Teraz jest 21 listopada 2024, o 16:26

Czekam na...

Romantyczne – ale nie tylko – opowieści filmowe, serialowe i teatralne
Od filmów kostiumowych po azjatyckie dramy
Na co czekamy, co polecamy, co odradzamy...

Halloween przed ekranem: nasza klasyka

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 25 lipca 2022, o 12:21

Fringilla napisał(a):No proszę, Książę Hastings się odnalazł... :hyhy:

Szkoda, że nie w Bridgertonach. Był jasnym punktem tego serialu :D

A swoją drogą na dniach ruszyć mają zdjęcia do kontynuacji Diuny :wesoły:

Zdążę zrobić jeszcze ze trzy re-watche do czasu premiery, ale co tam :D
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Liberty » 31 lipca 2022, o 20:59

Fringilla napisał(a):No proszę, Książę Hastings się odnalazł... :hyhy:

Jeszcze błąka się jako złol w Gray Man ;)

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 31 lipca 2022, o 22:11

Bardzo sympatycznie, acz przyznam: koleś jest za dobry, lepiej wypada w wywiadach a la quizy dla Buzzfeed :lol:
PS Ogólnie miał ładny występ w SNL, że się powtórzę:
https://www.youtube.com/watch?v=qSfkOKcSrYc

Rany, ja to obejrzałam, bo chciałam zobaczyć, jak rozwalają pół Wiednia (myślałam, że będą rozchrzaniać Pragę) i czy aktualnie mam siłę na oglądanie bezsensownej przemocy wobec architektury...
No i mam dziwne zapotrzebowanie na Chrisa Evansa grającego Tego Złego (lub przynajmniej Beznadziejnego) (chyba z podobnych powodów, dla których Evans ostatnio częściej wybiera tego typu role :rotfl:

Teraz czekam na parę seriali... Tak, przyznaję: The Rings of Power, no i The Patient na czele...
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Fringilla » 2 września 2022, o 03:16

Dawno dawno temu, czyli jakieś maks 15 lat :hyhy: był w romansowych okolicach popularny motyw Porwana przez Indian jako jeden z głównych wątków dotyczących ogólnie relacji z rdzennymi mieszkańcami ameryk obu w historykach...
Ale jakos tak zniknął... :hyhy: ponieważ romans to tez ostatnie popkulturowe miejsce, gdzie się jeszcze zachował ten mocno problematyczny koncept...

Ogólnie w całej popkulturze przez ponad dekadę gryziono się z podobnymi motywami.
A przyznaję, romansowa relacja "nasza" bohaterka vs "obcy" ma niezmiennie jednak pewien urok opowieściowy... więc jednak w różnych formatach się podejmuje próby przywrócenia w bardziej znośnej / sensownej / otwartej formie...

To teraz konkret: na ekrany wchodzi zaraz serial z Emily Blunt (kocham ^_^ w roli głównej (lubię!) próbujący w sposób poukładany znów podejść do motywu "indiański bohater" i "biała bohaterka"...
Angielka aka The English
Twórcą jest Hugo Blick, spec od "zderzeń kultur", więc może coś z tego wyjdzie (jego Black Earth Rising o Rwandzie było... pouczające).

Rzecz się dzieje w latach 90. XIX wieku.
Bohaterka traci syna gdzieś na wciąż częściowo dzikawym Zachodzie (to jego zmierzch) i, pragnąc wymierzyć sprawiedliwość sprawcy, sama wyrusza w podróż w nieznane... A po drodze wynajmuje byłego skauta amerykańskiej armii z plemienia Pawnee (w polskiej literaturze: Paunisi).
Znając Blicka, nic tu nie jest przypadkowe, a opowieść będzie trudna nie tylko ze względu na czysto fizyczną przemoc rządząca okolicą...
No i nie spodziewałabym się takiego zupełnie klasycznego romansu, to nie Hallmark ;)

PS na marginesie: w roli skauta występuje Chaske Spencer, możliwe że znajoma twarz i postura - facet grał w Zmierzchu Sama Uley :lol:

Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Jane Austen

Post przez mdusia123 » 10 września 2022, o 18:24

Ja, ku własnemu ogromnemu zaskoczeniu (w końcu fantasy to nigdy nie była tak do końca moja bajka), też niedawno zaczęłam czekać na D&D: Złodziejski honor. A od dzisiaj chyba zacznę czekać też na aktorską Małą Syrenkę :).

Post przez Fringilla » 12 września 2022, o 22:06

No, trailer D&D pozytywnie zaskoczył ^_^
A MS to chyba pierwsze wznowienie po serii jak dla mnie rozczarowujących wersji (od Pieknej... poczynając jednak), na którą czekam.
Klimat w zajaace faktycznie znajomy.
— Ursula K. Le Guin

Post przez mdusia123 » 12 września 2022, o 22:21

Ja sobie nawet tak pomyślałam, że w sumie jak już twórcy idą w aktorkę o nieco ciemniejszej karnacji, to mogliby w ogóle pójść za ciosem i przenieść miejsce akcji gdzieś na Karaiby na przykład. Tym bardziej, że ta podwodna przyroda ukazana w animacji naprawdę o wiele bardziej pasuje do takich ciepłych krajów niż do północnej Europy. Ale chyba ostatecznie stanęło na Grecji :).

Post przez Fringilla » 13 września 2022, o 00:10

Hm, to dosyć zabawne, bo Podmorze / Atlantyka z animowanego oryginału to ewidentnie kolorowa rafa koralowa gdzieś na morzach południowych...
No właśnie, ludzie bezproblemowo przełykali brak "realistyczności co do geograficznego położenia" mieszkańców, jeśli byli oni biali :lol:
A 3 dekady później wciąż rzucano się na kolorową Ariel. Bo jak wiemy rafa koralowa w tym typie jest zamieszkała przez syrenki w typie północnoeuropejskim :lol:
— Ursula K. Le Guin

Post przez mdusia123 » 13 września 2022, o 00:19

Fringilla napisał(a):Hm, to dosyć zabawne, bo Podmorze / Atlantyka z animowanego oryginału to ewidentnie kolorowa rafa koralowa gdzieś na morzach południowych...
No właśnie, ludzie bezproblemowo przełykali brak "realistyczności co do geograficznego położenia" mieszkańców, jeśli byli oni biali :lol:
A 3 dekady później wciąż rzucano się na kolorową Ariel. Bo jak wiemy rafa koralowa w tym typie jest zamieszkała przez syrenki w typie północnoeuropejskim :lol:

Tak było, nie zmyślam :).

Nie, ale tak całkiem serio, to ja przełknę jakoś tę Grecję (nawet z przyjemnością), ale naprawdę uważam, że byłoby jeszcze bardziej super, gdybyśmy wyruszyli gdzieś na Karaiby :).

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 13 września 2022, o 07:26

Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Post przez Fringilla » 13 września 2022, o 10:45

mdusia123 napisał(a):Nie, ale tak całkiem serio, to ja przełknę jakoś tę Grecję (nawet z przyjemnością), ale naprawdę uważam, że byłoby jeszcze bardziej super, gdybyśmy wyruszyli gdzieś na Karaiby :).

No ba ;)

Tak, Disenchanted aka rozCzarowana miałam tez na liście (która mi się grześ zawieruszyła, została mi tylko ta z Poważnym Kinem 2022... wrr... :hyhy:
Słynne Enchanted aka Zaczarowana (?) tak średnio do mnie przemówiła lata temu, ale tu dam szansę, bo nawet nie tyle gra z motywami co całkiem ładnie wygląda Amy Adams jako lekko trzepnięta Królewna na kursie Złej Macochy :P
— Ursula K. Le Guin

Post przez Nocny Anioł » 13 września 2022, o 11:21

No właśnie to mnie zainteresowało, z takiej trzpiotki chcą zrobić wyraźnie złą postać.
Obrazek

Post przez Fringilla » 13 września 2022, o 12:33

Zwiastuny kłamią często :hyhy:
— Ursula K. Le Guin

Post przez Nocny Anioł » 13 września 2022, o 12:58

Prawda, trzeba poczekać i sprawdzić
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Julia Quinn, Mary Balogh, Lisa Kleypas

Post przez kahahaha » 27 września 2022, o 09:25

Nocny Anioł napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=idc0EOmKr30
https://www.youtube.com/watch?v=rwPKqzIC08U
Na to czekam

ja też :)

Post przez Nocny Anioł » 28 września 2022, o 09:35

idziemy do kina
Obrazek

Post przez Nocny Anioł » 24 października 2022, o 07:57

Oglądałam Hocus Pocus i przyznam że jedynka podobała mi się bardziej. Zakupiłam Disneya i nadrabiam zaległości, a18 będę oglądać rozczarowana
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Julia Quinn, Mary Balogh, Lisa Kleypas

Post przez kahahaha » 4 listopada 2022, o 14:56

Ja na razie przypomniałam sobie Hokus Pokus jutro będę oglądać 2 :)

Post przez Nocny Anioł » 4 listopada 2022, o 15:15

Ja sobie przypomniałam Zaczarowaną, 19 Rozczarowana
Obrazek

Post przez mdusia123 » 26 listopada 2022, o 20:13

No powiedzcie same, czy to nie wygląda naprawdę mega dobrze:

https://www.youtube.com/watch?v=QNm6dlyWbuY

Boże, oby taki pełnoprawny zwiastun wleciał jak najszybciej, bo normalnie pęknę :).
Ostatnio edytowano 27 listopada 2022, o 14:23 przez mdusia123, łącznie edytowano 1 raz

Post przez Fringilla » 27 listopada 2022, o 03:46

MODERATORSKA UWAGA: Proszę o jeden post - jeden temat, i ewentualne linkowanie do niego w pozostałych (Regulamin Forum! ^_^
— Ursula K. Le Guin

Post przez mdusia123 » 27 listopada 2022, o 12:18

Tak, wiem. Tylko, że ja kompletnie nie byłam pewna, do którego tematu będzie to pasowało najlepiej. W zasadzie to nadal tak do końca nie jestem. W dodatku na serio się podekscytowałam. I chyba ta ekscytacja tak trochę rzuciła mi się na mózg :).

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 30 listopada 2022, o 23:38

Jak dla mnie ten zwiastun jest wyjątkowo nudny i nic z niego nie wynika.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez mdusia123 » 1 grudnia 2022, o 00:04

Księżycowa Kawa napisał(a):Jak dla mnie ten zwiastun jest wyjątkowo nudny i nic z niego nie wynika.

Bo to w zasadzie bardziej spot, czy teaser, aniżeli pełnoprawny zwiastun. Niestety, TVP przez długi czas totalnie olewało promocję tej produkcji i taki prawilny trailer dostaniemy pewnie gdzieś na tydzień przed premierą pierwszego odcinka. Chociaż dzisiaj na fanpage'u pojawił się też krótki filmik zza kulis (całkiem fajny, tak swoją drogą), więc chyba powolutku coś zaczyna się ruszać :).

W każdym razie...na pewno na duży plus sam klimat spotu. I fakt, że ja po raz pierwszy przy tej produkcji poczułam, że...być może XIV-wieczny Kraków w serialu naprawdę może chociaż troszeczkę ożyć. Muzyka też bardzo ładna. Podobnie jak ujęcia na miasto na początku i na końcu. Na duży minus natomiast fakt, że filmik jest strasznie ciemny. No i to, że jest to jednak spot, a nie już regularny zwiastun. W każdym razie...ja i tak wspieram tę produkcję całym sercem, bo wolę średniowiecze od tysięcznego filmu osadzonego w czasach II Wojny Światowej :).

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 1 grudnia 2022, o 00:15

Całkiem możliwe, ale jakoś to mnie nie rusza, ale ja już tak mam.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oglądamy!