Teraz jest 21 listopada 2024, o 20:52

Czego słuchamy?

Czego słuchamy, co polecamy

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 24 lutego 2021, o 22:03

Posłuchałam tych piosenek i czuję się staro :evillaugh:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 24 lutego 2021, o 22:10

Lucy A to czemu? :hyhy:
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez Lucy » 24 lutego 2021, o 22:42

Bo słucham i nie wiem o co chodzi :hihi:
W sensie, że kompletnie nie czaję tego klimatu, tej wielkiej popularności :bezradny:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez LiaMort » 24 lutego 2021, o 23:13

W tym nie jesteś jedyna. :rotfl:

Po pierwsze: są ładni nawet bez makijażu. :shit:
Po drugie: umieją tańczyć, śpiewać i rapować.
Po trzecie: słowa ich piosenek mają znaczenie.
Po czwarte: przeszli długą drogę, żeby być w tym miejscu co są i są za to bardzo wdzięczni "fanom". ;) Itd, itp. ;)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 26 lutego 2021, o 21:11

na fajną listę na spotyfi trafiłam i od razu wspomnienia co do tej piosenki :lovju: oczywiście mała byłam, tato puszczał w samochodzie jak jechaliśmy na wakacje do Torunia, do rodziny :)

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Ulubiona autorka/autor: Lisa Kleypas, Anne Bishop, Nalini Singh

Post przez Shinedown » 26 lutego 2021, o 21:37

Od prawie dwóch lat na mojej playliście króluje Lana Del Rey.
WandaVision
Obrazek

Post przez Liberty » 27 lutego 2021, o 16:34

LiaMort napisał(a):W tym nie jesteś jedyna. :rotfl:

Po pierwsze: są ładni nawet bez makijażu. :shit:
Po drugie: umieją tańczyć, śpiewać i rapować.
Po trzecie: słowa ich piosenek mają znaczenie.
Po czwarte: przeszli długą drogę, żeby być w tym miejscu co są i są za to bardzo wdzięczni "fanom". ;) Itd, itp. ;)

Ja bym jeszcze dodała, że rozumieją problemy młodych i często o tym mówią/śpiewają. Jakby nie było są Koreańczykami a w Korei za różowo nie jest. To znaczy w teledyskach i na głowach róż, wszędzie róż ale poza tym blue&grey ;)

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 27 lutego 2021, o 19:15

Co jest powszechne, stąd międzynarodowa kariera :P

PS ja sobie czasem zadaję to samo pytanie "ale dlaczego oni / kpop ogólnie", a potem zerkam nawet nie tyle na muzykę wizualnie, co na atmosferę spotkań z fanami, koncerty, społecznościówki, zbudowanie całej narracji wokół, no i... zero zdziwień :D
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Liberty » 27 lutego 2021, o 19:46

Dokładnie. Generalnie ogrom pracy jaką wykonują przytłacza. No i ciągle powtarzają ile zawdzięczają fanom. Może to i marketing ale w Korei faktycznie bez fanów ciężko coś zrobić i często jest to uzależnienie toksyczne i niebezpieczne. Ale przynajmniej umieją podziękować. Nigdy nie zwracałam uwagi na relację muzyk-fani bo i nie mam typowo fanowskiej osobowości (choć przy BTS musiałam trochę zweryfikować :rotfl: ), ale im dłużej widzę jak robi to BTS tym bardziej przeszkadza mi postawa zachodnich artystów - chamska i roszczeniowa często w oparciu o zerowe osiągnięcia.
A BTS przy tym wszystkim są sympatyczni i przezabawni.

Ostatnio znalazłam taką kompilację: https://www.youtube.com/watch?v=N4hH998 ... dex=8&t=3s

Oni naprawdę zostawiają wszystkich w tyle i pewnie dlatego dostają "komplementy" w stylu: zaraza, której trzeba się pozbyć.

Post przez Fringilla » 27 lutego 2021, o 19:53

Za tym modelem biznesowym jednak kryją się koszmarne historie, a i sam model w założeniu pozytywny nie jest (ale jak cały system zarządzania zasobami ludzkimi w koreańskiej korpokulturze pracy... znaczy: nie to, że gdzie indziej jest dramatycznie lepiej, ale jednak...).
Plus manipulowanie nastrojami fanów też jest... no, etycznie nieróżowe ;)

Zagranie jednak maksymalne pod "fani są wszystkim" globalnie okazało się strzałem w dziesiątkę.
W zachodnim systemie na razie przeszczepienie modelu w miarę z sukcesem widzę tylko - paradoksalnie - u Myszy w Marvelu :P
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Liberty » 27 lutego 2021, o 20:12

Mysza! :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Fringilla napisał(a):Plus manipulowanie nastrojami fanów też jest... no, etycznie nieróżowe ;)

Wszyscy manipulują żeby zarobić. BTS przy okazji nakręca ludzi pozytywnie. Ot choćby urodziny członków zespołu. Fani wydają olbrzymią, prawdopodobnie zbędną, kasę na bannery i reklamy w najdroższych miejscach świata i urządzają charytatywne zbiórki. To że gwiazdy mogą zainspirować do działalności charytatywnej na Zachodzie nie jest czymś nowym, ale w Azji gwiazdy rzadko się tym zajmują bo i w społecznościach azjatyckich nie ma myślenia, że coś się komuś daje bo tak należy, bo ktoś potrzebuje pomocy. W tym względzie to jest naprawdę dużo, taki kamień milowy. Tak samo zwrócenie uwagi na problemy ze zdrowiem psychicznym - olbrzymi problem już w tej chwili globalny, ale w Azji się o tym nie mówi. A oni mówią, przyznają się do depresji i że korzystają z pomocy terapeutów (za przyznanie się do czegoś takiego w Korei można stracić pracę).

Post przez Fringilla » 28 lutego 2021, o 23:22

No The Mouse to teraz bardziej niż Wujek Gugiel :hyhy:

Bardziej miałam na mysli stronę technologiczną zabiegów, czyli kto kontroluje nastroje za pomocą dostępu do narzędzi komunikacji (polityki platform i to, że korpo rozrywkowe jednak może zdominować oddolny realny głos fandomu ;)

A w temacie: patrzę, czego słucham, i w sumie słabo... robię sobie powtórkę jeszcze post-walentynkową z rzewnych piosenek sprzed dekad :D

I nowszych.
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 20 marca 2021, o 18:55

Uwielbiam :bigeyes:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Fringilla » 22 marca 2021, o 04:45

Hm, w ramach powrotów nostalgicznych to też moje ulubione "we didn't start the fire" Billy'ego Joela, bo jak byłam mała, to mi się mega podobało wideo, a i muzyczno-wokalnie fajne :P
A potem zrozumiałam tekst niestety i całą resztę.
Ale wciąż melodia się świetnie broni jakby co ;)

— Ursula K. Le Guin

Post przez Liberty » 22 marca 2021, o 21:03

Melodia się broni to historia połowy amerykańskich piosenek :P Ja np. melodycznie lubię Weeknd ale jak wczytuję się w jego teksty to mam taki do niego żal, że nie pisze o czymś innym. Bo generalnie dobry artysta, na pewno ograbiony w ostatnich Grammy.
U mnie RM przeplatany Agustem D:
https://www.youtube.com/watch?v=Jd9fZ55oiAc
https://www.youtube.com/watch?v=BJJ5mAoMXVY

Post przez Fringilla » 22 marca 2021, o 23:17

W przypadku We didn't... zabawne jest to, że sam Joel nie poważa melodii i uważa za słabą :P
— Ursula K. Le Guin

Post przez Lucy » 9 kwietnia 2021, o 12:50

Od wczoraj lata za mną :bigeyes:

Post przez LiaMort » 11 kwietnia 2021, o 20:01

znalazłam nową grupę kpop do kochania tfu... słuchania..xD

RM 

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 11 kwietnia 2021, o 20:35

o to masz, z mojego ukochanego anime :bigeyes:

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez Lucy » 29 kwietnia 2021, o 10:29

Ostatnio mam fazę na nich :cheer:

Ulubiona autorka/autor: SEP Garwood Sandemo Lindsey Maas

Post przez Hobbitka » 13 maja 2021, o 08:12

LiaMort napisał(a):znalazłam nową grupę kpop do kochania tfu... słuchania..xD

Hehe, ja ich znam już od dawna i w sumie lubię piosenkę Wave, ma taki wakacyjny vibe. Ale znam chyba tylko dwa utwory :rotfl:
It's never too late - never too late to start over, never too late to be happy. - Jane Fonda

We should all start to live before we get too old. Fear is stupid. So are regrets. - Marilyn Monroe

Post przez LiaMort » 13 maja 2021, o 16:56

Też lubię. ;) I Thank you I Dancing like butterfly wings itd itp. ;)
RM 

Post przez Fringilla » 23 maja 2021, o 00:29

Zrobiłam błąd i zamiast Eurowizji tegorocznej puściłam sobie BTS.
I teraz nie do końca jestem pewna, czy w sumie podziwiam profesjonalizm BTS bo BTS czy przez czyste zderzenie z eurowizyjną ekstrawagancją.
— Ursula K. Le Guin

Post przez LiaMort » 23 maja 2021, o 09:51

Frin. :rotfl:

A widziałaś ich nową piosenkę? Butter? :hyhy:
RM 

Ulubiona autorka/autor: SEP Garwood Sandemo Lindsey Maas

Post przez Hobbitka » 23 maja 2021, o 10:32

A wiecie, ja jestem bardziej za Exo, ale ubolewam, bo na 9 bodajże 5 jest aktualnie w wojsku. :sick1:
It's never too late - never too late to start over, never too late to be happy. - Jane Fonda

We should all start to live before we get too old. Fear is stupid. So are regrets. - Marilyn Monroe

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Muzyka