Teraz jest 21 listopada 2024, o 17:07

Dramy

Romantyczne – ale nie tylko – opowieści filmowe, serialowe i teatralne
Od filmów kostiumowych po azjatyckie dramy
Na co czekamy, co polecamy, co odradzamy...

Halloween przed ekranem: nasza klasyka

Ulubiona autorka/autor: Kristin Hannah,Paulina Simons,Elżbieta Cherezińska

Post przez tully » 26 kwietnia 2023, o 09:12

Skonczylam Majo no Jouken J-1999

Obrazek

Rok 1999 t wtedy kino japońskie miało jeszcze sile by rzucać wyzwania a nie tylko wspierać normy które społeczeństwo ustala za normalne... Już w produkcjach po 2010 jest już tylko łabędzi śpiew... nie ma wyzwania tylko echo standardu.... tutaj od początku do końca przesłanie jest jedno.... "Jeśli moja choroba jest to ze się zakochałam w uczniu nie chce zostać wyleczona" Jest to wyzwanie rzucone społeczeństwu... i coś na co czekałam... co w zasadzie powinno być standardowa linia tego nurtu.... J-dramy w tym temacie teraz nie stawiają pytania "Dlaczego to jest złe ?" tylko wydają wyrok i szukają dróg okrężnych by wątek odpowiedni się prezentował... idealnym przykładem jest Shujii i Saeko z You Taught Me All the Important Things jak zrobić uczucie tak by można było obronić ze go nie było.... nawet w końcowej scenie Kinoshita Jun mówi "Chce zostać prawniczka i moimi dłońmi doprowadzić by wasz związek był legalny"
Ta drama to klasyk I faktycznie radzę każdej z was która lubi ten nurt od niej zacząć.... To związek 26 letniej nauczycielki Michi z 17 letnim Hikaru i jak się domyślacie nie ma tutaj sztucznej winy, zakłamania tylko wierność sobie i swojej miłości... nie ma tutaj poczucia winy u osoby dorosłej jest tylko walka o swoje uczucie... nawet gdy wszystko po drodze się wali.... jak cierpią osoby bliskie... odwracają się przyjaciele... zadajemy sobie pytanie czy się poddać ? To hymn by być wiernym sobie samej i swoim uczuciom.... w pewnym momencie matka Michi mówi "Najważniejsza dla Ciebie osoba powinna być Michi" o tym często zapominamy... by kochać kogoś musisz najpierw pokochać siebie... jest wreszcie motym my przeciwko całemu światu... końcówka jest dla mnie troszkę niedopita na ostatni guzik...
Spoiler:
ale mimo to nie mogę dać inaczej niż 10/10
Je préfère aller doucement...
"the standout in this drama is, without a doubt, Emi Takei. Eyes are her asset, and her stare is from another world in this drama. You could feel her love towards Shuji, and that passion is so strong that you could feel it coming out from your screen." Taisetsu na Koto wa Subete Kimi ga Oshiete Kureta J-2011
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Shancai initiates the kiss: https://tenor.com/view/dont-say-anythin ... f-12266619
Tsukushi initiates the kiss: https://c.tenor.com/YC0oyiizgj8AAAAd/ha ... anadan.gif

Post przez tully » 26 kwietnia 2023, o 19:39

EP3 Kou Kou Kyoushi J-2003 ale jest niesamowity motyw .... nauczyciel jest chory na Terminal Illness... przez przypadek jego uczennica która tez znalazła się w szpitalu podsłuchała jego rozmowę z lekarka i wywniskowala ze to o niej rozmawiają i to ona jest chora... on natomiast nie wyprowadził jej z błędu.... podobnie jego lekarka... maja ze sobą dość ciekawa relacje ale co ciekawe ona to przyjmuje zupełnie normalnie podczas gdy on już nie ma siły by żyć... i fajnie ja obserwuje próbujac sobie wmówić ze to poza.... podejrzewam ze jej siłą spowoduje ze on inaczej podejdzie do swojej choroby.... ale na razie jest ciekawie... zwłaszcza jak ona mówi "Nie rozumiesz. Nie wiesz jak to jest być w moim polozeniu" to spojrzenie jego po tym tekście bezcenne....
"the standout in this drama is, without a doubt, Emi Takei. Eyes are her asset, and her stare is from another world in this drama. You could feel her love towards Shuji, and that passion is so strong that you could feel it coming out from your screen." Taisetsu na Koto wa Subete Kimi ga Oshiete Kureta J-2011
Shancai initiates the kiss: https://tenor.com/view/dont-say-anythin ... f-12266619
Tsukushi initiates the kiss: https://c.tenor.com/YC0oyiizgj8AAAAd/ha ... anadan.gif

Post przez tully » 27 kwietnia 2023, o 13:48

Skonczylam Kou Kou Kyoushi J-2003

Obrazek

Wow.... kolejna historia i kolejny odcień szarości.... ale mimo ze jest to związek miedzy uczennica a nauczycielem to tematem tej dramy jest raczej terminal illness.... można powiedzieć ze dostałam wszystko co lubię.... ale jak zwykle w J-dramach masę innych tematów... film jest z 2003 i przypomina trochę koreańską pierwsza fale... widzę ze ludzie zachwalają 10 lat młodsza wersje i to będzie moja następna drama.... jeśli spodziewacie się klasycznego płotu w takich relacjach spotka was niespodzianka... to nie drama o zakazanej miłości.... to drama to wielka dyskusja o śmierci... wspomniałam poprzednio o ciekawym zabiegu... przez to kłamstwo Hina może w pełni zrozumieć co czuje Kogą... to typowe dla dram japońskich balansowanie na krawędzi akceptacji.... przykładowo postać Fujijamy i to jak zostaje odbierany mimo tego co wyrabiał jako człowiek.... glowna historia swietnie opowiedziana postać Hiny która ratuje Koge z ciemności w jakiej się znalazł... i koniec w którym wszyscy maja nadzieje ze będzie dobrze.... nie zdradzę wam jak się to skończyło.... świetna historia poboczna najlepszej przyjaciółki Hiny .... Beniko... i walka Fujijamy by odpokutować swoje grzechy ratując ja.... początek dramy trochę powolny ale potem już nie da się oderwać.... świetna muzyka... zwłaszcza w sytuacji kiedy Hina w końcu dowiaduje się prawdy... oglądałam oba opening i ending od deski do deski.... Ocena: 9.5 /10

Post przez tully » 28 kwietnia 2023, o 14:22

Skonczylam Heavenly Forest J-2006

Obrazek

Jestem blisko polowy KKK 1993 i zdecydowałam się na mały skok w bok... ten film chodził za mną miesiącami aż w końcu nie wytrzymałam... Rok 2006 i to klimat zbliżony do Sagi Endless Love... koniec bardzo wzruszajacy... polały się lzy ale powiem szczerze ze spodziewałam się dużo więcej.... Na pewno świetna rola Shizuru.... Miyazaki Aoi i jej wesołe usposobienie nadało temu Movie fajnego klimatu... muszę wam powiedzieć ze lubię takie FL... podobnie było w My Rainly Days czy nawet KKK zwłaszcza ta wersja starsza... takie fajne beztroskie, spontaniczne dziewczyny, wieczny optymizm i wesołe usposobienie.... Ani dala tej roli właśnie to wszystko ale sam płot dość standardowy.... fajna dziewczyna i pieknosc... ML oczywiście wodzi wzrokiem za ta druga kiedy się spostrzega ze kocha ta pierwsza... nie lubię tego motywu... wiem ze to ma pokazać ze nie liczy się wygląd zewnętrzny... ze to ułudą i powinnismy patrzeć na piękne wnętrze... ale troche to za bardzo nachalna propaganda... motyw Endless love się przewija
Spoiler:
Brak HEA nawet mojego HEA i terminal illness... daje 7/10
Zanim wrócę do KKK jeszcze ludne na bliźniacze Movie na bazie noweli tego samego autora myślę o Be With You J-2004

Post przez tully » 28 kwietnia 2023, o 19:51

Skonczylam Be With You J-2004

Obrazek

Faktycznie widać ze to nowela tego samego autora co HF... Znów temat Endless Love i w zasadzie to te dwie dramy trochę wspierają moja teorie ze lepszy krótszy czas razem niż cale życie nieciekawe.... w HF ona chciała być piękna dla niego
Spoiler:
tutaj decyduje się na
Spoiler:
w zasadzie to mi się to movie niezbyt podobało... nie dość ze motyw fantastyczny podróży w czasie to jeszcze przypomina do bólu te produkcje jankeskie na których się wychowałam i do których nie mam zamiaru znów wracać.... w zasadzie tak było do ostatnich kilku minut bo one nie dość ze nadały sensu całości to jeszcze były piękna zamykająca klamra.... o ile początkowo poznajemy ich historie z jego strony o tyle na końcu jest wszystko odwrócone i robi to niesamowity efekt... jeśli dodamy do tego to co wrzuciłam do spoilera mamy piękna miłość ponadczasowa.... i o ile tutaj można to obronić o tyle w poprzedniczce nie ma to wielkiego sensu ...
Spoiler:
i powiem wam ze teraz jestem w kropce bo pierwsze movie ogólnie mi się bardziej podobało a drugie jest bardziej logiczne i wspiera moja teorie.... myślę ze dam tak samo 7/10
Moze was dziwią te dość niskie noty ale za bardzo mi te produkcje przypominają to o czym wspomniałam z jankeslandii... w sumie miało być blisko EL a wyszło jak wyszło.... na pewno przed powrotem na półwysep muszę ogladnac Crying Out Love, in the Center of the World J-2004 i Koizora J-2008 obie są w wersji filmu i dramy... a i zauważyłam ze to co oglądnęłam jest tez w formie dramy Be with You J-2005 kurczę szkoda ze to przegapiłam.... na szczęście w filmie jest inna obsada więc nie powtórzy się historia mojego failure z Akai Ito... co nie rozwiązuje problemu czy oglądać drame czy film....
BTW nie ma dramy Be with you na DC... hmm czy na pewno... sprawdźmy...
Kod: Zaznacz cały
python drama.py --act "Narimiya Hiroki" --ep --year 2005
|████████████████████████████████████████| 26/26 [100%] in 7.1s (3.58/s)
  SUB Nana Episode 1 2015-05-29 10:08:07
  SUB Ima Ai ni Yukimasu Episode 10 2020-07-08 22:55:09

A jednak się znalazła SUB w J tytule :)

Post przez tully » 29 kwietnia 2023, o 01:19

KKK J-1993 6EP.... więc jestem w połowie... jest to bardzo mocnym drama... tak mocna i mroczna ze aż strach dalej to oglądać... nie ma w ogóle podobieństwa z 10 lat późniejszą wersja.... podoba mi się ze nie ma terminal illness.... wiem pewnie jesteście zdumione ze tego nie chce... w końcu to jeden z moich topowych tematów jednak tutaj... zmienia zupełnie punkt przyłożenia... o ile KKK 2003 to rozprawa o śmierci tutaj jest mrok i desperacja... tutaj jest ciemność i strach... pierwsza tak drama... nie podoba mi się choć FL miazdzy mocą... czyli znów starsze lepsze.... to co robi w tym filmie Sakurai Sachiko przypomina mi trochę Saeki ale w innym wymiarze... ale reszta to ciemne punkty.... ojciec dla którego na jest obsesja... narzeczona Takao .... Fujiyama... jakbym miał skończyć z życiem ten film chyba by mnie doprowadzi na skraj przepaści... nie znałam takiego kina i .... nie chce znać.... ale tutaj przynajmniej wątek nauczyciel uczeń pewnie ujrzy światło dzienne.... choć fujijama gwalci swoją uczennice i nic sobie z tego nie robi... zaskakujące jest w tej dramie wszystko... i na tym tle miłość uczennicy i nauczyciela... dwójki z popapranych relacji ociec-corka i narzeczeni... ta dramat jest to dla mnie wyzwanie.... bo o ile potrafię znieść wiele bólu w miłości... odbieranie takiej beznadzieji.... może być dla mnie ciężkie...

Post przez tully » 30 kwietnia 2023, o 20:56

Skonczylam Kou Kou Kyoushi J-1993

Obrazek

Co za cudo.... ostanie EPki po prostu delektacja i totalny odjazd... nie wiem czy to nie jest najlepsza drama o relacji uczeń-nauczyciel koniec to moje HEA ale dla was to będzie katastrofa więc ostrzegam.... dla mnie to było cudo i od razu przypomniał mi się Autumn in My Heart ale ten koniec bile nawet tamten <3<3<3<3 Endless Love nie zagrożone... choć cały świat jest przeciwko... film to mrok i darkness... szczerze po niektórych EPkach miałam naprawdę dosc... sama jestem niestabilna ale jak oglądam coś takiego od razu tracę grunt pod nogami... na końcu fajna niespodzianka 12 EP na DC to wywiad z głównymi bohaterami plus z producentem... fajnie można było się dowiedzieć o klimatach przy kręceniu tej produkcji... dylematach i wyborze składu aktorskiego... dowiedziałam się ze scenariusz był napisany calosciow przed rozpoczęciem zdjęć dzięki czemu producent i aktorzy mogli lepiej wczuć się w role... oczywiście 10 lat późniejszą wersja to różnica taka jak 1/x przy zerze.... to w ogóle zgroza ze to ma taki sam tytual.... w zasadzie poza ta sama szkoła i po trosze Fujijama nie ma żadnych punktów styczności... w 2003 zrobili z tego łzawą rozprawę o śmierci gdy w 93 to było jak piasek rzucony w oczy społeczeństwu... to było kino japońskie jakie chce oglądać.... jakiego nigdzie na świecie nie ma.... wspaniały cating choć nie było ani jednego popularnego aktora czy aktorki.... Sanada Hiroyuki grający nauczyciela który nie potrafi dorosnąć... które ma ciagle ten chłopięcy urok... old fashined girl dla mnie jedna z najlepszych ról kobiecych ever.... Sakurai Sachiko grająca Mayu odizolowana, samotna dziewczynę która w zetknięciu z Hamura potrafi być pełna ciepła i spontaniczności ale również dwójka nauczycieli Fujimura i Shinjyu no i przede wszystkim późniejszą przyjaciółką Mayu Aizawa.... stworzyli niesamowite show fajnie było ich słuchać na końcu jak opowiadają o swojej roli i ulubionej scenie.... ponoć Aizawa naprawdę płakała przy scenie pożegnalnej Shinju.... ale zagrała idealnie fajna strasznie wesoła, niesamowita nastolatkę... obie z Mayu jednak są pogrążone w strasznych ciemnościach... obie pod wesolscia i spontanicznością kryją ból, rozpacz i nieme wołanie o pomoc.... Film rzuca wyzwanie i porusza niesamowita ilość problem.... przemoc i kazirodztwo, gwałt i wykorzystanie pozycji nauczyciela w szkole, morderstwo, aborcja, samobójstwo, homoseksualizm i zastraszenie... każdą postać ma własnego demona i opowiada z osobna swoją bardzo mroczna i depresyjna historie... to najlepszy japoński film jaki do tej pory oglądałam choć zdaje sobie sprawę ze dla wielu z was to będzie nie do przejścia i w pełni to rozumiem.... jeśli do tego dodamy cudny temat przewodni muzyczny i niesamowita ilość fajnych scena włączając nawet te romantyczne dostaniemy jeden z lepszych filmów jakie do tej pory powstały.... jako ciekawostkę podam wam ze nie ma w tej serii żadnego ich bezpośredniego pocałunku.... i to wbrew pozorom niesamowite dodaje klimatu tej historii... pocałunek jest banalny ale jeśli ma być indirekt potrzeba naprawdę pomysłu by był romantyczny..... na przykład pocałunek ich cieni na lekcji biologii.... albo przez szybę w pociągu.... albo kocur k kociak uczennica namalowani na szybie reprezentujące głownia pare.... 10/10 i obawiam się ze już czegoś tak dobrego nigdy nie zobaczę...
UPDATE:
Scenarzysta Nojima Shinji własne widzę ze on stworzył Utsukushi Hito i Pride.... to pierwsze to jeden z najlepszych endingow ever.... miałabym trudny dylemat który z nich jest lepszy choć oba pasują do klimatów dramy... tutaj w KKK nie wyobrażam sobie innego końca.... ich czysta miłość i społeczeństwo w którym pierze się takie brudy ? com' on nic chciałabym tak żyć.... a w UH miłość tak wielka ze poświęca się samego siebie dla niej.... no jednak wybaczcie ale nie wrócę do Korei tak szybko... muszę trochę się dokładnie przyjrzeć produkcjom tego pana....

Post przez tully » 1 maja 2023, o 17:34

Skończyłam drame Koizora J-2008

Obrazek

Nie dam rady muszę ogladnac również film.... to mini serial tylko 6 EP ale dwa ostanie to płacz non stop... klasyczna bardzo solidna drama szkolna o pierwszej miłości i terminal illness.... w zasadzie trudno coś więcej powiedzieć... bo już sam temat implikuje masę rzeczy standardowych przy takich produkcjach... aktorsko i muzycznie było bardzo dobrze.... mój ulubiony temat i endless, eternal love... moje HEA dla was to katastrofa więc uważajcie... Ocena: 9.5 / 10 .... nie dam perfekcyjnej noty bo jednak to musi być coś więcej niż genialna drama... albo jakieś aktorstwo zapierające dech w piersiach jak np Saeki w Taisetsu na Koto wa Subete Kimi ga Oshiete Kureta (2011) lub Mayu w KKK 1993 albo jakiś motyw który nie jest auto-win... bo Terminal Illness to jednak w pewien sposób determinuj outcome i przebieg dramy.... na przykład Sensei-uczen relacja.... tam było sporo oryginalnych historii które zasługiwały na notę perfekcyjna...
Spoiler:

Post przez tully » 2 maja 2023, o 01:15

Skończyłam film Sky of Love J-2007

Obrazek

O rok wcześniejszą produkcja niż drama... i zdecydowanie gorsza... i tu nawet nie jest problemem krótszy format... przede wszystkim ta para mi od początku nie leżała.... o ile w dranie to od pierwszego ich spotkania tętniły emocji... tutaj było tak jokos slabawo... wiele scen jest kropka w kropkę z dramy choć przyznaje ze to drama skopiowała wersje filmowa... poza różnicami wynikającymi ze skrótów... jest sporo różnic na początku.... w movie oni rozmawiają sporo przez telefon zanim poznają się osobiście... to znaczy on wie o niej wszystko tylko ona nie ma pojęcia z kim rozmawia... w filmie było dużo fajniej dynamicznie i tak bardzo bad boy style.... dla mnie to o wiele bardziej pasowało... spora różnica jest zemsta dziewczyny Hiro... w dramie
Spoiler:
ciekawe czemu drame tak stonowali.... może jednak przedział wiekowy był dużo młodszy.... w dramie tez jest informacja ze jazda na rowerze we dwójkę nie jest dozwolona.... więc widać ze cenzura już schodziła pełna gębą do produkcji japońskich.... wynika z tego ze kino japońskie po 2007 (druga fala koreanska) już wykastrowano z kreatywności i tego wyzwania rzuconego społeczeństwu w twarz.... widać to również gdy porównamy KKK z 1993 i 2003.... ten sam scenarzysta można oczy przecierać ze zdumienia.... możliwe ze nastąpiła jakaś radykalizacja politycznej poprawności jak młodzież powinna być wychowywana... a może jakieś zmiany w prawie.... cokolwiek to było warto to wiedzieć.... więc tutaj podobnie jak w Korei.... na 1 fali wszystko się kończy.... fajnie to tez widać na relacjach sensie-uczennica.... jak poszli w stronę odcieni szarości by chronić odbiór społeczny i kształtowanie przyszłych obywateli.... PRL bis tylko trochę inna wersja jednak kończy się tak samo.... to już nie klimaty KKK 93 czy flagowiec gatunku Majo no Jouken J-1999 teraz dostajemy sztuczne z kosmosu wzięte zakończenia i gomenosai od nauczycieli.... a gdzie walka o prawa.... gdzie pamiętne z MnJ jeśli moja choroba jest miłość do ucznia nie chce zostać wyleczona... pewnie to musiało się stać wcześniej czy później.... w Korei nigdy w zasadzie nie było wolności od początku był moralitet.... więc czekają nas obejścia tematów.... czekają nas strefy szarości by próbować bulwersować opinie publiczna a jak przyjdzie co do czego obronimy morale i połączymy pare nauczycieli znów węzłem małżeństwa.... dobrze podejmę to wezwanie.... i podobnie jak zrobiłam w Taisetsu na Koto wa Subete Kimi ga Oshiete Kureta dla mnie tam jest inne zakończenie.... to oczywiście nie znaczy ze wszystko po 2008 w J nie jest warte obejrzenia... po prostu trzeba wziasc poprawkę.... uff ale się zapędziłam.... kto by pomyślał ze ten film odpowie mi na pytanie co się stało z japońska kinematografia.... więc pamiętajcie moje drogie jazda rowerem w dwójkę jest w Japonia nie dozwolona..... wracając do filmu spokojnie możecie sobie go darować.... i jeśli już chcecie popłakać to o wiele więcej łez wylejecie w dramie.... ocena: 6/10

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 2 maja 2023, o 01:37

Nie bardzo rozumiem, gdzie był brak cenzury w japońskich fabułach wcześniej.
Japońskie produkcje egzystowały zawsze w mega (auto)cenzurującym się środowisku (presja instytucji, presja społeczna, skomplikowany system tabu społecznych etc.).

PS tak, jazda we dwie osoby na rowerze jest zabroniona w ramach ichniego kodeksu drogowego od parunastu lat. Jak i w Polsce :D
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez tully » 2 maja 2023, o 10:39

Dobra to naprawdę ostatnia.... choć no nie wiem mam zajawkę na J-dramy ostatnio... w sumie nawet fajnie bo się trochę poprawiłam w znajomosci J-dram ale muszę wrocioc do Korei bo jednak się uczę języka a dramy pomagają... więc pozostanę potem w Korei na dłużej i plisss nie teaserowac mi J-dram przez jakiś czas !
Sekai no Chuushin de, Ai wo Sakebu J-2004
Jest drama I film I dwa sequele K and CH moze nawet switchne do koreańskiej wersji to będzie taki naturalny przeskok na półwysep... jeśli mi się spodoba....
A to moje J-plany na najbliższe miesiące:
Kod: Zaznacz cały
Kuzu no honkai
Domestic girlfriend

Kenja no ai
Ravine of goodbye
Million stars falling from the sky
Achilles n tortoise
Love and fortune

Kaidan botan doro
Initiation love
Life:love on line.

His

Double mints
Asako 1 and 2
Birds without names
Kono yo no hate
Love exposure
Endless waltz
Himizu
Hot gimmik
Yurigokoro

Byakuyako
Colorless
Theatre:a love story
Perfect crime
Yuriko aroma

Poison berry in my brain
Initiation love

Cornered mouse dreams of cheese

Kabukicho love hotel
Kingyo club
Kuzu no honkai

Post przez tully » 2 maja 2023, o 22:04

Crying out Love, in the Center of the World aka Sekai no Chuushin de, Ai wo Sakebu J-2004 będzie łatwiej zrozumiale.... choć przygotujcie się mentalnie bo niedługo koreańskie tytuły będę pisała oryginalnie :) podobnie z acting.... nom wyglada na to ze to będzie kolejny Terminal Illness... a ze był confess już w pierwszym odcinku na pewno bedzie sporo płaczu.... co ciekawe jest jeszcze film J i dramy koreańską i chińską !? tak również się tego boje... a i niespodzianka Koreańską z roku 2005 !!!!! idealny przerzut na półwysep, nieprawdaż ? Ach pośpieszyłam się i zapomniałam napisać.... w wersji koreańskiej zobaczymy.... tadam.... Song Hye Kyo <3<3<3<3<3 5 lat po AimH....

Ulubiona autorka/autor: N.Roberts, A.Lingas-Łoniewska, A.Quick, N.Sparks

Post przez Willa » 3 maja 2023, o 18:07

My secret romance k-drama 2017
Obrazek
Koreańska drama i taki początek. No byłam w szoku, bo raczej tu się nie pokazuje zbliżeń. Co my tu mamy. Dwoje ludzi spędzają ze sobą noc, potem dziewczyna znika. Za kilka lat się spotykają. Już znamy podobne scenariusze. O ile początek był w miarę to później jakoś zrobiło się tak nijako. Bohaterka tak mnie irytowała, taka słodka idiotka. Jedynie sekretarz wprowadzał jakiś żart do tej dramy. Jakoś obejrzałam, ale raczej nie planuje powtórki. Do zapomnienia.

Koi wa Tsuzuku yo Doko Made mo j-drama 2020
Obrazek
Pozycja obowiązkowa dla fanów Takero. A ja ostatnio nią zostałam. Drama jest naprawdę świetna, wywoływała u mnie salwy śmiechu. Sakura była zdeterminowana żeby doktor ją pokochał, mimo, że często nazywał ją idiotką. Ale w jego wykonaniu to było po prostu mistrzostwo świata. Do dziś mi brzmią w uszach jego słowa. Niby doktorek był taki zimny, wiecznie naburmuszony, ale podobało mi się jego podejście do pacjentów. Dbał o nich i podchodził poważnie do nich. W kontaktach z nimi jego postawa się zmieniała. Na pewno jeszcze nie raz ją obejrzę.

Rurouni Kenshin: the beginning j-film 2021
Obrazek
Film nakręcony po trylogii, ale należy go obejrzeć na początku bo to wprowadzenie do historii. Akcja dzieje się przed trylogią. Pokazuje jak Kenshin stał się zabójcą. Mimo, że lało się sporo krwi, to podobało mi się. Było nawet chwilę oddechu, jakiejś nostalgii. Był czas i na uczucie. Co tu dużo mówić, podobało mi się. Nie pozostaje mi nic innego jak obejrzeć resztę.

Post przez tully » 3 maja 2023, o 18:38

Jak zobaczyłam ze napisałaś serce mi zadrżało bo twoja ostatnia rekomendacja do dzisiaj ma na mnie efekt i nie mogę wrócić do Korei już od tygodni... na szczęście tym razem nic mnie nie wzięło.... o dziwo Koi wa Tsuzuku yo Doko Made mo mam w planach choć naprawdę nie wiem dlaczego się to tam znalazło... zupełnie nie moje klimaty.... w Rurouni Kenshin: the beginning j-film 2021 widzę Kasumi i serce mi topnieje.... choć oczywiście to tez nie moje klimaty....

Post przez Willa » 4 maja 2023, o 07:07

Tully Kenshin też nie moje tematy. Jakoś do tej pory nie oglądałam nic w tej tematyce, ale gra tam Takeru. A ja ostatnio stałam się jego fanką, więc zamierzam obejrzeć. Koi... to jest naprawdę super drama. Poprawiła mi humor. Szybko się ogląda. A na Netflix 12 maja pojawi się nowa drama z nim.

Post przez tully » 5 maja 2023, o 10:02

Skonczylam Sekai no Chuushin de, Ai wo Sakebu J-2004

Obrazek

Co dzieli kicz od geniuszu ? Kiedy powiemy ze coś nas porwało a kiedy forma przerośnie treść a sztuka stanie się tak abstrakcyjna ze zacznie nas razić ? Zrozumiem jeśli ktoś powie to film który najtrafniej pokazuje jak pogodzić się z utrata bliskiej osoby ale sama mam odmienne zdanie.... powiem szczerze ze gdyby nie to ze przeszłam ponad polowe dramy i wylądowałam w sercu dramatu nie doogladalabym dalej.... ale skoro był już szpital to wiadomo zaczęła się ostra jazda i przepłakałam ostatnie 4 części.... osią dramy są dwie rownloelge historie.... Saku utracił będąc jeszcze w szkole swoja miłość Aki i oglądamy w większości jego wspomnienia poprzetykane terazniejszoscia w której widzimy człowieka który zrezygnował ze swojego życia i żyje tylko dla pracy.... koło niego blisko jest kobieta z dzieckiem oboje są bardzo za nim ale nie są w stanie zbudować czegoś razem z powodu dawnej tragedii... jak się domyślacie wraz z poznaniem historii sprzed 17 lat zaczną się do siebie zbliżać.... wątek teraźniejszy i sam problem utraty dawnej miłości to jest właśnie kicz.... wydaje mi się od początku wyolbrzymionym sztucznym problemem.... oczywiście mamy to pod płaszczykiem eternal, endless love... influence z równoległej sagi z Korei.... pamietajmy ze bije ona w tym czasie rekordy w Azji więc nawęt Japonia zaczyna się tym interesować... nie ma w tym nic złego to normalne ze inne kraje podejmują wyzwanie.... jak to wychodzi to już inna historia... nie porwała mnie główna para... nie widzaiam tam chemii... i tym razem podobał mi się ML... pierwsze EPki to tak trochę w stylu J-dram osobne historie... niezbyt ciekawe jednak... nie widziałam tam jakoś pomysłu jak to poprowadzić... interakcje pary głównej... dość ciekawe szczególnie motyw z wymiana taśm i słynnych 5 punktach najpierw z jej strony potem z jego... to było mega romantyczne bo w każdym z nich była ta druga osoba.... tak jakby nie istniała świat poza nimi....zachowanie FL nietypowe jak na J-dramy bo nie ma seksu... ponownie chyba spowodowane saga koreańską... chcieli nam tu zaserwować czysta miłość.... co w przypadku Korei jest ok ale w przypadku Japoni wydaje się nieszczere.... w czym film mnie naprawdę porwał to choroba Aki... jest tutaj chyba najlepiej przedstawione z moich dotychczasowych Terminala Illness degradacja człowieka spowodowana choroba.... widząc jak Aki się zmienia fizycznie jak słabnie i znika w oczach.... scena która mnie straciła w otchłań rozpaczy był ich pocałunek gdy ona była już w stanie krańcowego wycieńczenia poprzez folie.... Aki w pewnym momencie mówi ze nie jest w stanie już odróżnić czy jeszcze żyje czy już umarła.... i to jest autentyczne.... to jest prawda o leczeniu raka.... i pozwala zrozumieć dlaczego wiele osób wybiera po prostu brak leczenia.... by faktycznie przeżyć ten pozostały im czas... czułam tutaj jak życie opuszcza Aki... jak choroba ja wykańcza.... i zrozumiałam co ci ludzie czuja... w tym aspekcie wielkie brawa .... ocena końcowa: 7/10
Teraz się zastanawiam.... chyba przed transferem do Korei oglądane jeszcze film... tak z ciekawości jak pokażą to Japończycy w krótszym formacie i mając nadzieje na lepsza chemię miedzy para główna....

Post przez tully » 5 maja 2023, o 17:56

Skonczylam Crying Out Love, in the Center of the World J-2004

Obrazek

Film jednak również nie zachwyca.... acting taki sobie... chemii nie widziałam ale jednak to krótszy format więc ok... pare różnic jest wynikających głównie ze skrócenia... mniej jest całej otoczki... rodziny jego i jej.... teraźniejszość jest trochę mniej denerwująca ale romantycznie jest o wiele słabiej.... również nie ma seksu... nawet pocałunku co zachowuje linie Endless Love.... również choroba znacznie słabsza.... mało było wzruszeń i łez.... generalnie jeśli już naprawdę musicie się za to brać to polecam drame.... film to tylko strata czasu....
Ocena: 3/10

Dobra stało się wreszcie powrót na półwysep.... i myślę ze tam na dłużej teraz zabawie w związku z lekcjami koreańskiego..... dzisiaj miałam liczby... istny koszmar :) ale jednak wybrałam spoko język... nie wyobrażam się uczyć na pamięć kilku tysięcy japońskich kanji.... mam ciarki jak widzę te cyrografy w filmie.... w porównaniu do tego koreański alfabet to jak elementarz.....
No coz 5 lat później moja 송혜교 (So Hye Kyo) w My Girl and I K-2005

Post przez tully » 5 maja 2023, o 20:58

Skonczylam My Girl and I K-2005

Obrazek

Okladka chyba najfajniejsza a treść..... no tutaj było gorzej o wiele gorzej.... 송혀교 (napisałam to z pamięci <3) zawiodła na całej lini.... nawet wlosow nie straciła... żenada.... zdecydowanie najsłabsza wersja... na plus to ze w ogóle nie było tej beznadziejnej terozniejszosci.... oczywiście to w gole psuje japońska koncepcje bo tam główny wątek to jednak pogodzenie się z odejściem ukochanej osoby... reszta to same minusy... chemii zero... romantyzmu zero.... nawet ślubnych fotografii nie było... rozwleczony wątek dziadka i jego byłej miłości... nawet fragmenty dali tylko po co ? choroba to jakiś joke był.... i jeszcze elementy humorystyczne come on..... to jest pierwsza fala przypominam nie trzecia czy czwarta..... nie lepiej było się skupić na głównej parze ? brak walkmanów.... zostawiają sobie wiadomości na pagerze i nie ma ich dużo.... generalnie totalnie sobie darujcie no chyba ze jesteście fankami 송혀교 poza tym totalna żenada....
Ocena: 1/10

Wracam do Did we ever love....

Post przez tully » 5 maja 2023, o 23:51

OMG to jest 15 potrójnych odcinków czyli 44 Total <3<3<3<3<3 ach ale się fajnie zapowiada po pierwszym epku 욘산하 jest urocza wyglada jeszcze lepiej niż w KotW... zapowiada się ostra walka na lini sióstr.... dodatkowo strasznie fajna jest 이나영 mega znana z produkcji Ruler... i Ireland.... obie dostępne w SUB tak ze niedługo się spotkamy...

Post przez tully » 6 maja 2023, o 12:16

EP4 idealny rynek wewnętrzny.... jest bardzo rozbudowana co nie dziwi przez 44 EP.... motyw główny to JH i dwie kobiety jego profesorka o 3 lata starsza SY i jej sprzyszywana siostra HS która ma z nim zajęcia..... trójka jest bardzo misternie zbudowany.... do tej pory nie wiem która z nich wygra i nawet której mam kibicować.... fajnie jednak jest ze one mieszkają razem i fajnie się nawzajem obserwują i ukrywają swoje uczucia... jestem na razie chyba za psorka ale zobaczymy co będzie dalej..... z nią jest ciekawiej bo jej w związku z innym profesorem takim związku bez ognia rozumiecie co ma na myśli... nawet jeszcze nie są na etapie confessu.... w dodatku motywem przewodnim jest w ogóle definicja miłości.... JH wydaje się ze ma znaczenie tylko edukacja pozycja społeczna i wygląd.... nie wierzy w miłość i zainteresował się HS bo jest bogata ładna i zdolna.... dodatkowo masę motwop pobocznych.... jest siostra JH jego przyjaciel....no i rodzice obydwojga tez uwikłani w skomplikowane relacje.... jednym słowem dzieje się i będzie się działo.... jednak najciekawszy jest ten trójkat.... fajnie zobaczyć jak teraz dwie dziewczyny będą o niego walczyć.....

Post przez Willa » 7 maja 2023, o 15:58

First love: Hatsukoi j-drama 2022
Obrazek
Jaka to była przepiękna drama. Taka nostalgiczna, spokojna. Czy można zapomnieć o swojej pierwszej miłości i dalej żyć szczęśliwie? Niektóre decyzje bohaterów na początku mogły wydawać się właściwie, ale z biegiem czasu mogły takie nie być. Zadała sobie to pytanie matka Yae, która myślała, że wybrała dla niej lepsze życie u boku doktora, a nie Harrumichiego, ale z biegiem czasu wydało się, że nie musiało tak koniecznie być. Podobało mi się w dramie ten przeskok od teraźniejszości do przeszłości. Uwielbiam to zarówno w książkach jak i filmach. Przepiękne piosenki Hikaru Utady powodowały niejednokrotnie wzruszenie. Do końca nie wiedziałam, czy drama dobrze się skończy czy też nie. Sceny na Islandii i krajobrazu na końcu dramy cudne. Bardzo żal mi było narzeczonej Harrumichiego. Wydawała się w porządku. Wiedziała o jego pierwszej miłości, starała się bardzo, ale i tak nie udało jej się przyćmić jego pierwszej miłości. Zachowała się porządku zwracając mu wolność. Historia której długo nie zapomnę, zapada w pamięć.
Ruoruni Kenshin: Origins j-film 2012
Obrazek
Zaczynam przygodę z trylogię o Kenshinie. Teraz prowadzi życie wędrowca z mieczem, który nie zabija. Ale przeszłość go dopada. Ciężko tak po prostu przestać zabijać, kiedy przez tyle lat było się zabójcą, jednak dzielnie się trzyma. Film pełen przemocy, krew tak samo się lała i zjawiskowe pokazy walki. Film mimo, że nie w moim stylu przypadł mi do gustu, pewnie ze względu na Takeru. Gdyby nie on to pewnie, bym się za niego nie wzięła. Na pewno nadrobię resztę.

Post przez tully » 8 maja 2023, o 11:36

Nom potega pierwszej miłości.... to jeden z tematów na którym jestem sfiksowana... więc pewnie to obejrzeć wkrotce zwłaszcza ze to melo jest.... u mnie około 1/4 tego maratonu Did we ever Love.... wątek główny miażdży mocą kibicuje psorce z całych sił choć nie będzie łatwo.... ja ciagle jednak mam nadzieje....
Spoiler:

Post przez tully » 10 maja 2023, o 18:56

EP14 Did we ever Love.... ale strasznie mi to przypomina first Love.... nie ze względu na treść ale co to dużo mówić.... to bajka dla Koreańczyków... czyli również i mnie..... trójkat powoli się krystalizuje.... w około 1/3 już JH zdaje sobie sprawę ze kocha
Spoiler:
oczywiście jeszcze wiele przeszkód przed nimi i trójka czy czworokąt bo mamy w sumie dwie para jeszcze pewnie niejednokrotnie zrobi zamieszanie.... w każdym razie sporo rzeczy się roztrzygnelo...
Spoiler:
wybaczcie nie mogłam.... masę mega romantycznych scen plus fajne jednoznaczne pytania... nie ma tego lawirowania... nieporozumień.... wszystko jest jasne tylko jak cala czwórka się teraz zachowa ? Wrzucę to w updejcie jakieś romantyczne sceny byście poznali wszystkie boki czworokata.... bo pewnie nie raz się tu Jeszcze przed końcem tej dramy zobaczymy :)

Update1:
1:44:00
Spoiler:

Post przez tully » 11 maja 2023, o 01:08

Jestem prawie w połowie i mogę trochę odetchnąć bo pierwsza faza się zakończyła.... wygrała jedna z sióstr i oczywiście zanim się zdecydowała musiała się zmierzyć z morzem wyrzutów sumienia.... teraz mamy klasyczny motyw ... my kontra reszta świata.... czyli prawdziwa próba dla miłości.... a nie będzie łatwo bo
Spoiler:
do tej pory bezapelacyjna 10.... aż mi się płakać chce ze ostatnia drama z rynku wewnętrznego (pomijam historyk) okazała się brylantem na miarę First Love.... i cieszę się ze przede mną jeszcze około 25 odcinków więc jeszcze trochę polatam w przestworzach....

Post przez tully » 12 maja 2023, o 12:17

Dawno mnie to nie było :) pewnie chcecie apdejt z DWRL ? Wiem ze nie chcecie ale cóż nie dam rady się nie podzielić.... EP26 i ciagle mam 18 to go ale zaczynam już tęsknić bo wiem ze zbliżam się ku końcowi.... zastanawiam się czemu się tak boimy długich dram ? tutaj czas tak leci ze przecieram oczy ze zdumienia ze za mną jaz 26 odcinków.... pisałam ostatnio my vs reszta świata.... trochę sie pomyliłam bo jednak bez supportu żadna miłość nie da rady.... i tutaj maja wsparcie choć muszę przyznać ze jest naprawdę ciężko.... myślę ze bardzo realistycznie jest pokazany związek w którym rodzice są przeciwko... i te wszystkie dylematy niepewności gdy ciężko mieć kontakt z ukochana osoba... i jak dużo wtedy daje choć jedna pomocna dłoń.... tak to mnie utwierdza w przekonaniu ze miłość sama nie da rady.... choć tutaj chemia i ich związek miażdży mocą.... sceny z nimi mnie po prostu zniewalają.... tutaj macie przykłada jednej z nich spotkanie po dłuższej rozłące... 01:39:00 po tej dramie nawet wybaczyłam 배용준 te maślane oczy do HK w First Love.... a 김혜수 przypomina mi HK z FL....
Spoiler:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oglądamy!