Teraz jest 21 listopada 2024, o 17:18

współczesny, porzucona bohaterka, spotkanie po latach,

Nie pamiętasz tytułu dawno przeczytanej książki? Spróbujemy pomóc!
Regulamin działu
REGULAMIN DZIAŁU: zanim zapytasz - przeczytaj!
POMOC - pytania i problemy.

Archiwum czyli ZNALEZIONE! TYTUŁY.

Jeśli Twój tytuł został rozpoznany / przypomniany /odnaleziony - oznacz, prosimy, stosownie temat (dodaj ZNALEZIONY w jego tytule)!

Ulubiona autorka/autor: Nora Roberts

współczesny, porzucona bohaterka, spotkanie po latach,

Post przez Cielaczek » 19 marca 2023, o 03:02

Cześć :)

Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie współczesny harlequin, ale za żadne skarby nie mogę przypomnieć sobie tytułu:(

Pamiętam, że główny bohater był zamożnym oraz wykształconym mężczyzną i uważał, że bohaterka nie pasuje do jego znajomych (kiedyś podczas przyjęcia zrobiła mu wstyd, bo pomyliła chyba nazwiska jakichś malarzy i od tamtego czasu nie chciał zabierać jej ze sobą na tego typu wydarzenia). Generalnie chyba uważał ja za głupią, bo nie była tak wyrafinowana jak kobiety z jego grona.

Bohater miał się ożenić z jakąś inną kobietą, która pochodziła z jego sfery, a bohaterce zaproponował zostanie jego kochanką - zapewniał, że jego żonie nie będzie to przeszkadzać, bo łączy ich tylko układ biznesowy, ale bohaterka nie przystała na to.
Akcja książki zaczyna się w domu bohatera podczas przyjęcia (chyba świątecznego) po jego rozwodzie. Mężczyzna wspomina bohaterkę i postanowia, że nadszedł czas, aby znowu była jego kochanką. Jak na bufona przystało zakłada, że ona z wdzięcznością rzuci mu się w ramiona, ale bohaterka nie jest zachwycona jego powrotem i ma do niego dużo żalu.

Wydaje mi się, że bohater mógł być Rosjaninem, ale nie mam pewności.

To wszystko co pamiętam. Za wszelka pomoc w namierzeniu tytułu będę bardzo wdzięczna :)

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 24 marca 2023, o 21:20

Ogólnie coś mi świta, ale ten element rozwodowy wybił mnie z rytmu ;)

Czy nie jest to coś Julii James?
Czy coś starszego?

Ps motyw "nieobycia" pojawia się u niej często. a "kochanka-nigdy-żona" m.in. w: Zaręczyny w Paryżu i Przygoda w Paryżu/Ślub na wyspie (duo z Kate Walker).

Z podobnym :kochanka po latach" motywem też chyba jest The Bellini Bride lub The Mistress Bride - obie Michelle Reid - i obie są klasykami starszymi.
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Cielaczek » 1 kwietnia 2023, o 18:03

Fringilla napisał(a):Ogólnie coś mi świta, ale ten element rozwodowy wybił mnie z rytmu ;)

Czy nie jest to coś Julii James?
Czy coś starszego?

Ps motyw "nieobycia" pojawia się u niej często. a "kochanka-nigdy-żona" m.in. w: Zaręczyny w Paryżu i Przygoda w Paryżu/Ślub na wyspie (duo z Kate Walker).

Z podobnym :kochanka po latach" motywem też chyba jest The Bellini Bride lub The Mistress Bride - obie Michelle Reid - i obie są klasykami starszymi.

Dziękuję za próbę pomocy, ale niestety to żaden z zasugerowanych tytułów/autorów :(

Post przez Cielaczek » 1 kwietnia 2023, o 18:25

Znalazłam! Tytuł to ,,W słonecznej Grecji" - Lynne Graham :)

Powrót do Punkt Tytułów Zagubionych