Teraz jest 24 listopada 2024, o 00:15

Polska strefa

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 9 września 2020, o 15:02

Bardzo mi się podoba streszczenie Joakar. Uśmiałam się super.
Szczególnie druga część, z Gabi, ma swoje walory.
Czytać książki bym absolutnie nie chciała.
Biorąc pod uwagę niektóre elementy, szczególnie drobiazgowe opisywanie luksuowego świata, strzelam, że to może być amatorska książka bardzo młodej osoby. Choć, oczywiście, nie musi.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 9 września 2020, o 15:17

Z tego co kojarzę to autorka ma 37 lat i wcześniej napisała dwie książki, tylko że chyba związane z fantastyką. Ale akurat ta powieść powstała oczywiście na Wattpadzie. :zalamka:

Post przez Janka » 9 września 2020, o 16:17

I wszystko jasne.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 12 września 2020, o 23:33

Przekupić wiedźmę - Barbara Mikulska

Obrazek

Kostka po nakryciu swojego faceta na zdradzie, postanawia wziąć urlop w firmie (pracuje tam nie tylko jej były, ale i jego kochanka) i wyjechać do małej wsi do gospodarstwa agroturystycznego. Tam poznaje rudego drwala Wiktora i jego nastoletnią córkę Klarę. Kobieta postanawia odpocząć i przemyśleć kilka rzeczy. Za sprawą sympatycznego właściciela, poznaje historię szeptuchy, która zamieszkiwała pobliski las.

Światło latarki wydobyło z mroku zgarbioną postać staruchy. Konstancja przeklęła cicho, ale zaraz uświadomiła sobie, że Klara chichocze. Przysunęła się i oświetliła postać. Właściwie trudno było to nazwać człowiekiem – stary omszały głaz, jakby baba w chuście, pochylona, wiekowa. Ale to wszystko widziała w pierwszym momencie, kiedy się wystraszyła. Teraz, im dłużej się przyglądała, tym mniej była pewna, co widzi.
– To ona? – spytała dziewczynkę, kiedy już miała pewność, że głos jej nie będzie drżał. – Robi niesamowite wrażenie, szczególnie w ciemnościach.
– Za dnia jest trochę lepiej, ale nie bardzo. Ludzie się jej boją.
– Co to właściwie jest? Rzeźba? Zrobi ją twój tato?
- Nie. Stoi tu podobno od zawsze. Tylko nie wiem, ile to „zawsze” trwa. Babcia Mania mówi, że nawet jej babcia była pewna, że słyszała od własnej prababki o tej wiedźmie.
– Pogubiłam się w tych babkach – przyznała Kostka. – Jak rozumiem, miejscowi uważają, że stoi tu od bardzo dawna.
– No właśnie. I babcia Mania mówiła, że ona sprzyja dobrym, a złym potrafi dopiec. Lepiej jej nie wkurzać. Dlatego czasem przynoszę jej ciasto. Zawsze znika, nawet jak wracam po półgodzinie.
– Oj, banialuki opowiadasz, Klaro. Ptaki wydziobują.
– Może i ptaki – zgodziła się potulnie. – Ale jak masz jakąś prośbę, to musisz jej coś fajnego podarować. Zawsze pomaga.

Kostka ma jedno życzenie, chciałaby spotkać kiedyś kogoś wyjątkowego. Szybko spełnia się jej życzenie, ponieważ ratuje z rąk oprawcy biednego psiaka i tak zostaje właścicielką Lulejki. :bigeyes: Z biegiem dni, Kostka przywiązuje się do Klary i Wiktora i dochodzi do wniosku, że chciałaby coś mienić w swoim życiu. Praca nie sprawia jej żadnej przyjemności i chętnie by zainwestowała w interes Wiktora. Kiedy wszystko zmierza do szczęśliwego końca, niespodziewanie pojawia się matka Klary.

Dawno nie czytałam tak kojącej i klimatycznej książki. :bigeyes: Niby temat oklepany, ale autorka potrafiła sprawić, że przewracałam strony i nie mogłam się doczekać, co będzie dalej. To nie jest historia poznajemy się i zakochujemy. Nie, niby wszytko powoli zmierza do szczęśliwego zakończenia, ale nagle ''coś'' wypada i mamy problem. Nie jest nudno, oj nie! Do tego autorka poświęciła trochę czasu ma kwestię adopcji psów. Rewelacja!

6/6
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Janka » 12 września 2020, o 23:46

Lucy, gratuluję, że udało Ci się znaleźć tak fajną książkę.

Ja sobie ją może dopiszę do listy, ale nie jestem całkiem przekonana, czy dla mnie też będzie tak dobra. Temat szeptuchy to niekoniecznie moja bajka.
Obrazek

Post przez Lucy » 12 września 2020, o 23:51

Ale szeptucha nie gra tam dużej roli, więc się nie martw. :-D Jest taką ciekawostką, ludzie ją karmią, żeby spełniła ich życzenia. Całość jest doprawdy super.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Janka » 13 września 2020, o 00:17

To dla mnie dobrze rokuje.
W takim razie naprawdę ją sobie zapiszę na przyszłość.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 13 września 2020, o 10:55

DRWAL - zapisuje, dziękuje :red:

myślałam żeby nawet kupić ebooka ale widzę prawie 30zł, chyba ich porąbało... to już wole papierek kupić

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez Lucy » 13 września 2020, o 12:18

Pierwszy raz zgadzam się z pochwalnymi opiniami na LC. Szkoda tylko, że książka nie była bardziej reklamowana :]

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 13 września 2020, o 19:53

Kupiłam sobie ebooka tylko się zabrać nie mogę :hihi:

Post przez Dorotka » 20 września 2020, o 20:47

Obrazek

Całkiem niezła komedia kryminalna. Można się pośmiać. Lucy, Janko - to coś dla was. Sądzę, że będzie wam się podobało.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Janka » 21 września 2020, o 00:07

Malwinę Ferenz mam już na swojej liście.
Bardzo dziękuję, Dorotko.
Obrazek

Post przez joakar4 » 21 września 2020, o 08:54

"Histeria" Izabela Janiszewska

Obrazek

Przeczytałam w jeden dzień i bardzo mi się podobało. Tym razem Bruno i Larysa badają sprawy dość mocno związane z przemocą wobec dzieci. Od samego początku wydaje się, że oba śledztwa są ze sobą powiązane, ale bohaterowie praktycznie się nie spotykają, nie mają więc szans o tym porozmawiać. Ale jak już się spotkają, to będzie się działo, również pod względem romansowym. :shades: Chciałabym jednak żeby ta dwójka spędzała ze sobą więcej czasu. Może w kolejnej części będzie lepiej w tym temacie.
I jeszcze w pewnym momencie miałam wrażenie, że autorka chce złapać zbyt wiele strok za ogon, w tej części było chyba z pięć wątków kryminalno - sensacyjnych. Ostatecznie większość z nich ładnie się zamknęła, ale nie wiem czy wszystkie były potrzebne.

Post przez Lucy » 22 września 2020, o 20:53

Muszę najpierw przeczytać ''Wrzask'' :-D

Zakochane Zakopane - Agnieszka Krawczyk, Magdalena Witkiewicz i inni...

Obrazek

I po co się z to wzięłam :zalamka: Nie jestem fanką takich krótkich opowiadań, ale okładka i Zakopane ...
Siedem historii z których tylko trzy przełknęłam, a reszta podniosła mi ciśnienie. Dobrze, że nie czytałam tego w święta. :disgust:
Bohaterki w większości wkurzające i chyba najbardziej zawiodłam się na Pani Krawczyk. Miałam w planie coś autorki
Anna H. Niemczynow, ale teraz jestem sceptyczna.

2/6

Post przez Dorotka » 22 września 2020, o 22:50

Ooo, naprawdę była aż tak źle? Kurczę, mam tę książkę na półce i właśnie miałam się za nią zabrać, bo i tak długo czeka na swoją kolej. Ale teraz to już nie wiem.... :mysli:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Janka » 22 września 2020, o 23:28

Też nie przepadam za takimi opowiadaniami.
Zwykle ciekawiej się zapowiadają, niż potem wypadają w czytaniu.
Lucy napisał(a):Muszę najpierw przeczytać ''Wrzask'' :-D

Ja też. I to koniecznie.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 23 września 2020, o 00:31

Lucy napisał(a): Zakochane Zakopane - Agnieszka Krawczyk, Magdalena Witkiewicz i inni...

Obrazek

Siedem historii z których tylko trzy przełknęłam, a reszta podniosła mi ciśnienie. Dobrze, że nie czytałam tego w święta. :disgust:

A co takiego w tych podnoszących ciśnienie było? :P
joakar4 napisał(a):"Histeria" Izabela Janiszewska

Obrazek

Przeczytałam w jeden dzień i bardzo mi się podobało. Tym razem Bruno i Larysa badają sprawy dość mocno związane z przemocą wobec dzieci. Od samego początku wydaje się, że oba śledztwa są ze sobą powiązane, ale bohaterowie praktycznie się nie spotykają, nie mają więc szans o tym porozmawiać. Ale jak już się spotkają, to będzie się działo, również pod względem romansowym. :shades: Chciałabym jednak żeby ta dwójka spędzała ze sobą więcej czasu. Może w kolejnej części będzie lepiej w tym temacie.
I jeszcze w pewnym momencie miałam wrażenie, że autorka chce złapać zbyt wiele strok za ogon, w tej części było chyba z pięć wątków kryminalno - sensacyjnych. Ostatecznie większość z nich ładnie się zamknęła, ale nie wiem czy wszystkie były potrzebne.

Pierwszy tom jest godny uwagi? Już mi się te wszystkie książki mylą, a kiedyś miałam w planach jakieś polskie kryminały. Choć z moim zapałem nigdy do nich nie dotrę :zalamka:

Post przez joakar4 » 23 września 2020, o 07:18

Wrzask jest świetny. :bigeyes:

Lucy napisał(a):Bohaterki w większości wkurzające i chyba najbardziej zawiodłam się na Pani Krawczyk.
2/6

Czytałam niedawno zbiór opowiadań dot. wakacji nad morzem i Pani Krawczyk też wypadła najgorzej.

Post przez Lucy » 23 września 2020, o 20:59

Papaveryna napisał(a):A co takiego w tych podnoszących ciśnienie było? :P

Dorotka napisał(a):Ooo, naprawdę była aż tak źle? Kurczę, mam tę książkę na półce i właśnie miałam się za nią zabrać, bo i tak długo czeka na swoją kolej. Ale teraz to już nie wiem.... :mysli:

Chodziło o niektóre bohaterki. Jedna np. była infantylna, druga arogancka, trzecia przywiązana do spódnicy mamy. To w jaki sposób się zmieniały, dosłownie na kilku stronach, było niewiarygodne. Nie było czytania z uśmiechem na twarzy i kibicowania konkretnym osobom. Raczej przewracanie kartek z myślą o jak najszybszym skończeniu. :]

Post przez Lucy » 24 września 2020, o 12:51

giovanna napisał(a):Kupiłam sobie ebooka tylko się zabrać nie mogę :hihi:

Tak z innej beczki :hyhy: widziałam że przeczytałaś najnowszą Norkę i dałaś jej mało gwiazdek. Mogłabyś w autorskim zdanie, dwa coś napisać? :prosi: Myślałam, że tylko ja mam z nią problem ...

Post przez giovanna » 24 września 2020, o 13:24

Postaram się wieczorem coś napisać. U mnie dochodzi jeszcze kryzys czytelniczy i mało co mi się podoba.

Post przez Lucy » 25 września 2020, o 12:50

Ok :smile:

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 28 września 2020, o 22:15

Pietno - Przemysław Piotrowski

Obrazek
Powieść zaczyna się od prologu w którym umierająca na raka kobieta, spowiada się księdzu a w drzwiach stoi mężczyzna, który z nienawiścią spogląda na umierającą. Niby nic nie znaczący epizod, który jednak jest bardzo ważny dla dalszej fabuły.
Książka bardzo mocna, pełna przemocy, szokujących i odrażających scen morderstw i tortur i często zastanawiałam się, skąd autor bierze pomysły na takie okropieństwa.
Z drugiej strony to ciekawa i emocjonująca historia dwóch bliźniaków, rozdzielonych po urodzeniu, którzy teraz posądzani są o okrutne morderstwa.
Jeden z nich wychowywał się w normalnej rodzinie i został lekarzem, drugi znalazł się w sierocińcu prowadzonym przez siostry zakonne i do dziś pamięta koszmar jakim było jego życie w tym przybytku a teraz jest warszawskim gliną.
Powieść mimo że czasami autora porywa fantazja jest na przyzwoitym poziomie a od połowy akcja pędzi bardzo szybko, bo w grę wchodzi życie kolejnej kobiety, tym razem kochanki Igora.
Trochę denerwował mnie fakt, że autor ze wszystkich księży zrobił pedofili ale ostatnio to bardzo modny temat, który autor umiejętnie wplótł w fabułę.
To powieść bardzo kontrowersyjna. Jedni uważają ją za beznadziejna inni za bardzo dobrą. Mnie się podobała i czekam na kontynuację czyli Sforę.

Post przez Lucy » 28 września 2020, o 23:47

Zaciekawiłaś mnie :mysli:

Post przez giovanna » 30 września 2020, o 12:41

basiku Sfora już jest, w listopadzie ma być trzecia część chyba ostatnia.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...