Teraz jest 23 listopada 2024, o 18:36

Wspomnienia: Kiedy byłam mała...

Gdzie możecie gadać, o czym tylko Wam się podoba, a na co nie ma miejsca w innych działach?
Tutaj!

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 3 lipca 2020, o 21:11

Ja w sumie najgorszą miałam 1. klasę podstawówki ^_^
Wychowawczyni biła po łapach linijką.
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Jane Austen

Post przez mdusia123 » 3 lipca 2020, o 21:13

U mnie początek podstawówki był nawet w miarę fajny :).

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 3 lipca 2020, o 21:57

Najgorszą nauczycielkę miałam od polskiego w liceum... co to była za... ekhm. Dobrze, że miałam z nią tylko rok. ;) Stwierdziła, że ja i moje koleżanki to tlenione blondynki..xD :hyhy:

W liceum jeszcze miałam babkę, która była fajna ale nie umiała uczyć, właściwie to była nauczycielem od matematyki, a uczyła informatyki i nie umiała tłumaczyć. :facepalm:
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez mdusia123 » 3 lipca 2020, o 22:00

Ja z drugiej połowy podstawówki i i trzech lat gimnazjum pamiętam nauczycielkę, która uczyła jednocześnie matematyki i plastyki. W sumie uczyła nawet fajnie (obu przedmiotów), ale WIECZNIE (w zasadzie na każdej lekcji) gubiła moje rysunki.

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 3 lipca 2020, o 23:14

mdusia123 napisał(a):Pierwsza taka źle wspominana nauczycielka to pani od fizyki. Dzięki Bogu miałam ten przedmiot w liceum tylko przez rok. Miała zwyczaj zwracać się do nas po nazwisku, a mnie kojarzy się to z takim patrzeniem na kogoś z góry i strasznie mnie to irytowało.

od razu mi się przypomina babka od WOSu która czytała drugie imię z dziennika przy sprawdzaniu obecności - jak my tego nienawidziliśmy :zalamka: :hihi:

LiaMort napisał(a):Najgorszą nauczycielkę miałam od polskiego w liceum... co to była za... ekhm. Dobrze, że miałam z nią tylko rok. ;) Stwierdziła, że ja i moje koleżanki to tlenione blondynki..xD :hyhy:

to ja miałam za to w liceum nauczycielke od historii która jak usłyszała że dziewczyny raz w miesiącu się przebierają w jakiś kolor, to także się przebrała - różowy. Ale ubaw był a ona jak wielka piłka wyglądała :hihi: świetna babka była. Nawet zdjęcie na Naszej klasie jeszcze jest ale już usunęłam profil

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez mdusia123 » 3 lipca 2020, o 23:18

Pamiętam też, że w pewnym momencie przez rok musieliśmy chodzić w mundurkach. Mieliśmy takie swetry w kolorze buraczkowym (to było w gimnazjum, podstawówka miała chyba granatowe). Nie były one jakieś koszmarnie brzydkie, ale pamiętam, że tak straszliwie puszczały kolor, że w grę wchodziło jedynie pranie ręczne. Masakra.

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 5 lipca 2020, o 16:10

Ja się na temat mojej podstawówki nie będę wypowiadać. Jeszcze długo po skończeniu tej szkoły miałam traumę. Porypani byli zarówno nauczyciele jak i niektórzy uczniowie, ta szkoła była patologiczna pod wieloma względami i nie chcę wracać do tego tematu. Na plus z moich nauczycieli w podstawówce zaliczyć można tylko polonistkę, pana od wfu i pana od plastyki, który dołączył do grona pedagogicznego gdy byłam w ósmej klasie. Na resztę spuszczam zasłonę milczenia. Za to w LO było fajnie. Poza nielicznymi wyjątkami (jak np. psychicznie niezrównoważona pani od chemii), reszta nauczycieli była naprawdę spoko. Co do lektur, w zasadzie przeczytałam większość. Niektórych nie dałam rady ze względu na to, że były przeraźliwie nudne (np. "Chłopi") albo z braku czasu ale można je policzyć na palcach jednej ręki. Najfajniejsze były lektury z podstawówki - "Mały książę", "W pustyni i w puszczy", tego typu książki. W liceum moim numerem jeden był "Potop". Na pewnym etapie życia bardzo lubiłam twórczość Sienkiewicza. :wink:
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez mdusia123 » 5 lipca 2020, o 23:02

"Potop" był chyba, mimo swej długości, jedną z najluźniejszych licealnych lektur. No i bohaterowie tej książki, jako jedni z nielicznych, nie kwalifikowali się do szpitala psychiatrycznego na leczenie. Tak to, co następna książka, to bardziej szurnięte postaci/postacie (zabijcie, nie jestem pewna, która forma jest poprawna).

Post przez Fringilla » 9 sierpnia 2021, o 22:21

Odkurzam temat ^_^

Kto ma ochotę podzielić się wspomnieniem i zdjęciem swojej najlepiej zapamiętanej lalki z dzieciństwa? :D

Do moje Top 3 na pewno należy Fleur w sukni ślubnej z druhną z prawdopodobnie z 1988 roku...
Ach, ten welon, kremowe buciki z miękkiej gumy, bukiety, suknie... Szczegóły wykończenia były urocze i tak precyzyjne...
Serio, Barbie przy nich to... zimny plastik.

Obrazek
Obrazek
Kto kojarzy holenderską krewną Steffi, europejskiej kuzynki Barbie?
Dostałam ją na Gwiazdkę i była to pierwsza Poważna Lalka o kształtach dorosłej osoby - czyli nie pluszak / klasyczna lalka o sylwetce dziecka - i przyznam, że nie bardzo wiedziałam, jak się nią bawić :lol:
Aż wpadłam na pomysł, aby inscenizować za jej pomocą bajki na płytach gramofonowych.
Moja Fleur najlepiej nadawała się jako główna aktorka w Calineczce.
Obrazek

Potem doszły inscenizacje do zdjęć.

Ogólnie z różnych powodów miałam z nią skomplikowaną relację.
Na wspólnych dziecięcych spotkaniach - gdy już miałam też dwie Barbie - Fleur zawsze musiała grać rolę "brzydkiej siostry"...
Presja posiadania "perfekcyjnego ciała" wśród 5-latek w latach 80. była jak najbardziej mega obecna i nie miałyśmy zielonego pojęcia, jak sobie z tym radzić, i się często przeradzało w dziwne awantury ;)

Wciąż szukam w sieci modelu sukni specjalnie dla niej kupionej rok później...
O wiele trudniejsze niż serie i modele Barbie (ale to inna opowieść).
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: SEP Garwood Sandemo Lindsey Maas

Post przez Hobbitka » 10 sierpnia 2021, o 11:01

To a propos zagranicznych kuzynek Barbie, ja miałam Petrę. Nie wiem z jakiego kraju jest Petra. Dokładnie taką jak na obrazku. I to był szał, bo Petrze się nogi zginały, słuchajcie, na początku lat 90.! Lalka ze zginanymi nogami! Ekstaza.
Oczywiście jako odważna i przeświadczona o prostocie tej czynności dziewczynka obcięłam jej włosy, ba, zrobiłam to na tak wczesnym etapie "naszej znajomości", że jak ją po latach wygooglowałam, to gdyby nie twarz i kołnierzyk tego kostiumu, w życiu bym nie poznała, że to moja Petra, nie pamiętałam, że miała włosy (długie). Mama pewno krzyczała :mysli: Bo ja to ogólnie miałam tylko 4 lalki przez całe dzieciństwo. 1 Petrę, 1 Steffi i 2 Barbie. A i tors Kena od sąsiadki, głowa była obok, próbowałam nią grać w pingponga z bratem. Ach dzieciństwo. :bigeyes:
Obrazek
It's never too late - never too late to start over, never too late to be happy. - Jane Fonda

We should all start to live before we get too old. Fear is stupid. So are regrets. - Marilyn Monroe

Post przez Fringilla » 10 sierpnia 2021, o 19:00

Petra, pamiętam :D
Niemiecka kuzynka Barbie z tego samego pokolenia (Fleur to lata 90. ;)
W sumie w dzieciństwie lat późnych 80. i wczesnych 90. najfajniejsze było oglądanie i wyszukiwanie, co w jakich sklepach się nowego i innego pojawiało... A różnorodność wbrew pozorom była większa...

Ha, przebijam: Fleur jako jedyna chyba miała kolany zginające się 2-etapowo i subtelnie zginające się też ręce :P

O rany, włosy... Ja za to elegancko umyłam. I się sfilcowały - straciły połysk w przypadku Panny Młodej :(
Miała je elegancko do ramion i miała ich dużo... Przed sfilcowaniem można było je fajnie upinać...

A pamiętasz, Hobbitko, jak się organizowało dodatkowe ciuchy?
Mi pierwszy zestaw uszyła Mama, ale nie pamiętam już :( co to było oprócz eleganckiego kremowego grubego płaszcza w stylu lat 50.
Aaaa... pamiętałam jeszcze z 10 kat temu...
— Ursula K. Le Guin

Post przez Hobbitka » 11 sierpnia 2021, o 10:24

Mnie mama wszystkie ubranka dla lalek Barbie-podobnych szyła.
It's never too late - never too late to start over, never too late to be happy. - Jane Fonda

We should all start to live before we get too old. Fear is stupid. So are regrets. - Marilyn Monroe

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 11 sierpnia 2021, o 13:59

Ja miałam klasyczną Barbie. Niestety, nie pamiętam z której serii więc trudno znaleźć zdjęcie. Pamiętam tylko, że miała żarówiasto różową sukienkę mini z wąskim dołem i kokardą na jednym ramieniu. Jak podrosłam, oddałam wszystkie zabawki młodszym kuznkom i niestety, nie przetrwały do dziś.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez Hobbitka » 11 sierpnia 2021, o 15:35

A propos sukienek na jedno ramię, moja Barbie wyglądała tak:

Obrazek

Ale ponieważ byłam jako dziecko zakochana w Pocahontas, więc pocięłam dół tej pięknej sukienki :evillaugh: żeby zrobić takie same frędzle jak miała Pocahontas :evillaugh:
O tu, jakby ktoś nie czuł klimatu:

Obrazek

Btw. Ja naprawdę szanowałam zabawki. To są raptem dwa przypadki (w sensie, włosy Petry i sukienka "na Pocahontas"), kiedy je zepsułam, bo uważałam, że znam się lepiej.

Post przez mdusia123 » 11 sierpnia 2021, o 16:54

Moim zdaniem obcięcie włosów i pociachanie sukienki to nie brak szacunku. Nazwałabym to raczej kreatywną zabawą :).

Post przez Fringilla » 12 sierpnia 2021, o 03:03

Jak najbardziej kreatywną ^_^
A jeśli ktoś miał z tym problem, to chyba tylko ten, kto dochodzi do wniosku, że zabawki są z założenia często za drogie i tak jakby robione do kolekcjonowania a nie zabawy... :niepewny:

Zmiany są fajne...

Kawka napisał(a):Ja miałam klasyczną Barbie. Niestety, nie pamiętam z której serii więc trudno znaleźć zdjęcie. Pamiętam tylko, że miała żarówiasto różową sukienkę mini z wąskim dołem i kokardą na jednym ramieniu.

Mogę kojarzyć model...
Plusem obsesjonatów-kolekcjonerów jest to, że tworzą archiwa ;)
Aż przejrzę katalogi.

Tak, wszystkie swoje lalki też oddałam (ale to inna historia)...
I żadnych zdjęć nie mam... Wszystkie niżej z różnych ibejów.
I chyba dlatego obecnie wspominam, zanim jeszcze więcej szczegółów mi zniknie z pamięci...

A to moja pierwsza Barbie - model 1988/89, seria Suncharm vel Western Fun.
Rany, jakie to było w stylu przełomu lat 80./90. :P
Cukierek totalny...

Miałam parę modeli do wyboru i wybrałam tę z największa liczbą elementów ubioru i najbardziej kolorową :evillaugh:
Obrazek

A potem dokolekcjonowałam do tego Konia, Psa, Kena, Vana... A moja przyjaciółka z klatki obok miała Przyjaciółkę Barbie, Nię.
I wciąż nie do końca potrafiłam się bawić zestawem :lol:
Chodziło o elementy i ich totalną mnogość...
Chociaz byłam mocno rozczarowana plastikowością widoczną z bliska i w dotyku... Fleur była bardziej... Gumowa i ciepła...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
— Ursula K. Le Guin

Post przez Hobbitka » 12 sierpnia 2021, o 10:29

Ja wszystkie swoje lalki mam i są w świetnym stanie. Jak się kiedyś dorobię dzieci to im je dam.
Nawet niedawno sobie o nich przypomniałam, ściągnęłam ze strychu u rodziców i wyszorowałam, szczelnie zapakowałam i czekają na potomków w szafce.
Nie będę komentować jak wyglądała moja łazienka, 30 kilku latki, wyłożona lalkami i ubrankami dla lalek, żeby się suszyły. :hihi:

Post przez mdusia123 » 12 sierpnia 2021, o 11:44

Mnie w Barbie irytowało najbardziej to, że tak łatwo było je rozłożyć na części pierwsze. Ale za to późniejsze złożenie ich z powrotem do kupy to już była wyższa szkoła jazdy. Chyba, że to tylko mnie nie udawało się tego zrobić w taki sposób, żeby całość jakkolwiek mocniej się trzymała. Ale i tak wolałam Barbie od lalek-niemowlaków i maskotek różnej maści. I zawsze marzyło mi się, żeby powstał kiedyś zestaw z nieskończoną ilością ciuchów dodatkowych. No cóż, najwyraźniej zawsze byłam maksymalistką :rotfl:.

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 12 sierpnia 2021, o 16:00

sama Barbie nie miałam,jestem z epoki przedbarbowej,za to miała je moja siostra najmłodsza.Do moich obowiązków należało raczej szycie ubran dla jej lalek,byłam też ekspertka w naprawianiu rozłożonych na części lalek(i to nie tylko tych siostry,również jej koleżanek)
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez Fringilla » 13 sierpnia 2021, o 00:13

Hobbitka napisał(a):Ja wszystkie swoje lalki mam i są w świetnym stanie.

U mnie tylko ostały się klocki lego ^_^
mdusia123 napisał(a):I zawsze marzyło mi się, żeby powstał kiedyś zestaw z nieskończoną ilością ciuchów dodatkowych.

Rany, bo o to zawsze chodziło w całej zabawie :D Dlatego nie rozumiałam konceptu Mattel z elementami naklejanymi (vide Samochód: niektóre elementy były naklejane :niepewny:
I jeszcze meble, wyposażenie różnorodne (ja miałam kamerę i gramofon swoją drogą... :lol:

Ja ogólnie bym się świetnie bawiła w takim Muzeum Barbie, Fleur, Steffi i reszty, szczególnie w układzie chronologicznym :bigeyes:

Ok, przyznam, najlepiej wspominam swoja fazę Starożytnych Królowych: gdy się zaczęło pojawiać mnóstwo ilustrowanych książek dla dzieci o historii - te wszystkie ciuchy i biżuteria żon faraonów, królowych i całej reszty... i próby odwzorowania za pomocą najróżniejszych materiałów :P Rany, przy okazji jak bardzo czesto gustu nie miałam ^_^
Szycie i projektowanie - nie mam uzdolnień, a to zarazem wydawał mi się najfajniejszy aspekt...

Co do starszych, klasycznych lalek... nie pamiętam już, ile ich miałam... pamiętam z 5 co najmniej, ale wyraźnie 3, największą też Pannę Młodą przywiezioną jeszcze z ZSRR...
Z nimi wiązał się wieczny ból wypadających w końcu rzęs...
I nie wiem dlaczego, ale w związku z nimi pamiętam przede wszystkim zabawy w szpital... może faktycznie ze względu na mozliwość rozczłonkowania w efekcie bezbolesnego :D
— Ursula K. Le Guin

Post przez LiaMort » 14 sierpnia 2021, o 09:11

Miałam taką lalkę o:Obrazek
Ale skąd się wzięła i co i jak to się nie zagłębiałam. :mysli:

A potem miałam pełno Barbie. Mama kupowała. :P I szyłam dla nich rzeczy ale nie byłam w tym dobra. :hyhy:

A dziś nie mogę na lalki patrzeć. Odstraszają mnie te oczy.
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez Fringilla » 15 sierpnia 2021, o 03:36

Ja ogólnie zawsze byłam fanką pluszaków a nie lalek jako takich - tak, swoiście przerażały, od oczu zaczynając...

Ta Twoja, Li, kojarzy mi się lalkami z Cepelii w regionalnych strojach :P
Bardzo lubiłam je oglądać, gdy byłam mała ^_^

W sumie pewnie jakbym mogła faktycznie wybierać, to bym wybierała szmaciane lalki...
Miałam tylko jedną w swojej karierze - kupiona "do szpitala", gdy miałam niecałe 5 lat, i w szpitalu musiała zostać razem z Misiem (i przynajmniej jedną książką, której tytuł miałam kiedyś odnaleźć :niepewny:
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 15 sierpnia 2021, o 21:08

taka lalke szmacianke miała moja najmłodsza.Sama wypatrzyła ja w sklepie mając coś około półtora roku i to była jej ukochana zabawka do mniej więcej 10 roku życia.Jej ukochana Zuzia(sama ją tak nazwała)
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez Fringilla » 15 sierpnia 2021, o 21:40

Eeee... moja lalka też miała na imię Zuzia i w ogóle wyszłam z tradycji nazywania szmacianych lalek Zuziami :hahaha:
Serio, może była jakaś książka dla dzieci czy coś, że kolejne pokolenia...(coś mi dzwoni)? A może to imię jest takie... szmaciano-lalkowe?
— Ursula K. Le Guin

Post przez LiaMort » 15 sierpnia 2021, o 22:53

Fringilla napisał(a):Ja ogólnie zawsze byłam fanką pluszaków a nie lalek jako takich - tak, swoiście przerażały, od oczu zaczynając...

Ta Twoja, Li, kojarzy mi się lalkami z Cepelii w regionalnych strojach :P
Bardzo lubiłam je oglądać, gdy byłam mała ^_^

W sumie pewnie jakbym mogła faktycznie wybierać, to bym wybierała szmaciane lalki...
Miałam tylko jedną w swojej karierze - kupiona "do szpitala", gdy miałam niecałe 5 lat, i w szpitalu musiała zostać razem z Misiem (i przynajmniej jedną książką, której tytuł miałam kiedyś odnaleźć :niepewny:

Ona wyglądała jak Czerwony Kapturek ale miała jakieś wzory na spódniczce. Hmm.
Też wolałam misie. Miałam ich pełno. ;P
Zuzia lalka nieduża
I na dodatek cała ze szmatek
W kratkę stara spódniczka
Łzy na policzkach
A w główce marzeń sto

Lecz kocham ją najbardziej
ze wszystkich moich lal
Choć nie ma sukni złotej
Zabiorę ją na bal
RM 

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do O wszystkim innym