Teraz jest 21 listopada 2024, o 16:32

Romans + horror

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 21 sierpnia 2019, o 16:06

Zapamiętam ją sobie, ale nie jestem całkiem pewna, czy to będzie dobre dla mnie.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 22 sierpnia 2019, o 23:17

Opiekunka Sheryl Browne
Obrazek

"Opiekunka" to dla mnie specyficzny thriller, ponieważ od samego początku wiadomo, kto jest tu antagonistą ;)
Nie ma zagadki, rodzinnych sekretów, czy tajemniczych wydarzeń z przeszłości. Okej, okej, coś tam niby autorka próbowała takiego przekazać.
Ale wyszła z tego jedna wielka bujda z chrzanem.
Także - wiemy co kto robi i dlaczego. Przez to książka zdecydowanie podnosi ciśnienie i rodzi się w człowieczku chęć, by tytułowej opiekunce
poprzetrącać kulasy :D A przynajmniej ja tak miałam.
Ponadto czytaniu towarzyszy chroniczny facepalm, ponieważ bohaterowie są tacy ślepi, naiwni, nieogarnięci, tępi. No głupi są jak kilo gwoździ!
Kurde, jeszcze kilka tygodni temu wszystko było w najlepszym porządku. A odkąd Jade zjawiła się w domu Cainów, zapanował w nim chaos i armagedon.
Melissa nie jest w stanie nawet wstać z łóżka, nie daje sobie z niczym rady, zaczynają mieć miejsce dziwne wypadki i awarie.
Bohaterowie z marszu zaufali obcej babie z ulicy i powierzyli jej swoje dzieci dosłownie na 'ładne oczy'. Niby była ich sąsiadką, której spalił się dom,
ale czy oni z nią wcześniej zamienili choć słowo? Łeee tam, panie! Kto by tracił na to czas?!
Zresztą oni od początku zmierzają ku zagładzie. Bohater jest policjantem i nie wydaje mu się dziwne, że stan żony pogarsza się dosłownie z godziny na
godzinę. Opiekunka nawija im makaron na uszy, a oni to łykają jak młode pelikany.
Chociaż, jak tak popatrzeć - Mark (mimo tej całej pomroczności jasnej) jest naprawdę świetnym mężem. Cierpliwym, pomocnym i empatycznym.
Jakby pochodził na korepetycje z podnoszenia poziomu instynktu samozachowawczego i poczucia zagrożenia, byłby z niego facet idealny.
A zakończenie tradycyjnie uważam za skopane. Marzyłam całym serduszkiem, że nasza super-git-turbo-dizel opiekunka zostanie zjedzona przez świnie.

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 23 sierpnia 2019, o 01:12

Ślicznie to ujęłaś, Very.
Pewnie w Twojej opinii jest zawartych więcej atrakcji niż w całej książce.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 23 sierpnia 2019, o 19:10

Myślałam o tej książce, ale już mi przeszło. Skoro bohaterowie tępi, to nie będę się nerwować.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 8 kwietnia 2021, o 20:04

basik napisał(a):nowy autor Chris Carter i jego debiut Krucyfiks to książka od której nie mogłam się oderwać, chociaż romansu jest tu raczej mało za to fabuła, nie spadające ani na moment napięcie, seryjny morderca gwarantują świetną lekturę ale tylko o osób o mocnych nerwach

dla mnie bomba!!!

Co prawda basik napisała to w 2010 ale podbijam :hihi: skończyłam audiobooka. Na prawdę świetne! Wzięłam się za kolejną część. A Robert Hunter imponuje mi na każdym kroku :heat:

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Ulubiona autorka/autor: Sandra Brown

Post przez gonia » 13 kwietnia 2021, o 10:08

Też mi się bardzo dobrze to czytało, ale romansu to nie ma tam w ogóle, z tego co pamiętam.

Post przez kejti » 13 kwietnia 2021, o 17:19

raczej nie ale mnie to nie przeszkadza ;)

.
.

Post przez kejti » 27 maja 2021, o 20:37

podobne kryminały do Chrisa Cartera? abym tylko mogła audiobooki wyczaić na Legimi :prosi:

.
.

Post przez kejti » 7 czerwca 2021, o 15:35

Dziennik śmierci Chris Carter
Obrazek

Audiobook

Jest to ostatnia część jaką napisał Chris Carter. Uczestniczyłam w jego wywiadzie na fb i przyznał, że na tą chwilę z powodu korony i ciężkich czasów nic nie pisze ale zdradził, że może coś się pojawi w 2022 lub 2023. Liczę na to i to bardzo!

Dziennik śmierci jest dla mnie zdecydowanie jedną z lepszych historii. Słuchałam z zapartym tchem! Detektyw Hunter jak zawsze w swoim żywiole, w czepku urodzony :hihi: Pierwszy raz polubiłam powiedzmy "ofiarę" Angele. No dobrze, momentami bym ją udusiła ale podobał mi się jej charakter i szczerość. Pomimo ciężkich opisów, uśmiechałam się nie raz i to chyba właśnie głównie przez Angele która wniosła do powieści to "coś" co w związku z Hunterem było dobrą mieszanką :hihi:

Czekam na więcej takich historii!

5/5
-------
Chris Carter w końcowych podziękowaniach napisał, że gdyby nie przyjaciele to ta część nie zostałaby dokończona, a może i nawet nie byłoby go już na tym świecie. Przemawia we mnie krew fana, nie wiem z czym boryka się autor ale cieszę się, że ma wokół siebie przyjaciół którzy go wspierają.

.
.

Post przez Papaveryna » 8 czerwca 2021, o 00:16

Kiedyś mnie na insta zainteresował ten autor, ale niektórzy się tak pruli, że to brutalne książki nie dla każdego i sobie jakoś wtedy odpuściłam hmmm

Post przez kejti » 8 czerwca 2021, o 07:44

to prawda ALE można się do tego przyzwyczaić, jakkolwiek to brzmi :hihi:

.
.

Post przez Papaveryna » 9 czerwca 2021, o 00:13

Czy są tam jakieś opisy bardziej dokładne dotyczące zwierząt?
Bo z ludźmi aż takich problemów nie mam :rotfl:

Ogólnie bardzo lubię takie cykle, gdzie jest jakiś policjant, czy tam detektyw, albo działa w duecie z kimś i w każdym tomie inna zagadka.

Post przez kejti » 9 czerwca 2021, o 19:42

hmm, może w jednej części się pojawia zwierzak ale to dosłownie na jedną stronę ale to w późniejszych tomach. Ogólnie romansu to tam bardzo mało, bardziej skupione na zagadkach :)

.
.

Post przez kejti » 11 czerwca 2021, o 17:34

Chemia śmierci Simon Beckett
Obrazek

Po Chrisie Carterze szukałam czegoś innego i wpadłam na serię David Hunter, Simona Becketta, co mnie ubawiło bo ponownie Hunter :hihi:

Na początku - audiobook, czytał Wojciech Żołądkowicz - naprawdę dodał uroku do samej książki. Miałam styczność z fajnymi lektorami ale ten naprawdę tutaj świetnie się wpasował!

David Hunter - ponownie mamy główną postać którą spotkało nieszczęście, stracił żonę i córkę. Nie wiem czy to urok kryminałów, czy przypadek :niepewny:
Akcja rozgrywa się w małym miasteczku Manham. David zaszył się tam aby "leczyć" rany.
Początek książki trochę obrzydliwy, opis robaków i jak dzięki nim można ustalić od jakiego czasu ofiara nie żyje. Jakoś do połowy trochę się ciągnęło, nie było to nudne ale nie wnosiło zbyt wiele. Po połowie akcja zaczęła się rozkręcać, jest także szczypta romansu ale więcej nie zdradzę. Końcówkę słuchałam z zapartym tchem, momentami mówiłam sobie "nie no, serio? dlaczego?" ale tutaj też zbyt wiele nie mogę zdradzić :P
Cokolwiek zaczynam pisać, to po chwili usuwam bo bym zbyt wiele zdradziła, także poprzestanę na tym.
Ogólnie to mam takie mieszane uczucia po tej pierwszej części, było dobrze ale mam nadzieje że w kolejnej części będzie jeszcze lepiej

Ocena 4/5

.
.

Post przez Papaveryna » 11 czerwca 2021, o 19:48

Właśnie wróciłam do tej książki. Zaczęłam ją we wrześniu, bardzo mi się podobała, ale trafiło na najgorszy możliwy moment i nie mogłam wtedy czytać dalej.

Post przez kejti » 11 czerwca 2021, o 20:54

no to najlepsze jeszcze przed Tobą :smile:

zła jestem bo nie ma audiobooka drugiej części a trzeciej już tak :disgust: (Legimi)

.
.

Post przez Papaveryna » 14 czerwca 2021, o 00:18

O masz, ciekawe dlaczego :mysli:
Nie znam się kompletnie na Legimi. I w ogóle nie słuchałam nigdy audiobooków. Ciekawe jak by mi z nimi było :mysli:

Kojarzysz może ten cykl?
https://lubimyczytac.pl/cykl/365/rizzoli-isles
Czytałam chyba z 6 tomów.

Ulubiona autorka/autor: Julia Quinn, Mary Balogh, Lisa Kleypas

Post przez kahahaha » 14 czerwca 2021, o 09:24

Czytałam Simona Becetta, opisy niektóre "obrzydliwe" ale same historie dopracowane :-D

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 14 czerwca 2021, o 17:38

Papaveryna napisał(a):O masz, ciekawe dlaczego :mysli:
Nie znam się kompletnie na Legimi. I w ogóle nie słuchałam nigdy audiobooków. Ciekawe jak by mi z nimi było :mysli:

Kojarzysz może ten cykl?

Ja uwielbiam ten cykl, różni się od serialu, dość mocno, bo w książce nie jest tak wesoło, ale naprawdę dobrze napisane, Autopsję wysłuchałam, czytała pani Maj i cudownie to zrobiła, z podziałem na role, jak dla mnie mistrzostwo, jeden z najlepiej przeczytanych audiboooków.
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Post przez kejti » 14 czerwca 2021, o 18:54

Papaveryna napisał(a):O masz, ciekawe dlaczego :mysli:

Kojarzysz może ten cykl?
kojarzę, czytałam pierwszą część, nawet spoko, chociaż nie lubię głównej bohaterki ale zamierzam kiedyś kontynuować :P

ja też się zastanawiałam jak to będzie u mnie z audiobookami i stwierdzam, że wchodzą mi tylko i wyłącznie kryminały, zwłaszcza podczas robienia czegoś innego :D
kahahaha napisał(a):Czytałam Simona Becetta, opisy niektóre "obrzydliwe" ale same historie dopracowane :-D

było nieźle, teraz tylko znaleźć czas na czytanie ebooka, a jak dotąd moja lista na przyszłe miesiące zawiera 15 pozycji więc nie wiem kiedy :smutny:

.
.

Post przez Papaveryna » 18 czerwca 2021, o 00:30

kahahaha napisał(a):Czytałam Simona Becetta, opisy niektóre "obrzydliwe" ale same historie dopracowane :-D

Skończyłam pierwszy tom i w sumie mnie nie zbrzydziło :heh:

Post przez kejti » 22 czerwca 2021, o 18:42

W głębi lasu Harlan Coben
Obrazek

Będzie krótko :P
Tak na wstępie, czytał Krzysztof Globisz - będę omijać szerokim łukiem, głos ma świetny ale za bardzo się ekscytuje, za bardzo chce naśladować bohaterów, mógłby po prostu czytać, bez żadnych zmian co do osoby/płci. Jak kobieta mówiła to mówił jakby każda chciała uwieźć swoim głosem :zalamka:

Jeśli chodzi o akcje, historie, ludzi - wszystko bomba, trochę na końcu się zawiodłam że taka łatwa zagadka ale jednak okazało się, że za szybko stwierdziłam że to już koniec :hihi: Zdecydowanie warte pozania, jestem ciekawa serialu ale widzę że to polskie więc chyba sobie daruję :P

4/5

.
.

Ulubiona autorka/autor: Julia Quinn, Mary Balogh, Lisa Kleypas

Post przez kahahaha » 2 lipca 2021, o 10:13

Papaveryna napisał(a):

Skończyłam pierwszy tom i w sumie mnie nie zbrzydziło :heh:
to dobrze, a jak wrażenia :hyhy:

Post przez kejti » 2 lipca 2021, o 17:26

Purpurowe rzeki Jean-Christophe Grangé
Obrazek
W skutych lodem skałach nieopodal miasteczka uniwersyteckiego Guernon, położonego we francuskich Alpach, zostają odnalezione okaleczone zwłoki mężczyzny. Podczas śledztwa, które prowadzi delegowany z Paryża komisarz Pierre Niemans, mają miejsce kolejne morderstwa. W tym samym czasie inny policjant, Karim Abdouf, w oddalonym o 150 km Sarzac próbuje wyjaśnić zagadkę profanacji grobu chłopca, który zginął przed laty w wypadku samochodowym. Ktoś włamał się do grobowca, ktoś systematycznie usuwa wszelkie zachowane fotografie dziecka...

Audiobook

Przyznam, że początek był męczący i bardziej mi się podobała ta "druga" historia. Oczywiście obydwie historie potem się łączą i wszystko zaczyna być bardziej interesujące. Jakoś od połowy zgadłam kto jest zabójcą, aczkolwiek i tak na końcu jedna informacja mnie zaskoczyła. Nie podoba mi się trochę końcówka, brakuje mi informacji odnośnie komisarza Niemans'a. Widzę, że są kolejne części (inne historie) których u nas nie wydali, na szczęście sam niemiecki opis drugiej części (bo tylko ten język znam, nawet nie wydali po angielsku, a przynajmniej nie znalazłam) jest dla mnie wystarczającą informacją :) Zacieram rączki do obejrzenia filmu :)

Romansu jest tylko trochę ale zawsz to coś :shifty:

4/5

.
.

Post przez kejti » 8 lipca 2021, o 17:51

Jedyna szansa Harlan Coben
Obrazek
„Chcę mieć pewność, że nie wyrzucisz mojej książki do kosza, ale będziesz siedział na krawędzi krzesła i czekał, co dalej” – mówi Harlan Coben w jednym z wywiadów. Jedyna szansa daje mu tę pewność.

Kiedy trafiła mnie pierwsza kula, pomyślałem o swojej córce.

Chirurg plastyczny Marc Seidman zostaje postrzelony we własnym domu. Zapada w śpiączkę. Po przebudzeniu dowiaduje się, że jego żona nie żyje, a sześciomiesięczna córka Tara zniknęła bez śladu. Płaci dwa miliony dolarów okupu, ale dziecko nie wraca do domu. Mija osiemnaście miesięcy. Nieoczekiwanie porywacze znów nawiązują kontakt z Markiem. Jest gotów na wszystko, by odnaleźć Tarę...

Audiobook
Lektor: Jacek Rozenek (świetny)

Na tą chwilę to dla mnie najlepsza książka Cobena. Żałuję trochę że opis zdradza spory kawał początku książki ale emocje i tak trzymały! Zaczęłam słuchać rano, skończyłam w nocy. Jeszcze tak nie miałam, że nie mogłam się oderwać i po prostu musiałam dokończyć (audiobook). Uwielbiam jak trwają poszukiwania, domysły, zagadki, to zdecydowanie lepsze niż rozwiązywanie zagadki śmierci człowieka. Polecam!

6/5

.
.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...