Teraz jest 21 listopada 2024, o 17:13

Aktualnie w kinie

Romantyczne – ale nie tylko – opowieści filmowe, serialowe i teatralne
Od filmów kostiumowych po azjatyckie dramy
Na co czekamy, co polecamy, co odradzamy...

Halloween przed ekranem: nasza klasyka

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 9 lipca 2022, o 15:47

ja się dzisiaj na Thora z córami wybieram...zobaczymy,czy mi sie będzie podobać,bo trailery fajne nawet....
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 9 lipca 2022, o 17:04

Napisz koniecznie, tez ide właśnie acz z duszą na ramieniu po ostatnich ...
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez ewa.p » 9 lipca 2022, o 17:26

Sama się trochę obawiam. Strange'a spieprzyli po całości

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez Fringilla » 9 lipca 2022, o 18:45

No jako film MCU to tak, chociaż ja się dłuższymi momentami bawiłam dobrze, ale "mimo" a nie "ponieważ". Ale to temat na dłuższą rozprawkę, połączoną z "filmowo aktualna faza MCU ma problemy..." ;)

Na plus: nie trzeba mieć podobno zaliczonych seriali z D+ tym razem, aby załapać fabułę...

Ps i zawsze i wszędzie: jesli nie Strange to koniecznie Wszystko wszędzie naraz :lol:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez ewa.p » 9 lipca 2022, o 22:04

jestem już po Thorze i powiem ci że nawet nie było źle.Bardziej komediowo jest to potraktowane,nawet bym powiedziała że chwilami ociera się o parodię.Jednak jest świetna obsada,super muzyka,dość widowiskowe sceny walki,trochę humoru sytuacyjnego i słownego.Świetne są kozy,które Thor otrzymał jako dar,nawet są używane jako zaprzęg,zgodnie z germańską mitologią.Bogobójca przypomina trochę za bardzo Voldemorta niż kogokolwiek innego,za to Zeus przedstawiony jest jako typowa parodia.Mimo wszystko fajnie się bawiłam na seansie.Nie znam komiksów,ale podobał mi się pomysł na film.

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 10 lipca 2022, o 16:05

Miałam iść dzisiaj, ale idziemy za tydzień porównam wrażenia
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 10 lipca 2022, o 16:15

Na tego Thora się przymierzam, mimo że fanką Marvela nie jestem, ale przymierzam się platformowo.
Na tę chwilę czekam na nowego Pająka. Ma wpaść jakoś na dniach na Disney chyba.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Fringilla » 10 lipca 2022, o 23:24

Uf, byłam, opiszę, tylko muszę się pozbierać po weekendzie (zaczęło się od koncertu w piątek).
Coldplay to takie właśnie MCU... Miałam jak ewa z kombi i spółką: się działo przynajmniej w obu przypadkach... :P

Ewo - a Ty lub/i Twoje córki macie nadrobione seriale na Disney+? Jestem ciekawa, jak wyżej, czy można je pominąć przy Thorze, bo mnie się wydaje, że tak, spokojnie ich znajomość potrzebna nie jest (a była bardzo przy Doktorze, a i przy Pająku wysoce wskazana...).

PS Za to na pewno zrobię sobie powtórkę, a do ostatnich średnio powtórkowo mnie ciągnęło... obejrzałam tylko Eternals ponownie, bardziej, aby parę scen załapać, bo miałam wrażenie, że mi coś umknęło. Chociaż wizualnie też oka nie raniło. Do SpiderMana i Doktora się nie spieszę.

A, i na marginesie zareklamuję ponownie MsMarvel - jest strasznie fajna i totalnie jakby... broni się jako serial oddzielny od całego MCU :D i tym razem totalnie dla "młodego odbiorcy" - bardzo sympatyczne.
— Ursula K. Le Guin

Post przez Fringilla » 11 lipca 2022, o 03:26

No dobra...

Thor: Miłość i Grom to silne 4/5.
Jak na razie najlepsza produkcja długometrażowa w fazie 4. MCU, tuż przed Shang-Chi (różnice minimalne) i nie tyle ma wady co... takie nie-do-końca-wiem-czy-to-wada-czy-zaleta.

Na początek:
Odniosłam dziwne wrażenie, że to duchowy spadkobierca Przygód Barona Munchausena Terry'ego Gilliama (konieczna klasyka, 6/5 :hyhy: bo:
  • jest mega autorskim filmem - maksymalnie czuć styl reżysera aż do przesady chwilami (Sam Raimi w Doktorze to był subtelniakiem totalnym) w całym upodobaniu do pokręconych absurdalnych, poetycznych wizji i... no, chwilami ciężką ręką kładzionych jednak jak dla mnie - pierwsza połowa filmu to w sumie Waititi w roli głównej ;)
  • koncept cały narracji czyli opowiada Korg (i naszej wiary jako widzów w "prawdziwość" opowieści, i zabawa w "opowieść w opowieści" czyli choćby [i]Przygody Thora[/b], w których naszego bohatera gra brat Chrisa Hemswortha, Luke :hyhy:)
  • sam stylu Taiki, speca od horror-jak-życie-codzienne (vide nie tyle Co robimy w ukryciu co Jojo Rabbit) bardzo nastrojem przypomina wesoło-gorzkie koncepcje Gilliama (choćby Gorr opowiadający grupce dzieciaków bajkę..., no i lądowanie na Shadowrealm :hyhy:
  • och, zakończenie... ;)

A że jestem mega fanką Przygód, to wiele wybaczę ^_^ a że jeszcze nie ma Gilliamowej mizoginii i więcej ogólnie pozytywności jest, to na totalny plus.
I powtórkę sobie zrobię za chwilę :bigeyes:

Pomarudzić mogę na:
  • no, właśnie, za dużo Taiki w Taice, reżysera w filmie... rany, czasami miałam ochotę powiedzieć, żeby się Korg zamknął i nie przeszkadzał :lol: chwyty znane i trochę, hm, opatrzone, ale to tylko w przypadku fanów prawdopodobnie, więc jeśli nie nastąpiło ostatnio przeładowanie dziełami Waititi, to chyba fajnie się ogląda.
  • ciut za mało Walkirii, ale też: może zostaje "na później", nie ma sensu zamęczyć przedwcześnie postaci ;)
  • zbyt napakowany Thor, czyli Hemsworth... to juz mój prywatny bój z tym typem męskiej urody. A był w 1. części serio ok jeszcze, mimo za ostrego odwodnienia... (i w ogóle taki jakiś... gładki był... jak i Portman...)
  • nie do końca wykorzystani Strażnicy... ale jak wyżej z Walkirią...
  • Jane... (znaczy: wiadomo, czy to się musiało tak skończyć...)

Plusy
  • Toothgnasher i Toothgrinder czyli Kozy :hyhy:
  • to, że to romans i twórca/twórcy się nie wstydzą oraz próbują pokazać sensownie relacje Jane-Thor
  • Christian Bale jako Gorr - pozytywne zaskoczenie :D
    i, ewo, i tak mamy szczęście, bo koleś był w komiksie totalnie Voldemortowaty, Bale'owi zostawiono nos przynajmniej :P
  • fajne potraktowanie Thora w Multiwersum (czyli Jane to Thor, nie Lady Thor, nie Thor-Ona, nie alternatywa osoba/wcielenie, po prostu Thor jako zawód :D
  • dobrze poprowadzony żart na całą fabułę czyli Mjolnir vs Stormbreaker
  • Jane ^_^ bo Natalie Portman ewidentnie szanuje postać i opowiesć
  • to, że jest to indywidualna opowieść (standalone, można oglądać bez bliższej znajomości ostatnich część... ładnie się komponuje ogólnie w całej serii Thor ale tez znajomość samej serii wystarczy, ba, dzięki Korgowi dostajemy też pełen recap ;)
  • zwykle nie jestem fanką, ale córeczka Hemswortha jako "siostrzenica" bardzo fajna ^_^
  • bezczelne zgarnięcie z Nowej Zelandii i Australii chyba kogo się dało ;) Russel Crowe, Sam Neill, brat Luke... no i styl/estetyka z Antypodów :hyhy: (i to tych aborygeńskich aspektów), np. "latający statek" to nie drakkar... plus mnóstwo ukłonów w stronę ichniejszego kina :D
    (Waititi wie, jak to się robi... mnie ujął za serce wykorzystaniem przedwojennych polskich utworów w Co robimy w ukryciu)
  • no dobra, zakończenie... zgodne z tytułem i jak dla mnie wreszcie coś innego (widoczne chyba dopiero na drugi rzut oka) w MCU; dotąd tylko w Czarnej Panterze końcówka filozoficznie mi się podobała (T'Chala mówiący wprost swym przodkom, że popełnili mega błąd i nie tędy droga, odwracający się na pięcie i tyle)
  • ekhm, Zeus... Crow niby taki zabawny i parodystyczny, ale w post-napisach... ua... aż się boję i widzę potencjał :hyhy:
  • bałam się, że się scenariusz rozjedzie, ale na koniec wszystko zostało bezbłędnie zgrane

Warto zobaczyć w kinie ^_^
— Ursula K. Le Guin

Post przez ewa.p » 13 lipca 2022, o 21:09

zgadzam się z tobą.Było fajnie.Ze starszą córka mamy niemal wszystkie seriale nadrobione,młodsza tak bardziej po łebkach oglądała.Niby nie mega fanka,ale do kina zawsze chętna.Starsza za to ogląda i czyta wszystko od Marvela,zreszta to ona mnie wciągnęła w oglądanie.Do dzis zreszta mamy nieco odmienne zdania na temat postępowania różnych bohaterów i mamy innych ulubieńców,co nie przeszkadza nam ani w dyskusjach okołotematowych ani w przekonywaniu drugiej strony do swojego zdania...

Post przez Fringilla » 13 lipca 2022, o 23:08

To ja tylko przy okazji poproszę o wrażenia, jak się Ms Marvel Wam podobała, dziś finałowy odcinek serii obejrzałam do kolacji, bo sa wciąż rzeczy, które oglądam na bieżąco, o ile się tylko da :lol:

PS na tym polega myk, że są odmienne wrażenia i można twórczo się spierać, inaczej gdzie zabawa :P
Ja pewnie będę należała do pokolenia "ani TeamCaptainAmerica, ani #TeamIronMan, ale od zawsze #TeamThor ^_^

Czekaj, a to nie Twoja Starsza była namiętną fanką Tolkiena swego czasu? :niepewny:
Bo nie-do-końca-adaptacja-vel-ekranizacja się zbliża i ja mega czekam, przyznaję...
— Ursula K. Le Guin

Post przez ewa.p » 14 lipca 2022, o 18:15

tak to ona.Jak na razie fascynacja Tolkienem jej nie przechodzi,ponownie wybiera się na nocny maraton Władcy,a nową wersje też pewnie obejrzy.W sumie ja pewnie też,choćby dlaporównania,bo różne cuda wianki o niej słyszałam,a jakoś tak mi trochę przeszkadza różnorodność rasowa w obsadzie,niezgodna z Tolkienowskim opisem.Oczywiście przez moje dzieci zostałam z tego powodu nazwana rasistką,ale cóż...
Team Thor -też należę,no i Team Captain America,Aśka Team Iron Man.
MsMarvel jeszcze nie oglądałam,córa chyba już tak,ale mamy obejrzeć razem po moim powrocie z urlopu,dopiero wtedy będę mogła podyskutować na ten temat

Post przez Fringilla » 14 lipca 2022, o 19:49

Na marginesie i zawsze: oryginalni pierwsi mieszkańcy Brytanii byli mocno ciemnoskórzy, i to nie w typie śródziemnomorskim, plus jest genetyczna prosta linia między nimi a dzisiejszymi bladymi jak śnieg typowymi lokalnymi Anglikami :lol:
To Tolkien byłby dziś nie na bieżąco, a znając jego zamiłowanie do historii i archeologii, pewnie by to uwzględnił :lol:

A na poważnie: to fantastyka ^_^
Na koniec chodzi o to, kto komu opowiada (czyli jak powstają i migrują legendy i mity).

Co mi przypomina a propos różnorodności na ekranie: ekranizację Koła Casu Roberta Jordana widziałaś może?

PS Hm, Twoje dzieci już się wychowały w innych warunkach - tu na plus: możność podróżowania i spotykania się z rożnymi ludźmi - więc pewnie mają rację co do naszego mocno transparentnego typowego dla jednolicie praktycznie "białego" społeczeństwa/pokolenia.
One już wylądowały w innym towarzystwie, a my jesteśmy z pokolenia "okularników" - porównawczo za naszego dzieciństwa może już nie wypadało się już naśmiewać, ale wciąż uważano za kogoś gorszego, o czym można było mówić głośno, nawet jesli ze współczuciem, i do przedstawiania w kulturze nie wybierano / ukrywano ;) odruchy u nas pozostały...
— Ursula K. Le Guin

Post przez ewa.p » 14 lipca 2022, o 20:11

zdaję sobie z tego sprawe,ale jestem fanką dokładnych ekranizacji,zgodnych z wizja autora książki,niekoniecznie identyczny z punktem widzenia reżysera...
Kół czasu jeszcze nie widziałam,ja w ogóle jestem w tyle jesli chodzi o ekranizacje i ogólnie filmy.Nieraz obiecywałam sobie,że obejrzę ekranizacje danej książki,ale zawsze się boje porównań,więc wole odwlekać w czasie aż zatra mi sie w pamięci szcegóły książek,żeby dopiero obejrzeć ekranizację

Post przez Fringilla » 14 lipca 2022, o 20:38

To na przyszłość: Koło... to jest interesujące dzieło filmowe, któremu - moim zdaniem - warto dać szanse, bo się rozkręca dopiero w połowie (a będzie kolejny sezon) :hyhy:
Na fali bombastycznych ekranizacji/adaptacji własnie Diuny, okolic Silmarilliona, czy Fundacji...

Tak, jest tego aż za dużo naraz... znaczy: nikt nie zmusza do oglądania na bieżąco, ale zarazem... jest ryzyko, że nie damy rady wszystkiego skonsumować w tempie oczekiwanym przez producentów i misie dojdą do wniosku, ze w ogóle się nie opłaca... idiotyzm :niepewny:

PS
W przypadku Tolkiena wizje i koncepty ewoluowały, więc to też jest dobry przykład na: czy wybieramy wierność tekstowi w oderwaniu od autora czy właśnie wierność duchowi autorskiemu :D
To jak z adaptacją Ogniem i mieczem: z perspektywy może nie jest aż tak widoczne, ale mega się starano, aby zbalansować obraz Ukraińców z tekstu (podszyty mocno Sienkiewiczowskim rasizmem - Sienkiewicz w odróżnieniu od Tolkiena był zdecydowanym rasistą, ale też byli z innych pokoleń).
— Ursula K. Le Guin

Post przez Nocny Anioł » 25 lipca 2022, o 06:50

Z okazji imienin byłam wczoraj na Thorze, film był zabawny, ani chwili nie nudził, super efekty, dobrze dobrana muzyka, ale najlepszy z całego filmu był Christian Bale :padam: :padam: rewelacja. No i oczywiści golutki Chris Hemsworth :heat: :heat: :heat:
Obrazek

Post przez Fringilla » 7 sierpnia 2022, o 05:18

Nietypowo tutaj, bo...

Furda weekend z Perwazjami, Downton Abbey, Mr Malcolm’s List czy Paryż pani Harris.
To jest tydzień, ba, miesiąc, ba, pewnie rok Prey - to jest film, który Trzeba Obejrzeć*

* no ok, jeśli się ceni fantastykę historyczną z horrorem w tle, Predatora, mocno krwawe kino akcji i psich aktorów bezbłędnych ^_^
I ogólnie świetna realizacja, od aktorów (nawet koleś grający Predatora pod toną wszystkiego, z CGI włącznie, był super) po scenarzystę zaskakująco.

Dlaczego w tym temacie?
Bo kto wpadł na głupi pomysł, aby ten doskonały :bigeyes: prequel Predatora nie poszedł w kinach...
To się ogląda na dużym ekranie, przepięknie, zdjęcia są cudowne, muzyka bardzo sensowna, cudownie prosta historia, nieżenujące dialogi, to... najładniejszy film tego roku... i to jeszcze ja bym spokojnie polecała jako edukacyjny dla młodzieży...
:evillaugh: :evillaugh: :evillaugh:
No i wszyscy kochamy Coco... :bigeyes:

PS Znów zwiastun lekko kłamie co do atmosfery ;)
Uwaga: to wciąż thriller krwawy. Ale wreszcie - przemoc i krew mają sens w tej opowieści.
I ogólnie udowadnia, ze horror nie potrzebuje ciemności.

Stawiam na równi z Nope w tym roku (który pewnie jest filmem... trudniejszym ^_^

PS A w ogóle to jest na Hulu i można sobie włączyć ścieżkę dialogową oryginalną, czyli w języku Komanczów, i to w wykonaniu samych aktorów a nie dubbingowaną... oprócz Francuzów, którzy wciąż mówią po francusku :P
— Ursula K. Le Guin

Post przez Fringilla » 3 kwietnia 2023, o 16:44

No, jeśli ktoś ceniący gatunek się jeszcze waha, to tu bezczelna reklama:
Lochy i Smoki... dobrywieczór...
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Jane Austen

Post przez mdusia123 » 10 maja 2023, o 19:42

Jako, że mamy tutaj kilka ewidentnych fanek MCU (i w ogóle szeroko pojętego Marvela), pozwolę sobie nieśmiało zadać pytanie, czy któraś z was miała już okazję obejrzeć trzecią część Strażników Galaktyki? Bo po dzisiejszym seansie mam ogromną ochotę na porządnie rozbudowaną dyskusję na temat tego filmu, a tak się jakoś niezbyt fartownie składa, że nie za bardzo mam z kim taką dyskusję przeprowadzić :).

Post przez Fringilla » 10 maja 2023, o 20:27

To jest chyba pierwszy film MCU, którego nie obejrzę... nie jestem pewna, ale wiele na to wskazuje.
Po prostu elementy fabuły by nie dobiły - dobrze, że problem poruszany - z tego, co zrozumiałam z dyskusji etyczny aspekt jest prawidłowo pokazany - więc mega się cieszę, ale ja za stara jestem i za dużo widziałam, aby to jeszcze znieść w fantastyce tego typu... (niech zarazem jak najwięcej osób obejrzy).
(ledwo zwiastun dałam radę obejrzeć)
— Ursula K. Le Guin

Post przez mdusia123 » 10 maja 2023, o 20:41

Jasne, absolutnie rozumiem twój punkt widzenia. Czy myślisz, że, mimo wszystko, mogłabyś ze mną pogadać o tym uniwersum tak bardziej na poziomie ogólnym :)?

Post przez Fringilla » 10 maja 2023, o 22:04

Jasne, aczkolwiek spoilery proponuje wciąż oznaczać :hyhy: (ja nie mam nic przeciwko spoilerowaniu też Strażników vol 3 ;)
(aczkolwiek nie obiecam bardzo regularnie odpowiadać, raczej z doskoku i z przerwami, jak zwykle ;)

Ew. możemy się przenieść do Obejrzeć? Tak! viewtopic.php?f=157&t=1327 lub Nie! :hyhy: viewtopic.php?f=157&t=167
— Ursula K. Le Guin

Post przez mdusia123 » 10 maja 2023, o 22:53

No jak na moje zdecydowanie tak. Mimo wszystko. Ale chyba jednak wolę już zostać tutaj, skoro tutaj zagaiłam :).

Spoiler:

Post przez Nocny Anioł » 11 maja 2023, o 08:48

Przy dobrych wiatrach będę oglądać w niedziele, to możemy potem gadać.
Obrazek

Post przez mdusia123 » 11 maja 2023, o 09:13

Nocny Anioł napisał(a):Przy dobrych wiatrach będę oglądać w niedziele, to możemy potem gadać.

W takim razie czekam cierpliwie. No i trzymam kciuki za to, żeby film ci się podobał :).

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oglądamy!