Teraz jest 25 listopada 2024, o 01:18

Woski i świeczki, czyli czym nam w domu pachnie

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 22 listopada 2020, o 03:18

Świeczka Summer Beach Party ma bardzo miły zapach, ale męczy mnie, że nie jestem w stanie określić, czym dokładnie pachnie. Na pewno jest to mieszanka owocowa, ale z jakich owoców, to kompletnie nie wiem.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 22 listopada 2020, o 21:50

Któregoś do pojemnika nasypałam ryżu i dodałam olejku o zapachu sosny. Po powrocie z pracy, gdy otworzyłam drzwi, było prawie tak, jakbym trafiła do lasu.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Janka » 23 listopada 2020, o 01:24

Bardzo dziękuję za podrzucenie pomysłu.
Mam pełno olejków zapachowych, które mi zostały z czasów, gdy wypróbowywałam kominki, zanim jeszcze dowiedziałam się o istnieniu wosków.
Idąc spać zostawię ryż z olejkiem w bibliotece. Ciekawa jestem, jaki efekt będzie tutaj rano.
Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 24 listopada 2020, o 03:15

To utrzymuje się na długo, szczególnie jeśli trochę się poruszy; nawet jeszcze ja czuję od czasu do czasu.
Daj znać, jakie efekty przyniósł eksperyment.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Ulubiona autorka/autor: Julia Quinn, Mary Balogh, Lisa Kleypas

Post przez kahahaha » 24 listopada 2020, o 11:46

Świetny pomysł Kawo :padam: przetestuję sobie z olejkiem herbacianym :-D

Post przez Janka » 24 listopada 2020, o 20:41

Księżycowa Kawa napisał(a):Daj znać, jakie efekty przyniósł eksperyment.

Jeszcze tego nie zrobiłam, bo w bibliotece mam teraz nadpoczętą świeczkę ananasową, którą uwielbiam, więc nie chcę sobie popsuć wrażeń.
Ale lada dzień skończą mi się patyczki w obu łazienkach i wtedy właśnie zamierzam przetestować ryż z olejkami eterycznymi. Ryż już sobie przygotowałam, a olejki leżą prawie na wierzchu.
Mój F. się godzi na taki eksperyment w jego łazience, bo ma nadzieję na jakąś odmianę zapachów. Ostatnio dostawał patyczki głównie kwiatowe i mu się mocno znudziły.
Obrazek

Post przez Janka » 27 listopada 2020, o 21:16

U mnie ten ryż nie zadziałał.
Nie wiem, gdzie zrobiłam błąd. Najprawdopodobniej wykorzystałam zły ryż.
Nie lubię rozdyźdanego ryżu, dlatego kupujemy taki, który się nie skleja. Z zewnątrz ziarenka są twardsze i widocznie nie łapią tak dobrze olejku, jak zwykły ryż.
W miseczkach z ryżem olejki pachną przepięknie, ale zapach nie chce przechodzić w powietrze.

Ostatnio wypalam cały mój zapas świeczek Yankee Candle Home Inspirations. W tej chwili używam Cherry Vanilla.
https://media.bahag.com/assets/resp_product/37/55/3755656_26429278.jpg
Jeszcze dwie inne mi zostały do wypalenia, a na szczęście obie już miałam kiedyś wcześniej, więc wiem, że ich zapachy były super. Nie czekają mnie już żadne niespodzianki. A po nich wrócę do zwykłych świeczek Yankee Candle i nigdy więcej nie będę kupować Home Inspirations. Są słabe pod każdym możliwym względem. Mają kiepskie knoty, są słabo nasączone olejkami, użyte farbniki są mocno podejrzane, bo farbują na wszystko, czego dotkną i ogólnie nie są warte swojej ceny.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 29 listopada 2020, o 01:49

Jak jesień, to musi być "Moment in time'' - Goose Creek.
NUTY GŁOWY: bursztyn, czarny pieprz
NUTY SERCA: truskawki, mandarynka.
BAZA: wanilia, paczula, drewno sandałowe

Dawkuje go sobie, bo niestety nie jest już dostępny. :hell_boy:

Obrazek
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Janka » 29 listopada 2020, o 01:55

Śliczne zdjęcie, Lucy.

Mnie aktualnie bardziej ciągnie do zapachów wiosennych. Moim najnowszym świeczkowym nabytkiem jest Homemade Herb Lemonade, który był jednym z nowych zapachów na wiosnę.
Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 29 listopada 2020, o 18:34

Jak jestem cały czas, też nie za bardzo to czuję; przydają się dłuższe przerwy. I trzeba co jakiś czas to poruszyć. Lawenda na razie słabo wypada, ale dopiero zaczęłam.
Denis Diderot

*
*

Post przez Janka » 29 listopada 2020, o 20:30

U mnie ryż z olejkami stoi w łazienkach. Zaglądam tam rzadko. Gdyby chciało pachnieć, to na pewno bym zauważyła, bo gdy są ustawione patyczki zapachowe, to zawsze czujemy zapach, wchodząc do którejś łazienki.
Poruszanie ryżem w miseczkach też nie pomaga. Po prostu nie zadziałało.
W jednej łazience wlałam olejek lawendowy, a w drugiej połączyłam waniliowy i różany.
Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 3 grudnia 2020, o 23:53

U mnie jak dotąd najlepiej sprawdził się sosnowy. Lawendowy jest raczej niezauważalny.
Denis Diderot

*
*

Post przez Lucy » 9 grudnia 2020, o 19:44

Wyczaiłam na allegro takie czekoladki
https://allegro.pl/oferta/sojowy-wosk-z ... 9962011136
Chyba zamówię ten cynamon- pomarańcza i czekam jeszcze na odpowiedz, czym pachnie Magia Świąt i Boże Narodzenie. :mysli:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Janka » 24 grudnia 2020, o 00:47

W ostatnich dniach palę tylko świeczki, które już kiedyś miałam i dostały ode mnie najwyższe oceny za zapach. W tej chwili pali się u mnie Baby Powder z Yankee Candle. Uwielbiam go. Chciałabym mieć duży słoik z tym zapachem.
Obrazek

Post przez Lucy » 31 grudnia 2020, o 20:03

Obrazek

U mnie dziś Crackling Wood Fire :bigeyes:
Rodzinne wspomnienia ujęte w słodkim zapachu wanilii, dopełnionej nutami drzewa cedrowego i gałki muszkatołowej ze szczyptą złocistego bursztynu.

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 6 stycznia 2021, o 21:41

U mnie morwa i figa od kilku dni :-D
Obrazek

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Lucy » 7 stycznia 2021, o 18:52

Nie umiem się do tego zapachu przekonać :hihi:

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 8 stycznia 2021, o 21:46

Ja go zapalam na chwilę, jak się robi intensywniejszy to gaszę :mrgreen:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Janka » 10 stycznia 2021, o 02:02

Ślicznie macie w domkach, Dziewczynki. Bardzo nastrojowo.

U mnie się pali świeczka Yankee Candles Lemongrass & Ginger. Bardzo lubię ten zapach, wypaliłam już chyba cztery takie same, ale to już jest chyba ostatnia.

Z powodu zamkniętych sklepów bardzo mi się skurczyły zapasy świeczkowe. Mam bardzo dużo szklaneczkowych z "Rossmanna" i trochę z jakichś innych firm, ale Yankee dosłownie znikają mi w oczach. Chyba kupię w internecie duży słoik o jakimś moim ulubionym zapachu, żeby przeczekać czas do otwarcia sklepów. Szkoda, że najlepsze zapachy, np. Amber Moon, Lake Sunset i Garden By The Sea, są już całkowicie niedostępne.

Najchętniej kupiłabym teraz Vanilla Cupcake, Baby Powder lub Autumn Pearl.
Obrazek

Post przez Janka » 28 stycznia 2021, o 00:34

Jeśli ktoś lubi zapach róży i olejku różanego, ale wolałby je w wersji złagodzonej, to bardzo polecam Sweet Morning Rose z Yankee Candle.
Zapach jest bardzo przyjemny, a nie ma w nim tej ostrości, która jest w typowych zapachach różanych.
Obrazek

Post przez Lucy » 28 stycznia 2021, o 02:10

Ja nie lubię zapachu różanego.
Czy to w wosku, perfumach, produktach do kąpieli. :moe:

Post przez Janka » 28 stycznia 2021, o 03:16

Ja lubię, ale nie mogę z nimi przesadzać.
Teraz zrobiłam tak, że rozpakowałam na raz trzy różne świeczki i codziennie wieczorem zapalam naprzemiennie jedną z nich. Jak w każdej zostanie ostatni centymetr na dnie, to zamierzam wypalić je łącznie, bo mam wrażenie, że one razem się pięknie dopełnią i stworzy się mieszanka, dzięki której moje zmysły trafią do raju.
Chodzi o trzy świeczki kupione aż dwa lata temu. To była kolekcja wiosenna. Mam Floral Candy, której zapach jest lekko kwaśnawy, Sweet Morning Rose o zapachu miło różanym oraz Blush Bouquet, której zapach mi się z nich najbardziej podoba, ale jest najdelikatniejszy (lub już zwietrzały).
Wszystkie trzy razem do tej pory stały na półce z niemieckimi książkami pani SEP. Książki dzięki nim pachną obłędnie. Dlatego właśnie tak długo zwlekałam z ich wypaleniem.
Obrazek

Post przez Lucy » 6 lutego 2021, o 20:06

Post przez Janka » 7 lutego 2021, o 04:50

Lucy, jak je wypróbujesz, to koniecznie opisz, co myślisz o zapachach.
Obawiam się, że nawet jak już u nas kiedyś otworzą sklepy, to i tak nigdzie nie będę miała możliwości powąchać niczego z nowej kolekcji wiosennej. A tak bym chciała!
Obrazek

Post przez Lucy » 7 lutego 2021, o 13:17

oki :smile:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja