Jak wrażenia po finale? Czy Loreen wygrała zasłużenie?
Nie będę się bardzo rozpisywać po kolei który występ mi się podobał, a który nie, bo zrobiłam to już przy półfinałach. Skupię się tyko na wielkiej piątce. Wspomnę tylko, że Norweżka poprawiła znacznie występ, a Serb był znacznie mniej zestresowany, choć sprawiał wrażenie smutnego. Miał wpiętą czarną wstążkę, prawdopodobnie na znak solidarności z rodzinami ofiar strzelanin, które ostatnio były w Serbii.
Największe zaskoczenie - Blanka weszła do finału z 3 miejsca. Co pokazuje, że drugi półfinał był na fatalnie niskim poziomie w porównaniu do pierwszego. A Malta w pierwszym zajęła ostatnie - 15 miejsce, co też dla mnie jest zaskoczeniem.
26 miejsce finału - Niemcy. O dziwo w tym roku podobała mi się piosenka. Nie jestem fanką rocka ale było to dobrze zaśpiewane i pokazane, choć muzycznie zupełnie nie mój klimat. Szkoda Niemców, bo naprawdę nie zasłużyli na dno tabeli tym razem.
25 (Wielka Brytania), 23 (Portugalia), 22 (Albania), 21 (Słowenia) - myślę że zupełnie zasłużone i spodziewane miejsca. Te piosenki aż tak nie wybijały się na tle innych, choć też nie można powiedzieć, że odstawały na minus.
24 miejsce da Serbii - to nieporozumienie. Chyba to było za wcześnie na taki koncept, bo jak widać Europa nie zrozumiała o czym ten utwór jest. Ja uwielbiam ale ja jestem dziwna i zawsze lubiłam takie oryginalne piosenki na Eurowizji. W mainstream się niestety Luke nie wpisał. A już w ogóle bolesne jest, że "Solo" zajęło wyższe miejsce.
20 - Szwajcaria - według mnie powinna być znacznie wyżej.
19 - Bejba - zasłużenie na tej pozycji, chociaż osobiście dałabym jeszcze niżej, bo było kilka lepszych utworów. W finale dobitnie było widać, że odstaje poziomem od reszty.
18 - Mołdawia. Nie ogarniam dlaczego to jest tak nisko. Oryginalny utwór i show. Tam było wszystko. Może wokal nie był perfekcyjny ale też nie było źle. W zeszłym roku Mołdawia wysłała chyba najbardziej przaśne "coś" bez melodii, z paskudną oprawą sceniczną i to skończyło w top 10, a dobry ciekawy, etniczny, bardzo się wyróżniający utwór skończył z prawej strony tabeli.
17 - Hiszpania - trochę mnie to nie dziwi. Ten utwór należy do takich, które się albo kocha albo nienawidzi. To mogło być za dużo dla przeciętnego widza. Ja w sumie mam mieszane uczucia, bo z jednej strony doceniam kunszt, a z drugiej mnie drażni.
16 - Francja - chyba najbardziej spektakularny flop tego roku. Przed finałem typowano ją jako pewniaka ale nie wyszło. Według mnie występ był zbyt statyczny. Poza tym nie podobało mi się jej zachowanie, po ogłoszeniu wyników od widzów La Zarra pokazała wszystkim środkowy palec. Zupełny brak klasy.
15 - Austria - kolejny spory flop tego roku. Pewnie trochę przez pozycję startową ale też dziewczynom brak było trochę charyzmy. No nie wiem. Nie był to występ, na tle innych, który by mi bardzo zapadł w pamięć, choć było ok i naprawdę lubię piosenkę.
14 - Armenia - mam wrażenie, że zginęła na tle innych. Po wszystkich występach zapomniałam o tej piosence w ogóle.
13 - Chorwacja - nadal nie znoszę. Za wysoko ale i tak ulga, że widzowie nie wywindowali ich do top 10.
12 - Cypr - miejsce ok choć osobiście chyba dałabym go wyżej.
11 - Litwa - za wysoko. To zupełnie zginęło w tle. Nudny występ, nudna piosenka. Nie wiem co to robi na 11 miejscu.
No i top 10:
10 - Czechy - według mnie powinny być niżej.
9 - Australia - to był naprawdę fajny występ. Nie rozumiem widzów, że dali im tak mało punktów. Miejsce chyba zasłużone, bo ani nie jest to na tyle złe, żeby wypaść z top 10, ani na tyle dobre, żeby być wyżej.
8 - Estonia - chyba ok miejsce. Jedna z trzech najlepszych ballad tego roku, obok Cypru i Szwajcarii.
7 - Belgia - Gustaph był świetny, po prostu.
6 - Ukraina - nuda i jeszcze raz nuda. Jedyne, co tę piosenkę ratowało, to bardzo dobry staging, jednak to według mnie jedna z najgorszych propozycji Ukrainy na przestrzeni ostatnich lat. Najbardziej niezasłużone miejsce w top 10 w tym roku. Do 2021, czy nawet 2022 daleko, oj daleko.
5 - Norwegia - dużo lepszy wytęp niż w półfinale.
4 - Włochy - facet ma fenomenalny głos ale ta piosenka nie trafia zupełnie w mój gust. Zbyt patetyczna, nadęta, no nie wiem jak to ująć.
3 - Izrael - dobre to było jako całość.
2 - Finlandia - według mnie prawdziwy zwycięzca. Wystarczy posłuchać i zobaczyć reakcję widowni.
1. Szwecja - najbardziej przereklamowana piosenka tego roku. Zwykły radiowy pop i zupełnie nie rozumiem fenomenu. Gorsza nawet od równie przereklamowanej "Euphorii".
Moje personalne top 10 po finale:
10 - Australia
9 - Austria
8 - Cypr
7 - Szwajcaria
6 - Izrael
5 - Norwegia
4 - Belgia
3 - Mołdawia
2 - Serbia
1 - Finlandia
I specjalne wyróżnienie dla chłopaków z Joker Out (Słowenia), za bycie tak sympatycznymi, że to wybija poza skalę:
Grają i śpiewają piosenki innych uczestników:
https://www.youtube.com/watch?v=PZ2-u-blK_8 ale filmów z udziałem chłopaków i innych uczestników jest masa i każdy jest świetny.