Teraz jest 21 listopada 2024, o 17:01

Aktualnie w kinie

Romantyczne – ale nie tylko – opowieści filmowe, serialowe i teatralne
Od filmów kostiumowych po azjatyckie dramy
Na co czekamy, co polecamy, co odradzamy...

Halloween przed ekranem: nasza klasyka

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 12 maja 2023, o 07:13

Trzymaj kciuki bym dotarła do kina :P :P
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Ulubiona autorka/autor: Jane Austen

Post przez mdusia123 » 12 maja 2023, o 16:07

Jasne, za to też mogę :).

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 13 maja 2023, o 18:26

To ja od siebie mogę tylko dodać, że Peter dla mnie jest meh od zawsze, szczególnie w aspekcie romansu z Gamorą, więc tu straty nie widzę (wolę wątki relacji z ojcem oraz Gamorę i Nebulę :hyhy: no i przyznam, że jestem średnią fanka Draxa i Groota - fajnie, ale neutralnie. Już wolę Mantis, mimo krótszej historii w serii. A do Rocketa się w pełni przekonałam w ramach jego występu w Avengersach :lol:
Hm, kto tu oglądał Świąteczny Odcinek Specjalny? :hyhy:

W sumie bym część 3. bardziej obejrzała ze względu na rozwinięcie samego worldbuildingu niż bohaterów jako takich. A tu niestety główny wątek stanął na przeszkodzie ;)
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez mdusia123 » 13 maja 2023, o 19:17

Wątek ojcostwa to absolutnie najlepsza część drugiej części Strażników, w pełni się zgadzam. Nawet jeżeli widz już przy pierwszej scenie z Yondu zaczyna się domyślać, że w finale do Petera w pełni dotrze, że to właśnie pirat był tym tatą, o którym on od zawsze marzył. Może i jego postępowanie (i zapewne metody wychowawcze) bywały mocno wątpliwe moralnie, ale mimo wszystko facet szczerze kochał Quilla. Wybaczał mu wszelkie przewinienia. Skombinował mu nawet nową MP3, bo pamiętał, że chłopak miał totalnego fioła na punkcie muzyki. No i ostatecznie oddał życie za swojego przybranego syna. Kurde, jakby się tak zastanowić, to Gunn jest chyba ogromnym fanem urywania relacji międzyludzkich w momencie, gdy te w końcu mają szansę wejść na naprawdę wysoki poziom, nie uważacie :)?

Powiem ci, Frin, że przed seansem też bardzo się bałam, że te wszystkie retrospekcje Rocketa wywołają u mnie naprawdę potężną traumę i trochę szłam do kina z duszą na ramieniu. Tym bardziej, że nawet programy przyrodnicze (a jestem ich ogromną fanką) potrafią mnie zaniepokoić. Na całe szczęście cała ta makabra związana z dręczeniem Rocketa i jego przyjaciół została (przynajmniej dla mnie i mojej wrażliwości) nieco zrównoważona tym, jak bardzo ci bohaterowie byli kochani i sympatyczni. I jak bardzo oni potrafili odnaleźć w całym tym koszmarze choć okruchy normalności. W samym filmie widzimy też raczej skutki przemocy, aniżeli samą przemoc. Przynajmniej w tym sensie fizycznym. Bo maltretowania psychicznego jest tutaj niestety sporo i wierzę, że ono także mogłoby być dla ciebie potencjalnie trudne do przejścia. Dla mnie, poza jedną sceną, na której faktycznie zamknęłam oczy, wszystko trzymało się jeszcze granicy bezpieczeństwa :).

Post przez kejti » 13 maja 2023, o 19:34

ja w sumie z chęcią obejrzę i Rycerzy i Dragon Age ALE poczekam aż będzie na platformie, zraziłam się do kina, mam dosyć ludzi :zalamka:

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 13 maja 2023, o 19:49

Ja bym poszła na nowych "Trzech muszkieterów", ale nie mam kiedy :wryyy:
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Post przez mdusia123 » 13 maja 2023, o 20:05

Karina32 napisał(a):Ja bym poszła na nowych "Trzech muszkieterów", ale nie mam kiedy :wryyy:

Moja mama chciała na to iść. No i w sumie spoko, ale tutaj już się boję, że będzie tak fizycznie brutalnie i krwawo :).

Post przez Karina32 » 13 maja 2023, o 20:36

Możliwe, ale niby ma być wiernie z książką. No i dla mnie wielkim plusem jest fakt, że to produkcja francuska :-D

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 14 maja 2023, o 23:26

Zwiastun wyglądał dobrze...
kejti napisał(a):ja w sumie z chęcią obejrzę i Rycerzy i Dragon Age ALE poczekam aż będzie na platformie, zraziłam się do kina, mam dosyć ludzi :zalamka:

Z Bagińskim mam na pieńku, ale dla zasady obejrzę...
Masz na myśli coś nowego Dragon Age czy Absolution? bo to jest na n-platformie?

mdusia123 napisał(a):Gunn jest chyba ogromnym fanem urywania relacji międzyludzkich w momencie, gdy te w końcu mają szansę wejść na naprawdę wysoki poziom, nie uważacie :)?

Potrzebuję większej próby w jego przypadku :D ale jestem skłonna uwierzyć, że preferuje co najmniej słodko-gorzkie zakończenia.

Dla mnie, poza jedną sceną, na której faktycznie zamknęłam oczy, wszystko trzymało się jeszcze granicy bezpieczeństwa :).

Dla mnie problem jest o wiele szerszy niż stricte wizualny. W skrócie: chodzi o całokształt i zjawiska, i problemu związanego z
Spoiler:
.
Cieszę się, że może temat przestaje być tabu w popkulturze w kontekście tego,
Spoiler:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez mdusia123 » 15 maja 2023, o 00:14

W pierwszych Strażnikach te ewentualne ciągoty Gunna do właśnie takich słodko-gorzkich zakończeń jeszcze nie były widoczne, no bo drużyna dopiero się stworzyła. Ale już w drugich dostaliśmy z jednej strony pozytywne zakończenie dla całej głównej ekipy (no bo w końcu nie dość, że wszyscy główni bohaterowie przeżyli, to jeszcze drużyna się rozrosła), ale obok tego byliśmy świadkami poświęcenia Yondu. I teraz w trzeciej też mamy coś podobnego:
Spoiler:
co niby nie jest jakimś mega smutnym rozwiązaniem, ale mnie na przykład odrobinę zakuło w serduszku :placze:.

W ogóle po seansie tej trzeciej części doszłam do wniosku, że wygenerowany komputerowo zmodyfikowany genetycznie, pyskaty szop pracz może w ostatecznym rozrachunku okazać się jedną z najbardziej empatycznych osób w całym tym uniwersum. To też jest niezwykle ciekawe zagadnienie, które moim zdaniem absolutnie powinnyśmy poruszyć w naszej dyskusji :).

Post przez Nocny Anioł » 15 maja 2023, o 13:04

Niestety do kina nie dotarłam :wryyy:
Obrazek

Post przez mdusia123 » 15 maja 2023, o 14:35

Ojej, szkoda :(.

Post przez Nocny Anioł » 15 maja 2023, o 15:30

Miałam iść z chłopem, a jemu sie delegacja przeciągła. Za tydzień tez go nie będzie :smarkam:
Obrazek

Post przez mdusia123 » 15 maja 2023, o 15:32

A sama nie chcesz iść :)?

Post przez Nocny Anioł » 16 maja 2023, o 07:07

Nie, bo my zawsze razem chodzimy i to nasza randka. Do kina, na obiad do restauracji, na spacer, taki naz mały rytuał. Do kina na film tez muszę dojechać ponad 50 kilometrów, więc to też nie taki mały wyskok dwie ulice od domu.
Obrazek

Post przez mdusia123 » 16 maja 2023, o 10:53

Rozumiem. Bardzo fajny rytuał :).

Post przez Nocny Anioł » 16 maja 2023, o 14:06

Staramy się , po 20 latach trzeba pielęgnować wzajemne relacje.
Obrazek

Post przez mdusia123 » 16 maja 2023, o 14:44

No wiadomo, że tak :).

Post przez Karina32 » 22 maja 2023, o 11:31

Udało mi się wyrwać w weekend samej do kina na "Trzech muszkieterów". W końcu francuski klasyk po francusku :)

Nie pamiętam zbyt dobrze, ale chyba nie mają ze sobą bardzo dużo wspólnego. Ale to nic, bo i tak uważam, że to było naprawdę dobre widowisko. To nie przesłodzona i cukierkowa wizja, jak ta z Michaelem Yorkiem (którą swoją drogą naprawdę lubię i chyba najlepiej pamiętam ze wszystkich wersji, które widziałam), ale bliższa realiom tamtych czasów. Więc jest ciemno, ponuro i brudno. Muszkieterowie nie są wypacykowanymi chłopczykami, ale żołnierzami, trochę brudnymi i w rozchełstanych ubraniach.
Aktorsko - świetnie jak dla mnie. Może główni bohaterowie trochę zbyt zaawansowani wiekiem, ale ogląda się ich bardzo dobrze. I D'Artagnan :bigeyes: :heat:
Fajne sceny walki, kręcone, o ile się nie mylę, z ręki, więc jest się w centrum wydarzeń. No i jest brutalnie i krwawo.

Czekam z niecierpliwością na drugą część :-D

Post przez Nocny Anioł » 23 maja 2023, o 08:25

Nawet nie wiedziałam że będą :zalamka:
Obrazek

Post przez Karina32 » 23 maja 2023, o 10:39

Hihi, no wiesz, Aniołku :hihi:

Ja kocham takie filmy, więc jak tylko widziałam zapowiedź, to miałam ochotę się wybrać. Teraz trzeba czekać na zimę, bo z tego, co widziałam premiera drugiej części na świecie w grudniu, więc u nas pewnie w styczniu.

W ten weekend chyba z kolei wchodzi film z Jamiem z Outlandera (nie uważam żeby był on jakimś świetnym aktorem, ale zapowiedź wygląda sympatycznie). Też mam ochotę się na to wybrać:

https://youtu.be/CQDXtD2HJAs

Post przez mdusia123 » 23 maja 2023, o 10:47

A czy któraś z was planuje się może wybrać na piątą odsłonę Indiany Jonesa? Bo ja się ostro czaję na ten film :).

Post przez Karina32 » 23 maja 2023, o 11:19

Zdecydowanie :hihi: Indiana Jones to moja dziecięca miłość, więc nie ma wyjścia :hihi:

Post przez mdusia123 » 23 maja 2023, o 11:41

Mam tylko nadzieję, że będzie się dało wszystko ogarnąć bez znajomości poprzednich części :).

Post przez Nocny Anioł » 23 maja 2023, o 11:45

Karina32 napisał(a):Hihi, no wiesz, Aniołku :hihi:

Ja kocham takie filmy, więc jak tylko widziałam zapowiedź, to miałam ochotę się wybrać. Teraz trzeba czekać na zimę, bo z tego, co widziałam premiera drugiej części na świecie w grudniu, więc u nas pewnie w styczniu.

W ten weekend chyba z kolei wchodzi film z Jamiem z Outlandera (nie uważam żeby był on jakimś świetnym aktorem, ale zapowiedź wygląda sympatycznie). Też mam ochotę się na to wybrać:

https://youtu.be/CQDXtD2HJAs

Niestety w tym roku moje życie przyspieszyło, chłop ciągle na wyjazdach i wyjście do kina to istny sukces. Ja sie napaliłam isc na rycerzy zodiaku, ach te dziecinne sentymenty.
Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oglądamy!