Teraz jest 21 listopada 2024, o 22:04

Statystyki: podsumowania, pomoc, uwagi

Licznik lektur:
Nasz czytelniczny LISTOPAD! | Nasz czytelniczny październik
Ulubieńcy miesiącaUlubieńcy rokuPodsumowania

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 10 listopada 2022, o 17:12

Dobra, skończyłam wrzesień. Październik uzupełnię dziś lub jutro.

Edit: październik też uzupełniony.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 11 listopada 2022, o 12:18

październik zakończony

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 23 listopada 2022, o 08:56

O rany, porządkuję listę lektur od sierpnia włącznie, takie mam zaległości (ale tez październik to było poste puste gdzie wiatr hulał czytelniczo) i zdałam sobie sprawę, że fabuły pamiętam, ale nie potrafię przyporządkować do tytułów i ledwo autorek - tak bardzo wszystko jest generyczne w opisach i konceptach, nawet jeśli powieści są całkiem fajne.

Paradoksalnie i ku memu zaskoczeniu: okładki pomagają jeśli są bardziej niszowe! Im bardziej mainstreamowe, tym mniejsze zróżnicowanie...
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 30 listopada 2022, o 01:07

Uzupełniłam wreszcie ostatnie 3 miesiące, totalny spadek w październiku. Do końca roku pewnie ogólnie będą same powtórki, bo w sumie nic nie pamiętam oprócz ogólnych wrażeń i paru tytułów, które trafią do Ulubieńców Roku :lol:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 30 listopada 2022, o 13:51

Myślę, że listopad u mnie już zakończony. Dalej bida z nędzą, bo tylko 3 przeczytane książki, ale czas niestety nie jest z gumy, a ja chyba w tym roku wzięłam na siebie trochę za dużo i czytanie na tym niestety cierpi :bezradny:
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Post przez Kawka » 30 listopada 2022, o 17:14

Ja jeszcze potrzebuję dzień lub dwa na napisanie recenzji.

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez Dorotka » 30 listopada 2022, o 22:46

Listopad uzupełniłam.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez kejti » 1 grudnia 2022, o 20:22

listopad zakończony

.
.

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 3 grudnia 2022, o 15:16

ja też uzupełniłam
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Ulubiona autorka/autor: Julia Quinn, Mary Balogh, Lisa Kleypas

Post przez kahahaha » 5 grudnia 2022, o 09:57

Listopad uzupełniony :)

Post przez Kawka » 31 grudnia 2022, o 13:49

Jeśli chodzi o mnie grudniowe i roczne podsumowanie pojawią się dopiero po 6 stycznia, bo póki co, nie mam dostępu do swojego komputera.

Post przez kejti » 31 grudnia 2022, o 22:15

grudzień zamknięty

.
.

Post przez kejti » 1 stycznia 2023, o 14:01

Podsumowanie 2022:

Przyznam, że ten rok jest mega słaby ale to dlatego, że kogoś poznałam i teraz głównie czytam przed snem.

Przeczytałam 30 książek, o wiele mniej niż w zeszłym roku (3 polecanki).
Niestety nie przeczytałam nic po angielsku ani niemiecku.
Sporym plusem jest to, że wyszłam ze swojej strefy komfortu i spróbowałam przeczytać poradnik, horror a także lektury obowiązkowe (szkolne o których wciąż się mówi).

Książki które wpłynęły na moje postrzeganie życia i które na pewno pozostaną w mojej głowie to:
Neal Shusterman i jego seria "Żniwa śmierci"
Steve Peters "Paradoks Szympansa"
George Orwell "Rok 1984" i "Folwark zwierzęcy"

Słabo pod względem ilości, boli bo tyle książek jeszcze czeka... ale za to lektury które wybierałam były całkiem ciekawe więc nie czuje, że to aż tak zmarnowany rok.

.
.

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 2 stycznia 2023, o 20:39

rok 2022 to 361 przeczytanych książek, w tym 62 polecanki i 80 książek z różnych wyzwań,nie tylko forumowych.Nie wiem ile książek kupiłam,wolę tego nie zapisywać...Napisałam ok.90 recenzji na LC,zdobyłam podpisy kilku ulubionych autorek.Najmniej książek przeczytałam w sierpniu-20,najwięcej w kwietniu,maju i wrześniu,po 36
Ostatnio edytowano 8 stycznia 2023, o 23:24 przez ewa.p, łącznie edytowano 1 raz
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 4 stycznia 2023, o 08:42

Podsumowanie 2022

Najsłabszy czytelniczo rok od kilku lat. Tylko 47 przeczytanych książek, w tym 3 albo 4 po angielsku i kilka "grubszych" historii czytanych dzieciom na dobranoc :) Najgorszy miesiąc - grudzień - tylko 1 książka.
Jeśli chodzi o jakość lektur, to też średnio. Nie było na szczęście jakichś mega słabych książek, ale też niewiele się mocno wyróżniło. Udało mi się też wejść do zabawy w polecanki i 4 książki zaliczone.

Na swoje usprawiedliwienie powiem, że tamten rok był kompletnie szalony (szczególnie druga połowa) i chyba wzięłam na swoje barki za dużo rzeczy i na lekturę nie zostało już za wiele czasu :bezradny: Pierwsza połowa 2023 wcale nie zapowiada się lepiej...
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Post przez Nocny Anioł » 4 stycznia 2023, o 09:22

To niestety nie był mój rok, przeczytałam tylko 49 książek. Zaliczyłam 7 polecanek i to akurat mnie cieszy, moje odkrycia tego roku to Lenora Bell, Sarah MacLean, Belle Aurora, Melanie Moreland.
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Post przez Kawka » 7 stycznia 2023, o 20:13

Ja dopiero od wczoraj w Norge, wiec podsumowanie będzie na dniach, jak się ogarnę.

Post przez Kawka » 7 stycznia 2023, o 23:20

W sumie grudnia jeszcze nie skończyłam ale już wiem jak wygląda rok 2022 czytelniczo u mnie.

Rok 2022, podsumowanie:

Przeczytałam dość mało książek w 2022 roku, bo zaledwie 53. Średnio miesięcznie 4,41. Jest to jeden z moich gorszych czytelniczych lat, odkąd się tu wpisuję.

Najwięcej książek przeczytałam w kwietniu – 8, najmniej w październiku – zaledwie 1.

Jeżeli chodzi o dłuższe formy to było ich 50, harlequinów – 3, co uważam za sukces.

Głównie czytałam romanse. Tylko jedna książka nie była romansem lub obyczajem z mocnym wątkiem romansowym – Dawid Fazowki "Pingwiny wódki nie piją".

Współczesnych romansów przeczytałam, jak na mnie, bardzo dużo – aż 17, wraz z harlequinami. Pozostałe 36 książek to romanse historyczne.

W 2022 roku w ramach zabawy polecankowej przeczytałam 4 książki: Diana Gabaldon "Obca", Loretta Chase "Król łotrów", David Nicholls "Jeden dzień" i Jo Beverley "Zakazane zabawy".

Czytałam głównie sprawdzone autorki.

Wśród najlepszych książek roku wyróżniłam: Kelly Oram "Cinder i Ella", Jill Barnett "Cukiereczek", Patricia Cabot "Spadek", Krzysztof Piersa "Camgirl", Katarzyna Wycisk "Epi. Nie pozwól mi upaść", Jo Beverley "Zakazany owoc", Jo Beverley "Występna dama", Mary Balogh "Złodziej marzeń", Karen Robards "Nikt nie jest aniołem".

Zaliczyłam sześć powtórek: Tracy Fobes "Syrena", Jill Barnett "Cukireczek", Patricia Cabot "Spadek", LaVyrle Spencer "Tamto cudowne lato", Gaelen Foley "Książę", Sally Wentworth "Tajemniczy Grek".

Poza tym czytałam w większości nowe dla mnie książki.

Odkryłam kilka fajnych autorek: Sandra Brown, Diana Gabaldon, Kelly Oram, Karen Robards, Jodi Thomas, Penelope Williamson, Katarzyna Wycisk.

Co do rozczarowań – było kilka gorszych książek jak np.: Anne Barbour "Na jedną kartę", Teresa Medeiros "Wygrana", David Nicholls "Jeden dzień, Mary Jo Putney "Punkt zapalny" ale na szczególne wyróżnienie i tytuł gniota roku zasługuje zdecydowanie: Kelly Oram "Cinder i Ella. Tak się kończy bajka", czyli nieudana kontynuacja bardzo dobrej książki.

Rok oceniam negatywnie, bo nie udało mi się przeczytać wiele więcej niż w poprzednim i nie zrealizowałam swojego czytelniczego założenia (100 książek w rok). Cel ten przenoszę tradycyjnie na 2023 rok.
Ostatnio edytowano 10 stycznia 2023, o 21:05 przez Kawka, łącznie edytowano 1 raz

Post przez kejti » 8 stycznia 2023, o 18:29

i tak ładnie kawko, gratulacje :D

ogólnie widzę, że 2022 prawie dla każdego nie był zbyt udanych jeśli chodzi o ilość

.
.

Post przez Kawka » 8 stycznia 2023, o 20:36

Dzięki Kejti.

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 9 stycznia 2023, o 21:41

Bardzo podoba mi się podsumowanie Kawki, więc zrobię podsumowanie podobnie do ciebie Kawko
Przeczytałam mniej książek w 2022 roku niż w roku poprzednim i nie osiągnęłam swojego celu, ale dużo mnie brakowało i tak jestem zadowolona, bo mam 162 książek. Średnio miesięcznie 13,5.

Najwięcej książek przeczytałam w maju – 28, najmniej w lipcu – zaledwie 1.

78 przeczytanych książek należy do fantastyki, zaraz potem romans 47 + 12 hq. Kryminałów było bardzo mało bo tylko 15, 6 młodzieżówek i 4 komedie.

Z fantastyki najbardziej utkwiły w pamięci L.Thalasa - Zaraza(muszę wrócić do serii) Angie Fox - Southern Spirits (fajna komedia z dodatkiem kryminału) i autorka, która nie ma książek "wysokich lotów", ale dobrze się przy nich bawię i resetuję.

Z romansu bardzo polubiłam Elle Kennedy i jej Dobrego chłopaka i przez nią pierwszy raz sięgnęłam po romans LBGT z tej serii Him i Us, bardzo ciekawe pozycje.

W 2022 roku w ramach zabawy polecankowej przeczytałam 15 książek. Dobrego chłopaka , Zarazę, Laurę Dohner znalazłam dzięki polecankom, oraz dzięki tej grze odważyłam się przeczytać Czas żniw, która w pierwszym momencie, była ok, jeżeli chodzi o bohaterów, ale zafascynował mnie świat, często do niego wracam w myślach, przez co kupiłam całą serię w papierku :padam:

Wśród najlepszych książek roku wyróżniłam również Ilony Adrews - Płoń dla mnie i Biały żar z których na pewno zrobię powtórkę w tym roku kiedy wyjdzie 3 część. SEP - Arena ta książka leżała u mnie ponad 5 lat aż Hobbitka mnie zmobilizowała :padam: Bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie Magdalena Kubasiewicz i jej seria z weselami, pierwsze dwie naprawdę super. T. Dare - Ich obietnice, te jej określenia lubego... :shades: W ostatnim miesiącu zaskoczenie, nowa autorka dla mnie Rina King i Deviant King, super młodzieżówka z mocniejszymi scenami (ostrzegam, lepiej czytać aż będą 3 części, bo szlak trafia kiedy czyta się zakończenie, a nie ma ciągu dalszego)

Zaliczyłam siedem powtórek i tylko jedna mnie rozczarowała.

Poza tym czytałam w większości nowe dla mnie książki.

Co do rozczarowań – było kilka gorszych książek jak np.: Amanda Stevens - The Restorer ( bohaterka była tak głupia.... :zalamka: ) oraz Lisa Kleypas i Wołanie miłości :cry:

Rok oceniam pozytywnie, bo pomimo, że nie udało mi się osiągnąć celu rocznego i nie zrealizowałam swojego wyzwania czytelniczego, to tak dużo mi nie brakowało. Z wyzwania tylko 3 punktów, a cel z przeczytanych książek....., ale zmieniła się praca i były problemy mieszkaniowe. Powoli się prostuje i mam nadzieję, że będzie lepiej.
Życzę sobie i innym powodzenia w tym roku.
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 9 stycznia 2023, o 22:57

Mnie również podoba mi się tego rodzaju podsumowanie, lecz nie czuję się na siłach, aby za to się brać...
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 9 stycznia 2023, o 23:25

Kawo, również na to potrzebowałam czasu. Czy musi być dzisiaj , czy jutro? :*
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Post przez Kawka » 10 stycznia 2023, o 09:52

Wystarczy skopiować do worda statystyki z poszczególnych miesięcy i wszystko przejrzyście widać i łatwo policzyć. :P

Post przez kejti » 10 stycznia 2023, o 15:18

ładne podsumowanie, gratulacje :cheer:

.
.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze statystyki czytelnicze