Teraz jest 21 listopada 2024, o 13:30

Jayne Ann Krentz => A. Quick, J. Castle, S. James

Ulubiona autorka/autor: Krentz

Post przez szuwarek » 19 sierpnia 2020, o 13:50

to miła, lekka i humorystyczna historia. nie ma dramatów, bohaterka lekko egzaltowana.
zalezy czego oczekujesz. nic powalającego ale przyjemne, osobiscie lubie ale nie powtarzam często
ale skarżysz się czy chwalisz - bo nie wiem jak reagować

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 19 sierpnia 2020, o 20:07

Wszystko zależy od tego, czego oczekujesz.
Dla mnie ta pisarka to zawsze dobry wybór. To dobra historia, choć inne trochę bardziej mnie wciągnęły.
Coś mi się wydaje, że nie miałam okazji powtarzać „Rendez-vous”; szkoda, że tego nie mam pod ręką.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Księżycowa Kawa » 20 sierpnia 2020, o 20:00

Obrazek

Beauty and glamour meet deception and revenge in this electrifying novel by New York Times bestselling author Amanda Quick.

Investigative apprentice Lyra Brazier, the newest resident of Burning Cove, is unsettled when her boss suddenly goes on a health retreat at an exclusive spa and disappears without another word. Lyra knows something has happened to Raina Kirk, and she is the only one who can track her down. The health spa is known for its luxurious offerings and prestigious clientele, and the wealthy, socialite background Lyra desperately wanted to leave behind is perfect for this undercover job. The agency brings in a partner and bodyguard for her, but she doesn't get the suave, pistol-packing private eye she expected.

Simon Cage is a mild-mannered antiquarian book dealer with a quiet, academic air, and Lyra can't figure out why he was chosen as her partner. But it soon becomes clear when they arrive at the spa and pose as a couple: Simon has a unique gift that allows him to detect secrets, a skill that is crucial in finding Raina.

The unlikely duo falls down a rabbit hole of twisted rumors and missing socialites, discovering that the health spa is a façade for something far darker than they imagined. With a murderer in their midst, Raina isn't the only one in grave danger—Lyra is next.

Expected publication: May 4th 2021 by Berkley

Obrazek

Two psychics plunge into a dark world of deadly secrets in this second installment of the Fogg Lake trilogy by New York Times bestselling author Jayne Ann Krentz.

North Chastain possesses a paranormal talent that gives him the ability to track down the most dangerous psychic criminals. When his father suddenly falls into a coma, North is convinced it was caused by a deadly artifact traced back to the days of a secret government laboratory known only as the Bluestone Project. North knows his only hope of saving his father is to find the artifact. He is good when it comes to tracking down killers but to locate the relic, he's going to need help from a psychic who knows the shadowy world of obsessive collectors, deceptive dealers, and ruthless raiders…

With her reputation in ruins after a false accusation, antique expert Sierra Raines is looking for a fresh start. She turns to the murky backwaters of the paranormal artifacts trade, finding and transporting valuable objects with a psychic provenance. When North Chastain approaches her for help, Sierra takes him on as a client, though not without reservations. North represents the mysterious Foundation, the secretive organization established to police the underworld populated by psychic criminals and those, like Sierra, who make a living in the shadows of that world.

North and Sierra soon find themselves at the scene of The Incident that occurred decades ago in Fogg Lake. The town and its residents were forever changed by the disaster in the nearby Bluestone Project labs. The pair unearth shocking truths about what happened that fateful night, but they are playing with fire—someone in town knows what they’ve discovered and will do anything to make sure the secrets stay buried.

Expected publication: January 5th 2021 by Berkley
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Ulubiona autorka/autor: Lisa Kleypas, Anne Bishop, Nalini Singh

Post przez Shinedown » 15 marca 2021, o 21:04

Lubię tą autorkę. Szybko i dość przyjemnie czyta się jej książki. Najbardziej podchodzą mi jej romanse historyczne. Czasem irytują mnie te wątki kryminalne. Ktoś kogoś zabił, albo ma taki zamiar. Wielu jej książkach przewija się coś takiego. Brakuje mi również w niektórych jej książkach jakiegoś napięcia. Bo czasem zaczyna się super, np. Ryzykantka, a już tak w środku akcji zaczyna powoli wiać nudą.
WandaVision
Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 30 maja 2021, o 13:47

Niedawno zaliczyłam „Zapomniane marzenia” i to po raz pierwszy. W późniejszych historiach Krentz tego już nie ma, lecz tutaj widać różnicę w sposobie myślenia kobiety i mężczyzny (poniekąd odwieczny konflikt) – nie wiem, czy dobrze to ujęłam, bo w zasadzie niby chodzi im o to samo, lecz wyrażają to kompletnie inaczej...
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 30 maja 2021, o 22:31

Tak, sposób mówienia o pewnych kwestiach się zmienia (albo w ogóle się mówienie pojawia, bo coś przestaje być oczywistą oczywistością), chociaż natura problemu często pozostaje :P

To jest też fajne w romansach i w ogóle rozrywkowej literaturze - można te zmiany poobserwować całkiem dobrze, bo wyraźne są :lol:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Księżycowa Kawa » 4 czerwca 2021, o 17:35

U Krentz to obecnie inaczej wygląda; zdecydowanie bardziej jest stonowane albo tego rodzaju konflikt już nie występuje. Może kiedy sobie zrobić przekrój, gdyby trafiła się wolna chwila...
Denis Diderot

*
*

Post przez Księżycowa Kawa » 8 października 2021, o 17:40

Obrazek

Welcome to Illusion Town on the colony world of Harmony—like Las Vegas on Earth, but way more weird.

Living in this new, alien world doesn’t stop the settlers from trying to re-create what they’ve left behind. Case in point—weddings are still the highlight of any social calendar. But it’s the after-party that turns disastrous for Lucy Bell. Kidnapped and drugged as she leaves the party, she manages to escape—only to find herself lost in the mysterious, alien underground maze of glowing green tunnels beneath Illusion Town. She’s been surviving on determination and cold pizza, scavenged for her by a special dust bunny, when help finally shows up.

Gabriel Jones is the Guild Hunter sent to rescue her, but escaping the underground ruins isn’t the end of her troubles—it’s only the beginning. With no rational reason for her abduction, and her sole witness gone on another assignment for the Guild, whispers start circulating that Lucy made it all up. Soon her life unravels until she has nothing left but her pride. The last thing she expects is for Gabriel Jones to come back to town for her.

The Lucy that Gabriel finds is not the same woman he rescued, the one who looked at him as if he were her hero. This Lucy is sharp, angry, and more than a little cynical—instead of awe, she treats him with extreme caution. But a killer is still hunting her, and there aren’t a lot of options when it comes to heroes. Despite her wariness, Gabriel is also the one person who believes Lucy—after all, he was there. He’s determined to help clear her reputation, no matter what it takes. And as the new Guild Boss, his word is law, even in the lawlessness of Illusion Town.

Expected publication: November 16th 2021 by Berkley Books
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 8 października 2021, o 22:29

Z tej serii ostatnio zrobiłam sobie powtórkę pierwszej części Światło i mrok, takie sobie to było.

JAK już dawno u nas nic nowego nie wydali. :czeka:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Post przez Księżycowa Kawa » 8 października 2021, o 22:37

Fakt, dawno.
W zasadzie „Światło i mrok” jest nie z tego cyklu. „Guild Boss” jest z Ghost Hunters, z którego u nas wydano tylko kilka części. Wielka szkoda, bo to bardzo ciekawy świat, zresztą niedawno go sobie powtarzałam.
Denis Diderot

*
*

Post przez gosiurka » 8 października 2021, o 22:40

A to źle skojarzyłam. Fakt JAK potrafi tworzyć te różne dziwne światy itp nie mogę zapomnieć kawo-herbatę to nawet brzmi obrzydliwie, albo tfuj soczek :lol:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)

Post przez Księżycowa Kawa » 8 października 2021, o 22:53

Oba światy są specyficzne.
Ostatnio zastawiałam się, czy by nie powtórzyć „Światło i mrok” albo „Wilczą harmonię”.
Denis Diderot

*
*

Post przez gosiurka » 8 października 2021, o 22:57

Wilczą harmonię na pewno powtórzę, nie pamiętam o czym była, ale baaardzo dawno temu czytałam i wiem ,że mi się podobała, a dalsze części Światła też planuję, ostatni zatęskniłam za autorką, dobrze ,że mam jeszcze parę nie przeczytanych :P

Post przez Księżycowa Kawa » 8 października 2021, o 22:58

Ja również, jakoś mało jej w tym roku było.
Denis Diderot

*
*

Post przez gosiurka » 9 października 2021, o 14:21

Kawo ostatnio czytałam Mężczyzna ze snu, pomyliłam serię i książkę, a Światło i mrok planuję w najbliższym czasie powtórzyć.

Post przez Księżycowa Kawa » 9 października 2021, o 14:42

„Mężczyzna ze snu” bardzo dawno tego nie miałam w ręku. Tyle możliwości, że nie wiadomo na co się zdecydować.
Denis Diderot

*
*

Post przez gosiurka » 9 października 2021, o 15:39

Wierz mi, rozumiem :zalamka: :zalamka: :zalamka:

Post przez Księżycowa Kawa » 10 października 2021, o 00:55

Tak, tutaj nie ma łatwych wyborów.
Denis Diderot

*
*

Post przez Księżycowa Kawa » 8 grudnia 2021, o 21:57

Obrazek

The final installment in the chilling Fogg Lake trilogy by New York Times bestselling author Jayne Ann Krentz.

Olivia LeClair's experiment with speed dating is not going well. First there was the nasty encounter with the date from hell who tried to murder her and now the mysterious Harlan Rancourt—long believed dead—sits down at her table and tells her she's the only one who can help him locate the legendary Vortex lab.

This is not what Olivia had in mind when she signed up for the Four Event Success Guaranteed package offered by the dating agency. She doesn't have much choice, though, because her psychic investigation firm works for the mysterious Foundation and Victor Arganbright, the director, is adamant that she assist Harlan. There's just one problem—no one knows Harlan's real agenda. His father once ran the Foundation like a mob organization, and Harlan was destined to be his heir. There's a real possibility Harlan has returned to claim his inheritance.

For now, however, it's a case of the enemy of my enemy is my friend because others are after the secrets of the long-lost lab. Unfortunately for Olivia, the one thing friend and foe have in common is that everyone is convinced she is the key. Her unique psychic talent is required to defuse the ticking time bomb that is Vortex.

Neither trusts the other but Olivia and Harlan soon realize they must work together to survive and unlock the Bluestone Project's most dangerous secrets before more innocent people die.

Expected publication: January 18th 2022 by Berkley
Denis Diderot

*
*

Post przez Księżycowa Kawa » 11 kwietnia 2022, o 01:00

Obrazek

Return to 1930s Burning Cove, California, the glamorous seaside playground for Hollywood stars, mobsters, spies, and a host of others who find more than they bargain for in this mysterious town.

Maggie Lodge, assistant to the reclusive advice columnist known only as Dear Aunt Cornelia to her readers, hires down-but-not-quite-out private eye Sam Sage to help track down the person who is blackmailing her employer. Maggie and Sam are a mismatched pair. As far as Sam is concerned, Maggie is reckless and in over her head. She is not what he had in mind for a client but he can't afford to be choosy. Maggie, on the other hand, is convinced that Sam is badly in need of guidance and good advice. She does not hesitate to give him both.

In spite of the verbal fireworks between them, they are fiercely attracted to each other, but each is convinced it would be a mistake to let passion take over. They are, after all, keeping secrets from each other. Sam is haunted by his past, which includes a marriage shattered by betrayal and violence. Maggie is troubled by intense and vivid dreams--dreams that she can sometimes control. There are those who want to run experiments on her and use her for their own purposes, while others think she should be committed to an asylum.

When the pair discovers someone is impersonating Aunt Cornelia at a conference on psychic dreaming and a woman dies at the conference, the door is opened to a dangerous web of blackmail and murder. Secrets from the past are revealed, leaving Maggie and Sam in the path of a ruthless killer who will stop at nothing to exact vengeance.

Expected publication: May 3rd 2022 by Berkley Books
Denis Diderot

*
*

Post przez gosiurka » 11 kwietnia 2022, o 13:20

Ciekawe czy my się doczekamy? I kiedy?
Już dawno nic nowego od niej nie było.

Post przez Księżycowa Kawa » 11 kwietnia 2022, o 17:07

Fakt. Jakoś łatwiej o wznowienia dostępnych tytułów.
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 12 sierpnia 2022, o 21:47

Amanda Quick "Bestia"

Harriet Pomeroy od zawsze pasjonowała się skamielinami. Starzejąca się i niezbyt ładna panna bez perspektyw na rychłe małżeństwo, całe swoje życie podporządkowała nauce i eksplorowaniu pobliskich jaskiń, w których poszukuje bezcennych skamielin. Jej spokojną egzystencję przerwa jednak pojawienie się w okolicy szajki złodziei, którzy upatrzyli sobie jaskinie na kryjówkę na zrabowane łupy. Harriet, nie mogąc dopuścić, żeby ktoś przeszkadzał jej w pracy, wzywa na pomoc właściciela terenu – wicehrabiego St. Justina, którego towarzystwo określa mianem potwora z Blackhorne, bo przed laty doprowadził do samobójstwa narzeczonej.

Kolejna lekko przygodowa i nie do końca poważna historia autorstwa Quick. Im więcej ich czytam, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że autorka ma swoje ulubione schematy, które mi już trochę zbrzydły na przestrzeni lat.

Przede wszystkim bohaterka to znów uparta jak muł, niezbyt piękna stara panna, której największą zaletą jest intelekt i niezwykłe, jak na damę, zainteresowanie nauką. Bohater – dla kontrastu to gburowaty, samotny wilk, który został skrzywdzony i niesłusznie oskarżony przed laty ale nie zamierza nikomu się tłumaczyć z niczego. Jest to udane połączenie. Autorka zdecydowanie wie jak budować relację takich postaci. Oczywiście miłość nieco naiwnej ale szczerze oddanej kobiety rozmiękczy w końcu serce tego mrukliwego twardziela. Niby banał i totalna klisza ale u Quick to znów działa.

Jest też zagadka, którą trzeba rozwiązać i bohaterowie muszą współpracować, aby dotrzeć do prawdy. Ta intryga ani szczególnie nie pasjonuje ale też nie jest zła. Trochę przygody, lekkość stylu i humor, przejawiający się głównie w postaci rezolutnej bohaterki – to wszystko sprawia, że mimo tej sztampowości, czyta się tę książkę po prostu dobrze.

Wszystko w tej powieści jest takie typowe dla Quick – mam wrażenie, że autorka mocno puszcza oko do swoich czytelniczek, żeby nie brały jej książek za bardzo na serio. Jest sprawny warsztat, trzymająca się kupy intryga, fajni bohaterowie i wszystko to razem jest dobre ale nadal mi czegoś brak w jej prozie. Może głębi, jakiegoś większego sensu i mniej slapstickowego humoru, który ociera się o absurd? Niemniej, choć książki Quick to już nie do końca moja bajka, doceniam umiejętności literackie i wciąż uważam, że można się przy nich dobrze bawić podczas lektury. Jako czysta, nie wymagająca wiele rozrywka, dobrze się sprawdzają. Moja końcowa ocena to: 7/10 bo czytało się szybko i bezboleśnie ale jako całość to po prostu niezły produkt literacki, o którym zapomnę za kilka dni.

W dziale recenzji: viewtopic.php?p=1245189#p1245189
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez Księżycowa Kawa » 15 sierpnia 2022, o 21:04

Obrazek

Welcome to the world of Harmony, where—despite its name, things are anything but—danger lurks just beneath the surface in this new novel by New York Times bestselling author, Jayne Castle.

If there’s something Ravenna Chastain knows, it’s when to end things. And after she almost winds up the victim of a cult that believes she’s a witch, it’s easy to walk away from her dead-end career, ready for a new start. But where to find a job that would allow her to use her very specialized skill set? The answer is clear: she becomes a matchmaker.

But even a successful matchmaker can’t find someone for everyone, and Ravenna considers Ethan Sweetwater her first professional failure. After nine failed dates, Ravenna knows it’s time to cut Ethan loose. But Ethan refuses to be fired as a client—he needs one final date to a business function. Since Ravenna needs a date herself to a family event, they agree to a deal: she will be his (business) date if he will be her (fake) date to her grandparents’ anniversary celebration.

What Ethan fails to mention is that attending the business function is a cover for some industrial espionage that he’s doing as a favor to the new Illusion Town Guild boss. Ravenna is happy to help, but their relationship gets even more complicated when things heat up—the chemistry between them is explosive, as explosive as the danger that’s stalking Ravenna. Lucky for her, Ethan isn’t just an engineer—he’s also a Sweetwater, and Sweetwaters are known for hunting down monsters…

Expected publication September 20, 2022
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 17 listopada 2022, o 10:51

Amanda Quick "Intryga"

Imogena przed trzema laty została skompromitowana. Nakryto ją w sypialni z rozebranym dżentelmenem, którym był mąż jej najlepszej przyjaciółki - Lucy, która zaraz po tym skandalu popełniła samobójstwo. Dziewczyna, będąc niewinną zarzucanych jej czynów, nie przejęła się zrujnowaną reputacją ale śmierć jedynej bliskiej przyjaciółki wstrząsnęła nią. Wiedząc, że została celowo wplątana w podłą intrygę nie wierzy w samobójstwo Lucy. Po śmierci bogatego wuja, po którym dziedziczy niemały majątek, postanawia zemścić się na domniemanym sprawcy tragedii – mężu Lucy. Aby wciągnąć go w matnię i ostatecznie pogrążyć, potrzebuje pomocy owianego złą sławą hrabiego Colchestera, który jest winny przysługę jej zmarłemu wujowi.

To kolejna dość typowa dla twórczości Quick książka. Mam wrażenie, że chyba każda autorka ma swój schemat ale u Quick jest on tak widoczny, że czytając w niewielkich odstępach czasowych jej powieści, ma się wrażenie, że wszystkie są dokładnie takie same.

Imogena to stara panna, sawantka, nietypowa da swych czasów, wyzwolona, obdarzona inteligencją i oślim uporem, trochę przemądrzała i nieobyta towarzysko, miłośniczka nauki. Pasjonuje ją starożytna kraina – Zamaria, odkryta niedawno przez Colchestera, naukowca pasjonata, który z kolei jest samcem alfa ale nie w typie tępego osiłka. Wręcz przeciwnie, bardziej przypomina Indianę Jonesa – czyli takiego faceta, który woli posługiwać się umysłem niż pięściami ale jak trzeba, to nie ma problemu żeby komuś obić facjatę. Typowy dla Quick zestaw bohaterów. Ona odrobinę mnie irytowała swoją przemądrzałością i syndromem Zosi Samosi, za to bohater był w porządku. Sympatyczny ale też nie za bardzo się wyróżniający na tle bohaterki.

Równie przewidywalna jest też sama intryga. Mniej więcej w połowie książki domyśliłam się kto jest tym złym. Nie wiedziałam tylko dlaczego i jakie miał motywacje. Niemniej, autorka nie wysiliła się, żeby zamotać trochę wątki i podsunąć jakiś fałszywy trop.

W tej książce nic nie zaskakuje, ani na minus, ani na plus. Owszem, styl jest w porządku, bo Quick poniżej pewnego poziomu nie schodzi, jest humor, choć ledwo zauważalny i w ilościach homeopatycznych, ogólna lekkość; dość przyjemnie i sprawnie się to czyta ale czegoś wyraźnie brakuje. Mam wrażenie, że to któraś z kolei książka tej autorki, napisana jak od szablonu. Dla mnie ta powieść jest zupełnie przeźroczysta – do szybkiego przeczytania i równie szybkiego zapomnienia, dlatego moja końcowa ocena to 7/10. Lubię Quick, mam do niej spory sentyment ale chyba już niczym mnie nie zaskoczy jej twórczość.

W dziale recenzji: viewtopic.php?p=1246972#p1246972
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do K