Teraz jest 21 listopada 2024, o 18:30

Statystyki: podsumowania, pomoc, uwagi

Licznik lektur:
Nasz czytelniczny LISTOPAD! | Nasz czytelniczny październik
Ulubieńcy miesiącaUlubieńcy rokuPodsumowania

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 4 grudnia 2023, o 14:16

Listopad zamknięty. Sporo wyszło, bo 10, ale ostatnio dużo mniej zleceń na korektę, więc mam czas czytać dla przyjemności :)
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 11 grudnia 2023, o 21:26

Ja się tym razem dopiero zwlekłam, początek grudnia to szaleństwo było chorobowe, ech :niepewny:

Ale też grudzień już cały zaplanowany, w tym z 10 tytułów, które leżą w kolejce od paru miesięcy i wreszcie je ruszę, nic nowego się chyba już nie pojawi na liście... chyba... :hyhy:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 12 grudnia 2023, o 11:51

Ja też jak zwykle spóźniona. :P
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez Fringilla » 17 grudnia 2023, o 20:08

No i utknęłam, bo chciałam się zabrać za listę Ulubieńców Roku (w tamtym roku choroba mi koniec grudnia i styczeń co najmniej wymazała z pamięci, i nic z moich planów nie wyszło :lol:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 30 grudnia 2023, o 18:41

grudzień zamknięty :)

-----
Podsumowanie 2023:

Przeczytałam 50 książek, o wiele więcej niż w zeszłym roku (5 polecanek, jedna książka po angielsku).

Książki które wprawiły mnie z zachwyt i napewno sięgnę po więcej:
Wampirze cesarstwo Jay Kristoff
Pensjonat na Kaczym Wzgórzu Paulina Kozłowska
Krew Nowych Bogów Katarzyna Wycisk
Cmentarz osobliwości Paulina Hendel

Myślę że nie jest źle, dzięki audiobookom sporo nadrabiam, nadal mało czytam, głównie z braku czasu i zmęczenia. Liczę że rok 2024 będzie jeszcze lepszy :)

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez Fringilla » 1 stycznia 2024, o 03:57

Tym razem końcoworoczne zmęczenie nie tylko mi grudzień przymuliło, ale i listopad... jeszcze jestem w trakcie uzupełniania :czeka:
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 2 stycznia 2024, o 18:48

ja pouzupełniałam
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez Karina32 » 3 stycznia 2024, o 08:20

Grudzień zamknięty :) Słaby miesiąc, ale trudno. Tylko 1 papierowa, za to 3 audiobooki.

Podsumowanie roku 2023:

Jeśli mam wszystko pozaznaczane na LC, to przeczytałam w tym roku 73 książki. Jeśli dodać do tego 40 książek przeczytanych w ramach korekty, to robi się z tego już niezły wynik jak dla mnie :-D

Zaczęłam słuchać w tym roku więcej audiobooków - było ich 13 (z czego kilka razem z dziećmi).
Sporo było też ebooków po angielsku - 16.
I 2 papierowe po francusku :)
Wpadło też kilka powtórek, ale głównie takich, gdzie czytałam już po angielsku i w końcu w tym roku przeczytałam po polsku, albo czytałam po polsku, a w tym roku przeczytałam wersję francuską :hihi:
Czytam też dużo więcej książek z gatunku fantasy (czy tam romantasy, czy jakoś tak). Myślę, że było ich więcej niż połowa.

Moje odkrycie tego roku, to zdecydowanie Elżbieta Gizela Erban i jej saga "Kochankowie Burzy". Nigdy nie przypuszczałabym, że spodoba mi się książka z okresu powstania styczniowego, a jednak.

W nowym roku mam zamiar kontynuować z audiobookami, chociaż coraz ciężej znaleźć coś ciekawego w ramach empik premium, a jakoś nie uśmiecha mi się płacenie kolejnego abonamentu :hihi:

Post przez kejti » 3 stycznia 2024, o 19:59

niezły wynik!! żabka ma promki co do legimi ;)

.
.

Post przez Dorotka » 3 stycznia 2024, o 21:55

W grudniu przeczytałam 10 książek czyli tyle co zwykle. Jeszcze nie podliczyłam całego roku, ale cóż, zeszłego też nie podliczyłam. :facepalm:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Fringilla » 11 stycznia 2024, o 04:36

Dopiero dokonałam podsumowania liczbowego listopada i grudnia :czeka:

30 vs 6, ale serio serio, grudzień mi upłynął na powtórkach w olbrzymich ilościach, w sumie przeciąga się na styczeń i w pełni nówkę sztukę w tym roku zaczynam jutro, bo premiera dziś :P
(nie wpisuję powtórek, bo zbyt często lektura była na poziomie 70% ;)
Powtórki ponadto pomagają w upewnieniu się, co trafi przynajmniej na jakiś czas na listę mojej klasyki.

Merytorycznego podsumowania ulubieńców miesięcznych i rocznych dokonuję obecnie, bo zdążyłam nawet zapomnieć, że w listopadzie jedna z moich ubiegłorocznych ulubienic mi się trafiła ^_^
— Ursula K. Le Guin

Post przez Nocny Anioł » 11 stycznia 2024, o 19:10

Dorotka napisał(a):W grudniu przeczytałam 10 książek czyli tyle co zwykle. Jeszcze nie podliczyłam całego roku, ale cóż, zeszłego też nie podliczyłam. :facepalm:

Bedę liczyć wszystkich, chcesz ci napiszę
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Post przez Kawka » 12 stycznia 2024, o 21:54

Rok 2023, podsumowanie:

Przeczytałam bardzo mało książek w 2023 roku, bo zaledwie 42. Średnio miesięcznie 3,5. Jest to jeden z moich najgorszych czytelniczych lat, odkąd się tu wpisuję.

Najwięcej książek przeczytałam w lipcu – 10, najmniej w styczniu i lutym – 0.

Jeżeli chodzi o dłuższe formy to było ich 33, harlequinów – 9.

Czytałam praktycznie same romanse, w tym roku nie było żadnej książki spoza tego gatunku.

Współczesnych romansów przeczytałam, jak na mnie, bardzo dużo – aż 19, wraz z harlequinami. Pozostałe 23 książki to romanse historyczne.

W 2023 roku w ramach zabawy polecankowej przeczytałam 3 książki: Mia Sheridan "Bez słów", Kasie West "Ps. I like you", Sabrina Jeffries "Pirat".

Czytałam głównie sprawdzone autorki.

Wśród najlepszych książek roku wyróżniłam: Sabrina Jeffries "Pirat" (10/10), Lisa De Jong "Kiedy pada deszcz" (10/10), Sandra Brown "Piętno skandalu" (9/10), Liz Carlyle "Nie oszukuj księcia" (9/10), Heather Graham "Portret zabójcy" (9/10), Mia Sheridan "Bez słów" (9/10), LaVyrle Spencer "Pieśń o domu" (9/10), Katherine Stone "Usłane różami" (9/10), Kasie West "Ps. I like you" (9/10).

Zaliczyłam sześć powtórek: Liz Carlyle "Nie oszukuj księcia", Amanda Quick "Ginewra", Amanda Quick "Złota orchidea", Robin Schone "Kobieta Gabriela", Robin Schone "Kochanek", LaVyrle Spencer "Pieśń o domu".

Poza tym czytałam w większości nowe dla mnie książki.

Odkryłam kilka fajnych autorek: Barbara Boswell, Suzanne Enoch, Sabrina Jeffries, Lisa De Jong, Katherine Stone, Kasie West.

Co do rozczarowań – było kilka gorszych książek jak np.: Trish Morey "Karnawał w Wenecji" i Susan Elizabrth Phillips "Podróż do nieba" ale zdecydowanym gniotem roku jest Sandra Brown "Śniadanie w łóżku".

Rok oceniam negatywnie, bo nie udało mi się przeczytać wiele więcej niż w poprzednim i nie zrealizowałam swojego czytelniczego założenia (100 książek w rok). Cel ten przenoszę na 2024 rok.

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez kejti » 13 stycznia 2024, o 09:33

trzymam kciuki aby 2024 był bardziej owocny :cheer:

.
.

Post przez Nocny Anioł » 13 stycznia 2024, o 21:22

Czy ktoś spisuje jeszcze 2023?
Obrazek

Post przez kejti » 16 stycznia 2024, o 12:06

wrzucam to tutaj aby każdy zobaczył, może ktoś się pokusi, przyznam że ciekawe wyzwanie wymyśliła :D

WYZWANIE CZYTELNICZE 2024: WIELKOBUKOWE BINGO

.
.

Post przez Nocny Anioł » 16 stycznia 2024, o 12:51

Ciekawe, ciekawe
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 16 stycznia 2024, o 19:46

fajne te binga,zapisałam sobie cztery plansze
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 19 stycznia 2024, o 12:09

Ciekawy pomysł i tyle możliwości...
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Karina32 » 1 lutego 2024, o 13:03

Styczeń zakończony - wpadło 7 książek, w tym 3 audio i 1 po angielsku :) Jakościowo też całkiem nieźle.

Post przez Dorotka » 1 lutego 2024, o 15:15

W styczniu przeczytałam 10 książek czyli standard. Ach, gdzie te czasy, kiedy w ciągu miesiąca zdarzało mi się przeczytać 17 książek. Albo i więcej. :disgust:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Kawka » 2 lutego 2024, o 16:10

Ja tylko trzy przeczytałam ale za to dość długie i dobre. Styczeń zakończony i uzupełniony. Choć raz nie jestem bardzo spóźniona z podsumowaniem. :wesoły:

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 2 lutego 2024, o 18:08

Jestem zaskoczona, bo przeczytałam aż 16 książek.
9 romansów,6 fantastyka, 1 młodzieżówka.
Poznałam dwie nowe autorki Ella Maise która trafia na półkę ulubionych autorek oraz Dagmara Rek, która mocno mnie zainteresowała.
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Post przez kejti » 3 lutego 2024, o 12:26

styczeń zamknięty

ja nie wiem jak wy to robicie :evillaugh: a ewa to już w ogóle nas pokonuje :evillaugh:
słucham w pracy praktycznie po 6 godzin, po pracy czasami poczytam, a i tak wynik końcowy to 10 książek, styczeń uważam za udany, sporo wpadło do wyzwania :lovju:

.
.

Post przez Fringilla » 4 lutego 2024, o 03:51

Spisane i podsumowane ^_^

PS Objętościowo bywa różnie, np. dominuje format 250-280 stron (format ebookowo-kindle'owy), ale np. cykl The Knight and the Necromancer ma 3 tomy po 200 stron.
Dlatego też mogę czytać coś jeszcze oprócz romansów :hyhy:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze statystyki czytelnicze