Teraz jest 21 listopada 2024, o 13:31

Magdalena Wala

Post przez Roma » 17 września 2020, o 17:31

Bardzo dziękuję. Okazało się, że są wydawcy, którzy mnie doceniają :)

Ulubiona autorka/autor: braak

Post przez Nancy » 2 października 2020, o 07:55

•Sol• napisał(a):Ale wiesz co, inne książki mogę pobrać normalnie :bezradny:
Może tej nie ma w pakiecie bibliotecznym?

Ja mam biblioteczny i tez mam taki problem. Duzo ksiazek przez pakiet biblioteczny nie moge pobrac (na pewno wydawnictwa Czarnego)

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 2 października 2020, o 12:22

To widzisz, ja nie miałam w ogóle tego problemu do czasu, gdy chciałam pobrać książkę Romy ;)
Ale nie ma problemu, kupię przy kolejnych zakupach książkowych ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 12 lutego 2021, o 23:40

Czy ktoś wie kiedy ukaże się nowa powieść Zanim wybaczę, bo opis na LC bardzo mnie zaciekawił

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 12 lutego 2021, o 23:42

10 marca 2021
chyba
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Montgomery, Palmer, Roberts

Post przez montgomerry » 13 lutego 2021, o 18:39

Obrazek

10.03.2021 r.
Pascal
seria: Splątane losy
s. 384

Tajemnica z przeszłości i dług sprawiedliwości.

Karolina opiekuje się swoją surową, konserwatywną i apodyktyczną babcią. Marzy, żeby wreszcie się usamodzielnić i żyć według własnych reguł.

Dzięki pomocy przyjaciółki znajduje pracę w pensjonacie Jesionowy Zakątek w Zaborzu. Tu próbuje wyjaśnić tajemnicę zawartą w pamiętniku pisanym w czasie II wojny światowej przez młodą dziewczynę, Polkę zmuszoną do służby u esesmana Ericha Henschela.

Kim była Ludmiła? Co się stało z jej siostrą?

Do czego były zdolne kobiety, by chronić swoje rodziny przez zagładą?

Czy po życiu z bestialskim oprawcą jest jeszcze nadzieja?

Karolina chce poznać całą historię i rozwikłać związki, które łączyły Ludmiłę i jej prababkę, odnaleźć ją samą lub przynajmniej jej potomków. Czy będzie to możliwe? Czy znajdzie odpowiedzi na wszystkie pytania?

Witajcie w Zaborzu. Tu każdy strzeże swoich tajemnic.

Ulubiona autorka/autor: Montgomery, Palmer, Roberts

Post przez montgomerry » 13 lutego 2021, o 19:18

Obrazek

24 lutego 2021
Książnica

Mysłowice, lato 1939 roku. Ewa Abramowicz jako posłuszna córka przygotowuje się do zaaranżowanego przez rodziców ślubu. Dziewczyna ma wątpliwości, czy związek z Davidem będzie udany. Tak wiele różni Ewę od narzeczonego, a do tego małżeństwo z ortodoksyjnym Żydem pozbawi ją resztek swobody.

Tymczasem nadchodzi wrzesień i wybucha wojna. Kilka dni przed planowanym ślubem rodzina Abramowiczów decyduje się uciec do Przemyśla. Ewa musi stawić czoła okrucieństwom wojny i przekonuje się, czym jest bezsilność i prawdziwe zniewolenie. Uświadamia sobie, że dla niej – jako Żydówki – nie ma miejsca w świecie ogarniętym szaleństwem. W wyniku splotu nieszczęśliwych okoliczności podejmuje decyzję, która odmieni jej życie na zawsze…

opis wydawcy

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 13 lutego 2021, o 21:37

Sam opis podsuwa mnóstwo pytań ^_^
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez basik » 5 marca 2021, o 17:27

Skradzione życie to dla mnie najlepsza powieść autorki. Poruszająca trudny temat Żydów podczas II wojny. Piękna a zarazem wstrząsająca. Dlaczego piękna, chociaż dotyczy wojny. Dla mnie dlatego, że porusza serce, zapada w pamięci i skłania do refleksji.
Młoda Żydówk Ewa najpierw razem z rodzicami ucieka przed Niemcami z Mysłowic do Przemyśl, potem znowu przed Rosjanami z Przemyśla do Rzeszowa gdzie każdego dnia poniżana walczy o przeżycie. Potem los rzuca ją do Piotrkowa, gdzie w miarę swoich możliwości pomaga dzieciom z getta.
Tej powieści nie da się opisać słowami, trzeba ją przeczytać, żeby choć trochę zrozumieć ludzi, którzy najczęściej na piechotę pokonywali setki kilometrów tylko po to, żeby zrozumieć, że przed wojną nie ma ucieczki.
Autorka opisuje również różne obrzędy i obyczaje Żydów, którzy nawet podczas wojny starali się dotrzymać tradycji. Pokazuje strach tych ludzi, którzy bali się wychodzić na ulicę jeżeli nie zmuszała ich do tego konieczność.
Powieść bardzo smutna czasami nawet przygnębiająca ale pozostaje w sercu i trudno o niej zapomnieć.
Dziękuję autorce za te chwile wzruszenia, za tą opowieść o walce o przetrwanie za każdą cenę i za wspaniałych bohaterów.
POLECAM

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 5 marca 2021, o 17:36

Mam już ją na półce :smile: i czekam na Splątane losy opis jest bardzo ciekawy.
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Post przez Roma » 6 marca 2021, o 10:25

Bardzo dziękuję, Basik. Skradzione życie leży daleko od Marianny i spółki, ale mam nadzieję, że uda mi się wrócić do takich książek.

Post przez basik » 6 marca 2021, o 23:54

Roma, mnie bardzo podobają się właśnie te Twoje powieści dotyczące II wojny. Świetny był cykl Za zakrętem, szczególnie wspomnienia wojenne Agnes, a teraz z niecierpliwością czekam na cykl Splątane losy. Mało kto potrafi w tak ciekawy i normalny sposób pisać o czasach wojny, której wydarzenie są mi bardziej znane niż powstania. Pisz dalej , bo na każdą Twoją powieść czekam z niecierpliwością.

Post przez Dorotka » 7 marca 2021, o 00:47

Zgadzam się z tobą Basiku, wojenne wspomnienia Agnes są naprawdę znakomite. Początkowo miałam problem z Adrianą, bo denerwowała mnie jej bierność, ale w drugim tomie jest już znacznie lepiej, bo nareszcie się ocknęła.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Roma » 7 marca 2021, o 15:05

Żebym ja jeszcze tą drugą wojnę (w znaczeniu okres), choćby odrobinę lubiła. Zdecydowanie wolę lżejsze klimaty, a najzabawniejsze jest to, że powieści, które dla mnie są najtrudniejsze do napisania, najbardziej się podobają czytelnikom. Skradzione życie było horrendalnie trudne.

Post przez Fringilla » 7 marca 2021, o 15:24

Masz, Romo, wpisanego w stopce redakcyjnej konsultanta merytorycznego / historyka od kontekstu?

PS Nie miałam książki w reku, dlatego jestem ciekawa :P
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Roma » 7 marca 2021, o 16:22

Biorąc pod uwagę, że sama jestem historykiem od kontekstu i konsultantem merytorycznym nie :) wszystko co historycznego w książce to moja własna robota i godziny czytania.

Post przez Fringilla » 7 marca 2021, o 21:42

Wiem :P ale w przypadku mocnego osadzania w określonych realiach (historycznych, naukowych) druga para oczu minimum bywa mile widziana w beletrystyce ;)
Dla mnie to po prostu kwestia wygody dla samego autora...

Czy masz już jakieś recenzje "ze środka" czyli z perspektywy osoby wychowanej w żydowskiej kulturze?
Dla mnie to zawsze ciekawy aspekt :P
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 31 maja 2022, o 20:25

Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Poprzednia strona

Powrót do W