izkaa12 napisał(a):A mi udało się dorwać na Vinted 2 tom cyklu Pośredniczka od Meg Cabot i wracam do mojej ulubionej serii z młodzieńczych lat jak to się stało, że nigdy nie przeczytałam tej części z całego cyklu to nie mam pojęcia
Niesamowita historia inspirowana chińską kulturą.
Błyskotliwa młoda dziewczyna dostaje szansę na drugie życie.
Mingshin przechytrzyła trzech książąt, ponieważ chciała pomóc ukochanemu Renowi w zdobyciu korony. Jednak on ją zdradził. Przekonała się o tym, gdy leżała w kałuży własnej krwi u stóp schodów królewskiego pałacu.
Umierając, dziewczyna błagała bogów, aby cofnęli czas i dali jej okazję wszystko naprawić.
Jej modły zostały wysłuchane. Mingshin budzi się dwa lata wcześniej. Wówczas przyrzeka, że Ren nigdy nie zostanie królem, a ona już nigdy się nie zakocha.
Jednak obdarzony czarną magią dygnitarz zagraża pokojowi w jej królestwie, a żądny władzy Ren okazuje się bardziej zachłanny niż sobie wyobrażała.
Zrządzaniem losu Mingshin sprzymierza się z innym kandydatem do tronu, księciem Jiehem. Dziewczyna doskonale wie, że nie warto oddawać mu serca, lecz w gnieździe żmij, jakim jest królewski dwór, okazuje się, że tworzą świetny zespół. Czy uda jej się odwrócić katastrofę mającą miejsce w przeszłości? Czy będzie zdolna zaufać księciu, a może nawet go pokochać?
pannazlosnica napisał(a):izkaa12 napisał(a):A mi udało się dorwać na Vinted 2 tom cyklu Pośredniczka od Meg Cabot i wracam do mojej ulubionej serii z młodzieńczych lat jak to się stało, że nigdy nie przeczytałam tej części z całego cyklu to nie mam pojęcia
OMG, ja kochałam "Pośredniczkę"! I zawsze żałowałam, że przynajmniej w moim gronie ta seria i "Dziewczyna Ameryki" cieszyły się mniejszą popularnością niż "Pamiętnik księżniczki".
Btw. jak obejrzałam ekranizacje "Pamiętnika księżniczki to miałam chyba z 13 lat i pamiętam, że w swoim dzienniku w 100 punktach napisałam rant dlaczego w porównaniu z książką film jest słaby
Liberty napisał(a):Miałam nie dać się wciągną w świat dark romansów i innych toksycznych a jednak wchodzą mi bardziej niż inne rzeczy. To chyba jakaś faza
Księżycowa Kawa napisał(a):Też byłabym zainteresowana.
"Diabeł na Hawajach" Elizabeth O’Roark i jakoś szybko wciąga, lepiej niż "Grudzień drugich szans" Anna Langner.
pannazlosnica napisał(a):Księżycowa Kawa napisał(a):Też byłabym zainteresowana.
"Diabeł na Hawajach" Elizabeth O’Roark i jakoś szybko wciąga, lepiej niż "Grudzień drugich szans" Anna Langner.
Czy jest tak dobry jak "Diabeł z Hollywood"? Bo dotąd tylko to czytałam tej autorki i boję się rozczarować.
U mnie aktualnie
Niby fajne, ale czegoś mi tak brakuje
Viperina napisał(a):Zaczęłam:
Księżycowa Kawa napisał(a):Nie wiem, czy dobre określenie na „Konsekwencje pożądania” Aleathy Romig. Ale po pierwszym tomie przez trzy noce nie mogłam spać. A potem jeszcze okazało się, że wszystko poszło w innym kierunku. Ale wciągnęło i to mocno, a przy tym wciąż sobie dziwię się, że nawet wierzę w HEA po tym wszystkim. I trochę boję się brać za następne jej mroczne historie.
Nocny Anioł napisał(a):
Haley ma wszystkiego dość. Przez całe swoje życie w sytuacjach stresowych się wycofywała. Pozwalała ludziom sobą pomiatać i przez ostatnie pięć lat znosiła wybryki pewnego sąsiada. Ale koniec z tym. Teraz Haley wreszcie postawi na swoim i pokaże, co o nim myśli. Opracowuje plan gry i obiecuje sobie, że nie zapomni, na co naprawdę stać jej wrednego sąsiada. Będzie czujna i waleczna.
Jason nie spodziewał się, że gdy zniszczy kwiaty sąsiadeczki, ta rzuci się na niego niczym Rambo. Co nie zmienia faktu, że właśnie wtedy naprawdę ją dostrzegł. I musiał przyznać, że całkiem mu się spodobało to, co zobaczył.
pannazlosnica napisał(a):U mnie aktualnie
Niby fajne, ale czegoś mi tak brakuje
Autorka "Służących do wszystkiego" wraca do tematu wiejskich kobiet, ale tym razem to opowieść zza drugiej strony drzwi chłopskiej chałupy. Podczas, gdy Maryśki i Kaśki wyruszają do miast, by usługiwać w pańskich domach, na wsiach zostają ich siostry i matki: harujące od świtu do nocy gospodynie, folwarczne wyrobnice, mamki, dziewki pracujące w bogatszych gospodarstwach. Marzące o własnym łóżku, butach, szkole i o zostaniu panią. Modlące się o posag, byle „nie wyjść za dziada” i nie zostać wydane za morgi. Dzielące na czworo zapałki, by wyżywić rodzinę. Często analfabetki, bo „babom szkoły nie potrzeba”.
Nasze babki i prababki.
Joanna Kuciel-Frydryszak daje wiejskim kobietom głos, by opowiedziały o swoim życiu: codziennym znoju, lękach i marzeniach. Ta mocna, głęboko dotykająca lektura pokazuje siłę kobiet, ich bezgraniczne oddanie rodzinie, ale też pragnienie zmiany i nierówną walkę o siebie w patriarchalnym społeczeństwie.
gosiurka napisał(a):Chłopki moja przyjaciółka poleca, w najbliższym czasie chciałabym posłuchać jej, tzn książki w wersji audio.
kejti napisał(a):Nocny Anioł napisał(a):
Haley ma wszystkiego dość. Przez całe swoje życie w sytuacjach stresowych się wycofywała. Pozwalała ludziom sobą pomiatać i przez ostatnie pięć lat znosiła wybryki pewnego sąsiada. Ale koniec z tym. Teraz Haley wreszcie postawi na swoim i pokaże, co o nim myśli. Opracowuje plan gry i obiecuje sobie, że nie zapomni, na co naprawdę stać jej wrednego sąsiada. Będzie czujna i waleczna.
Jason nie spodziewał się, że gdy zniszczy kwiaty sąsiadeczki, ta rzuci się na niego niczym Rambo. Co nie zmienia faktu, że właśnie wtedy naprawdę ją dostrzegł. I musiał przyznać, że całkiem mu się spodobało to, co zobaczył.
i jak? mnie się bardzo podobało
Utknełam w połowie, nic mi się ostatnio nie podoba
pannazlosnica napisał(a):niedawno czytałam książkę tej autorki o służących i była dobra, ale trochę słabo zredagowana (dużo rzeczy się powtarzało)
W krainie, w której król zabronił oddawania czci bogom i nakazał wyplenienie wszelkich bóstw, bogobójcy mają pełne ręce roboty. Nie wszystkim podoba się taki stan rzeczy. Elogast, weteran wielkiej bitwy z bogami i przyjaciel monarchy, porzucił stan rycerski, żeby wieść spokojne życie w ustronnym miejscu i zapomnieć o wojennych koszmarach. Przeznaczenie pokrzyżuje mu jednak te plany - Elogast znowu będzie musiał chwycić za miecz.
Mieczem włada także Kissen, znamienita bogobójczyni, u której profesjonalizm przeplata się z osobistymi urazami wobec bóstw i ich wyznawców. Ich losy połączą się za sprawą pewnej dziewczynki, dziedziczki wysokiego rodu, która straciła dom i bliskich. Cała trójka wyruszy na pełną niebezpieczeństw wyprawę w towarzystwie bożka o zwierzęcych kształtach...
Powrót do Czytamy i rozmawiamy
Użytkownicy przeglądający ten dział: Tyna75 i 2 gości