Teraz jest 22 listopada 2024, o 12:00

Nasze zdrowie

Zdrowie, pielęgnacja, edukacja, zakupy, podróże

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 19 listopada 2019, o 21:14

ok, dziękuje Lilia, byłam dzisiaj w aptece ale dosłownie pare minut przed moim przyjściem zamknęli :bezradny: mam zdjęcia i będę pytać

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 20 listopada 2019, o 00:43

Polecam ci te https://cdn.doz.pl/image/product/156656/scale/800x600
Ostatnio mam problem z zaśnięciem i te tabletki świetne działają.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez kejti » 20 listopada 2019, o 21:46

też zapisałam w telefonie, dziękuje :) jutro po siłowni zajdę do apteki i zobaczymy czy mają coś z tych firm co podałyście ale założę się że dostane jakiś zamiennik niemiecki i oby był dobry a jak nie to poproszę bratową aby przywiozła mi z Polski jak będzie w odwiedzinach

.
.

Post przez kejti » 18 czerwca 2020, o 09:38

nie byłam pewna gdzie zapytać :niepewny: czy znacie jakieś metody antykoncepcji oprócz tabletek/plastrów/implanta gdzie można się pozbyć okresu albo zminimalizować go - wiem, brzmi beznadziejnie ale mój implant przestał działać, 30stego idę wyjąć i wszystko mi wróciło czyli tydzień okresu + dwa plamienia. Męczy mnie to strasznie. Myślę o czymś nowym ale w Polsce bo tutaj w Niemczech strasznie drogo

.
.

Post przez kejti » 23 czerwca 2020, o 22:11

[EDIT MODERATORSKI]
Dyskusja przeniesiona z tematu Wizaż

Fringilla napisał(a):Kejti - a nie wolisz skonsultować ze specjalistami na miejscu? Chyba mają dobry (lepszy częściej niż u nas) system informacji o formach, dostępności i cenach / obniżenia kosztów.
Bo jednak użerania się z polskim systemem bez tzw. zaufanego lekarza rodzinnego nie polecam.
Ps mamy temat Szlachetne zdrowie
viewtopic.php?f=28&t=330&start=1025

zapytać zapytam (chociaż zawsze wychodzi tak że nie ma kiedy albo zapominam) ale tutaj jest o wiele droższe, nie stać mnie na to :zalamka: ale pomyślałam że może ktoś tutaj coś wie

.
.

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 23 czerwca 2020, o 22:28

Jest zastrzyk hormonalny, który robi się równo co trzy miesiące. Słowo "równo" jest tu kluczowe. Nie można się spóżnić z następnym zastrzykiem nawet o jeden dzień, bo jest ryzyko, że w tym czasie dostanie się miesiączkę, a trzeba tego w stu procentach uniknąć, bo inaczej nie można już zrobić następnego zastrzyku i robi się przerwa w stosowaniu antykoncepcji.
Przy tej metodzie okresu nie ma wcale tak długo, jak robi się te zastrzyki. Można ciągnąć latami.
Metoda jest bardzo wygodna, zastrzyki są małe (o małej objętości płynu, więc krótko trwa wstrzyknięcie) i niebolesne, podawane domięśniowo w udo.
Wady oczywiście są, jak przy każdej metodzie hormonalnej. Np. dużo kobiet przybiera na wadze.
Gdybyś chciała coś więcej o tym poczytać lub kogoś zapytać, to metoda nazywa się Dreimonatsspritze.
Nie wiem, jak to wygląda cenowo, ale wydaje mi się, że wychodzi dużo taniej niż tabletki no i oszczędza się na podpaskach/tamponach.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 23 czerwca 2020, o 23:15

W Polsce kluczowa jest kwestia posiadania dobrego lekarza / przychodni, jeśli chodzi o dostęp, więc warto najpierw przekalkulować, jak z łatwością wizyty, otrzymaniem recepty i samą ceną wszystkiego (refundacja to żart).
https://www.medonet.pl/narodowy-test-zd ... 00798.html

Ponadto jest ryzyko, że lekarz nie wprost będzie Ci przepisywał środki i metody takie, abyś w przyszłości "bezproblemowo" mogła zajść w ciążę (w oparciu o słabe podstawy medyczne). Co odbija się na skuteczności.

A w Polsce z zastrzykami z mej perspektywy jest słabo (dostęp)...
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez kejti » 24 czerwca 2020, o 22:14

w sumie czytałam że te zastrzyki są mega bolesne jak się źle poda... no ja będę musiała w Polsce na pewno bo w Niemczech nie zostaje. O "na kase chorych" nie myślę, raczej płatne po całości, aczkolwiek nie widzą mi się zastrzyki. Ten implant był dobry bo tylko dwa hormony, nie tyłam ani nic - najgorsze to strach przed tyciem, humorkami itd

dziękuje za info dziewczyny :*

.
.

Post przez Fringilla » 24 czerwca 2020, o 22:25

No jak to z zastrzykami.

Serio, zacznij od wypytywania jak najwcześniej o dobrego lekarza w okolicy (żeby nie doszły koszty transportu).
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez kejti » 24 czerwca 2020, o 22:27

jak już będę wiedziała czy będę w Krakowie czy Warszawie to będę szukać ;) a na razie zapytam swojego ginekologa (najlepszy jaki mi się trafił a miałam ich troche, głównie kobiety a teraz mam faceta) o ile nie wyleci mi z głowy we wtorek przy wyjmowaniu implanta :roll:

.
.

Post przez Janka » 25 czerwca 2020, o 01:27

Z tymi zastrzykami trzeba być bardzo pewnym, jakie się ma priorytety, bo w razie czego nie można niczego cofnąć. Hormonów się nie wydłubie z powrotem w przypadku ewentualnej zmiany decyzji. W razie silnych skutków ubocznych jest tak samo, już przepadło i nic się nie poradzi.
Jednorazowo podana dawka hormonów jest bardzo wysoka. Kiedyś sprawdzałam, że to było chyba 150 razy więcej niż maksymalna dawka dzienna.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Krentz

Post przez szuwarek » 25 czerwca 2020, o 10:07

kejti - ja jednak implant polecam. mam drugi.
ale skarżysz się czy chwalisz - bo nie wiem jak reagować

Post przez kejti » 25 czerwca 2020, o 10:27

Janka napisał(a):Z tymi zastrzykami trzeba być bardzo pewnym, jakie się ma priorytety, bo w razie czego nie można niczego cofnąć. Hormonów się nie wydłubie z powrotem w przypadku ewentualnej zmiany decyzji. W razie silnych skutków ubocznych jest tak samo, już przepadło i nic się nie poradzi.
Jednorazowo podana dawka hormonów jest bardzo wysoka. Kiedyś sprawdzałam, że to było chyba 150 razy więcej niż maksymalna dawka dzienna.

wooooo :ohlala:

szuwarek, w Anglii pare koleżanek zrezygnowało (a tam za darmo) bo właśnie drugie się nie przyjeło :smutny: a boję się że wydam tyle kasy na marne :smutny: ile zapłaciłaś w Polsce?

.
.

Post przez Fringilla » 25 czerwca 2020, o 18:05

Serio, kejti, skoro masz fajnego ginekologa, to wypytaj o wszystko, co się da, tym bardziej, że Niemcy mają większy zdecydowanie rynek i doświadczenie w korzystaniu.
Choćby zastrzyk u nas był dostępny chyba tylko jednej firmy jeszcze niedawno... :niepewny:

No i fakt, ważna rzecz, o której pisała Janka: pigułki odstawisz, implant i inne podobne w razie potrzeby wyjmiesz.
— Ursula K. Le Guin

Post przez kejti » 25 czerwca 2020, o 20:23

mnie bardziej chodzi o zanik miesiączki, oczywiście przy pierwszym implancie miewałam co pare miesięcy i często robiły mi się pęcherzyki i pękały więc plamienie występowało - aczkolwiek nie tak często jak u znajomych i w większości 3 lat miałam spokój. Może rzeczywiście spróbuje. Ciekawe ile będzie kosztować tutaj w Niemczech :mysli: na necie 300-350 euro

.
.

Ulubiona autorka/autor: Krentz

Post przez szuwarek » 25 czerwca 2020, o 20:44

kejti mam ja i moje dwie przyjaciółki. wszystkie założyłyśmy drugi raz bez żadnych problemów. koszt to 1000zł. jedna z nas ma implant z powodu choroby krążenia - tabletki odpadają. ja mam z wygody i braku miesiączki.
alternatywnie za podobne pieniądze można pojechac do Niemiec lub Czech i zrobic zabieg. tylko wtedy masz miesiączkę. no i robią to po dzieciach.

kejti dopytaj lekarza. bo nie wiem co by się mogło nie przyjąć. wyciągają stary i obok wkładają nowy. ale może są jakieś problemy.
ale skarżysz się czy chwalisz - bo nie wiem jak reagować

Post przez Janka » 26 czerwca 2020, o 18:57

kejti napisał(a):wooooo :ohlala:

Ja nie jestem żadną ekspertką od tej teamtyki i odezwałam się tylko dlatego, że nikt Ci nie odpowiedział, dlatego wydaje mi się, ze najlepszym rozwiązaniem byłoby poszukanie bardziej rzeczowych informacji, żebyś mogła wyrobić sobie pierwszą opinię, zanim porozmawiasz z lekarzem.
Z własnego doświadczenia zauważyłam, że lekarze nie zawsze są chętni do tego, by dobrać komuś naprawdę optymalną metodę i mogą kierować się prywatnymi preferencjami. Mnie kiedyś lekarz zalecił metodę, która sprawdzała się świetnie u jego własnej żony. U mnie się nie sprawdziła. On nie wziął pod uwagę, że byłam wtedy dwa razy młodsza od jego żony i trzy razy chudsza, a takie sprawy też się liczą.
Obrazek

Post przez Fringilla » 26 czerwca 2020, o 20:15

Ja się zgadzam, że zdrowy dystans do lekarza niezbędny (w każdej specjalizacji), bo indywidualne preferencje, mniej lub bardziej świadome, są zawsze.
Optymalna metoda bez prób i błędów nie istnieje na dłuższą metę, po prostu niektóre z nas mają szczęście, że się wszystko zgra za pierwszym zamachem :niepewny:

Ja robię np. test na ginekologa: czy wymaga golenia okolic intymnych przed badaniem ;) i to już pierwszy wskaźnik, z kim mam do czynienia (oprócz pytania o klauzulę sumienia).

Zarazem jestem za metodą "daj się lekarzowi wygadać" zanim zacznie się człowiek dzielić własnymi poglądami i zasobem informacji. Za często w Polsce mamy do czynienia z sytuacją "jak Pani chce" na koniec, bo się nie chce człowiekowi z namolną "klientką" dyskutować.

Ja mam w problem z autorytetem lekarza w Polsce i w sumie nie wiem do końca, gdzie jest gorzej: w publicznej czy prywatnej opiece - jedni potrafią olać (choćby z przepracowania) lub faktycznie narzucić swój światopogląd w tej kwestii, drudzy traktują w ramach "ma być miło i fajnie, i co sobie Pani życzy, mam fajny pomysł", i się ląduje w sytuacji przytoczonej przez Jankę.

Ponadto mamy jeszcze coraz powszechniejsze zjawisko nie traktowania poważnie potrzeb młodych kobiet, o ile aktualnie nie starają się zajść w ciążę.
Znaczy: wciąż kluczowe trafienie na rozsądnego lekarza, tacy wciąż są.

Najkorzystniej jest wyciągnąć jak najwięcej od lekarza i skonsultować dalej - z tego, co rozumiem, kejti, masz na to czas i zamierzasz pójść przygotowana na rozmowę, a nas pytasz o prywatne doświadczenia ;)

To jest forum nie w temacie stricte doradztwa zdrowotnego - w tak poważnych kwestiach, jak zdrowie, w tym antykoncepcja, warto na każdym kroku odsyłać do ekspertów i źródeł po podzieleniu się stricte własnym doświadczeniem.
— Ursula K. Le Guin

Post przez kejti » 26 czerwca 2020, o 22:31

szuwarek napisał(a):kejti dopytaj lekarza. bo nie wiem co by się mogło nie przyjąć. wyciągają stary i obok wkładają nowy. ale może są jakieś problemy.

chodzi o to że występuje ciągle plamienie przy drugim. Pogadam na pewno :)

Janka napisał(a):
kejti napisał(a):wooooo :ohlala:

Ja nie jestem żadną ekspertką od tej teamtyki i odezwałam się tylko dlatego, że nikt Ci nie odpowiedział, dlatego wydaje mi się, ze najlepszym rozwiązaniem byłoby poszukanie bardziej rzeczowych informacji, żebyś mogła wyrobić sobie pierwszą opinię, zanim porozmawiasz z lekarzem.
Z własnego doświadczenia zauważyłam, że lekarze nie zawsze są chętni do tego, by dobrać komuś naprawdę optymalną metodę i mogą kierować się prywatnymi preferencjami. Mnie kiedyś lekarz zalecił metodę, która sprawdzała się świetnie u jego własnej żony. U mnie się nie sprawdziła. On nie wziął pod uwagę, że byłam wtedy dwa razy młodsza od jego żony i trzy razy chudsza, a takie sprawy też się liczą.

dzięki ;)
frin, ja lubie posłuchać co inni mają do powiedzenia a potem porozmawiać z lekarzem. On jest kompletnie przeciwny implantom, a mnie pierwszy bardzo pomógł. Szuwarek mówi że ma znajome gdzie z drugim było wszystko okej, gdzie ja słyszałam od paru osób że kiepsko. Także dało mi to nadzieje, że jak spróbuje to może być w porządku :)

.
.

Post przez Fringilla » 26 czerwca 2020, o 23:05

Kejti - ja rozumiem, opowieści cudze są ciekawe i dają nadzieję, ale to wciąż tzw anegdata ;) czyli nie statystyka a indywidualne przypadki.
I ja bym po prostu bardzo nie chciała, aby ktokolwiek decyzje zdrowotne podejmował na podstawie porad na forum - to jest rola admina i moda, aby podkreślać [interlinia]dla zasady[/interlinia] cały czas, że po pierwsze specjaliści (różni, jak najbardziej o różnych poglądach, praktykach i podejściach w razie potrzeby) i profesjonalne źródła wiedzy ^_^
I masz cholerne szczęście, że możesz pozbierac info od różnych ginekologów w razie potrzeby, bo serio, podejście w Polsce a poza Polską może być drastycznie odmienne także ze względu na dostępne środki (to na podstawie własnych doświadczeń i badań ;)
— Ursula K. Le Guin

Post przez kejti » 27 czerwca 2020, o 09:30

Frin, ja rozumiem ale tak piszesz jakbym była co najmniej nastolatką i nie miała rozumu, oczywiście że internet to jedno, a rozmowa z lekarzem to drugie. Jakbym wierzyła internetowi to już bym wąchała kwiatki od spodu ;)

dziękuje za wszystkie porady, dam znać co powie lekarz we wtorek :smile:

.
.

Post przez Fringilla » 27 czerwca 2020, o 17:56

Kejti - żebyśmy się dobrze zrozumiały: tu nie chodzi o Ciebie (gdybyś była nastolatką, wedle przynajmniej informacji forumowej, to by serio była inna rozmowa), tu chodzi o zasady udzielania porad zdrowotnych w sieci osobom 18+ i brania za to odpowiedzialności, także administracyjnej ^_^
— Ursula K. Le Guin

Post przez kejti » 30 czerwca 2020, o 12:34

a więc mój ginekolog implantów w ogóle nie zakłada - za wyjęcie wziął 50 euro, chociaż się śmiał i mówił że powinien więcej bo troche ciężej poszło. Polecał mi spirale hormonalna, 350 euro - 5 lat ale musiałabym przy narkozie bo nie rodziłam a i tak mam 30 lat i czy będę chciała mieć dzieci (nie planuje, nie bardzo nawet chce je mieć ale nigdy nie mów nigdy) więc na razie dał mi na recepte tabletki ziołowe (90tabletek, niecałe 5euro) na wyregulowanie okresu i mówił że tak po 3 miesiącach one zaczną działać. Nazywają się Agnucaston (z Bionorica), ciekawe czy są w Polsce, najwyżej przed wyjazdem się zaopatrze. Jeśli okres będę miała max tydzień to jestem gotowa je brać już zawsze :hihi: a jak nie pomoże to może jednak ten implant w Polsce. Mam jeszcze czas :)

.
.

Post przez kejti » 10 lipca 2020, o 18:48

dziewczyny biorę te tabletki i po paru dniach dostałam okres, który był na prawdę mocny jak na mnie albo po prostu zapomniałam jak to jest, ale do czego zmierzam, trwał tylko 4 dni!! jestem taka zadowolona, w takim razie jak to tak będzie działać, to ja poszukam zamiennik w Polsce i już hormonów nie będę sobie aplikowała. W dodatku mam wrażenie że mi nieźle pomieszało w samopoczuciu jak miałam ten implant, nie zdawałam sobie sprawy. Jakaś inna jestem odkąd mi wyjęli, chce żyć. Oczywiście wracam do Polski to się cieszę ale to że wracam to wiem od miesiąca, a to lepsze samopoczucie zaczęło się po paru dniach od wyjęcia implantu. Teraz czekać na kolejny okres i mieć nadzieje że nie wystąpi za wcześnie :wesoły:

.
.

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 25 czerwca 2021, o 20:25

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad wykupieniem dodatkowego pakietu medycznego. Chodzi o dostęp do specjalistów. Głównie endokrynolog i alergolog. Korzysta z was któraś z indywidualnych pakietów medycznych? U mnie w pracy jest tylko podstawowy pakiet ubezcpieczeniowy, grupowy.

Czy takie pakiety są pomocne? Czy wychodzi i tak na to, że stoi się w długich kolejkach do specjalistów, a za badania płaci 100%? Jak to wygląda?

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kącik Porad Wszelakich