Teraz jest 22 grudnia 2024, o 04:02

2024: Właśnie czytam...

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: Vii Keeland, Adam Silvera

Post przez cedar » 15 grudnia 2024, o 21:27

Liberty, a co z nią nie tak?

(Ja się biorę za kolejny kryminał. Idą święta, trzeba poczytać o świrach.)

PS Czy tylko mi strona się nie ładowała przed południem?
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Ulubiona autorka/autor: Jane Austen

Post przez mdusia123 » 15 grudnia 2024, o 21:54

cedar napisał(a):PS Czy tylko mi strona się nie ładowała przed południem?

Mnie nie ładowała się już wczoraj :).

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 15 grudnia 2024, o 23:14

24-godzinny blackout nas dopadł - opóźniony pechowy 13tego w piątek jednak dał znać o sobie ;)

PS tutaj apdejty jakby co: https://www.facebook.com/groups/forumromansoholiczki
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Vii Keeland, Adam Silvera

Post przez cedar » 16 grudnia 2024, o 19:04

Myślałam, że coroczny kryzys czytelniczy już się zaczął, ale nie, na razie jestem uratowana.
Obrazek
Nieposkromiona miłość do masła, gastronomiczny challenge między seryjną morderczynią a młodą reporterką i… kilka kilogramów więcej. Kulinarna emancypacja w japońskiej wersji Milczenia owiec.

„Są jednak dwie rzeczy, których nie toleruję: to feminizm i margaryna”.

Manako Kajii, wyśmienita kucharka i autorka popularnego bloga o luksusowej kuchni, przebywa w areszcie śledczym w Tokio. Została skarżona o zabójstwo trzech samotnych biznesmenów. Miała ich uwieść swoim kulinarnym wyrafinowaniem.

Sprawa żywo interesuje opinię publiczną, ale osadzona uparcie odmawia kontaktu z mediami i nie przyjmuje żadnych wizyt. Jednak gdy młoda dziennikarka Rika Machida zwraca się do niej z prośbą o przepis na gulasz wołowy, postanawia zrobić wyjątek.

Rika, jedyna kobieta w redakcji „Tygodnika Shūmei”, każdego wieczoru pracuje do późna, a jej kolacje to najczęściej podgrzewany ramen w kubku. Tymczasem spotkania z Manako, której obiecała rozmowy wyłącznie o jedzeniu i gotowaniu, bardziej niż reporterskie śledztwo zaczynają przypominać profesjonalny kurs kulinarny. Rika się zmienia. Z każdym nowym posiłkiem coś budzi się w jej ciele, a czysto zawodowe zainteresowanie przeradza się w dziwną fascynację.

Zainspirowana prawdziwą historią „Zabójczyni Konkatsu” powieść Asako Yuzuki stała się literacką sensacją w Japonii i za granicą. Masło to żywa, niepokojąca eksploracja mizoginii, obsesji i transgresyjnych przyjemności jedzenia w kraju, w którym kobiety muszą zawsze zadowalać mężczyzn, a nigdy siebie.

Kurde, ale to wciąga! :czyta:
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Post przez mdusia123 » 17 grudnia 2024, o 19:31

Chyba jednak nie podoba mi się ten drugi tom Magii domowej. Niby przeczytałam już prawie 40%, ale...jakoś niewiele wynikło z tych przeczytanych stron. Poza tym, że jedna osoba domyśliła się, że główni bohaterowie są razem i jest z tego powodu niezadowolona. Poza tym akcja rozwija się tak powolutku, że prawie stoi w miejscu. Mam wrażenie, że pierwsza część była jakaś bardziej żwawa. Tak czy inaczej...chyba muszę wyruszyć na kolejne łowy :).

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 19 grudnia 2024, o 11:56

Obrazek
Nie ma takiej rzeczy, której by nie zdobył. Do czasu, gdy ona pojawia się w jego życiu.

Po śmierci babci Holly postanowiła spełnić swoje największe marzenie. Sprzedaje cały swój skromny dobytek na Alasce i przeprowadza się do miasta, które nigdy nie śpi – Nowego Jorku. To właśnie tutaj ma się rozpocząć nowy etap jej życia. Wszystkie pieniądze inwestuje w niewielki lokal, który pragnie zmienić w prestiżową galerię sztuki i idealne miejsce dla artystów. Początki nowego przedsięwzięcia nie należą jednak do najłatwiejszych. Niestety pech cały czas towarzyszy Holly, a sprawy nie polepsza poznanie tajemniczego mężczyzny, który zadaje zaskakująco dużo pytań na temat jej lokalu. To zwykła ciekawość czy może kryje się za tym coś więcej? Przez trudne doświadczenia z przeszłości kobieta nie wierzy w prawdziwą miłość, a do wszystkich nowych znajomości podchodzi z dużą ostrożnością.

Dave’a Reida można opisać w trzech słowach: bezwzględny, przystojny i manipulatorski. Do swoich relacji z kobietami podchodzi podobnie jak do biznesu. Wszystko w jego kalkulacjach musi się zgadzać, nie ma tu miejsca na uczucia. Nie mógł bardziej zasłużyć na przydomek „wilczy inwestor”. Jego wizje architektoniczne są odważne, dlatego nie boi się nowych wyzwań i nie cofnie się przed niczym, aby osiągnąć zamierzony cel. Teraz pragnie zamienić kamienicę w samym centrum Nowego Jorku w luksusowy hotel. Niestety na drodze pojawiła się niespodziewana przeszkoda. W miejscu, które sobie upatrzył pod swój projekt, znajduje się nowo powstała galeria sztuki Holly. Nawet najcudowniejsza kobieta nie powstrzyma Reida przed dokończeniem inwestycji. A może jednak? Czy i tym razem mężczyzna zrobi wszystko, aby osiągnąć swój cel?
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Post przez kejti » 21 grudnia 2024, o 09:17

mdusia123 napisał(a):Chyba jednak nie podoba mi się ten drugi tom Magii domowej. Niby przeczytałam już prawie 40%, ale...jakoś niewiele wynikło z tych przeczytanych stron. Poza tym, że jedna osoba domyśliła się, że główni bohaterowie są razem i jest z tego powodu niezadowolona. Poza tym akcja rozwija się tak powolutku, że prawie stoi w miejscu. Mam wrażenie, że pierwsza część była jakaś bardziej żwawa. Tak czy inaczej...chyba muszę wyruszyć na kolejne łowy :).

czasami książki się rozkręcają po połowie, ja staram się dawać szanse, ewentualnie czytam tylko dialogi aby skończyć :evillaugh:

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez mdusia123 » 21 grudnia 2024, o 13:08

kejti napisał(a):czasami książki się rozkręcają po połowie, ja staram się dawać szanse, ewentualnie czytam tylko dialogi aby skończyć :evillaugh:

Ja tak nie potrafię, na poziomie 40% muszę już być totalnie wciągnięta w akcję :).

Post przez kejti » 21 grudnia 2024, o 16:25

to jak tully, ona czyta 50% i rzuca w cholerę :hihi:

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez Nocny Anioł » 21 grudnia 2024, o 20:57

Nie wiem co słuchać, co czytać mam
Obrazek
Ten dzień miał być najlepszy w życiu Izabelli, a zmienił się w najgorszy. Gdy otrzymała wiadomość, że została przyjęta na staż do znanej rzymskiej cukierni i będzie się uczyć pod okiem prawdziwego mistrza w tym fachu, Luki Massiniego, sądziła, że jej życiowa droga staje się prosta. Nie przypuszczała, że do Włoch poleci ze złamanym sercem, które naznaczy ją brakiem zaufania.

Na miejscu okazuje się, że jej szef to prawdziwy gbur i całkiem nieprzyjemny typ, a gdy ich ścieżki się przecinają, zawsze następuje jakaś katastrofa. Mimo to Izabella zauważa, że jej puls, wbrew niej samej i okolicznościom, przyspiesza, gdy mężczyzna jest w pobliżu.

Tymczasem Luca, od lat schowany w swojej skorupie, skupiony na pracy i skomplikowanych sprawach osobistych, ze zdumieniem odkrywa, że nowa stażystka z Polski wzbudza w nim całą paletę emocji – a tych nie doświadczył od tak dawna.

Czy dwoje poranionych ludzi, których zdawałoby się dzieli tak dużo, może dać sobie nawzajem szczęście? Czy fontanna di Trevi spełnia życzenia, a rzymskie zaułki i przepyszne łakocie sprzyjają narodzinom miłości? A może to tylko piękna sceneria, bo los ma wobec nich inne plany? O tym już wkrótce przekonają się Bella i Luca.
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Poprzednia strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy