tak,ten pieczony w garnku.
Frinn,w normalnym piekarniku.
Aniołku,nie ma sprawy.
Chleb
1 kg mąki-przy czym ja daję 2 szkłanki maki żytniej i dopełniam pszenną(najlepiej typ 750,ale 650 też się sprawdzi)
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek ziaren słonecznika,
2 łyzki ziaren dyni
1,5 łyżki soli
1 szklanka otrąb(jakiekolwiek)
Wrzucam do miski i mieszam
W garnku mieszam 1 litr ciepłej wody,2 łyzki cukru i 5 deko drożdży,wlewam do miski z mąką i mieszam wszystko łyżką.Ciasto jest dość wolne.przykrywam ściereczka do wyrośnięcia,po 20 minutach mieszam ponownie łyzką i przekładam do przygotowanej formy wysmarowanej olejem i posypanej bułka tarta lub mąką.Ja piekłam w naczyniu żaroodpornym,ale może to byc garnek,tortownica,albo keksówki.Ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 40 minut.Piekę w piekarniku góra- dół w temperaturze 220 stopni ooło 60 minut.
Jesli piekarnik ma funkcję termoobiegu można go włączyc na temp.220 stopni i piec 10 minut,następnie zmniejszyc temperature do 190 stopni i piec około godziny.Jak chce się mieć zrumieniona skórkę to przełożyc na pieczenie góra-dół i piec jeszcze 5 minut.
Chlebek czosnkowo ziołowy robie z tego przepisu
https://prostepesto.pl/rustykalny-chleb ... -ziolowym/przy czym zioła daję różne ,w zależności od tego co akurat mam świeżego