Teraz jest 18 grudnia 2024, o 09:54

2024: Właśnie czytam...

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: Vii Keeland, Adam Silvera

Post przez cedar » 15 grudnia 2024, o 21:27

Liberty, a co z nią nie tak?

(Ja się biorę za kolejny kryminał. Idą święta, trzeba poczytać o świrach.)

PS Czy tylko mi strona się nie ładowała przed południem?
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Ulubiona autorka/autor: Jane Austen

Post przez mdusia123 » 15 grudnia 2024, o 21:54

cedar napisał(a):PS Czy tylko mi strona się nie ładowała przed południem?

Mnie nie ładowała się już wczoraj :).

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 15 grudnia 2024, o 23:14

24-godzinny blackout nas dopadł - opóźniony pechowy 13tego w piątek jednak dał znać o sobie ;)

PS tutaj apdejty jakby co: https://www.facebook.com/groups/forumromansoholiczki
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Vii Keeland, Adam Silvera

Post przez cedar » 16 grudnia 2024, o 19:04

Myślałam, że coroczny kryzys czytelniczy już się zaczął, ale nie, na razie jestem uratowana.
Obrazek
Nieposkromiona miłość do masła, gastronomiczny challenge między seryjną morderczynią a młodą reporterką i… kilka kilogramów więcej. Kulinarna emancypacja w japońskiej wersji Milczenia owiec.

„Są jednak dwie rzeczy, których nie toleruję: to feminizm i margaryna”.

Manako Kajii, wyśmienita kucharka i autorka popularnego bloga o luksusowej kuchni, przebywa w areszcie śledczym w Tokio. Została skarżona o zabójstwo trzech samotnych biznesmenów. Miała ich uwieść swoim kulinarnym wyrafinowaniem.

Sprawa żywo interesuje opinię publiczną, ale osadzona uparcie odmawia kontaktu z mediami i nie przyjmuje żadnych wizyt. Jednak gdy młoda dziennikarka Rika Machida zwraca się do niej z prośbą o przepis na gulasz wołowy, postanawia zrobić wyjątek.

Rika, jedyna kobieta w redakcji „Tygodnika Shūmei”, każdego wieczoru pracuje do późna, a jej kolacje to najczęściej podgrzewany ramen w kubku. Tymczasem spotkania z Manako, której obiecała rozmowy wyłącznie o jedzeniu i gotowaniu, bardziej niż reporterskie śledztwo zaczynają przypominać profesjonalny kurs kulinarny. Rika się zmienia. Z każdym nowym posiłkiem coś budzi się w jej ciele, a czysto zawodowe zainteresowanie przeradza się w dziwną fascynację.

Zainspirowana prawdziwą historią „Zabójczyni Konkatsu” powieść Asako Yuzuki stała się literacką sensacją w Japonii i za granicą. Masło to żywa, niepokojąca eksploracja mizoginii, obsesji i transgresyjnych przyjemności jedzenia w kraju, w którym kobiety muszą zawsze zadowalać mężczyzn, a nigdy siebie.

Kurde, ale to wciąga! :czyta:
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Ulubiona autorka/autor: Jane Austen

Post przez mdusia123 » 17 grudnia 2024, o 19:31

Chyba jednak nie podoba mi się ten drugi tom Magii domowej. Niby przeczytałam już prawie 40%, ale...jakoś niewiele wynikło z tych przeczytanych stron. Poza tym, że jedna osoba domyśliła się, że główni bohaterowie są razem i jest z tego powodu niezadowolona. Poza tym akcja rozwija się tak powolutku, że prawie stoi w miejscu. Mam wrażenie, że pierwsza część była jakaś bardziej żwawa. Tak czy inaczej...chyba muszę wyruszyć na kolejne łowy :).

Poprzednia strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy