Teraz jest 22 listopada 2024, o 07:58

Jak mieszkamy?

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 13 grudnia 2020, o 20:45

Bardzo świątecznie :)
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 14 grudnia 2020, o 08:37

O kurcze jak pięknie :bigeyes:
Ja che w tym roku dużo wszystkiego i już zaczęłam
Zrobiłam wieniec
Obrazek

ubrałam mała choineczkę
Obrazek
i mam pierwsze lampki
Obrazek
a w innej tematyce kupiłam wieszak na karmnik dla ptaków
https://a.allegroimg.com/s720/11dbbf/7f ... em-0-78-kg
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Ulubiona autorka/autor: Julia Quinn, Mary Balogh, Lisa Kleypas

Post przez kahahaha » 14 grudnia 2020, o 09:48

Lucy :bigeyes:

Aniołku cudny wieniec :wesoły:

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 15 grudnia 2020, o 01:27

Lucy, wyszło Ci ślicznie, cudnie i uroczo.

Aniołku, fantastycznie wygląda.
Gratuluję wieńca własnej roboty. Wygląda bardzo profesjonalnie.

Mój F. dziś coś mruczał, że jak nie będzie choinki, to nie będzie też prezentów. Powiedziałam, żeby nie marudził, bo przecież jest mini reniferek na stoliku przy kanapach. I to nam musi wystarczyć do szczęścia, bo w tym roku "nie mam melodii" do kombinowania z ozdobami. Ale potem sobie to przemyślałam i rzeczywiście postanowiłam zrobić jakiś nastrój świąteczny w domu.
Wyciągnęłam z szafy dwa wielkie pudła ozdób. W jednym znajdowały się tylko złote i kremowe przedmioty i z nich zrobiłam dekoracje w mojej bibliotece. Możliwe, że trochę przesadziłam, bo pokryłam tymi wszystkimi gwiazdkami, aniołkami i choinkami wszystkie płaskie powierzchnie.
W drugim pudle są ozdoby niebiesko-miętowo-turkusowe i z nimi się jutro wybiorę na balkon i trochę tam zaszaleję.
Jutro będę dalej grzebać w szafie na ozdoby. Wszystko, co znajdzie się w kolorze białym lub różowym, pójdzie do sypialni, a wielokolorowe rzeczy trafią do salonu.
Wyjęłam dziś też wszystkie choinki z metalu, kupione w ostatnich latach. Przystroiłam je lampkami i poustawiałam na wszystkich parapetach, które są w mieszkaniu od strony ulicy. Na balkonie nie ma parapetów, więc tam przykleiłam haczyki na szybach i powiesiłam na nich choinki. Na oknie, które często otwieramy nie zrobiłam takiej ozdoby, bo by nam przeszkadzały kable, ale pomyślę jeszcze nad czymś, co się świeci i jest na baterie. Znalazłam dużą gwiazdę, która by się nadawała do tego celu. Muszę tylko teraz dobrze dobrać lampki odcieniem do tych na choinkach, bo mam wszystko niejednolite, niektóre są bardziej białe, niektóre bardziej pomarańczowe, a lubię jak światełka do siebie pasują.
Została mi jeszcze jedna metalowa choinka, największa, prawie dwumetrowa, która na oknie by się nie zmieściła. Jest koloru złotego. Do niej mój F. musi przynieść bombki z piwnicy. Ta będzie pełniła rolę naszej domowej choinki.

Tak że nastąpił u mnie zwrot o 180°. W południe uważałam Święta za odwołane, a wieczorem jednak zgodziłam się na podtrzymywanie tradycji.
Obrazek

Post przez Nocny Anioł » 15 grudnia 2020, o 07:46

To jeszcze fotki poprosimy
U mnie więcej światełek
Obrazek
I jeszcze pokaże wam moja nowa aranżacje z jabłkami
Obrazek
Ostatnio edytowano 15 grudnia 2020, o 11:12 przez Nocny Anioł, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Julia Quinn, Mary Balogh, Lisa Kleypas

Post przez kahahaha » 15 grudnia 2020, o 11:10

Janko zdjęcia zrób koniecznie :-D

Aniołku nastrojowo :adore:

Post przez Nocny Anioł » 15 grudnia 2020, o 11:13

Dziękować, to stoi na kominku więc ogólnie nadaje taki przyjemny klimat.
Obrazek

Post przez Janka » 16 grudnia 2020, o 00:12

Aniołku, cudnie Ci to wyszło.
Kominki serio mają swoje dobre strony. A najlepszą ich stroną jest górna, na której można coś postawić.
Nocny Anioł napisał(a):To jeszcze fotki poprosimy

kahahaha napisał(a):Janko zdjęcia zrób koniecznie :-D

Dziewczynki, przepraszam, ale nie zrobię.
Po pierwsze jeszcze sama nie widziałam, jak okna wyglądają z zewnątrz po zmierzchu.
Po drugie mam zawsze jakieś obiekcje, gdy mam coś pokazać w internecie.
A po trzecie w ostatnich miesiącach dodawanie przeze mnie zdjęć stało się bardzo, bardzo utrudnione. Mogę mieć maksymalnie dziesięć aktywnych zdjęć, a jak dodam następne nowe, to znika któreś stare. A potem te nowe i tak znikają z forum, jeśli wyłączę laptop i nie da się ich już odzyskać. Musiałabym chyba znaleźć jakiś inny program do wstawiania zdjęć.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 17 grudnia 2020, o 11:42

Lucy, Aniołku - piękne dekoracje.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 17 grudnia 2020, o 12:20

Pięknie u Ciebie Aniołku Obrazek
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Lucy » 17 grudnia 2020, o 19:31

U mnie jeszcze biurko i półka Obrazek

Obrazek

Obrazek
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Dorotka » 17 grudnia 2020, o 22:15

Fajnie u was, tak świątecznie. A u mnie jeszcze nic świątecznego nie ma. :ermm:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 31 stycznia 2021, o 22:28

Chciałam sobie kupić fotel uszak i podnóżek, ale sklep, który miałam na oku i produkował takie cudeńka się chyba zamknął :wryyy:
https://www.niezalenza.pl/images/niezal ... ski-12.jpg
A te od IKEA mi się nie podobają jak ten wyżej :wryyy: Tak to jest jak człowiek się rok zbiera do kupna :wryyy:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Lucy » 31 stycznia 2021, o 22:35

Post przez Duzzz » 31 stycznia 2021, o 22:41

Chciałabym bardziej pikowane plecy, ale żeby były zwykłe pikowania, a nie np. diamentowe, bo takich mnóstwo widziałam.
W ostateczności zastanawiam się nad tym fotelem i pufem, ale puf zbyt hmm kwadratowy :facepalm:
https://allegro.pl/oferta/fotel-uszak-s ... 875efa9d44

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Lucy » 1 lutego 2021, o 00:10

Post przez Nocny Anioł » 1 lutego 2021, o 08:28

Też jestem na etapie kupowania uszaka i powiem że one sobie nie równe, te z ikei są najwygodniejsze.
I jeszcze tutaj były dobre jak chodziłam
https://www.brw.pl/fotele/
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 1 lutego 2021, o 09:16

Ja mam z black red white i jest super wygodny. Tylko ostrzegam, że te bardziej pikowane na żywo są bardzo duże.

Post przez Duzzz » 1 lutego 2021, o 23:15

Bardziej pewnie jak klasyczny duży fotel?
Z uszakami ten problem jest, że większość jest stylizowana na te z IKEA, a takie jak tam jednak nie są. Mi się jednak podobają te bardziej pikowane takie jak poniżej w linku od Lucy, ale ciężko widzę, że o takie w miarę dobrej cenie.
Te wyglądają jeszcze całkiem spoko :mysli:
https://allegro.pl/oferta/fotel-uszak-p ... 0126034732
https://allegro.pl/oferta/fotel-uszak-k ... 0154650170

I taki mogłabym sobie sprawić :mysli:

Ale teraz tak żałuję, że nie zdecydowałam się wcześniej na ten fotel i jestem na siebie wkurzona za to. Ale pewnie obecna sytuacja w kraju w końcu wykończyła tą małą firmę i nie wiadomo czy wrócą :(

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 2 lutego 2021, o 08:43

Ale bym chciała taki fotel do czytania :bigeyes: Chyba trzeba zacząć odkładać na remont salonu i wtedy sobie taki sprawię :hihi:
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Post przez Nocny Anioł » 2 lutego 2021, o 15:26

Ja się właśnie napaliłam i szukam mebli :red: i powiem wam że na żywo i na fotkach to czasem dwie różne rzeczy :mur:
Obrazek

Post przez Duzzz » 2 lutego 2021, o 17:57

U mnie też troszkę zmian, póki zimno chcę się pozbyć kilku rzeczy i w puste miejsca nabyć nowe.
Kilka rzeczy długo odkładałam z zakupem, chyba najwyższa pora kupić co chciałam. :-D

Muszę pomyśleć nad nowym stołem do salonu jeszcze. :mysli:

Post przez Janka » 3 lutego 2021, o 03:29

Ja mam odwrotnie, bo właśnie stołu nigdy nie chciałabym wymieniać na nowy.

Dziś odkryłam, że nasz stół jadalniany nie wygląda już tak jak wtedy, gdy był nowy. No niestety, lata lecą.
Kupiliśmy zaraz po przeprowadzce do tego mieszkania bardzo solidny stół i krzesła do kompletu, wszystko z drewna dębowego. W zasadzie z myślą, że będą nam towarzyszyć do końca życia.
Stół jest oblędny, ma piękny kształt i mechanizm pozwalający na rozciąganie go i składanie jedną ręką. Nawet dziecko dałoby radę. Do dzisiaj takie mechanizmy są rzadkością i występują tylko w najdroższych stołach.
Niestety wieloletnie mycie blatu na mokro i nieużywanie obrusów spowodowało pierwsze szkody. Blat trochę ściemniał, a teraz dodatkowo zauważyłam, że powierzchnia na środku nie jest idealnie gładka. Na szczęście mój F. mnie od razu pocieszył, że on to wypoleruje i kupi specjalny środek wygładzający, po którym stół będzie jak nowy. Mam nadzieję, że tak będzie, bo nie chcę mieć żadnego innego stołu. Tylko ten na zawsze.
Niestety nawet jeśli stół da się naprawić, to pozostanie jeszcze sprawa krzeseł, które mają bardzo skomplikowane przeszycia na tapicerce i gdyby pewnego dnia trzeba było ją wymienić, to będziemy mieć dość duży problem. W tej chwili tapicerka jeszcze wygląda dobrze, ale to są jej ostatnie lata świetności. Jak się poprzeciera materiał, to będzie mi strasznie żal.
Obrazek

Post przez Nocny Anioł » 4 lutego 2021, o 10:01

Słoneczko na pewno da sie go odnowić, trzymam kciuki za twojego chłopa. Ja chciałam nowy stół, ale nic mnie nie przekonało. do salonu plan mam taki
taki fotel
https://www.ikea.com/pl/pl/images/produ ... S5.JPG?f=m
takie meble
https://www.agatameble.pl/media/cache/g ... one-01.jpg
dywan cos takiego
https://backend.swiatdywanow.pl/Media/I ... CIST-0.JPG
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 4 lutego 2021, o 20:42

Chętnie zobaczę, jak to będzie razem wyglądać.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja