Fri - spokojnie możesz pominąć powidła. A tu masz przepis:
Krajanka piernikowo-marcepanowa z przepisu Bajaderki.
Dla wielbicieli marcepanu, rozpływające się w ustach kwadraciki piernikowe - to ciasto powinno poleżeć kilka tygodni po upieczeniu aby nabrało właściwego aromatu.
Ciasto:3 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka imbiru
po 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatałowej i zmielonych goździków
po 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu i zmielonego ziela angielskiego
szczypta soli
1/2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
drobno posiekane orzechy, skorka pomarańczowa
225g pasty migdałowej
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1/3 szklanki mąki
1 łyżka mleka
po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego
1 łyżeczka olejku migdałowego
Lub gotowa masa marcepanowa z Lidla. powidła śliwkowe
Likier koniakowy:1 szklanka cukru pudru
3 łyżki koniaku
Marcepan:Pastę migdałową rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
- Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę.
- Miód, cukier i masło rozgrzać dość mocno (ale nie zagotować) w dużym rondlu, dodać przyprawy korzenne, wymieszać.
- Dodawać stopniowo mąkę ciągle mieszając aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla.
- Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C
- Przełożyć ciasto na stolnicę i lekko wyrobić podsypując mąką w razie konieczności.
- Jeszcze cieple podzielić na dwie części - każdą rozwałkować na prostokąt wielkości 33 x 20 cm,
- przenieść jeden placek na płaską blachę wyłożoną pergaminem zostawiając 1 cm margines rozsmarować na cieście masę marcepanową (można posypać rodzynkami jeżeli ktoś lubi), na marcepanie rozprowadzić równą warstwą powidła. Przykryć drugą częścią ciasta, dobrze zlepić brzegi i piec około 25-30 minut.
- Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i jeszcze cieple polukrować.
- Zostawić odkryte na cala noc. Pokroić na małe kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych pergaminem.
Lukier:Utrzeć cukier z koniakiem na jednolitą masę. Zamiast lukru koniakowego można użyć dowolnego, ulubionego lukru.
Pasta migdałowa:1 1/2 szklanki migdałów bez skorki 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 białko 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego szczypta soli. Zmielić migdały partiami w malakserze, wymieszać z cukrem pudrem i resztą składników i wyrobić na gładką, twardawa masę. Schłodzić dobrze w lodówce, masa musi być zimna przed kolejna obróbką. Niewykorzystane resztki świetnie przechowują się w zamrażalniku.
Ja użyłam gotowej masy marcepanowej z Lidla. O takiej:
https://3.bp.blogspot.com/-eq8QqSHEXZQ/ ... 2BLidl.jpg