Teraz jest 21 listopada 2024, o 14:10

Lisa Gardner

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 17 lutego 2015, o 15:42

Mam na półce od kilku dni "Niepewność" i też obawiam się sięgnąć ;)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 17 lutego 2015, o 17:14

Nie czytałam jeszcze tego, ale to dalsza część Kochać mocniej, a to mocne było ^_^

Post przez Duzzz » 20 lutego 2015, o 11:49

No właśnie. Jestem ciekawa co też będzie w tej, ale zabrać się nie mogę, bo zwyczajnie mam stracha. Chociaż Basik gdzieś pisała, że jest dobra :)

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 20 lutego 2015, o 16:13

Każda Gardner jest dobra , muszę do niej wrócić :bigeyes:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Post przez klarek » 20 lutego 2015, o 16:14

Ja nie wracam. Za diabła, bardzo lubię, ale nie wracam ;)

Post przez gosiurka » 20 lutego 2015, o 16:16

Powtórkowo korci mnie tylko Godzina zbrodni, a tak niekoniecznie.Powrócić , aralku chodziło mi o to żeby znowu coś przeczytać z jej twórczości, bo nie wszystko przeczytałam.
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)

Post przez klarek » 20 lutego 2015, o 16:18

Aaaaa, i to rozumiem. To i ja muszę ;)

Post przez Duzzz » 14 stycznia 2016, o 02:10

Obrazek

Detective D.D. Warren #8

Flora Dane is a victim.

Seven years ago, carefree college student Flora was kidnapped while on spring break. For 472 days, Flora learned just how much one person can endure.

Flora Dane is a survivor.

Miraculously alive after her ordeal, Flora has spent the past five years reacquainting herself with the rhythms of normal life, working with her FBI victim advocate, Samuel Keynes. She has a mother who’s never stopped loving her, a brother who is scared of the person she’s become, and a bedroom wall covered with photos of other girls who’ve never made it home.

Flora Dane is reckless.

. . . or is she? When Boston detective D. D. Warren is called to the scene of a crime—a dead man and the bound, naked woman who killed him—she learns that Flora has tangled with three other suspects since her return to society. Is Flora a victim or a vigilante? And with her firsthand knowledge of criminal behavior, could she hold the key to rescuing a missing college student whose abduction has rocked Boston? When Flora herself disappears, D.D. realizes a far more sinister predator is out there. One who’s determined that this time, Flora Dane will never escape. And now it is all up to D. D. Warren to find her.

Premiera: 09.02.2016

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 16 sierpnia 2020, o 18:16

Lisa Gardner "Mąż doskonały"

Teresa nie miała lekkiego życia. Ojciec despota znęcał się nad nią i matką. Gdy poznała Jima, wydawało się, że wreszcie los się do niej uśmiechnął. Niestety, z pozoru idealny mąż i ojciec okazał się z czasem psychopatycznym mordercą. Dzięki pomocy Teresy, udało się go złapać, skazać i osadzić w więzieniu. Wszystko komplikuje się jednak, gdy Jim ucieka z więzienia. Teraz chce zemsty i nie zawaha się ponownie zabić, żeby dopaść byłą żonę. Przerażona kobieta wynajmuje byłego żołnierza, a obecnie najemnika – J. T., który ma jej pomóc przetrwać i skutecznie obronić się przed napaścią. Mężczyzna nie do końca spełnia jej oczekiwania, gdyż również zmaga się z demonami z przeszłości, a smutki topi w alkoholu.

Ta książka to nie jest romans. Zdecydowanie. Nie jest to też kryminał. Od razu wiadomo kto zabił i dlaczego. To międzygatunkowa hybryda obyczajówki, romansu i kryminału. W żadnym z tych gatunków ta historia raczej się nie sprawdza.

Pierwszym dużym zgrzytem jest fakt, że autorka należy do dialogowych. Są autorzy, którzy lubią opisywać historię, są też tacy, którzy kreślą ją za pomocą dialogów i właśnie do tego rodzaju należy Gardner. Niestety, czasem dialogi są zbyt niejasne tzn., nie do końca wiadomo kto co mówi i trzeba się tego domyślać z kontekstu. Opisów jest mało i są bardzo szczątkowe. Nie jest to mój ulubiony typ, wolę bardziej rozbudowane opisy.

Sama historia jest dość ciekawa, niesztampowa. Fabuła rozwija się sprawnie, zwłaszcza w drugiej połowie książki robi się emocjonująco. Początek jest trochę senny ale jak się rozkręci to już akcja leci szybko i sprawnie.

Klimat tej książki jest dziwny – trochę mroczny, poważny, czasem zabawny ale głównie przygnębiający i dołujący. Jest bardzo dużo traum, bolesnych przeżyć bohaterów i problemów sporego kalibru i to zdecydowanie przytłacza.

Czasem odrzucały mnie wręcz obrazowe i szczegółowe opisy zbrodni, krwi, flaków i odciętych części ciał ofiar głównego czarnego charakteru i sposobów, w jaki mordował ludzi. Z drugiej strony, dzięki temu wszystko wygląda wiarygodnie i chwilami podczas czytania czułam lekki niepokój.

Na plus zdecydowanie można zaliczyć bohaterów. Zarówno Teresa, jak i J. T. są nieszablonowi, ciekawi, inni niż zwykle. Ona jest doświadczoną przez życie kobietą, zdesperowaną i gotową na wszystko, byle przetrwać. Podobała mi się jej przemiana. On – to twardy facet, który w głębi duszy jest wrażliwy. Życie go sponiewierało, popadł w alkoholizm i ma trudne relacje z rodziną. A dodatkowo autorka zaprezentowała sporo pobocznych postaci. Marion, policjanci i agenci FBI, oraz oczywiście główny zły – Jim.

Relacja między główną parą nie do końca jest satysfakcjonująca. Coś między nimi nie grało. Najpierw połączył ich seks i podobne, dramatyczne przeżycia. Ich seks był mechaniczny, brutalny, dziki, bez krzty romantyzmu. Tego mi chyba między nimi brakło – uczucia i delikatności. Subtelności, głębszej, emocjonalnej relacji. Oni w zasadzie nie mieli jak stworzyć trwałego związku.

Końcówka jest dziwna. Za dużo krwi, przemocy i brutalności, opisy tego są szczegółowe, ta brutalność to dla mnie minus. Dużo się dzieje, a zły bohater jest przesadnie wszechmocny. Zmęczyłam się czytając to. Mimo to, naprawdę szybko się czytało tę książkę, dość dobrze szła akcja i ciągle byłam ciekawa co będzie dalej.

Mam bardzo mieszane uczucia odnośnie tej powieści. Nie zachwyciła mnie, nie rzuciła na kolana. A mimo to, raczej nie przeszłam wobec niej obojętnie. Przeżywałam wydarzenia i dramaty, które napotykali bohaterowie. Na pewno nie jest to książka, po którą sama bym sięgnęła i zdecydowanie nie jest to powieść z gatunku, które zazwyczaj czytuję. Pierwszy raz z tą autorką oceniam raczej pozytywnie ale chyba nie będę kontynuować tej serii. Za całokształt daję: 7/10.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez Duzzz » 18 października 2020, o 21:56

Kawko, poproszę do recenzji :prosi:

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 20 października 2020, o 11:35

Przegapiłam ale już uzupełnione. :P
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez gosiurka » 19 lutego 2021, o 17:41

Bardzo dawno temu czytałam tą książkę, i miałam te same przemyślenia co ty Kawka, to zakończenie było dla mnie również zbyt mocne, ale mimo wszystko jest to moja jedna z ulubieńszych autorek.

Poprzednia strona

Powrót do G