Teraz jest 22 listopada 2024, o 16:07

Nasze świąteczne prezenty

Romansoholiczne inspiracje: prezenty, dekoracje, przepisy na Święta, przydatne linki | Boże Narodzenie – Nowy Rok – Walentynki – WIELKANOC – Halloween i wiele innych

Halloween — Zaduszki — Jesienne święta

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 3 listopada 2020, o 21:54

Jak u was z prezentami na święta? Jakieś pomysły, listy?
Trudno uwierzyć, że już za chwilę będziemy ubierać choinkę . :facepalm: Zazwyczaj w październiku zaczynałam już coś kupować, a na dzień dzisiejszy jestem w czarnej d****. Jedyną rzecz którą nabyłam, to kalendarz dla siostry, który mogę wam polecić - jest po prostu uroczy.

Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Dorotka » 3 listopada 2020, o 22:24

Nie, jeszcze nie mam pomysłu na tegoroczne prezenty, ale chciałabym, żeby były symboliczne. W tym roku ze względu na pandemię będzie nas jedynie troje, w najlepszym razie pięcioro. Potraw też zrobię mniej, bo jestem na diecie i nie mam zamiaru się obżerać.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 4 listopada 2020, o 08:44

U nas też raczej święta w okrojonym gronie. Moja mama raczej nie przyleci, bo była teraz w związku z pogrzebem babci, więc będę świętować tylko z mężem i dziećmi.
Dziewczyny już napisały listy, więc teraz trzeba uzbierać kasę na ich zachcianki :hihi:
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Ulubiona autorka/autor: Julia Quinn, Mary Balogh, Lisa Kleypas

Post przez kahahaha » 4 listopada 2020, o 09:39

U nas nie wiadomo jak będzie ze Świętami, dlatego nie chce mi się myśleć o prezentach :czeka:

Ulubiona autorka/autor: Krentz

Post przez szuwarek » 5 listopada 2020, o 10:30

w zeszłym roku kupiłam mydła robione 4 szpaki chyba i do tego paczkę pysznej kawy z palarni bezpośrednio.
w tym planuję ręcznie robione kremy i zestaw herbaty i przyprawy jakies fajne.
to dla ciotek bo im kolejnej ramki czy wazonika nie kupię. Nie zawieziemy to wyślę, bo to o symbol chodzi
i może zrobimy ręcznie kartki

koleżanka siedzi w domu i zrobi domowe czekoladki :-)

ja jak Lucy w listopadzie juz miałam większość zamówioną. teraz masakra. ale już się zbieram :facepalm:
ale skarżysz się czy chwalisz - bo nie wiem jak reagować

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 28 listopada 2020, o 22:41

mam jakeś drobiazgi,pozamawiałam książki i pewnie coś jeszcze dokupię choć nie mam jakichś super pomysłów.Miałam kupić najmłodszej nowy telefon,ale że ostatnio kupiłam jej dwa aparaty fotograficzne(potrzebne jej do szkoły) muszę trochę oszczędniej wydawać.Pewnie telefon dostanie na urodziny,w lutym...
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 30 listopada 2020, o 20:31

Też mam już wszystko opracowane w sumie.
Staram się wspierać lokalne księgarnie przy okazji :niepewny:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 30 listopada 2020, o 20:37

Ja w lesie, synowej ciepłe kapcie kupiłam, bo mówi,że marznie w nogi, a poza tym ani pomysłów ani prezentów ;)

Post przez Fringilla » 30 listopada 2020, o 21:07

Przyznaję, że bezsenne noce z różnych powodów pomogły się ogarnąć ciut wcześniej :]
Więc, no... są jasne i ciemne strony każdej opowieści ;)
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Dorotka » 30 listopada 2020, o 22:40

Dla mamy mam książkę, dla brata też. Jednej chrześnicy [tej młodszej]dam kasę, a drugiej, która ma już swoje dziecko wyślę książki [ dla niej i dla małej]. Za to nie mam żadnego pomysłu na prezent dla ślubnego, ani dla taty i jego żony, no i dla moich dziewczyn też nic jeszcze nie mam. :facepalm:
W zeszłym roku rodzicom [oczywiście każdemu z osobna] podarowałam masażer na obolałe mięśnie, z czego byli zadowoleni.

Post przez Lucy » 6 grudnia 2020, o 21:04

Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 7 grudnia 2020, o 00:52

Wygląda słodko.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 21 grudnia 2020, o 23:13

Lucy napisał(a):Na prezent dla kociar :bigeyes:

https://wydawnictwoandromeda.pl/sklep/s ... -2021.html

ale boski!
Ale zażyczyłam sobie Kalendarz Kota Jaśniepana na 2021 pod choinkę, więc póki nie wiem, czy go mam, to nie mogę nic kupić.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Dorotka » 22 grudnia 2020, o 01:08

U mnie już wszystkie prezenty kupione, pięknie zapakowane, a część rozdana lub rozesłana. A jak u was?

Post przez Fringilla » 22 grudnia 2020, o 01:11

Jutro pakowanie ostatniej partii.
Ja w sumie jestem raczej kartkowa, czyli wysyłam kartki bożonarodzeniowe i po paru latach intensywnego lobbyingu zaczęłam sama dostawać :lol:
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 22 grudnia 2020, o 08:11

Ja mam jeszcze nic nie zapakowane... Trochę trudno przy dzieciach to zrobić, a poza tym nie ma miejsca w domu na poukrywanie wszystkich prezentów i niektóre mam jeszcze w biurze :hihi: Może uda mi się zapakować część w Wigilię wieczór / noc, jak już dziewczyny pójdą spać hmmm
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Post przez Lucy » 22 grudnia 2020, o 12:50

U mnie wszystko kupione, tylko jeszcze muszę je spakować.

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 22 grudnia 2020, o 12:56

u mnie jest komplet kupiony, ale zapakowanego nie mam niczego.
Z tym to zawsze na ostatnią chwilę. Uwielbiam kupować prezenty, ale pakowanie ich doprowadza mnie do szewskiej pasji...
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Janka » 23 grudnia 2020, o 01:29

Ja tak samo, ale odwrotnie.
Tak samo, bo mam już wszystkie prezenty przygotowane, ale nie są jeszcze popakowane.
A odwrotnie, bo uwielbiam czynność pakowania prezentów.
Od dzieciństwa jest moją najważniejszą tradycją, by prezenty wszystkie hurtem pakować dopiero w wigilię. I to czym później, tym dla mnie lepiej. Pakowanie prezentów jest dla mnie o wiele lepsze niż ich rozpakowywanie. To pewnie się wiąże z tym, że wolę prezenty dawać, niż dostawać.

W tym roku z prezentami poszłam na łatwiznę. Np. mój F. dostanie ode mnie dwie wody perfumowane: Sauvage Diora, którą dostał już dwa lata temu i L'Eau Prady, którą dostał przed rokiem. Oba zapachy są już sprawdzone, oba bardzo podobały się mojemu F., więc się na pewno ucieszy, a przy okazji sama skorzystam, bo je oba niesamowicie uwielbiam i jak mój F. którymś z nich pachniał, to ja za nim łaziłam i go obwąchiwałam. Na tym z kolei skorzysta mój F., bo on lubi jak za nim łażę i się do niego lepię.
Inne prezenty też dobrałam tak, żeby na pewno były trafione. Raczej nie będzie niespodzianek.
Obrazek

Post przez Dorotka » 23 grudnia 2020, o 17:58

Mamie kupiłam zestaw 3 kremów do twarzy i szyi, dwie książki i materiałowe nakolanniki, bo ostatnio ciągle się przewraca i ma okropnie poobijane kolana; tata dostał dwie książki [ w tym jedna to gawędy o myślistwie, bo jest myśliwym] i przepiękny kubek z jeleniem [aż mi go było szkoda oddawać]; Dładka - żona mojego taty dostała taki sam zestaw kremów, jak moja mama; mój brat perfumy Givenchy Gentelmen [ukryte w pudelku ptasiego mleczka :mrgreen: ], dwie książki i komplet pościeli, mój ślubny perfumy Givenchy Gentelmen, dwie książki, zestaw herbat [w tym jedną niebieską] i zaparzaczkę do herbaty w kształcie śmiesznego jeżyka, Natalia - dwa pudla puzzli, o których marzyła, kasę i 4 bluzki, Emilka - 3 bluzki, kasę, książkę; obie moje chrześnice książki, a ja zamówiłam sobie u św. Mikołaja dwie książki z ….bajkami [wydane tak samo, jak za czasów mojego dzieciństwa. :hyhy: A Heniutek dostanie pluszowego dinozaura.

Post przez Janka » 23 grudnia 2020, o 21:46

Zazdroszczę Heniowi. Mnie nikt nie da dinozaura, bo jestem za stara na najlepsze zabawki.
Obrazek

Post przez giovanna » 27 grudnia 2020, o 19:58

Dorotka napisał(a):Mamie kupiłam zestaw 3 kremów do twarzy i szyi, dwie książki i materiałowe nakolanniki, bo ostatnio ciągle się przewraca i ma okropnie poobijane kolana; tata dostał dwie książki [ w tym jedna to gawędy o myślistwie, bo jest myśliwym] i przepiękny kubek z jeleniem [aż mi go było szkoda oddawać]; Dładka - żona mojego taty dostała taki sam zestaw kremów, jak moja mama; mój brat perfumy Givenchy Gentelmen [ukryte w pudelku ptasiego mleczka :mrgreen: ], dwie książki i komplet pościeli, mój ślubny perfumy Givenchy Gentelmen, dwie książki, zestaw herbat [w tym jedną niebieską] i zaparzaczkę do herbaty w kształcie śmiesznego jeżyka, Natalia - dwa pudla puzzli, o których marzyła, kasę i 4 bluzki, Emilka - 3 bluzki, kasę, książkę; obie moje chrześnice książki, a ja zamówiłam sobie u św. Mikołaja dwie książki z ….bajkami [wydane tak samo, jak za czasów mojego dzieciństwa. :hyhy: A Heniutek dostanie pluszowego dinozaura.

Jakie to bajki Dorotko?

Post przez Dorotka » 28 grudnia 2020, o 00:31

"Dzieci z Bulerbyn":

Obrazek

"Kot w butach":

Obrazek

Śpiąca królewna":

Obrazek

Post przez giovanna » 28 grudnia 2020, o 15:20

Dzieci z Bullerbyn i Kota w butach kojarzę w tych okładkach chyba też takie czytałam, a Królewny nie :(

Post przez Dorotka » 28 grudnia 2020, o 16:46

"Śpiąca królewna" to rozkładana książeczka, która miała niektóre elementy ruchome. Tu to dobrze widać: https://onebid.pl/pl/auction/654/lot/90 ... 1-bajka-3d
Z tej serii ukazała się już "Królewna Śnieżka" , "Jaś i Małgosia" oraz "Czerwony kapturek", ale ja czekam aż wznowią "Kopciuszka" i też go sobie kupię.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Magia Świąt!