Teraz jest 21 listopada 2024, o 13:28

Diana Gabaldon

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 30 marca 2022, o 13:26

Pytanie którym dziale mam to umieścić? Historyczny czy jednak paranormalny (ze względu na podróż w czasie)?
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 30 marca 2022, o 13:50

Dobre pytanie. Ja bym dzieliła tomu różnie, ale pierwszy to dla mnie głównie historyczny - koncept polega na przyłożeniu w miarę dużej wagi przedstawieniu świata nie-fantastycznego jednak plus całość jest "historyczna" - łącznie z samą bohaterką (nie jest nam współczesna).
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 30 marca 2022, o 14:58

Też tak myślałam, wolałam się jednak upewnić.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 15 maja 2022, o 13:18

Tak jakby podczytuję sobie powoli Obcą.
Powoli, bo raz, że deficyt czasowy, a dwa wydanie, które mam, ma ogromniaste strony i ciupeńką czcionkę. Nie wiem, czy każde tak wygląda, ale "edycja elegancka" czy jak ona się tam zwie, owszem.
No i powiem Wam, że dobrze mi robi w człowieka.

Jest naprawdę podobne do serialu, ale uzupełnia go miło. Mam mało przeczytane, ale tym razem wcale nie czuję znużenia czy przeciągania akcji, bardziej cieszę się z chwil spędzonych z bohaterami.

Wiem, co się wydarzy, więc nie muszę pędzić. Delektuję się.
A czytam, bo skoro już mam :hyhy:

W ogóle chciałam kupić tylko 1 tom. Potem stwierdziłam, że dobra, to 3 pierwsze.
A teraz mam ochotę dokupić resztę :załamka: i co gorsza, ja pewnie to zrobię, choć nie powinnam, bo nie mam, gdzie tego trzymać :evillaugh:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 15 maja 2022, o 14:53

Sol,skąd ja to znam...Ja miałam przeczytać tylko tę pożyczoną z nbbilblioteki,no bo przecież podróz w czasie to u mnie obowiązkowo musiało byc przeczytane.skończyło sie na tym,że oczywiście kupiłam cała serię i dodatkowo dokupiłam jeszcze dwie części Lorda Johna...Cała półka na standardowym regale (90 cm szer.) to jedna Gabaldon...Nie wiem gdzie zmieszczę koejne dwie częsci jak już wyjdą.No i kusi mnie jeszcze antologia ,powiazana z Obcą
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez •Sol• » 15 maja 2022, o 15:16

a ja właśnie za podróżami w czasie to tak różnie, ale tu... Jamie :drool: i Szkocja.

W tym roku się chyba nie da, bo wiadomo co i lekki strach ogólny przed podróżami dalekimi, ale może na jesieni... Chcę jechać :D
Przed lutym nawet kwatery już mieliśmy obczajone :D

Ale wracając - ja nie mam wolnej półki na regale :evillaugh: składuję skarby w stosach za łóżkiem.
Tam się jeszcze zmieści, więc...
Tylko ceny dość szalone, ale co tam.

Post przez ewa.p » 15 maja 2022, o 16:20

cenowo akurat mi sie udało,kupowałam w cenie wyprzedażowej(poniżej 30 zł za książkę) w którejś księgarni internetowej,akurat tuż przed kolejnym wydaniem,tym,gdzie kolejne części były dzielone na pół...Ja kupiłam jeszcze to stare wydanie,te ogromne tomiszcza,co niektóre ponad tysiącstronicowe...a Lorda Johna kupiłam bodajże w media expert,po dyszce za książkę...Dopiero po ekranizacji zrobił się boom i ceny książek poszybowały w kosmos...

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez •Sol• » 15 maja 2022, o 16:27

Ceny to poszybowały też z racji tego szału, który był na allegro - ŚK sobie zrobił kurę znoszącą złote jaja :]
No słabe to, ale skoro można w tej samej cenie w miękkiej i twardej dostać, to biorę w twardej, dłużej wytrzyma.

Ale nie wyobrażam sobie bólu tyłka, jaki mają ludzie, którzy kupili miękką za 70 czy 80, bo "taniej nie będzie ani twardej nie będzie", a teraz za tyle można mieć twardą...

Post przez ewa.p » 15 maja 2022, o 16:31

bywa i tak...Ja akurat nie kupuję ksiązek tylko dlatego że są modne albo na topie,niektóre po prostu musze mieć,choc też czekam na raczej korzystna cenę...I pewnie dlatego nadal mi brakuje kilku z serii In death,ale ponad dwie stówy za tytuł to dla mnie za dużo...

Post przez •Sol• » 15 maja 2022, o 16:39

Ja też raczej nie, tu po serialu sama zapragnęłam mieć, nawet był plan, że jak wznowią, to na raz kupię całość. No tak kupiłam, że hej :]

Tez mi jakichś brakuje. Ale bardziej z tych nowych - po Waszych relacjach obraziłam się na tłumaczenie i nowe wydawnictwo Norkowe.

Post przez ewa.p » 15 maja 2022, o 16:43

no te ostatnie części tez mi niespecjalnie odpowiadaja językiem,to już nie to co było wcześniej i choć tłumacze przez lata się zmieniali to jednak do pewnego czasu trzymali poziom,dopiero te ostatnie ksiązki sa takie jakieś niepasujące do stylu...Szkoda

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 19 września 2022, o 16:44

Właśnie oglądam relację z pogrzebu królowej Elżbiety II, a tu znajome nuty.
No to sprawdziłam listę planowanych wykonań, a tu faktycznie: wariacja tematu przewodniego z Obcej - Skye Boat Song.
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 4 października 2022, o 01:15

Obrazek

Wydaje się, że przeszłość da im schronienie... lecz te czasy są zbyt niebezpieczne, by przeżyć.

W 1743 roku powstanie jakobitów rozdzieliło Jamiego Frasera i Claire Randall. Minęło dwadzieścia lat, zanim się odnaleźli, ale rewolucja amerykańska ponownie grozi im rozstaniem.

Jest rok 1779. Claire i Jamie wreszcie spotykają córkę Briannę, jej męża Rogera oraz ich dzieci na farmie Fraser’s Ridge, choć sądzili, że już nigdy nie zdołają zjednoczyć całej rodziny.

Jednak nawet w odległych rejonach Karoliny Północnej odczuwa się skutki wojny. W koloniach rośnie napięcie, a miejscowe nastroje sprawiają, że w piekielnym tyglu wrze. Jamie wie, że nie wszyscy najemnicy są lojalni i wojna zapuka do jego drzwi. Rewolucja zbliża się do Fraser’s Ridge. A zjednoczona rodzina, z Jamiem i Claire, ma do stracenia więcej niż kiedykolwiek wcześniej.

Data wydania: 2022-09-07

„Powiedz pszczołom, że odszedłem”. Koniec jest blisko - poważnie?
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez ewa.p » 4 października 2022, o 15:32

widziałam w Empiku,ale cenowo porażka,miękka oprawka 99 zł,twarda chyba 120 zł

Post przez Księżycowa Kawa » 5 października 2022, o 00:07

Ceny jeszcze nie widziałam. Nie pasuje mi do posiadanej serii, a więc mi się nie śpieszy; poza tym zostało mi jeszcze kilka tomów.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez ewa.p » 6 października 2022, o 15:48

ja się rozejrzę na Targach,może będzie taniej,no i zawsze jest opcja zakupu intenetowego,zdecydowanie taniej niz w księgarni stacjonarnej

Post przez Księżycowa Kawa » 8 października 2022, o 00:09

Ale cegła! Faktycznie, przez internet bywa taniej i czasem bywają jeszcze okazje promocyjne. Póki co, mi się nie śpieszy.
Denis Diderot

*
*

Poprzednia strona

Powrót do G