Teraz jest 21 listopada 2024, o 13:49

Romans + horror

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 9 lipca 2021, o 19:09

Nie mów nikomu Harlan Coben
Obrazek
Od śmierci Elizabeth z rąk seryjnego zabójcy minęło 8 lat, ale młody lekarz David Beck nie potrafi o niej zapomnieć. Wiadomość, jaka pocztą elektroniczną przesyła mu anonimowy nadawca, zawiera niezbity dowód, że jego żona nadal żyje. Jak to możliwe, skoro jej ciało zostało zidentyfikowane? Beck ignoruje ostrzeżenie "nie mów nikomu" i próbuje dotrzeć do sedna mrocznej tajemnicy, której ślady wiodą w przeszłość. Padają następne ofiary, zagadka goni zagadkę...

Audiobook
Lektor: Jan Peszek (taki sobie)

Pokusiłam się opiniami i oceną i w sumie jestem zdania, że jeśli chodzi o książki Cobena to u mnie oceny są bardzo różne.
Bardzo dużo nazwisk, przeskoków miejsc, pogubiłam się z początku, dopiero jakoś pod koniec zaczęłam łapać kto należy do jakiej organizacji. Może to wina audiobooka ale zdecydowanie przydałby mi się spis, legenda. Jakoś nie kupiła mnie ta historia, szczerze powiedziawszy wynudziłam się trochę. Owszem, jest zagadka, jest akcja ale po prostu nie było tego czegoś.

2/5

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 10 października 2021, o 10:25

Przeczytałam Pełnik - Anny Lewickiej

Obrazek

Dom na wzgórzu nie jest pusty. Las skrywa więcej niż tylko cienie.

Emilia, warszawska prawniczka porzuca wielkomiejską karierę, aby zamieszkać w Pełniku, miejscowości leżącej w leśnych ostępach Kotliny Kłodzkiej, w której się wychowała. Odziedziczony po zmarłej ciotce dom ma się okazać wyzwoleniem, kluczem do życiowych zmian. Dziewczyna planuje odnowić dworek i prowadzić w nim pensjonat.
Nie zna jednak sekretów, jakie kryje z pozoru sielski Pełnik. Spadek ciotki Edny okaże się czymś o wiele więcej niż tylko podupadającą posiadłością, w której Emilia planuje generalny remont...
W jej nowym życiu, pełnym napięcia i dziwnych wydarzeń, pojawią się jednocześnie dwaj mężczyźni, skrajnie różni, lecz równie fascynujący. Emilia wahać się będzie między ciepłem i poczuciem bezpieczeństwa, jakie daje jej jeden, a diaboliczną namiętnością drugiego.
Czy mrok ogarnie ten świat? Co wspólnego z przeklętym dziedzictwem ma tajne stowarzyszenie Omnia Paribus? Czy miejscowe legendy kryją w sobie ziarno prawdy?

Dom na odludziu i sekret, który odmieni życie bohaterki.
Mroczne siły tylko czekają, by schwytać ofiarę w swe sidła.

Co mogę napisać . Książka jest dobrze napisana to jest spokojny horror, jakkolwiek dziwnie to brzmi, to nie jest Manitu, czy Lśnienie Kinga, ale w takiej spokojniejszej wersji, jest wątek którego nie cierpię, ale rozumiem..
Jeżeli chcesz przeczytać to pamiętaj ,że to horror.
Jak ktoś chce mogę napisać spoiler, ale już i tak sporo napisałam. :wink:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Post przez kejti » 17 września 2022, o 18:58

Smętarz dla zwierzaków Stephen King
732529-352x500.jpg

Jest to moja pierwsza styczność z Kingiem i raczej ostatnia. Czytało się całkiem dobrze ale 3/4 książki to opis życia rodziny Creed, takie w sumie nudy aby zżyć się z bohaterami i poczuć ten dreszczyk na końcu, bo akcja dzieje się niestety pod sam koniec. Czy było strasznie? Może trochę gdy doszłam do finału i akurat czytałam w nocy, a tak to szału nie ma.
Obejrzałam także film (ten nowszy) ileż oni pozmieniali :zalamka: najbardziej przeszkadzało mi to, że
Spoiler:

to mój pierwszy horror i mam nadzieje, że następny będzie lepszym wyborem, chociaż i tak za styl oceniam dosyć wysoko

6/10
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

.
.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 17 września 2022, o 20:34

No w przypadku Kinga to zwykle mamy minimum pół fabuły wprowadzenia zwykle w zycie rodzinne i codzienność (z narastającym poczuciem grozy) :P Chyba że Cujo :hyhy:

PS Nie zamierzam oglądać ze względu na kota, więc przy okazji: jak kot wypadł? ^_^
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez kejti » 17 września 2022, o 21:24

No właśnie jakoś inaczej to sobie wyobrażałam. W filmie po prostu z puszka zrobił się matowy, w książce oczy miały znaczenie, zapach i że chodził jakby w transie, bez życia. W filmie po prostu taka zmiana wizualna wyszła, powinni bardziej na niego nacisk zrobić ale nie było źle

.
.

Post przez kejti » 29 października 2023, o 07:12

Po roku dałam drugą szansę i przesłuchałam Lśnienie Kinga i niestety moja przygoda z tym autorem się tutaj kończy. Jedynie momenty chłopca były ciekawe i za to dodatkowa gwiazdka. Niestety był tam temat alkoholizmu, nie lubię czytać/słuchać jak człowiek się stacza. Słuchowisko było świetne, na prawdę kawał dobrej roboty, dzięki temu aż tak się nie męczyłam treścią.

4/10

.
.

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 31 października 2023, o 21:14

Ja tam lubię..xD ale już więcej nie obejrze.xD
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez Fringilla » 31 października 2023, o 21:57

Ja uważam Lśnienie za jedno z ciut mniej komercyjnych opowieści Kinga :hyhy:
PS Horrorowo zdecydowanie To jako czytadło nr 1 :P
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 4 listopada 2023, o 18:21

Chyba najbardziej lubię TO i Worek kości, może jeszcze bym coś znalazła ale bardzo dawno nie czytałam Kinga.

Post przez kejti » 5 listopada 2023, o 09:16

LiaMort napisał(a):Ja tam lubię..xD ale już więcej nie obejrze.xD

dlaczego? filmy mi za to odpowiadają, chociaż "Smętarz dla zwierzaków" spartaczyli

ja tam już nic tego pana nie sięgnę, zapewne znów bym się zawiodła :facepalm:
na "Lśnienie" się pokusiłam bo oglądam "Doktor sen" i mi się podobało :P

.
.

Post przez Fringilla » 5 listopada 2023, o 17:59

Mroczna Wieża :shades:
— Ursula K. Le Guin

Poprzednia strona

Powrót do Romans + ...