Teraz jest 21 listopada 2024, o 22:00

Ekranizacje filmowe i serialowe

Romantyczne – ale nie tylko – opowieści filmowe, serialowe i teatralne
Od filmów kostiumowych po azjatyckie dramy
Na co czekamy, co polecamy, co odradzamy...

Halloween przed ekranem: nasza klasyka

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 10 kwietnia 2022, o 23:55

Za wielka wodą lesbijskie romanse też odmienna ścieżką niż gejowskie wędrował, więc kto wie...
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 19 kwietnia 2022, o 08:20

Obejrzałam w końcu 2 sezon Bridgertonów i jest mi smutno. Może gdybym nie znała książek to by mi się bardziej podobało, chociaż też wątpię, bo nie przepadam za trójkątami w romansach. :mysli: Niestety ciężko jest mi oddzielić serial od pierwowzoru i strasznie się zawiodłam, a historię A. lubię najbardziej. :ermm: Nie będę się pastwić nad wątkiem romansowym, bo nawet nie wiem jak skomentować to, co się tam wydarzyło. Najbardziej mnie chyba wkurzyło to co twórcy zrobili z relacjami w rodzinie Bridgertonów i z charakterami poszczególnych postaci. O ile jeszcze w pierwszym sezonie były jakieś delikatne sygnały, że rodzeństwo jest ze sobą zżyte, tak tutaj praktycznie tego nie widać. Już nie wspomnę o Violet. :zalamka: Tak samo w rodzinie Sharma. W książce więź łącząca Kate z macochą i siostrą była nie do podważenia, w serialu wygląda to zupełnie inaczej.

Jestem też naprawdę ciekawa co oni dalej zrobią z Eloisą, bo póki co jakoś mi nie wygląda by miała się związać z tym botanikiem. Coraz bardziej się to rozjeżdża. W pewnym momencie pomyślałam nawet, że zaczerpną trochę z książkowej historii Benedykta (tylko, że zamiast pokojówki będzie drukarz). Sama Eloisa jest dla mnie nie do strawienia, nie potrafię jej kibicować.

Co do Benedykta, to nie widzę by jego postać zmierzała w nieheteronormatywnym kierunku. W pierwszym sezonie było to chyba bardziej widoczne, teraz już nie. Ale z drugiej strony, ten serial jest już tak oderwany od książek, że wszystko może się wydarzyć. :wink:

Ps. Nie miałyście wrażenia, że trochę za mocno poszaleli z makijażem (róż Edwiny, sztuczne rzęsy i cień u Kate)?

Post przez Fringilla » 19 kwietnia 2022, o 18:27

Od połowy sezonu sobie zadawałam pytanie "ale co ja oglądam" romansowo :P
I tak, podzielam ogólnie wrażenia minus nostalgię za pierwowzorem literackim (to zdołałam wyłączyć przy oglądaniu ;)

Za to coraz bardziej rozumiem koncept sukcesu-anty-sukcesu serialu, oglądając m.in. inspirowany Bridgertonami reality show The Courtship oraz czytając hokejowe romanse gejowskie :lol:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 23 kwietnia 2022, o 20:12

Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Fringilla » 24 kwietnia 2022, o 00:10

Jestem dobrej myśli - Kajko i Kokosz się udali... ;)
— Ursula K. Le Guin

Post przez Fringilla » 14 czerwca 2022, o 18:05

I oto wreszcie zwiastun Perswazji, adaptacji opowieści Jane Austen ^_^
No.. wygląda... interesująco, jako że format narracji lekko eksperymentalny jak na ekranizacje klasyczki :P
Jako fanka Dakoty Johnson jestem na tak.

PS I to chwilę po zaskakująco! - dobrej adaptacji / tudziez bardziej "inspiracji vel na motywach" Dumy i uprzedzenia :P
Przeżyłam szok jednak, jak dobrze przemyślany jest tu scenariusz (znaczy: reszta elementów tez świetna, ale w przypadku Austen to jest naprawdę sztuka...): Fire Island :P
(tak, to queerowy film ^_^ tak, komedia, tak, wizualnie stawia wymagania dla nieprzyzwyczajonych ;)
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Kristin Hannah,Paulina Simons,Elżbieta Cherezińska

Post przez tully » 14 czerwca 2022, o 19:05

Fringilla napisał(a):I oto wreszcie zwiastun Perswazji, adaptacji opowieści Jane Austen ^_^

<3<3<3<3<3
Fringilla napisał(a):PS I to chwilę po zaskakująco! - dobrej adaptacji / tudziez bardziej "inspiracji vel na motywach" Dumy i uprzedzenia :P
co masz na myśli ?
Je préfère aller doucement...
"the standout in this drama is, without a doubt, Emi Takei. Eyes are her asset, and her stare is from another world in this drama. You could feel her love towards Shuji, and that passion is so strong that you could feel it coming out from your screen." Taisetsu na Koto wa Subete Kimi ga Oshiete Kureta J-2011
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Shancai initiates the kiss: https://tenor.com/view/dont-say-anythin ... f-12266619
Tsukushi initiates the kiss: https://c.tenor.com/YC0oyiizgj8AAAAd/ha ... anadan.gif

Post przez Fringilla » 14 czerwca 2022, o 19:49

Bo niby opowieść bardzo odległa od "realiów Austen" a zarazem to jedna z wierniej oddających ducha adaptacji po raz kolejny pokazująca, że hasło "Austen jest ponadczasowa" nie jest nadużyciem :P.
Coś a la Clueless - uważane za bardzo dobrą ekranizację (w duchu "inspirowane przez") Emmy.
I jak dla mnie twórcy Fire Island nie tylko umiejętnie przełożyli społeczne kwestie poruszane w książce, ale i to całe austenowskie je ne sais quoi uchwycili nawet lepiej ^_^
— Ursula K. Le Guin

Post przez Liberty » 14 czerwca 2022, o 21:28

Cieszę się, bo wygląda to bardzo interesująco. No i Dakota :D Ale w roli Wentwortha wolałabym Henry'ego Goldinga.

Post przez Fringilla » 14 czerwca 2022, o 21:54

A ja się Goldingowi nie dziwię i może wreszcie chociaz troszeczkę mu się uda przełamać emploi ;)
Po Snake Eyes doprawdy potrzebuje wyzwań...

PS Nie jestem swoją drogą fanką Jarvisa :]
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: .brak.

Post przez emily temple » 18 czerwca 2022, o 22:07

a ja mam ...negatywne emocje.. Mogli by zrobić z tego film w realiach regencji cos ala jak rodzinka B i nie mówić ze to inspirowane/ adaptacja jest Perswazjami .. Mozna wiele zmienić dodac jesli zachowach .. ducha materialu a tu absolutnie nieQ Mam wrażenie ze to jest "nie jestem jak inne dziewczynę Elizabeth Bennet o imieniu Anna.
Nawet ta irytujące naracja złamania 4 sciany mogło bylo byc prowadzane jako " bywał samotna i wyalinenowana i mowie swe mysli na głos" Tu mam wrażenie ze i am corky girl i i w zwiazunu jest bohaterka wydaje sie zarozumiała ( nie w sposob tak odreaguje zranienia)

wiec tak.. gdy uslyszałam ze robia 2 podejscia do ksiazki czesto pomijanej byla otwarta .. Perswazje z Dakota wyglada ja klasyczny netflix film usilnie stacjacy sie był połączniem rodzinki B i Emmy 2020

JAk juz tak lecieli to mogli by ...nie wiem northanger abbey na warszat
Obrazek

Perhaps I became a magic user so I can touch his heart

Post przez Fringilla » 19 czerwca 2022, o 03:19

Hm, ale czemu nie mówić, że inspirowane Perswazjami, skoro ewidentnie widać motyw mocno charakterystyczny? :niepewne:

Ja po prostu lubię Perswazje, zdecydowanie to moja ulubiona Austen, więc zawsze chętnie po prostu, przed Emmą nawet, która jest o wiele bardziej "filmowa" ^_^

Na podstawie tylko zwiastunu neutralnie, ale że z dużą ostrożnością do zwiastunów podchodzę, to jak wyżej, kwestie pozawiastunowe: pozytywnie bo Dakota, negatywnie bo Jarvis (ale ja ogólnie mam zwykle problem z obsadą i ogólnie kreacją męskich bohaterów w adaptacjach Austen, tylko 2 tytuły spełniły oczekiwania ;)
Reżyserka jest teatralnego mocno pochodzenia, więc tu choćby kwestia zwrotu do widza i inne elementy mogą jednak wyjść nieźle, ale brak zaufania do scenarzysty głównego... n-platforma ma na koncie różne tytuły, lepsze i gorsze...
I zupełnie inny vibe jeśli chodzi o bohaterkę, więc znowu: zobaczymy, co poza zwiastunem ;)

Duch powieści... trudna sprawa szczególnie w przypadku dzieł sprzed epoki filmowej ;)
Jestem zdecydowanie fanką wersji z Amandą Root, ale nie jestem pewna, czy aby wierna była... kurcze, jak pamiętam: podstawowy problem to m.in. ten, że Anne praktycznie nie odzywa się przez połowę fabuły.
Dlatego, jakkolwiek lubię Sally Hawkins, to wersji z nią nie znosiłam swego czasu :P

A oglądałaś, emily, ostatnie Sandition?
— Ursula K. Le Guin

Post przez tully » 19 czerwca 2022, o 08:05

Sandition <3<3<3<3<3 patrze co jakis czas w nadzieji na drugi sezon bo koncowka .... ach....
Emma wedlug mnie najslabsza Austen... wole nawet opactwo...
"the standout in this drama is, without a doubt, Emi Takei. Eyes are her asset, and her stare is from another world in this drama. You could feel her love towards Shuji, and that passion is so strong that you could feel it coming out from your screen." Taisetsu na Koto wa Subete Kimi ga Oshiete Kureta J-2011
Shancai initiates the kiss: https://tenor.com/view/dont-say-anythin ... f-12266619
Tsukushi initiates the kiss: https://c.tenor.com/YC0oyiizgj8AAAAd/ha ... anadan.gif

Post przez Fringilla » 19 czerwca 2022, o 16:37

Ale Emma jest najbardziej "filmowa" i bardzo trudno zrobić definitywnie niefajną ekranizację, o adaptacjach nie wspomnę ;)
Duma... jest już trudniejsze, chociaż wciąż "bezpieczne" - co pokazało Fire Island - a Perswazje są jak dla mnie najtrudniej przekładalne.

Sanditon ma 2. sezon ;)
A jaka była bójka o tę adaptację :lol:
I nikt by się nie odważył na takie potraktowanie powieści, gdyby miała status ukończonej...
— Ursula K. Le Guin

Post przez tully » 19 czerwca 2022, o 17:16

Nom to dalo spore mozliwosci... powiem ci ze czytalam snadition (dokonczone) i podobalo mi sie... to chyba jedyna dokonczona austen ktora naprawde dala rade.... nawet ci nie powiem ile razy szukalam wiesci o sandition 2 sezonie i nagle taka niespodzianka ! No ale od miesiecy juz jestem utopiona w innej bajce... i to co przedtem ogladalam blaknie przy niej... tak emma ma chyby nawet najwiecej adaptacji... choc chyba zadna mi sie nie podoba... na pewno nie jest to klimat DiU, RiR czy MP
Update: grrr ale jestem zła nie ma w tej części Sidney'a więc zrobili drugi brigestone albo zniewolona w każdej czesci szarlotka będzie mieć innego kawalera.... ja pasuje... tzn wiedziałam ze ten aktor już nie zagra ale powinni znaleść kogoś podobnego i kontynuować ... biedna Jane.... dobrze ze tego nie dożyła...

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 19 czerwca 2022, o 20:47

Można gdzieś obejrzeć drugi sezon Sanditon po polsku?

Post przez Fringilla » 19 czerwca 2022, o 21:05

Niestety nie widzę, jedynie 1. na TVPVOD :niepewny:

tully napisał(a):biedna Jane.... dobrze ze tego nie dożyła...

Sama nie skończyła dzieła w zadowalającej ją formie, więc... ;)

A ja przyznam, że jako nie-fanka Jamesa (zdecydowanie doceniam jako aktora dubbingującego) to się ucieszyłam :P
— Ursula K. Le Guin

Post przez tully » 19 czerwca 2022, o 21:36

Tez go srednio lubialam ale nie oto chodzi to miło by sidlotte, nieprawdaz ?

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 20 czerwca 2022, o 11:41

Przypadkiem obejrzałam zwiastun Perswazji. Mniam!
Jak to się zapowiada! I Dakota jaka świetna, mam nadzieję, że ten serial będzie tak dobry, jak miałam nadzieje, że dobrzy będą Bridgertonowie 2.
Bo trzeciego sezonu tychże... No nie wiem. Nie lubię tej pary, a na dodatek zabrali mi mojego Benedicta. Mam focha.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Fringilla » 20 czerwca 2022, o 19:21

Nie odmierzaj jeszcze popkornu, Sol, bo to film a nie serial :hyhy:
PS żałuję, że druga brytyjska wersja chyba odwołana produkcyjnie, ale cóż... nadmiar szczęścia...

tully napisał(a):Tez go srednio lubialam ale nie oto chodzi to miło by sidlotte, nieprawdaz ?

Tu nie rozumiem chyba...? :niepewny:
— Ursula K. Le Guin

Post przez tully » 20 czerwca 2022, o 19:44

widze ze nie sledzilas sandition serie 2.... sidlotte == sidney + charlotte pod tym hasłem była walka o true Austen i HEA w drugim sezonie... a tu taka porażka :(

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 20 czerwca 2022, o 20:44

Fringilla napisał(a):Nie odmierzaj jeszcze popkornu, Sol, bo to film a nie serial :hyhy:
PS żałuję, że druga brytyjska wersja chyba odwołana produkcyjnie, ale cóż... nadmiar szczęścia...

Właśnie się napaliłam, a potem jak chciałam pokazać ojcu trailer na Netflixie, to się zjarzyłam, że to nie będzie aż taka frajda :D
No smuteczek.

Ekranizacja również Perswazji?
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Fringilla » 20 czerwca 2022, o 21:44

tully napisał(a):widze ze nie sledzilas sandition serie 2.... sidlotte == sidney + charlotte pod tym hasłem była walka o true Austen i HEA w drugim sezonie... a tu taka porażka :(

Fandom Austen uważam za bardziej toksyczny w sieci niż Bridgertonów, więc unikam, wysatrczą mi przepychanki wśród profesjonalnych speców od epoki, nawalanki są przynajmniej bardziej austenowskie w formie :hyhy:

•Sol• napisał(a):Ekranizacja również Perswazji?

Nom, brytyjska... https://www.thewrap.com/persuasion-dako ... g-we-know/
While Johnson’s project was revealed in April 2021, a “Persuasion” adaptation starring Snook in the lead role had already been announced in September 2020. Joel Fry (of “Game of Thrones” and “Our Flag Means Death”) was cast opposite Snook as Captain Wentworth. However, the movie, which was to be directed by BAFTA TV-winning Mahalia Belo and was to offer a more traditional, period-accurate take on the source material, was officially shelved. Snook told Vogue Australia that “the short story is that Netflix decided to greenlight their own, so Fox abandoned the one we were doing, which is disappointing because it was a great script and a director I really wanted to work with.”

Przyznam, że jednak na nią czekałam bardziej, bo ogólnie zestaw i koncept ciekawszy. A n-platformowo tylko Dakota na plus na razie.

Ogólnie scenarzystka ma parę fajnych konceptów, ale które się uda doprowadzić do realizacji...
Np. Longbourne https://www.imdb.com/title/tt2709720/?ref_=nm_flmg_wr_1
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 21 czerwca 2022, o 17:38

Fringilla napisał(a):Niestety nie widzę, jedynie 1. na TVPVOD :niepewny:

tully napisał(a):biedna Jane.... dobrze ze tego nie dożyła...

Sama nie skończyła dzieła w zadowalającej ją formie, więc... ;)

A ja przyznam, że jako nie-fanka Jamesa (zdecydowanie doceniam jako aktora dubbingującego) to się ucieszyłam :P

Pierwszy mam na DVD, nie ma nigdzie to i na DVD pewnie nie wyjdzie. Jak mnie wkurzają ci nasi dystrybutorzy z wydawaniem po jednym sezonie serialu :evil:

Fandom Austen jest straszny, czasem zaglądam na fanfiction wg Dumy i uprzedzenia i potrafią się kłócić bo autor wymyślił taką a nie inną fabułę czy bohaterów

Post przez Fringilla » 21 czerwca 2022, o 18:33

Spokojnie, premiera raptem była w kwietniu chyba, więc obstawiam, że się pojawi za niezadługo ^_^
I tak uważam, że TVP VOD się sprawdza nie tak źle swoją drogą, jeśli chodzi o okołoBBC produkcje...
— Ursula K. Le Guin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oglądamy!