Teraz jest 22 listopada 2024, o 13:52

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 7 czerwca 2020, o 21:27

Czym je faszerujesz, Klarku? A u mnie były młode ziemniaczki [takie tycie, malusieńkie] z koperkiem i młoda kapusta z duuużą ilością koperku. Ślubny dostał do tego mielone kotlety.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 7 czerwca 2020, o 22:13

Ja zamiast kotletów dodałabym do tego zsiadłe mleko lub jogurt grecki ;)
Dorotko, tak naprawdę to tym co mam w domu. Zawsze wygrzebuję część pieczarki, aby było więcej miejsca na farsz. Z tego co wygrzebałam i nóżek czy ogonków oraz cebulki robię pierwszą warstwę. Podduszam na maśle z czosnkiem. A potem o co mam. Często jakąś wędlinkę zesmażoną. I ser. Dużo sera, rożnych gatunków - po kawałeczku. Dałam camembera, skrojonego w kostkę korycińskiego i jakiegoś pleśniowego, pewnie blue. Koperek. Jeśli pieczarki są duże to sadzę pod koniec na nich jajko. Te były średnie więc jajko lekko podpiekłam na patelni i położyłam dla każdego po jednym. Drobno pokrojony szczypiorek i już.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 7 czerwca 2020, o 22:33

A co robisz z samymi pieczarkami? Chodzi mi o to, co z nimi robisz przed nafaszerowaniem? Obgotowujesz je?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 8 czerwca 2020, o 08:00

Nie. Spryskuję oliwą z oliwek, dodaję sól i pieprz. Kupiłam ostatnio ocet balsamiczny w sprayu (czy jak to się nazywa) i ostatnio też popsikałam. Daję im chwilę na odpoczynek. Układam na blaszce spryskanej oliwą i wkładam do piekarnika.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 10 czerwca 2020, o 12:58

•Sol• napisał(a):Spróbuj ogórkowy!
Z konserwowych ogórków, coś magicznego.


Wiesz jak się nałaziłam żeby go zdobyć? :rotfl:
Ale jest boski :bigeyes:, łyżkami można go jeść.
Ten drugi też pyszny.

Obrazek
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 14 czerwca 2020, o 13:25

Jeszcze nie próbowałam piec szparagów, głównie na na parze.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 14 czerwca 2020, o 14:47

Takie pieczone lepiej smakują niż robione na parze. :-D
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 14 czerwca 2020, o 18:20

Jeśli trafi mi się okazja, naturalnie spróbuję.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 15 czerwca 2020, o 22:48

Lucy napisał(a):
•Sol• napisał(a):Spróbuj ogórkowy!
Z konserwowych ogórków, coś magicznego.


Wiesz jak się nałaziłam żeby go zdobyć? :rotfl:
Ale jest boski :bigeyes:, łyżkami można go jeść.
Ten drugi też pyszny.

Obrazek

Mówiłam!
Cieszę się, że się dałaś namówić :D
Warto było połazić :P
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 15 października 2020, o 17:44

Muszę! Bo się uduszę!
Znacie makaron aglio olio? To ostatnio mój hit nad hitami :bigeyes:

Obiad w 15 minut, wege, czyli ideolo, a jeszcze na dodatek tani :mrgreen:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 15 października 2020, o 17:52

nie jadłam jeszcze :lol:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 15 października 2020, o 18:01

Oliwa czosnek i papryczka plus makaron i natka pietruszki :mrgreen:
Pierwsze przesmażyć razem, makaron ugotować, dodać na patelnię, do tego natka i już :D

Obrazek
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 15 października 2020, o 22:51

ciekawie to wygląda, tym bardziej że czosnek uwielbiam
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 15 października 2020, o 22:55

to polecam ;)
I czosnku można tu naładować po korek, ja dziś dałam dwie główki :hihi: małe bo małe, ale dwie :D
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 31 października 2020, o 20:34

U nas rolada z boczku, nadziewana grzybami i mięsem mielonym. Trochę przesadziliśmy z rozmiarem Obrazekbędzie na tydzieńObrazek

Obrazek
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 1 listopada 2020, o 00:45

Moja mama robi coś podobnego dla taty. Możesz pociąć na kawałki i zamrozić; sprawdza się.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 1 listopada 2020, o 01:06

Tak zrobimy, tego jest kurde dużo :evillaugh:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 1 listopada 2020, o 01:39

Mama specjalnie robi więcej, aby mieć w zapasie.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 1 listopada 2020, o 01:57

Lucy napisał(a):U nas rolada z boczku, nadziewana grzybami i mięsem mielonym.

Wygląda bardzo smakowicie.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1269
Dołączył(a): 18 sierpnia 2016, o 13:10
Lokalizacja: Wrocław
Ulubiona autorka/autor: Julia Quinn, Mary Balogh, Lisa Kleypas

Post przez kahahaha » 4 listopada 2020, o 09:54

•Sol• napisał(a):Oliwa czosnek i papryczka plus makaron i natka pietruszki :mrgreen:
Pierwsze przesmażyć razem, makaron ugotować, dodać na patelnię, do tego natka i już :D

Obrazek


uwielbiam :drool: ja w ogóle makaronowa jestem :rotfl:

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 7 listopada 2020, o 13:53

Kahahaha, ja też!
Kocham makaron :hihi:
Najbardziej spaghetti, ale u mnie w domu wolą krótszy... Ale makaron to makaron :hyhy:

Jak kiedyś trafisz w Lidlu makaron z rozmarynem - on bywa na dodatkowej półce, nie Deluxe, ale takich jakby sezonowych produktów. Borze, orgazm!
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 8 listopada 2020, o 21:36

Lucy napisał(a):
•Sol• napisał(a):Spróbuj ogórkowy!
Z konserwowych ogórków, coś magicznego.


Wiesz jak się nałaziłam żeby go zdobyć? :rotfl:
Ale jest boski :bigeyes:, łyżkami można go jeść.
Ten drugi też pyszny.

Obrazek

Roleski ma dobre te sosy :D

My lubimy najbardziej te...
ObrazekObrazek

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 8 listopada 2020, o 21:40

Sezamowy jest najlepszy!
Kocham! Zeżarliśmy już chyba z pięć butelek :hihi:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 9 listopada 2020, o 22:58

U nas ten piekielnie ostry idzie jak woda :hihi:

A zmieniając temat z sosów... Uwielbiam dynię i zupy krem :mrgreen:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 23 listopada 2020, o 21:29

Dziewczyny, a ten Roleski to gdzie jest do spotkania? Tylko w marketach?

Makaron uwielbiam, a najbardziej w nim to, że nie trzeba wiele dodatków, aby był przepyszny :)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości