Teraz jest 22 listopada 2024, o 14:11

Woski i świeczki, czyli czym nam w domu pachnie

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 22 sierpnia 2020, o 23:46

Próbowałam teraz zguglować woski do tych zapachów na niemieckich stronach, ale niczego nie znalazłam. Dlatego coraz bardziej się przekonuję, że jednak musiałam się pomylić.
Tak naprawdę, to teraz już niczego nie jestem pewna.
W sklepie na pewno były woski, ale możliwe że nie na każdej półce. Możliwe, że były tylko do tych starszych zapachów, czyli klasycznych.
Obrazek

Post przez Janka » 23 sierpnia 2020, o 13:01

Lucy, jestem już całkiem pewna, że nie moglam widzieć tych wosków. Szukałam ich wszędzie w sieci i one naprawdę nie istnieją.

Strzelam, że one może też kiedyś przyjdą, ale już w nowej formie.
O takiej:
https://www.yankeecandle.de/statics/images/desktop/EU/reeddiffuser/new-wax-melts-video.mp4

Wygląda na to, że firma unowocześnia produkcję wosków. Dostają teraz pudełeczka i nowy kształt.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 23 sierpnia 2020, o 19:48

ciekawe :mysli:
Wersja ''krusząca'' nie jest za dobra, trzymam kciuki za nową formę
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 23 sierpnia 2020, o 21:16

Lucy napisał(a):
Papaveryna napisał(a):Kiedyś bardzo lubiłam wosk Icicles. Teraz patrzę, że go chyba całkiem wycofali. Łeee :cry:

Mam go jeszcze :P l

Zazdro :P On był taki nieoczywisty i nieśmierdzący mimo niebieskiego koloru. Chociaż teraz mogłabym mieć całkiem odmienne wrażenia :P

Post przez Janka » 23 sierpnia 2020, o 23:28

Lucy napisał(a):ciekawe :mysli:
Wersja ''krusząca'' nie jest za dobra, trzymam kciuki za nową formę

Trochę się obawiam, że te nowe woski będą niepodzielne. Trzeba będzie zużyć cały na raz. A to będzie bardzo drogo wychodzilo w użytkowaniu.
Obrazek

Post przez Papaveryna » 25 sierpnia 2020, o 11:36

Też mi się tak wydaje :mysli: A ja się jednak przyzwyczaiłam do tych 'tart' od Yankee. Mają swój urok, tylko ta folia rzeczywiście nieprakryczna. No i faktycznie się kruszą. Już bym wolała taką postać, jaką mają Kringle. Tam przynajmniej można sobie uciachać interesujący kawałek :P
Z Kringle w ogóle pojawiają się jakieś nowości? Od paru lat mam wrażenie, że są u nas cały czas te same woski ich firmy :mysli:

Ja ubiegłej jesieni miałam sporą listę, ale ostatecznie nie kupiłam nic. To może za jakiś czas zrobię zakupy woskowe. Jeśli mi się nie odwidzi. A potem zapewne pęknie mi łeb :rotfl:
Czy w tym roku od Yankee mozna nabyć jedynie wielkie świece, czy są też te całe samplery? Bo tego nigdy nie miałam i mogłabym się ewentualnie skusić. Na duże świeczki w ciemno zdecydowanie szkoda mi kasy.

Ja tak lubię jesień i boję się, że znowu mi przeleci przez palce bez żadnej celebracji :bezradny:

Post przez Janka » 25 sierpnia 2020, o 12:00

Samplery są nadal. - To na pewno, na sto procent i bez żadnych moich pomyłek. - Trzymałam je w łapach i wąchałam.

A z tymi woskami, które "widziałam", a których jednak nie mogło być, to doszłam do wniosku, że woski tam naprawdę leżały, tylko może nie o tym samym zapachu, co świeczki i samplery na tych półkach. Kolor był ten sam, ale nie wczytywałam się w etykietkę i mogłam się sama oszukać.
Obrazek

Post przez Lucy » 25 sierpnia 2020, o 12:14

Papaveryna napisał(a):Z Kringle w ogóle pojawiają się jakieś nowości? Od paru lat mam wrażenie, że są u nas cały czas te same woski ich firmy :mysli:

Tylko świece są nowe :ermm:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Janka » 25 sierpnia 2020, o 23:43

U mnie nastąpił przełom. Dziś po raz pierwszy od bardzo dawna paliła się w domu świeczka.
Mam sampler rozpakowany jeszcze przed upałami, który tak sobie stał wypalony do połowy, ale nic mu się nie stało, wcale nie zwietrzał.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 26 sierpnia 2020, o 13:34

U mnie też ostatnio zamiana z wosków na świeczki.
Obecnie pali się taka naturalna, rzepakowa, o zapachu czekolady i wiśni. Mniam :bigeyes:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Janka » 29 sierpnia 2020, o 12:32

W "moim" sklepie świeczkowym są już ostatnie resztki świeczek Yankee i się zastanawiam, czy nie powinnam szybko kupić tych zapachów, które już miałam i najbardziej mi się podobały. Widziałam, że jeszcze mają Baby Powder i chyba był Lake Sunset.

Niedługo jedyną moją możliwością zakupów świeczek będą księgarnie, a tam jest zawsze bardzo mały wybór. Na dodatek w mojej najbliższej księgarni wcale nie prowadzą świeczek, więc muszę jeździć gdzieś dużo dalej.
Obrazek

Post przez Lucy » 29 sierpnia 2020, o 18:59

W księgarniach masz woski? Super!

Post przez Janka » 29 sierpnia 2020, o 23:17

Te nowe zapachy, o których mówiłam wcześniej, że wąchałam samplery, to właśnie byly w księgarni.

Natomiast w firmowym sklepie Yankee Candle z miesiąca na miesiąc jest coraz mniej towaru, bo już od grudnia nie było nowej dostawy. Tam było zawsze świetne zaopatrzenie, do wyboru były wszystkie zapachy ze stałego asortymentu i zawsze wszystkie nowości. Były też różne artykuły specjalne, np. wersje zapachu do samochodu i patyczki zapachowe oraz dodatki, np. kominki, nożyczki, metalowe nakładki na słoiczki itd. W tej chwili jest więcej świec w kwadratowych szklaneczkach, niż tych z normalnej kolekcji słoików.
Obrazek

Post przez Lucy » 30 sierpnia 2020, o 00:18

Pytałaś się w tej firmówce o co chodzi? :mysli: Powinni mieć nowe kolekcje, chyba że będą się zwijać.

Post przez Janka » 30 sierpnia 2020, o 00:31

Tam się nie ma kogo zapytać. Kiedyś była ekspedientka. Nie przez cały dzień, ale ją często spotykałam. Teraz już jest całkiem pusto. By coś kupić idzie się do ogólnej kasy domu towarowego, na terenie którego znajduje się to firmowe stoisko.
Obrazek

Post przez Lucy » 30 sierpnia 2020, o 00:41

No cóż, nie starają się jeżeli chodzi o asortyment.
Po firmowym stoisku spodziewałabym się czegoś innego.

Post przez Janka » 30 sierpnia 2020, o 00:49

Wydaje mi się, że oni zakończyli współpracę, rozwiązali umowę z domem towarowym i już się całkiem zwinęli. Reszty świeczek nie zabrali, tylko zostawili do sprzedania.
Świeczki Yankee zajmują już tylko dwa regały, a na pozostałych ustawione są teraz świeczki innych firm, które wcześniej sprzedawane były w dziale ozdób i prezentów.
Obrazek

Post przez Papaveryna » 30 sierpnia 2020, o 01:23

Matko, chyba mi się kominek zepsuł od tak długiego niepalenia :mysli:

edit.
Na szczęście wygrzebałam fioletowy w kształcie sowy. Kupiłam go kiedyś stacjonarnie sama nie wiem po co, bo nigdy go nie używałam. I działa. A w tamtym musiało się coś spierdzielić :bezradny: Palę Home Sweet Home i jest luzik. Nie boli mnie łeb :hihi:
Przeglądam komentarze na Pachnącej Wannie w poszukiwaniu jesiennych zapachów. Przydałby mi się też może jakiś fajny nowy kominek :P

Post przez Janka » 30 sierpnia 2020, o 19:50

Jaki Ci się zepsuł? Ten z kwiatem na czarnej metalowej podstawce?
Obrazek

Post przez Lucy » 30 sierpnia 2020, o 23:09

Papaveryna napisał(a): Przeglądam komentarze na Pachnącej Wannie w poszukiwaniu jesiennych zapachów. Przydałby mi się też może jakiś fajny nowy kominek :P

Oglądałaś tu? :hyhy: https://markoweswiece.pl/pol_m_Akcesori ... e-185.html

Post przez Papaveryna » 31 sierpnia 2020, o 00:40

Przejrzałam teraz i dostałam oczopląsu :P
Janka napisał(a):Jaki Ci się zepsuł? Ten z kwiatem na czarnej metalowej podstawce?

Tak, dokładnie ten :bezradny:

Zapuściłam teraz Red Apple Wreath :rotfl: Raczej żaden zapach z posiadanych przeze mnie nie pasuje do niedawnej ulewy :P

Post przez Janka » 31 sierpnia 2020, o 01:59

Papaveryna napisał(a):Tak, dokładnie ten :bezradny:

To w takim razie strasznie szkoda, bo on jest świetny do zdjęć.
Obrazek

Post przez Papaveryna » 31 sierpnia 2020, o 02:15

Ja go w sumie do zdjęć mało używałam. Robił mi ze dwa razy za wieżyczkę dla popów :P

Znalazłam tutaj sporo nieznanych mi jesiennych wosków i mam ochotę je zamówić :ohlala:
https://allegro.pl/uzytkownik/franc791/kominki-i-woski-woski-zapachowe-254291?order=d&bmatch=baseline-product-eyesa2-engag-dict45-hou-1-2-0717

Post przez Janka » 31 sierpnia 2020, o 11:49

Very, sprawdzałaś kiedyś, czy są woski dla Ciebie na amazonie? Tam może być niższa cena. mogą się znaleźć też zestawy wielozapachowe z większą liczbą sztuk, któe wyjdą dużo, dużo taniej.

Właśnie takich zdjęć z wieżyczką będzie mi bardzo brakowało.
Obrazek

Post przez Lucy » 31 sierpnia 2020, o 15:10

Papaveryna napisał(a):
Znalazłam tutaj sporo nieznanych mi jesiennych wosków i mam ochotę je zamówić :ohlala:
https://allegro.pl/uzytkownik/franc791/kominki-i-woski-woski-zapachowe-254291?order=d&bmatch=baseline-product-eyesa2-engag-dict45-hou-1-2-0717

Dla siebie widzę tylko dwa:
https://allegro.pl/oferta/yankee-candle ... 9057558007 (ponoć przypomina Red Apple Wreath i kiedyś bardzo go szukałam)
https://allegro.pl/oferta/yankee-candle ... 9058072757

Reszta to albo połączenia, które u siebie mam (cynamon, dynia), albo typowo męskie, których niezbyt lubię, ale kojarzące się z kostkami wc :hihi:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja