Teraz jest 21 stycznia 2025, o 09:30

2025: Właśnie czytam

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2025: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 9 stycznia 2025, o 19:46

Wróciłam do Lucy Score To, co skrywamy przed światem, mimo bardzo poważnego wątku
Spoiler:
, śmieję się w głos Stefan jest super, zapomniałam o nim, ale potrafi interpretować sytuacje i Piper :bigeyes:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 9 stycznia 2025, o 20:00

Nie przyjmuję reklamacji - albo się ma na to moment albo nie, bo... gęste fabularnie, w sumie to trochę slow burn zwykle i dużo emocjonalnego mataczenia w stylu slice of life mimo tego, że akcja pęęęędzi... (dla fanek Światowych Konspiracji i Sekretnych Stowarzyszeń jak znalazł ;)

Ale serio - albo się trafi w nastrój, albo nie... Cały cykl w 2023 to był trochę z mojego Stosu Wstydu... długo się zabierałam.

Moja ulubiona część to chyba Badger to the Bone - zwykle to bohaterki są wciągająco walnięte, ale tym razem ZeZé "nikt w życiu nie podejrzewał, że jesteś kotem?" Vargas prawie kradnie szoł ze swoim "odkrywaniem swej prawdziwej natury".

A ja... czytam powtórkę :niepewny:
(bo mnie emocjonalnie rozłożyło, że pewnie autorka więcej pisać nie będzie, bo się okazała zbyt niszowa :wryyy: )
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez gosiurka » 9 stycznia 2025, o 21:04

Szkoda Frin, niestety to boli, my to nawet trochę jesteśmy przyzwyczajeni że nie ma końca serii... :bezradny:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)

Post przez Fringilla » 9 stycznia 2025, o 21:24

W moim przypadku na szczęście nie aż tak, ale fakt - to trochę najgorsze, co zdarzyć się może: brak końca serii (ekhm, GRR Martin ekhm czyli wszystko co odwrotne do niszowości z kolei).
(aż się zaczęłam zastanawiać, czy mam coś z ostatniej dekady na koncie, co nie dozna nigdy ukończenia... nie, po traumatycznym przypadku z młodości - Tomasz Pacyński zmarł po prostu :niepewny: nie przypominam sobie...)
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez gosiurka » 9 stycznia 2025, o 22:32

Ja nie mogę przeboleć, że nie wydają u nas Nalini Singh i Ilona Andrews jest tak wolno wydawana, że do śmierci się nie doczekamy wszystkich książek.

Post przez Fringilla » 9 stycznia 2025, o 23:40

Ale przynajmniej jest nadzieja...
Spoiler:

Wracam do mojej Massey (to jest opowieść z cyklu "trzeba sobie dawkować, bo za szybko się skończy :P
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 10 stycznia 2025, o 14:54

kejti napisał(a):Frin zrobiła fajne podsumowanie roku 2024 i tak wpadło w oko aby spróbować serie która mam już wieki czyli ze stosu wstydu:

Hot and Badgered Shelly Laurenston
Obrazek

Daj znać, facet okropny na tej okładce.
gosiurka napisał(a):Ja nie mogę przeboleć, że nie wydają u nas Nalini Singh i Ilona Andrews jest tak wolno wydawana, że do śmierci się nie doczekamy wszystkich książek.

Łącze się

Obrazek

Historia pewnego nieporozumienia zaczyna się w momencie, gdy Ida, córka właściciela małej włoskiej knajpki, tuż przed wymarzoną randką zmuszona jest jechać z ostatnim, nieco spóźnionym zamówieniem do klienta. Tutaj odzywa się złośliwy los i Gabriel bierze ją nie za dostawcę pizzy, ale za luksusową prostytutkę, którą zamówił, aby ta umiliła mu nudny wieczór. Pomimo sporej różnicy wieku, skrajnie odmiennych poglądów na świat oraz mało ciekawego początku ich znajomości, między tą dwójką aż iskrzy, bo jak w przysłowiu trafiła kosa na kamień! A może kosa na kosę W każdym razie iskry lecą wysoko!
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Post przez Fringilla » 11 stycznia 2025, o 00:42

W ramach zmian trendów i ta seria doczekała się gdzies na etapie 3 czy 4 tomu zmiany stylu :hyhy:
Obrazek
(przyznam, że wolę, ale też chyba głównie ze względu, iż od razu wiem, co to za seria i autorka)
— Ursula K. Le Guin

Post przez Nocny Anioł » 11 stycznia 2025, o 18:54

Obrazek

Przyjął zakład, w którym stawką było jej uwiedzenie. Okazało się jednak, że wygrywając pieniądze, może stracić serce.

Bez miłości jesteś bankrutem, nawet jeśli masz wszystko.

Sylwia Kujawczak ma idealnie poukładane życie. Jest na ostatnim roku historii sztuki, po obronie dyplomu będzie pracowała w rodzinnej firmie. Za dwa tygodnie włoży ślubną suknię. Jej przyszły mąż pochodzi z równie bogatej i ustosunkowanej rodziny. Plan na idealną przyszłość jest dopięty prawie na ostatni guzik – jeszcze tylko wieczór panieński i ceremonia w rodzinnym dworku. Gdy Sylwia jedzie z przyjaciółkami do klubu, nie spodziewa się, że ta noc odmieni jej przyszłość.

Aleks „Cichy” Cichocki to młody mężczyzna, któremu do pełni szczęścia brakuje tylko miłości. Nie dostał jej od rodziców – matka go porzuciła, ojciec nie potrafił pokryć tego deficytu. W związkach z kobietami bierze, nie angażując się i nie dając nic z siebie.

Sylwia i Aleks poznają się na imprezie. Ona – delikatna, krucha, romantyczna. On – bywalec dyskotek, twardy i bezwzględny. Przyciągają się jak dwa przeciwieństwa. Sylwia jest zaintrygowana światem, do którego wcześniej nie miała dostępu. Aleksa pociąga jej niewinność.

Ona nagle zaczyna patrzeć na świat innym oczami. Czy zaaranżowane małżeństwo i życie zaplanowane przez rodziców to coś, czego naprawdę chce?

Jego zaczyna uwierać bycie macho, ale nie może przegrać zakładu, w którym stawką jest zdobycie zaufania Sylwii.

Wzruszająca opowieść o tym, że wszyscy jesteśmy stworzeni do miłości.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Jane Austen

Post przez mdusia123 » 11 stycznia 2025, o 21:14

Nie wiem co czytać na Legimi, jakoś nic tam nie potrafi utrzymać mojej uwagi. Ale może to przez to, że aktualnie mam na nich focha, bo jednak zaczęło mi wywalać książki z półki również na telefonie :).

Post przez Nocny Anioł » 12 stycznia 2025, o 18:32

Obrazek
Caitria Carmody od dziecka przygotowywała się do objęcia tronu po matce. Czarownica wie, że w jej życiu zawsze najważniejsze pozostaną zobowiązania wobec poddanych oraz poświęcenia. Właśnie dlatego przyjmuje propozycję małżeństwa od wpływowego czarownika i ma nadzieję, że dzięki temu jeszcze lepiej zadba o bezpieczeństwo swoich ludzi.

Aż do dnia, w którym pewien wilkołak staje na jej drodze.

Hunter Sharrow wraca do Richmond w jednym celu – by pomścić swoich bliskich. Udaje mu się zjednoczyć watahę i poprowadzić ją do ataku. Nie wszystko idzie jednak tak, jak powinno, o czym błyskawicznie się przekonuje. Sprawy przybierają nieciekawy obrót przez to, że w szeregach czarownic czają się zdrajcy, a w dodatku pojawia się inne zagrożenie.

By pokonać wszystkich przeciwników, królowa i alfa zostaną zmuszeni do połączenia sił, zwłaszcza gdy księżyc wejdzie w trzecią fazę. Fazę, w której wrogowie uderzą z pełną mocą…

Obrazek

Hugo Bosy niemal z dnia na dzień zrezygnował z prowadzenia jednej z najlepszych agencji reklamowych w Polsce i przeprowadził się z Warszawy do Wrocławia. Niechętnie mówi o swojej przeszłości, ale poznana przypadkiem piękna i nietuzinkowa Jagoda budzi w nim dawno zapomniane uczucia i pożądanie, jakiego nigdy wcześniej nie doświadczył. Choć mężczyzna był pewien, że raz na zawsze skończył z miłością, zwariowana, pyskata i zjawiskowa panna Borówko mocno zachwiała jego postanowieniem. Ale czy Jagoda na pewno jest wolna? I czy Hugo odważy się otworzyć przed nią zranione serce?

Mogłoby się wydawać, że gdy los krzyżuje drogi dwójki samotnych i atrakcyjnych ludzi, między którymi wybucha namiętność, szczęśliwe zakończenie to tylko kwestia czasu.

Agnieszka Lingas-Łoniewska, zwana przez fanów i recenzentów Dilerką Emocji, udowadnia, że prawdziwa miłość potrzebuje więcej niż tylko pożądania. Choć niewątpliwie odrobina pikanterii nadaje uczuciu smaku…
Obrazek

Post przez gosiurka » 14 stycznia 2025, o 21:36

Wzięłam się za serię ze starego głębokiego wstydu, Gail Carriger - Bezduszna, nawet się nie spodziewałam jak fajna jest ta seria( na razie pierwszy tom), coś w stylu Amandy Quick, tylko bohaterka jest bardziej ogarnięta. Czuć że to stara seria, ale i tak fajnie się bawię.

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/91517/bezduszna

Obrazek

Post przez Fringilla » 14 stycznia 2025, o 22:37

Czuć że to stara seria

No się ostatnio nawet zastanawiałam, czy faktycznie :D
— Ursula K. Le Guin

Post przez gosiurka » 14 stycznia 2025, o 23:01

Troszkę, ale bawię się świetnie, polecam :bigeyes:

Post przez Nocny Anioł » 14 stycznia 2025, o 23:17

Ale zazdroszczę
Obrazek

Post przez Fringilla » 15 stycznia 2025, o 01:17

Ja za to z nową autorką na nowy rok Jesse H. Reign - i jak to jest, że jest się i bardziej wybrednym w danym gatunku, ale i tytułów mniej - i na razie nie wiem, gdzie oczy podziać :lol: a na poważnie to może być przyzwoita opowieść (przy całej nieprzyzwoitości ;) albo bardzo słaba przypowieść...
Ale ok, na razie skończyłam moją Massey, która mega pozytywnie nastawiła mnie do świata... na szczęście dla Poetry on Ice ^_^
Obrazek
— Ursula K. Le Guin

Post przez kejti » 15 stycznia 2025, o 08:19

gosiurka napisał(a):Wzięłam się za serię ze starego głębokiego wstydu, Gail Carriger - Bezduszna, nawet się nie spodziewałam jak fajna jest ta seria( na razie pierwszy tom), coś w stylu Amandy Quick, tylko bohaterka jest bardziej ogarnięta. Czuć że to stara seria, ale i tak fajnie się bawię.

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/91517/bezduszna

Obrazek

kiedyś czytałam pierwszą część, bardzo mi się podobało ale nie było jak dostać więcej, jakieś dwa lata temu ktoś cztery części za 30zł wystawił więc kupiłam ale się przymierzam, dobrze że przypomniałaś :D

Aniołku "Randka z Hugo Bosym" to może nawet i pasuje do Książka o dziwacznym lub wręcz absurdalnym tytule. taka moja pierwsza myśl :D w zeszłym roku nie zaliczyłam tej pozycji :ermm:

w formie audiobooka powtórka (która baaaardzo długo czekała) aby sięgnąć w końcu po drugą część i zobaczyć czy mi podejdzie, a na audiotece tego od groma :shades: dziwnie mi się to słucha bo to jednak o przyszłości, tylko te ich wspomnienia o przeszłości w końcu zahaczają o nasze lata :rotfl: chociażby to, że w 2023 wszedł zakaz używania broni palnej :P

Dotyk śmierci J.D. Robb
Obrazek

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez Nocny Anioł » 16 stycznia 2025, o 18:22

A wiesz że o tym nie pomyślałam, dzięki :*
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Emily Henry, Jane Austen, Susan Elizabeth Philips

Post przez pannazlosnica » 16 stycznia 2025, o 22:17

Dla odmiany czytam reportaż o Grenlandii.
Obrazek

Zawsze chciałam zobaczyć, ale po tej lekturze widzę że dwóch dni bym tam nie wytrwała. I to nie że względu na pogodę.

Post przez Fringilla » 16 stycznia 2025, o 22:29

Mało kto wytrzymuje nawet północną Skandynawię :hyhy:

Ja z kolejną nową autorką i zduszą na ramieniu (jak zawsze do NA), ale na razie nawet z sensem...
Okładka zaś... (są 2 wersje, chciałabym tę papierową, sensowna jest, ale mam tę)
Obrazek
:explain:
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Vii Keeland, Adam Silvera

Post przez cedar » 16 stycznia 2025, o 22:32

Wzięłam się za bardzo sympatyczny romans:
Obrazek
Nieśmiała bibliotekarka Alexis Stone lubi trzymać się na uboczu. Lecz kiedy partner ją rzuca, Lex postanawia, że czas na zmianę. A co pomoże w tym bardziej niż przygodna znajomość? W hotelowym barze wpada na oszałamiająco przystojnego mężczyznę. Śmiały, wygadany Logan to jej całkowite przeciwieństwo… Nagle na hotel pada grom z jasnego nieba. Wybucha pożar. Logan wynosi Lex na zewnątrz, gdzie czeka tłum gapiów… i znika. Następnego dnia Lex wszędzie w sieci widzi swoje zdjęcia z mężczyzną sprzed hotelu. Jak się okazuje, jej nowy znajomy to obiecujący polityk…

Opis nie jest do końca zgodny z prawdą, bo ciut inaczej to wygląda, ale nieważne. Świetnie się bawię! Jest zabawnie, a bohater jest naprawdę gburowaty, ale... interesujący. Sporo humoru. I jest to miła odskocznia od rzeczywistości. Póki co polecam, zobaczymy jak przeczytam całość, czy nadal będzie mi się tak bardzo podobać.
:czyta:

PS Frin, tam dwóch panów jest? Hokeiści? Czy to wydano po polsku? Ach, przemów do mnię!
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Post przez Fringilla » 17 stycznia 2025, o 00:35

Tak i tak i nie :niepewny:

Ps ach, blurpy, czasem sprawiają miłe niespodzianki :P
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Vii Keeland, Adam Silvera

Post przez cedar » 17 stycznia 2025, o 01:00

Fringilla napisał(a):Tak i tak i nie :niepewny:

Tym "nie" złamałaś mi serduszko...
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Post przez Fringilla » 17 stycznia 2025, o 01:24

Rozumiem ból . Z tego subgatunku to tylko cykl Him u nas... :chlip:
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Jane Austen

Post przez mdusia123 » 17 stycznia 2025, o 13:17

Po niezwykle długich bojach zdecydowałam się na Geriatryczne biuro śledcze Iwony Banach :).

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy