Teraz jest 21 listopada 2024, o 14:13

Małżeństwo po szkocku - Karen Lynn (Kawka)

Alfabetyczny spis recenzji ROMANSÓW HISTORYCZNYCH

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Małżeństwo po szkocku - Karen Lynn (Kawka)

Post przez Kawka » 19 listopada 2021, o 21:59

Karen Lynn "Małżeństwo po szkocku"

Ada, uboga córka pastora, właśnie straciła oboje rodziców w wypadku powozu. Jedzie więc do dalekiej Szkocji, by podjąć posadę damy do towarzystwa, po drodze trafia jednak w ręce handlarzy żywym towarem. Z opresji ratuje ją lord Vincent Maplethorpe. Wskutek niefortunnego zbiegu okoliczności zostają (według szkockiego prawa), małżeństwem i muszą ułożyć sobie życie w nowych okolicznościach.

To jeden z moich pierwszych romansów, jakie kiedykolwiek przeczytałam. Książkę dopadłam w swojej bibliotece jako młoda dziewczyna i dałam się porwać światu wykreowanemu przez autorkę. Będąc ciekawa jak przebiegnie spotkanie z tą powieścią po wielu latach, sięgnęłam po książkę z lekkimi obawami, czy wciąż odnajdę ten czar, który mnie kiedyś urzekł. Odpowiedź nie jest jednoznaczna.

Wciąż jest to fajna, prosta i bardzo miła historia, rozpisana na zaledwie 183 strony, dlatego powieść czyta się dość szybko i bez większych przestojów. Sama fabuła jest zwarta, prosta i konkretna, wydarzenia mają swój logiczny ciąg i nie ma w tej historyjce wielu intryg oraz spektakularnych zwrotów akcji. Stylem książka przypomina klasyczne romanse z dawnych lat, jest lekko, przyjemnie ale również bardzo grzecznie. Trochę w stylu Julii Quinn albo Amandy Quick, choć nie do końca.

Wciąż odnajduję w tej historii dawny urok i nadal jest to miły powrót do przeszłości ale nie jestem już tak bezkrytyczna. Choć warsztatowo wszystko wydaje się być bez zarzutu, to jednak parę rzeczy razi. Przede wszystkim relacja między główną parą. Vincent traktuje Adę bardziej jak niesforne dziecko, które dostarcza mu rozrywki niż pełnoprawną partnerkę i żonę. Jej zdaje się to nie przeszkadzać. Sama Ada jest typem słodkiej i naiwnej idiotki, trzpiotki, która ładuje się w tarapaty, choć wcale tego nie chce, a jest zbyt niewinna, żeby w pełni pojąć czyhające na nią zagrożenia i podłość świata. Mimo to zawsze udaje się jej wyjść cało z każdej przygody dzięki urokowi osobistemu i gołębim serduszku. Vincent kocha swą nie do końca ogarniętą żonę i opiekuje się nią, jakby była niespełna rozumu. Ta cukierkowość ich relacji chwilami przyprawia o mdłości. Brak w ich relacji realnego uczucia, opartego na głębszych fundamentach, chemii, seksualnego napięcia, jakiegoś konfliktu, pokazującego starcie ich charakterów i po prostu wiarygodności. Wszystko jest zbyt gładkie i chwilami wręcz infantylne, na dodatek okraszone dość oczywistym humorem.

Całość jest jak beza – z początku wydaje się fajna i bardzo przyjemna ale po chwili człowieka mdli od nadmiaru cukru. Mimo to, za całokształt i ze względu na spory sentyment daję tej powieści 7/10.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 22 listopada 2021, o 12:26

Chyba sobie poszukam do przeczytania. Brzmi fajnie.

Post przez Kawka » 23 listopada 2021, o 18:35

Bo to jest fajny romans, nawet jeśli trochę źle się zestarzał.

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez Szczypta_Kasi » 24 listopada 2021, o 12:54

Ja lubię czasem takie zestarzałe książki. Już nie najmłodsza przecież jestem i nostalgią mnie napełniają. :evillaugh:

Ulubiona autorka/autor: Montgomery, Palmer, Roberts

Post przez montgomerry » 24 listopada 2021, o 13:24

Zapisałam sobie, jest na allegro za grosze. Też lubię te starsze ❤

Post przez Kawka » 25 listopada 2021, o 17:31

Montgomerry, Szczypto Kasi - ceszę się, że Was zainspirowałam do lektury. Mam nadzieję, że podzielicie się swoimi opiniami po przeczytaniu.

Post przez Szczypta_Kasi » 8 grudnia 2021, o 19:31

Pewnie tak. Tylko kiedy ja się za to zabiorę to nie wiem.

Post przez Kawka » 8 grudnia 2021, o 20:26

Zabieraj się, to krótkie jest. Niespełna 190 stron, dużą czcionką, trochę dłuższe niż hq.

Post przez Szczypta_Kasi » 17 grudnia 2021, o 10:53

Tym mnie zachęciłaś :mrgreen:

Post przez Kawka » 17 grudnia 2021, o 22:05

To czekam na opinię po lekturze.

Powrót do Recenzje romansów historycznych