Teraz jest 22 listopada 2024, o 13:26

Jak mieszkamy?

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 15 października 2020, o 21:53

Jak wpisałam, to wyskoczyły mi dwa Tedi w pobliżu. Jeden niby Warszawska 57, a drugi na Stojadłach. I jak pojechaliśmy na wieczorną przejażdżkę z małą, to kazałam chłopu się rozglądać. Na Warszawskiej nic nie wyczailiśmy, ale trzeba przyjrzeć się lepiej za dnia. Natomiast na Stojadłach jest stosunkowo nowa galeria. Na pewno znajduje się w niej drugi Kik, którego jakoś nigdy nie nawiedziłam, ale jak mój mąż dobrze wzrok wytężył, to dojrzał, że jest i Tedi. Nawet mi tam podjechał, to sobie zobaczyłam gdzie dokładnie :evillaugh:

Dzięki wielkie, Sol :love:

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 15 października 2020, o 21:54

A to widzisz, to nie wiedziałam, że aż dwa!
Ale super, że jest, będzie buszowanko :mrgreen:

Bardzo proszę, na zdrowie :lovju:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 15 października 2020, o 22:09

Papaveryna napisał(a): dojrzał, że jest i Tedi. Nawet mi tam podjechał, to sobie zobaczyłam gdzie dokładnie :evillaugh:

Jak będziesz tam jechać, to weź walizkę pieniędzy, bo portfel to będzie za mało.
Obrazek

Post przez •Sol• » 15 października 2020, o 22:12

Fakt, tam jakoś pieniądze same uciekają...

Post przez Janka » 15 października 2020, o 22:19

Oprócz ozdób warto tam rzucić okiem na wszelkie stoiska związane z robótkami ręcznymi i majsterkowaniem, np. farby, szydełka, cekiny, czy podobne licho.
Są też artykuły szkolne w niskich cenach oraz przeróżne pudełeczka, pojemniczki i organizery potrzebne np. w kuchni.
Od czego jednak trzeba się trzymać z daleka, to kosmetyki, tak samo jak w Action. One nie są dla ludzi.
Obrazek

Post przez •Sol• » 15 października 2020, o 22:24

nie no kosmetyków nie kupuje się w tego typu sklepach - można zacząć świecić.
Ale wszelkie inne badziewie do domu i do zdjęć - złoto.

Z Action i Tediego w lipcu wyszłam z takim tobołkiem, że myślałam, że się nie zabierzemy :hyhy: dlatego troszkę zazdro, że Very ma to pod nosem!

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 15 października 2020, o 22:28

A co tam do zdjęć udało Ci się dopaść? :-D

Podjadę sobie w celach szpiegowskich może najpierw :mysli:
Ja jestem takim dziwakiem, że do sklepów z duperelami chłop mnie musi kilka dni pod rząd wozić, bo nigdy nie kupię naraz wszystkiego, co mi wpadło w oko. Stwierdzam, że coś tam jest mi niepotrzebne, albo szkoda wydawać na to kasę. Potem w domu ta rzecz nie daje mi spokoju i muszę jednak jechać po nią dnia kolejnego. Ciężko być mną.

Powiem Wam, że teraz to zaczynam bać się gdziekolwiek zapuszczać. Na wiosnę przez kilka miesięcy nie odwiedzałam żadnych sklepów, a teraz jest dużo gorzej :|

Kosmetyki na pewno będę omijać. Moje oczy teraz naprawdę łatwo podrażnić. Ale rzeczy do DIY interesują mnie bardzo :drool: A tam bywają też tematyczne ozdoby jak w Kiku?

Post przez •Sol• » 15 października 2020, o 22:40

Miotełki, o których pisałam, szkatułki w sile trzech sztuk, tackę, kamyczki, piórka, takie skuwki-okucia i jeszcze coś, ale mam sklerozę :D

Tam można dostać oczopląsu, więc zakupy na raty brzmią bardzo spoko.
Do części trzeba dojrzeć :D

Rozumiem Cię - też jakoś czuję wewnętrzną niechęć do opuszczania chałupy i dziękuję sile wyższej, że pracuję zdalnie...

Do DIY tam jest cała ściana :D także będziesz miała w czym grzebać :D
Powinny być, choć nie wiem jak to wygląda sezonowo. Byłam raz, ale Janka na bank wie ;)

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 15 października 2020, o 22:43

Coś mnie naszło na zmianę :lol:

Obrazek
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Janka » 15 października 2020, o 22:51

Lucy, śliczniutko u Ciebie.
•Sol• napisał(a):Powinny być, choć nie wiem jak to wygląda sezonowo. Byłam raz, ale Janka na bank wie ;)

U mnie może być inaczej.
Koło domu mam aż dwa Tedi, oba mają bardzo dużą poiwierzchnię sprzedażową i w obu jest zawsze bardzo dużo artykułów sezonowych. Najwięcej mają zawsze na Boże Narodzenie, walentynki, Halloween, Wielkanoc i koniec karnawału. Jak są jakieś mistrzostwa kopania piłki, to u nich jest milion rzeczy w kolorach flagi niemieckiej.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 19 października 2020, o 15:45

Moje książki przestały się mieścić na głównym regale, więc część musiała znaleźć sobie nowe miejsce. Oto efekt:

Obrazek
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 19 października 2020, o 16:40

Lucy jak nastrojowo u Ciebie..xD

Kawko fajna półeczka. ;P
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 19 października 2020, o 18:03

Ładny zbiór :mrgreen:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 19 października 2020, o 20:23

I jeszcze kilka książek da się wcisnąć.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Kawka » 19 października 2020, o 20:27

Duzz - dzięki

Księżycowa - to jest przyszłościowo pomyślane, jeszcze kilka harlequinów się zmieści. :P

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 20 października 2020, o 07:27

Lucy napisał(a):Coś mnie naszło na zmianę :lol:

Obrazek

Wygląda niesamowicie :bigeyes: i jeszcze ciemne książki , cudo aż mnie naszło na ozdoby. Myślę by sobie wejście do domu przystroić :niepewny:

Kawka napisał(a):Moje książki przestały się mieścić na głównym regale, więc część musiała znaleźć sobie nowe miejsce. Oto efekt:

Obrazek

Jaki ładny regalik z książkami i jaki porządek, tylko pozazdrościć. Brawo Kawko

Ja sama zrobiłam wieniec na drzwi, żaden szał, a chce ktoś zobaczyć?
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Post przez Kawka » 20 października 2020, o 11:04

Dzięki Aniołku. Dawaj fotę.

Mam okrutne zaległości w tym temacie ale postanowiłam ich nie nadrabiać (to ponad moje siły), wybaczcie więc, że nie skomentowałam Waszych wcześniejszych postów. :bezradny:

Post przez •Sol• » 20 października 2020, o 11:45

Kawko, biblioteczka rewelacja!

Podziwiam porządek, u mnie są stosy i hałdy hańby i nie mam miejsca na nowe półki :hihi: na razie...
I nie ukrywam, ze zazdroszczę porządku!

Lucy, cudna dekoracja!
Ty to umiesz :bigeyes:

Post przez Kawka » 20 października 2020, o 12:03

Ja nie znoszę bałaganu w książkach. Wszystkie muszą być równo ułożone, najlepiej seriami wydawniczymi, a potem alfabetycznie autorami. Wtedy wiem, gdzie co jest. Nie wyobrażam sobie układać książek np. według koloru okładki. Dodatkowo mam na kompie plik w Wordzie, żeby szybko wyszukać to, co mnie interesuje. Takie małe zboczenie. Wszystko, czego mam większą ilość, tak kataloguję - płyty, kasety, książki, ciuchy, buty itd. Tylko dodatki typu biżuteria, które są trudne do opisu, odpuściłam. A wieszaki w garderobie mam wszystkie w jedną stronę powieszone i w miarę możliwości dopasowane kolorystycznie do stroju. Kolejno płaszcze, żakiety, sukienki wieczorowe, spodnie, spódnice, swetry, bluzki z rękawkiem, bluzki na ramiączka itp... Jak siostra sobie pożyczyła ode mnie coś, to nie musiała nawet mi mówić, od razu wiedziałam, że ktoś był w mojej garderobie i czegoś szukał. :P Zbudzona w nocy o północy wiem gdzie co jest. Wiem, że to chore ale serio, drażni mnie jak mam coś niepoukładane w szafach, za to na wierzchu bywa, że mam bałagan. :P Zazwyczaj ludzie mają na odwrót - na wierzchu porządek, a w szafach kipisz, Tylko ja taka porypana jestem. :mur: :bezradny:

Post przez •Sol• » 20 października 2020, o 12:29

Podziwiam, serio.
Zawsze chciałam tak mieć, ale ja typ bałaganiary totalnej. Mój B. cierpi, bo on to lubi mieć pod linijkę. Nawet jak cukierki żre i papierki rzuca to złożone i w rządku :zalamka:

A ja królowa kupek i stosów - tu kupka tego, tam stos tego.
W książkach miałam taki porządek parę lat temu, z zamkniętymi oczami potrafiłam znaleźć tytuł, bo właśnie - autor wydawnictwo itd (kolorami jest pięknie, ale ja bym oczadziała), ale nastąpiło malowanie pod moją nieobecność i mi zrobili taki sajgon, że do dziś nie doszłam. Troszkę już ułożyłam, ale mam półki, gdzie nie mogę sie zebrać, żeby w nie wejść.

Ksiażki to chyba jedna z niewielu rzecz, gdzie lubię mieć porządek. I świeczki :hyhy:

Post przez Kawka » 20 października 2020, o 12:38

Mnie do takiego systemu życie zmusiło, bo miałam wcześniej bardzo mały pokój, gdzie nie dało się nie mieć porządku (musiałam wszytko bardzo dokładnie przemyśleć jak upchać, żeby się zmieściło i zaczęłam kombinować nad systemem ogarniającym ten chaos), więc mi to weszło w nawyk.

Post przez •Sol• » 20 października 2020, o 13:00

Och, to się nie dziwię. Małe pokoje to zmora i tym bardziej podziwiam, bo ja bym chyba zginęła :zalamka:

Post przez Kawka » 23 października 2020, o 14:25

Udało mi się zmieścić prawie wszystkie książki w mojej norweskiej biblioteczce. Wprawdzie nie są idealnie poukładane (czyli tak, jakbym chciała), ale jako tako już to wygląda. Oto efekt końcowy:

Obrazek

A tu poszczególne półki, idąc od dołu, bo niestety nie da się zrobić zdjęcia całości z przodu (za wąsko, szafka jest w przejściu z salonu do sypialni).

Półki 1 i 2:
Obrazek

Półki 3 i 4:
Obrazek

Półki 5 i 6:
Obrazek

Półki 6 i 7:
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 23 października 2020, o 18:48

Na biurko sobie postawiłam Obrazek

Obrazek
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Kawka » 23 października 2020, o 18:59

Lucy - bardzo klimatyczna dekoracja.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja