Teraz jest 22 listopada 2024, o 08:33

Festiwale i koncerty: Od Eurowizji do Sopotu

Czego słuchamy, co polecamy

Ulubiona autorka/autor: Jane Austen

Post przez mdusia123 » 31 stycznia 2022, o 21:41

No właśnie ja bardzo szanuję pomysł, ale...niestety wydaje mi się, że akurat to żadnym sposobem nie sprawdziłoby się na scenie. Mimo, że naprawdę chciałabym bardzo, żeby dało się to jakkolwiek fajnie ograć, to jednak...no nie. Po prostu nie :).

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 1 lutego 2022, o 17:12

Kawka napisał(a): ale ma taką nie zawsze fajną manierę zmieniania sposobu śpiewania, przez co niektórym się nie podoba na żywo. Jak na razie jednak nie widzę niczego ciekawszego w proporcjach.

Zaliczam się do nich. :P
Piosenka fajna, wpada w ucho, ale na żywo ... :niepewny:

Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 14 lutego 2022, o 14:53

Już jest komplet polskich piosenek biorących udział w tegorocznych preselekcjach. Poniżej krótkie zestawienie:

https://www.youtube.com/watch?v=sh2ZGHVGl8U&t=0s

I przyznam szczerze, po raz pierwszy nie wiem co mi się najbardziej podoba. Jestem pozytywnie zaskoczona poziomem. Owszem, jest kilka paździerzy ale w większości piosenki są przyjemne i da się ich słuchać bez zażenowania.

moje top 10:

10. Unmute "głośniej niż decybele" - przykro mi ale to nawet nie jest piosenka, a muzycznie tez słabo. Brzmi jak zmiksowana piła tarczowa.

9. Lidia Kopania "Why does it hurts?" - nudy, w ogóle nie zapadający ucho i pamięć odgrzewany kotlet, jakby Kopania trzymała ten utwór w szufladzie od 20 lat i wyciągnęła niedawno. Poziomem przypomina Kuszyńską z 2015. Całość strawna ale w porównaniu z innymi dużo gorsza.

8. Mila "All I need" - j.w. Tylko głos ładniejszy.

7. Siostry Szlachta "Drogowskazy" - o radia ok, ale nic poza tym. Zwrotki lepsze niż refren, w którym zabrakło energii i życia. Taka piosenka tło, nie przełączasz radia ale nie ma się też czym zachwycić.

6. Karolina Lizer "Czysta woda" - folk w bardzo złym wydaniu. To jest taki folk, który wywołuje we mnie odruch wymiotny. I jeszcze ten tekst: "czysta woda zdrowia doda". Przypomniały mi się kretyńskie tłumaczenia starej polskiej edycji "Czarodziejki z Księżyca" i zaklęcia pokroju: "groch fasola", mydło powidło". No nie, nie zajdziemy daleko z tą piosenką. Umieściłam wyżej niż resztę tylko dlatego, że piosenka jest bardziej oryginalna niż tamte ale nie idźmy w taki przaśny folk.

5. Kuba Szmajkowski "Lovesick" - podobnie jak w przypadku sióstr Szlachta - zwrotki fajniejsze niż refren ale jednak piosenka dość chwytliwa i głos przyjemny. Na żywo też sobie raczej poradzi.

4. Ania Byrcyn "Dokąd" - nie lubię takich piosenek, zbyt podniosłych, patetycznych "Albańskich ballad eurowizyjnych" ale ładny głos i na pewno na żywo będzie dobrze, widzę też spory potencjał do fajnej oprawy scenicznej.

3. Karolina Stanisławczyk & Chika Toro "Move" - fajny, zupełnie niespodziewany utwór w polskich preselekcjach. Jest energia, jest klimat, jest chwytliwa melodia i pytanie tylko jak to będzie brzmieć na żywo. Nie ukrywam, że lubię piosenki Karoliny i bardzo jej kibicuję, jednak w tej piosence chyba została przyćmiona przez koleżankę z Kolumbii. Chyba tego występu na żywo jestem najbardziej ciekawa.

2. Daria "Paranoia" - po prostu hit. Wchodzi do głowy i już nie wychodzi, przy dobrej oprawie i dobrym występie na żywo może zajść wysoko.

1. Krystian Ochman "River" - ponownie nie jestem fanką takich brzmień ale ten chłopak mnie zahipnotyzował od "Światłocieni". Jak się go słucha na żywo, występuje efekt podobny jak w przypadku Michała Szpaka - zaczarowanie głosem, energią, emocjami jakie przekazuje. Nie mój klimat zupełnie, a jednak jestem oczarowana tą piosenką. No i wokalnie będzie miazga. Poza tym, to po publikacji jego piosenki notowania Polski u bukmacherów wystrzeliły w górę.

Jak wygra ktoś z mojego top 3 to będę zadowolona. Obstawiam między Ochmanem, a Darią. Stanisławczyk raczej bez szans, bo Polska w ogóle się nie kojarzy z takim brzmieniem. Gdyby wygrali: Ania albo Kuba to nie byłoby źle, bo bez wstydu ale moim zdaniem to byłaby zmarnowana szansa, bo mamy lepsze piosenki. Propozycje poniżej mojego 5 miejsca do zapomnienia. Chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie sądzi, że mamy jakiekolwiek szanse na wejście do finału z tymi piosenkami. Są pogłoski, że może "Czysta woda" się podobać, bo to jest bardzo oryginalny utwór ale doświadczenia poprzednich lat pokazują dobitnie jak Europa "lubi" polski folk. Tylko Cleo udało się wycisnąć z folku co się da i zrobić dobry wynik ale to głównie dzięki pomysłowej oprawie scenicznej, dobremu bitowi i chwytliwemu refrenowi. Drugi raz się to nie zdarzy, zwłaszcza, że pani śpiewającej "Czystą wodę" brak jakiejkolwiek charyzmy, którą miała Cleo.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 14 lutego 2022, o 19:13

Krystian Ochman "River" to jest na prawdę ładne
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Post przez Lucy » 15 lutego 2022, o 17:37

Mimo iż bardzo lubię piosenki w typie ''River", to ta kompletnie mnie nie zaczarowała :bezradny: Podobają mi się "Paranoia" i "Move", pytanie tylko jak to wyjdzie na żywo.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Kawka » 15 lutego 2022, o 18:50

"Move" naprawdę fajnie buja, już się uzależniłam. Wątpię jednak czy polskie jury i widzowie pozwolą na to, żeby dziewczyny pojechały do Turynu. Realnie walka będzie między Anią, Krystianem i Darią, przy czym obawiam się, że jury będzie forsowało Anię (bo to taka eurowizyjna ballada :yeahrite: ) i znów wyślemy patetycznego smęta. Żeby nie było, Krystian też ma smęta ale jakoś bardziej melodyjnego i szybko wpadającego w ucho. Poza tym, piosenka Krystiana jest dość lubiana, co widać w notowaniach na topkach i u bukmacherów, więc to on chyba jest najlepszą opcją.

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: Julia Quinn, Mary Balogh, Lisa Kleypas

Post przez kahahaha » 17 lutego 2022, o 11:07

Mi nic nie siedzi :bezradny:

Jakieś szanse może mieć Daria, Ochman fajny głos ale tekst :bezradny:

Post przez Kawka » 17 lutego 2022, o 12:46

Tekst "River" nie jest zły. Liczę jednak na oszałamiający występ na żywo Krystiana. Ta piosenka może na tym zyskać w oczach publiki.

Darii się trochę obawiam na żywo, bo jednak te jej maniery nie są, według mnie, miłe dla ucha. Jakoś tak zaniża dźwięki (nie wiem jak to fachowo się nazywa to co ona robi na żywo). Śpiewa momentami strasznie siłowo, jakby ją ktoś dusił. Ta piosenka powinna być zaśpiewana możliwie najbliżej wersji audio, a będzie dobrze. Jak zrobi występ podobny do Sylwestra, to będzie klapa jak z "Cool me down" Margaret, czyli wersja studyjna super, a wykonanie na żywo słabe.

Swoją drogą, też macie wrażenie, że Daria na Sylwestrze wyglądała jak ta żona Sławomira? :missdoubt:

No ale zobaczymy w sobotę kto podoła na żywo bez autotune'a i efektów. :hyhy:

Ulubiona autorka/autor: Julia Quinn, Mary Balogh, Lisa Kleypas

Post przez kahahaha » 18 lutego 2022, o 09:46

Kawka napisał(a):Liczę jednak na oszałamiający występ na żywo Krystiana. Ta piosenka może na tym zyskać w oczach publiki.
mam nadzieję, że będzie dobrze :) tylko nie jestem pewna czy ludzie go wybiorą :)

Post przez Kawka » 18 lutego 2022, o 17:15

Sądząc z tego co się dzieje w necie wokół polskich preselekcji to faworytem widzów są: Daria i Krystian. Dużo więc będzie zależało od tego jak im wyjdzie występ na żywo i jaką będą mieć oprawę sceniczną. A nuż wyskoczy jakiś czarny koń?

Post przez Lucy » 19 lutego 2022, o 22:04

Patrzycie na eliminacje? Co się stało z Lidią Kopania? Jakby zapomniała tekstu...

Ulubiona autorka/autor: Barbara Kwarc

Post przez bandit » 19 lutego 2022, o 22:45

Lucy napisał(a):Patrzycie na eliminacje? Co się stało z Lidią Kopania? Jakby zapomniała tekstu...

Powiem więcej, Ona chyba zapomniała jak się śpiewa ...

Post przez Kawka » 20 lutego 2022, o 11:00

Kopania skopała występ live. Co tam się podziało? Odsłuch, choroba, stres?? Fałszowała strasznie, minę miała jakby chciała uciec ze sceny, a przecież ona aż tak źle nie śpiewała wcześniej. To zdecydowanie najgorszy wczorajszy występ.

Na minus też Ania Byrcyn - owszem, głos świetny ale staging zupełnie bez wyrazu, nuuuuuuuuda. A ta piosenka miała taki potencjał do show. Wystarczyło skopiować parę motywów z teledysku.

Kuba z "Lovesick" bardzo pozytywnie zaskoczył. Występ był fajny, ciekawy, piosenka dobrze zaśpiewana., dużo zyskała na wykonaniu na żywo.

Karolina i Chika też fajnie. Niestety, Chika przyćmiła wokoalnie i tanecznie Karolinę ale całość była naprawdę fajna. Nie jest łatwo na żywo śpiewać tego typu piosenki i jeszcze tańczyć.

Unmute zrobili to samo co w teledysku. Nie wiem jakim cudem trafili do top3, chyba dlatego, że to był najbardziej oryginalny/nietypowy uczestnik.

Mila - śliczna sukienka ale występ polegał na staniu i nic nie robieniu. Najciekawszym momentem jej występu było jak zdjęła mikrofon ze statywu i zrobiła pół kroku w bok.

Siostry chwilami dziwnie brzmiały razem, jakoś tak nieprzyjemnie.

Lizer tak przaśna jak myślałam, że będzie.

Daria - kolejne pozytywne zaskoczenie. Ona zrobiła show. Fajna choreografia, dobrze zaśpiewane, fajnie pokazane i choć trochę staging zżyna z Maruv "Siren song" (ta z Ukrainy 2019), to całość naprawdę była spoko.

Krystian jak zwykle zaśpiewał fenomenalnie mimo choroby (było widać, że nie jest w formie), ale staging do kosza. Zupełnie nie pasuje.

W sumie, tak jak pisałam, jestem zadowolona, bo wygrał odpowiedni człowiek. Gdyby wygrała Daria też byłoby ok, podobnie jak Stanisławczyk i Kuba.

Ulubiona autorka/autor: Kristin Hannah,Paulina Simons,Elżbieta Cherezińska

Post przez tully » 20 lutego 2022, o 16:02

https://kpopflex.com/ - dokupilam Niedziele, ktoras sie wybiera ?

Samstag, 14. Mai 2022 – vollständig
AB6IX
ENHYPEN
(G)I-DLE
IVE
KAI
MAMAMOO
NCT Dream
Sonntag, 15 Mai 2022 – bisher bekannt
Monsta X (gewechselt von Samstag)
AB6IX
(G)I-DLE
IVE
ONEUS
Je préfère aller doucement...
"the standout in this drama is, without a doubt, Emi Takei. Eyes are her asset, and her stare is from another world in this drama. You could feel her love towards Shuji, and that passion is so strong that you could feel it coming out from your screen." Taisetsu na Koto wa Subete Kimi ga Oshiete Kureta J-2011
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Shancai initiates the kiss: https://tenor.com/view/dont-say-anythin ... f-12266619
Tsukushi initiates the kiss: https://c.tenor.com/YC0oyiizgj8AAAAd/ha ... anadan.gif

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 21 lutego 2022, o 08:44

Oglądałam, chociaż nie całość. Według mnie te dwie siostry, Mila i Kopania były straszne. Tak samo, jak ta przaśna piosenka o wodzie :zalamka:
Co do Darii - to mam wrażenie, że śpiewała z playbacku albo pół-playbacku. Nie wierzę, że była w stanie zaśpiewać tak dobrze wykonując też jakiś układ choreograficzny (porównując chociażby jej występ do tego sylwestrowego). Poza tym, im częściej ta piosenka leci w radiu, tym bardziej mi się nie podoba :bezradny:
Szkoda, że Karolina i Chica były tak nisko, bo to całkiem fajny kawałek.
Unmute - pomysł kontrowersyjny, ale może właśnie takie "piosenki" trzeba teraz wysyłać na Eurowizję. Tego jeszcze nie było, więc mogło mieć szansę.
Krystian - niezła piosenka i świetny warsztat. Oby na festiwalu też został doceniony :)
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Post przez Lucy » 21 lutego 2022, o 12:57

Co do Lidii, to okazało się, że nie umiała tekstu - uczyła się go w garderobie przed występem. :shock: :shock: :shock:
https://www.pudelek.pl/lidia-kopania-uc ... 648487328a
Daria wypadła super, aż byłam w szoku i szkoda, że jednak nie jedzie.
Nawet jury było za nią.
Co do Krystiana, to koniecznie trzeba popracować nad scenografią, bo ta była do d***. Ktoś na yt dobrze napisał: "przydałaby się mroczna atmosfera, jakieś cienie, jakieś krople wody, delikatnie połyskujące, przebijające się światła.''

Post przez Kawka » 21 lutego 2022, o 19:35

Daria musiała śpiewać na żywo. W Eurowizji jest taki wymóg, że każdy utwór musi być zaśpiewany na żywo i nie ma wyproś. W czasie pandemii dopuścili jedynie możliwość, żeby artysta nagrał swój występ wcześniej, przed specjalną komisją i w razie np. kwarantanny puszczają z taśmy zapis wykonania na żywo ale to ostateczność. Z tego co wiem, w naszych preselekcjach było wszystko live. Nie jestem tylko pewna, czy ten superfinał to nie była taśma albo powtórka z pierwszego występu. W każdym razie Daria była na sto procent na żywo, co zresztą było troszkę słychać, bo nie było perfecjnie, mimo to jestem pod wielkim wrażeniem, bo jej występ był nadspodziewanie dobry.

Post przez Kawka » 6 maja 2022, o 13:19

Macie już swoich eurowizyjnych faworytów?

Przyznam szerze, że ten rok, w moim odczuciu, jest ciekawszy niż poprzedni. Dużo przyjemnych piosenek i ciekawych propozycji, kilka perełek i oczywiście kilka odklejeńców gwarantujących show. A poza tym pierwszy raz od dawna szansa na dobre miejsce Polski.

Post przez mdusia123 » 6 maja 2022, o 14:12

To ja początkowo miałam wrażenie, że właśnie ten rok jest o wiele gorszy od poprzedniego. I w sumie...z czasem polubiłam nieco więcej piosenek, ale ogólnie nie zmieniłam swojej opinii na ten temat, bo wiem, że w tamtym roku regularnie słuchałam w zasadzie wszystkich piosenek, a teraz...nawet nie wiem, czy wracam do połowy. Ale kilku faworytów i tak mam :).

Post przez Kawka » 6 maja 2022, o 14:13

Dawaj. Zobaczymy, czy nam się gust pokrywa. :hyhy:

Post przez mdusia123 » 6 maja 2022, o 14:50

- Albania (ale to bardziej przed revampem, próbami i jakimiś dziwnymi tweetami Roneli)

- Łotwa (i jestem w tym miejscu śmiertelnie poważna, aczkolwiek nie mam zielonego pojęcia, co mnie w tym aż tak ujęło, bo zazwyczaj słucham nieco innej muzyki, warstwa tekstowa też nie należy do jakichś wybitnie mądrych i poetyckich, ale i tak...widzę to w finale)

- Ukraina (może nie życzę im wygranej, bo bardzo wątpię, żeby już w przyszłym roku byli w stanie zorganizować tak ogromny festiwal, choćby nawet wojna skończyła się jutro, ale z pierwszej dziesiątki w finale byłabym dumna, bo szczerze tę piosenkę lubię)

- Bułgaria (ja wiem, że to nie wyjdzie poza półfinał i w ogóle brzmi jak jakiś odrzut z filmu wyprodukowanego dla Disney Channel, ale byłabym całkiem zadowolona, gdybym jakoś w lipcu usłyszała to w radiu)

- Grecja (na pewno u bookmacherów jest wysoko, mnie bardziej podoba się refren niż zwrotki, ale i tak cieszyłabym się z wysokiej lokaty w finale)

- Finlandia (podobna sytuacja, jak przy Albanii - wersja audio całkiem mi się spodobała, ale wokal na żywo to spory zawód, chociaż na samych próbach do festiwalu było już nieco lepiej, niż na imprezach towarzyszących, tylko...jakoś nie widzi mi się ich koncepcja na występ)

- Serbia (ja po prostu wiem, że to będzie wysoko, doceniam poruszanie poważnego tematu, jakieś tam fragmenty tekstu też się wkręcają w głowę, więc...niech już sobie ma tę piątą lokatę w finale)

- Cypr (mój osobisty faworyt, jeżeli zapomnimy na chwilę o istnieniu Krystiana, głos czysty, utwór rytmiczny, leciutko folkowy, a ja bardzo to lubię, dodatkowo strasznie podoba mi się klimat teledysku i koncepcja, jakby wszystko działo się albo w jakimś haremie, albo wręcz przeciwnie - w eleganckiej pensji dla panien rodem z XIX wieku, mam nawet wrażenie, że to może wygrać, bo i sam pomysł na występ jest super)

- Polska (no chyba nie trzeba tego tłumaczyć, chociaż nawet i bez Krystiana kibicowałabym ze względów patriotycznych, ale...no skoro już go mamy, to się z tego cieszmy)

- Czarnogóra (bardzo się boję o występ na żywo, wcześniej nie zawsze było z tym idealnie, ale nagrania z prób dają mi pewną nadzieję, że może tym razem będzie dobrze)

- Francja (nie mam pojęcia, jak mogłabym to konkretnie umotywować, ale...no podoba mi się i liczę na wysokie miejsce)

- Hiszpania (to jest tak bardzo zwyczajne i typowe, ale...no co ja mogę zrobić, że lubię takie klimaty?)

Post przez Kawka » 6 maja 2022, o 15:39

No to nie do końca się nam pokrywa. :P

Co ta Ronela wypisywała? Coś mi się o uszy obiło ale nie wnikałam tak bardzo. W każdy, razie te jej białe majtasy są straszne. Obok Hiszpanki najgorszy kostium w tym roku. Takie ładne laski, a nie mają nikogo, kto by im doradził jak się dobrze ubrać, żeby to się prezentowało jakoś na scenie. :bezradny: Za to Malta ma śliczną sukienkę. :bigeyes: Chanel zasłoniłabym kuper i wyeksponowała bardziej górę. Ma świetną figurę, a w tym kostiumie wygląda jakoś masywnie. Z kolei Ronela wystarczyłoby zmienić kolor - teraz wygąda jakby nosiła pieluchomajtki. :facepalm:

Lubię dużo piosenek w tym roku, większość jest bardzo ok ale mam kilku faworytów. Zaznaczam, że kieruję się wersjami studyjnymi.

Idąc kolejnością występów w półfinałach to najbardziej lubię:

Litwa - mimo że nie słucham takiej muzyki, to ta piosenka jest taka nieoczywista, ma retro vibe ale w fajnym klimacie. No i język litewski dodaje jej uroku. Lubię jak reprezentant śpiewa w języku ojczystym.

Słowenia - zabij mnie, nie wiem dlaczego to lubię ale no lubię. :P

Ukraina - podoba mi się tylko refren i wstawki folkowe. Rap jet taki sobie.

Holandia - fajnie, klimatycznie, po niderlandzku. Nie słucham ballad ale ta mnie hipnotyzuje.

Austria - fajny utwór.

Norwegia - bekowo i z jajem. W Norwegii było całe śledztwo dziennikarskie na temat kto się kryje pod maskami. Niby dowiedli, że ten dj to sam wielki Alan Walker (mega gwiazda w Norkowni, ich chluba narodowa), ale nie wiem na ile można wierzyć "VG" (taki norweski "Super ekspres" albo "Fakt"). A tych dwóch wokalistów to jacyś lokalnie znani wokaliści. Dziennikarze domyślili się tego na podstawie charakterystycznych aut, które stały zaparkowane pod telewizją NRK podczas preselekcji.

Serbia - to jest ciekawe i uzależniające.

Cypr - oj tak. Lubie takie klimaty.

Irlandia - też fajna piosenka, trochę niedoceniana ale wchodzi w ucho.

Estonia - tez fajna piosenka.

Rumunia - buja po prostu.

Polska - Krystian jest niesamowity.

Czechy - zdecydowanie mój klimat.

Francja - to jest ciekawe i w lokalnym języku (bretoński?).

Hiszpana - tez lubię. Tylko ten strój jest obleśny. :ermm:

Post przez mdusia123 » 6 maja 2022, o 15:54

Ronela chyba jakoś tam niezbyt miło odpowiedziała na krytykę na swój temat, która poleciała w jej stronę po pierwszych próbach :).

Zgadzam się w kwestii stroju Malty, ale piosence nie wróżę wielkiego sukcesu :).

Litwa, Słowenia, Holandia to takie strasznie nudne pitu-pitu. Estonia dla mnie też jest co najwyżej mocno średnia :).

Austria i Irlandia...mogą sobie nie poradzić wokalnie, coś tak się obawiam :).

Norwegia...no nie, ja akurat nie jestem fanką takiego udziwniania na siłę, byleby tylko się jak najbardziej wyróżnić i wokół tej dziwności budować cały występ :).

Post przez Kawka » 6 maja 2022, o 16:25

To jest typowo norweskie poczucie humoru. Wilki z kosmosu jedzące babcię, to mogły tylko Norki wymyślić. A najlepsze jest to, że wokaliści nie udzielili ani jednego wywiadu. Oni "telepatycznie" dają odpowiedź tłumaczowi i to on się produkuje co powiedzieć, a oni sobie siedzą i nic nie robią. :hyhy: To jest tak bardzo norweskie jak włoskie jest nieogarnięcie sceny. Miało być słońce kinetyczne i nie ma. Zepsute. Nie działa i działać nie będzie. Niektóre delegacje na ostatni moment musiały zmieniać całe show, bo nie działa strona ledowa, a tylko z oświetleniem. Stąd niektóre występy na próbach wyglądają tak "biednie".

Post przez mdusia123 » 6 maja 2022, o 16:57

Włoskie nieogarnięcie sceny (i ponoć innych rzeczy wokół festiwalu też) to jest w ogóle wątek na zupełnie inną, rozciągającą się na kilometry, rozmowę :).

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Muzyka