Łowca Piotr Kościelny
Obrazek

.
.

Post przez cedar » 20 stycznia 2025, o 18:06

Nocny Anioł napisał(a):
cedar napisał(a):

No ja myślę :evillaugh:

Przeczytane. Do samego końca mega mi się podobało. I jeszcze na końcu taki twist zrobili, że aż przysiadłam. Więc tak - jest co czytać. Polecam z czystym sumieniem.
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Post przez Nocny Anioł » 20 stycznia 2025, o 18:56

Zapisałam, dziękuje :*
Obrazek

Post przez cedar » 20 stycznia 2025, o 19:20

Obecnie sprawdzam, czy to dobre:
Obrazek
W świecie rządzonym przez obdarzonych mocami Elitarnych Zwyczajna dziewczyna ze slumsów staje przed wyzwaniem, jak przetrwać.

W królestwie Ilyii Zwyczajni skazani są na banicję lub śmierć. Ich niedobitki ściga Kai, brat następcy tronu, od dziecka szkolony na Egzekutora. W czasie jednej z takich akcji z nieoczekiwanej opresji ratuje go Paedyn, bezdomna dziewczyna bez mocy. W ten sposób ze środowiska ulicznych złodziejaszków Paedyn trafia na organizowany przez króla Turniej, w którym biorą udział wybitni Elitarni. W trakcie morderczych rozgrywek trudnością okaże się nie tylko, jak przeżyć, lecz także – jak odnaleźć się w relacji z księciem. I z jego bratem, budzącym w niej emocje, wobec których czuje się bezsilna…

Opowieść o prawdziwej sile i uczuciu, rodzącym się w zupełnie niespodziewanych okolicznościach.

Ładnie wydane, więc poleciałam na to, jak sroka na błyskotkę.
:czyta:
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Poprzednia strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy