Teraz jest 22 listopada 2024, o 17:22

Świąteczne smakołyki

Romansoholiczne inspiracje: prezenty, dekoracje, przepisy na Święta, przydatne linki | Boże Narodzenie – Nowy Rok – Walentynki – WIELKANOC – Halloween i wiele innych

Halloween — Zaduszki — Jesienne święta

Post przez Dorotka » 12 grudnia 2022, o 22:16

Miałam dziś odpoczywać, ale naszło mnie na pierniczki nadziewane i oczywiście zaraz zagniotłam ciasto. Teraz ciasto odpoczywa w lodówce, pewnie dopiero w środę będę miała czas by je zrobić i upiec. No bo zalega mi masa marcepanowa, a krajankę piernikowo - marcepanową zrobiłam już z podwójnej porcji i więcej mi jej już nie potrzeba. Zwykłe pierniczki też już mam - czekają na święta zapuszkowane.
A żeby było śmieszniej wcale nie przepadam za pierniczkami, ale gdzie nie spojrzę to atakują mnie zdjęcia pięknie wypieczonych nadziewanych pierniczków, że po prostu musiałam. :disgust:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 13 grudnia 2022, o 09:06

Dorotka napisał(a):Oooo Aniołku, żebyś ty mnie widziała wczoraj przy tych pierogach [szczękościsk to pikuś], a ile się przy tym napsioczyłam, to tylko ja i mój ślubny wiemy. :P I naprawdę nie jestem w stanie zrozumieć jak się można odprężać przy lepieniu - jeszcze trochę a wywieźliby mnie w kaftanie bezpieczeństwa.

Opowiedziałam co ci napisałam i chłop prosi o adres, chce do ciebie jechać. Ja myślę że u mnie głównym problemem jest to że ja nie jem pierogów i wielu innych potraw, więc nie mam serca ich robić i ciągle tylko wąchać. Wiec pierogi kupuje, tym bardziej ze moje przyjaciółki otworzyły gastro i same lepią.

Ewciu super prezent na prezent, daj znać jak zareagował.

Ja planuje szaleć w przyszłym tygodniu, pierniczków nie robię bo jakoś nie jesteśmy fanami, ale zrobię dwa jabłeczniki i może zrobię jakiś eksperyment. Ograniczenie w diecie mocno komplikuje mi życie.
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 16 grudnia 2022, o 22:39

dam znać Aniołku.
A w temacie przygotowań zdążyłam zrobić i zamrozić pierogi z kapustą,no i dzisiaj przypomniało mi sie,że nie nastawiłam zakwasu na barszcz czerwony.to juz ostatnia chwila,bo musi odstać minimum pięć dni...Nastawiłam sobie do zakiszenia po pracy...Ciastka bedę robić tuż przed świętami,moje dziewczyny mi pomogą,tym bardziej że młoda kończy naukę już w czwartek przed południem.Tyle,że będę musiała ja przywieźć do domu.A stan dróg jest koszmarny.jeszcze wojewódzka jest ok,ale już te wszystkie wiejskie sa kompletnie nieodśnieżone...
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 26 grudnia 2022, o 22:08

W tym roku wyjątkowo ciasta były kupne, a jedzenia nie za dużo zrobione. Być może na dobre to nam wyszło, bo jedzenia nam w sumie zostało, ale nie tyle co zawsze ;) Nie będziemy się męczyć z dojadaniem :P

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Dorotka » 26 grudnia 2022, o 23:51

U nas jak zwykle były: serniki, makowce i keksy oraz pierniczki bez nadzienia i nadziane powidłami śliwkowymi, a także krajanka piernikowo-marcepanowa. I przyznam, że te pierniczki z powidłami śliwkowymi wyszły przepysznie mięciutkie.
Ja wszystko robię w ilościach hurtowych, bo także dla mamy i dla brata, któremu na dodatek muszę tę wałówkę wysłać aż na Mazury, ale sobie zostawiam akurat tyle, żeby niczego nie wyrzucać ani nie dojadać na siłę. W tym roku postarałam się trochę bardziej, bo mamy najcudowniejszego gościa, którego się nie spodziewałam - moją młodszą córcię - Emilię, która zrobiła mi niespodziankę i tydzień temu przyleciała z Cardiff, gdzie od kilku lat studiuje. Wyjechała tam 5 lat temu, ale to dopiero drugie święta Bożego Narodzenia, które od tego czasu możemy spędzić wspólnie. Nawet nie wyobrażacie sobie jaka jestem szczęśliwa.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 28 grudnia 2022, o 00:15

Jak najbardziej udanych wspólnych świąt.

Jako że goście nie przyjechali, to okazało się, że jest za dużo jedzenia, ale to i owo pomroziło się i jest w porządku.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Poprzednia strona

Powrót do Magia Świąt!