Teraz jest 21 listopada 2024, o 16:02

Biblioteki

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 25 marca 2020, o 19:17

No trzeba jeszcze po otwarciu dać czas ludziom na zwroty ;)
Bo jakby tak się rzucili na raz... gorzej, niż w przychodniach :hyhy:
A jakby jeszcze kary naliczano... To by były zamieszki.

Hm, na Śródmiejskiej nie ma apdejtu o zwrotach, w Mokotowskiej takoż, Narodowa też na około.
BUW jak zwykle ma schrzaniony komunikat, ale przynajmniej są konkrety :hyhy:

A jak tam korzystanie ze zbiorów online?

EDIT a nie, w Mokotowskiej misiaki dały dzień na zwroty (29-30.04) :rotfl:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Montgomery, Palmer, Roberts

Post przez montgomerry » 25 marca 2020, o 19:19

Wszystkie instytucje kultury nieczynne są teraz do odwołania. Nie ma terminu ostatecznego wyznaczonego.

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 25 marca 2020, o 19:35

Przyznam, że nie wiem jak ze zbiorami online. Mam pewnie jeszcze ze 15 książek z biblioteki o przeczytania, a dodatkowo wykorzystuję ten czas na sięgnięcie po własne zasoby, które też nie są za małe, a zawsze brak na nie czasu ;)
Choć płaczę na myśl, że nie mam dostępu do 5 części INNYCH Bishop ;)

Post przez Fringilla » 25 marca 2020, o 19:39

Och, ja w sumie mam jeszcze mniej czasu niż zwykle, więc nadrabiam minusowo wręcz :rotfl:
ale jestem ciekawa, czy ktoś korzysta... Łódzka miejska obiecała dostęp do Legimi, ale nie wiem, co dalej z tym robi.

montgomerry napisał(a):Wszystkie instytucje kultury nieczynne są teraz do odwołania. Nie ma terminu ostatecznego wyznaczonego.

Jasne, aczkolwiek przydałby się prosty komunikat (bo pierwsze zniknęły i zostały aktualnie niedoprecyzowane), np.
"Filie zamknięte do odwołania, czas na zwroty: 21 dni od momentu ponownego otwarcia bez naliczania kar (30 dni w przypadku seniorów 65+)".
I już ;)
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 27 marca 2020, o 19:18

Sama nie zdążyłam na wypożyczać przed zamknięciem (wciąż jeszcze nie wszystko przeczytałam). Z drugiej strony na czytanie jakoś nie za bardzo mam czas, a czasami wręcz mi nie idzie. Coś mi zdaje się, że z własnymi nie nadgonię.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez klarek » 27 marca 2020, o 20:49

Kawo, też stwierdzam że w moim przypadku to nie czas na czytanie :(

Post przez Księżycowa Kawa » 27 marca 2020, o 20:59

Ostatnio sporo pracowałam, a zatem teraz będzie trochę mniej – nie chcą płacić za nadgodziny, plus zaległy urlop (nie wiem, skąd oni to biorą) – może szlag mnie nie trafi. Na szczęście w kwietniu nie wstawili tego normalnego urlopu – pewnie nowa kierowniczka przeoczyła, a ja na pewno nie przypominałam. Tyle że ten grafik ciągle się zmienia, więc nie wiadomo, co i jak. Z drugiej strony ostatnio sporo mnie rozprasza i pewne zaległości trzeba nadgonić. Ewentualnie przerzucę się na audiobooki, póki jeszcze jakieś mam...
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez Fringilla » 28 marca 2020, o 00:06

Jak się podliczy, to procent na faktycznym urlopie z wygodą czytania jest znikomy.
U części dochodzą jeszcze problemy ze skupieniem się, bo stres... :niepewny:

PS Czytam dla rozrywki zdecydowanie mniej przez ostatnie 2 tygodnie niż zwykle :lol:
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 31 marca 2020, o 15:35

Dochodzi też nauka w domach. Ja po pracy siadam do dodawania liczb dwucyfrowych i zwierząt żyjących w Australii, a nie do czytania.

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 31 marca 2020, o 15:57

Ja tam nie mam za wiele czasu na czytanie - praca zdalna, lekcje z dziećmi, prace domowe i zlatuje do wieczora :wryyy:
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 31 marca 2020, o 17:21

klarek napisał(a):Weszłam dzisiaj na stronę biblioteki sprawdzić co nowego mają na stanie. Od razu przejrzałam terminu zwrotu książek, czy coś się zmieniło bo ostatnio wszystkie książki przedłużyli do 27 marca. Okazuje się, że z automatu przedłużono wszystko do 30 kwietnia. Czyli pewnie do tego czasu przewidują zamknięcie bibliotek hmmm Przynajmniej w Warszawie na Pradze Południe.

Na Woli przedłużyli jeszcze dłużej bo do 31.05 :missdoubt: chyba bardziej racjonalnie podchodzą do terminu otwarcia

Fringilla napisał(a):No trzeba jeszcze po otwarciu dać czas ludziom na zwroty ;)
Bo jakby tak się rzucili na raz... gorzej, niż w przychodniach :hyhy:
A jakby jeszcze kary naliczano... To by były zamieszki.

Hm, na Śródmiejskiej nie ma apdejtu o zwrotach, w Mokotowskiej takoż, Narodowa też na około.
BUW jak zwykle ma schrzaniony komunikat, ale przynajmniej są konkrety :hyhy:

A jak tam korzystanie ze zbiorów online?

EDIT a nie, w Mokotowskiej misiaki dały dzień na zwroty (29-30.04) :rotfl:

Wow, wolne w pracy trzeba zaklepac na 29 i na wszelki wypadek 30 jak się nie dopcham pierwszego dnia. Mi na śródmieściu leci kara za przetrzymanie (termin wypadł kilka dni przed oficjalnym zamknięciem bibliotek).

Post przez montgomerry » 31 marca 2020, o 19:05

Karina32 napisał(a):Ja tam nie mam za wiele czasu na czytanie - praca zdalna, lekcje z dziećmi, prace domowe i zlatuje do wieczora :wryyy:

podaję Ci rękę, u nas obydwoje jesteśmy na zdalnym i dwoje dzieci w podstawówce, plus dom - jest wesoło rzekłabym.

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 31 marca 2020, o 19:09

Montgomery :paluszki: mój mąż niby też zdalnie pracuje, ale zamyka się w sypialni i nie wolno mu przeszkadzać. Dzięki temu i dzieci i prace domowe są na mojej głowie :mur:
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Post przez montgomerry » 31 marca 2020, o 21:21

Karina32 napisał(a):Montgomery :paluszki: mój mąż niby też zdalnie pracuje, ale zamyka się w sypialni i nie wolno mu przeszkadzać. Dzięki temu i dzieci i prace domowe są na mojej głowie :mur:

A ja dziś miałam focha, że mało się włącza ... a on i ugotuje, i posprząta etc. :red: widzę go non stop, bo siedzimy razem przy stole zawalonym "techniką".

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 31 marca 2020, o 21:43

U mnie główna biblioteka zareklamowała się w gazecie, że bardzo rozszerzyła katolog mediów cyfrowych i serdecznie zaprasza do korzystania.
Żadnymi karami nie straszą, bo rozumieją, że sytuacja jest bardzo wyjątkowa.
Obrazek

Post przez klarek » 31 marca 2020, o 22:03

aleqsia napisał(a):Wow, wolne w pracy trzeba zaklepac na 29 i na wszelki wypadek 30 jak się nie dopcham pierwszego dnia. Mi na śródmieściu leci kara za przetrzymanie (termin wypadł kilka dni przed oficjalnym zamknięciem bibliotek).

Nie powinni. Przynajmniej tak powiedzieli mi na Pradze Południe. Sprawdziłam, u mnie nadal do 30.04.
Co z tego jak i tak nie mogę czytać. Praca zdalna to praca non stop. Dzisiaj o 18 dostałam wytyczne wojewody. Do rana mam to opracować :]

Post przez Fringilla » 1 kwietnia 2020, o 00:37

Zawieszenie to zawieszenie ;) Co naliczyli do zamknięcia, to jedno, ale potem naliczanie dalsze ulega zamrożeniu.
— Ursula K. Le Guin

Post przez Księżycowa Kawa » 14 kwietnia 2020, o 21:09

Dostałam na e-maila, że czas zwrócić książkę. Zajrzałam na stronę, aby zobaczyć, co i jak. Okazuje się, że teraz książki mogę przetrzymać aż do sierpnia...
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: Wiele ich jest ;)

Post przez Melisa Bel » 26 kwietnia 2020, o 23:00

To dobrze, że nie naliczane jest nic. Ufff, bo w domu mam z 12 książek z 5 różnych bibliotek. I się zaczęłam zastanawiać.... :mysli: :mysli:
Strona autorska - www.melisa-bel.pl

Post przez Księżycowa Kawa » 13 maja 2020, o 11:18

W końcu u mnie otworzono bibliotekę – tzn. niektóre filie – na razie nie można dokonywać rezerwacji, bo po zwrocie książki idą na czternastodniową kwarantannę. Recz jasna nie można poruszać się swobodnie po terenie biblioteki. Tak czy owak mam już jakieś nowe książki...
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 13 maja 2020, o 14:32

Czternastodniowa kwarantanna wydaje mi się mocną przesadą. Przecież to papier. Jest suchy, więc zarazki zdechną same z siebie.
Obrazek

Post przez klarek » 13 maja 2020, o 14:44

Księżycowa Kawa napisał(a):W końcu u mnie otworzono bibliotekę – tzn. niektóre filie – na razie nie można dokonywać rezerwacji, bo po zwrocie książki idą na czternastodniową kwarantannę. Recz jasna nie można poruszać się swobodnie po terenie biblioteki. Tak czy owak mam już jakieś nowe książki...

Ja już 10 oddałam. Zostało mi jeszcze 12 ;)
U mnie tylko rezerwacja elektroniczna, ewentualnie telefoniczna. Działa już system więc można szaleć. Oddania książka wprowadzana jest do systemu chyba po 4 dniach. Panie miały odmienne zdanie. Biblioteki teraz to małe bunkry ;)

Post przez Fringilla » 13 maja 2020, o 17:06

U mnie dopiero 3 filie...
— Ursula K. Le Guin

Post przez klarek » 13 maja 2020, o 17:49

Znajoma z Ochoty też mówiła że u niej pojedyncze pootwierali. U mnie wydaje mi się że wszystkie. 9 filii napewno bo już w nich byłam ;)

Post przez Fringilla » 13 maja 2020, o 18:15

U mnie konkretnego kalendarza nie ma - info jest wrzucane z zaskoczenia pod hasłem "już otwarte", ekipa wie tyle co nic.
I w sumie ten brak planu mnie najbardziej dziwi, bo że stopniowo, to jasne - prawie 20 placówek - ale Mokotów sobie poradziło.

Widziałam, że Ursynoteka ładnie ma ogarnięte. Pragi takoż, chociaż wiadomo - mniejsza liczba placówek (przy większej liczbie ludności) więc też inaczej.
A Praga Południe ma ładne
Opłaty za nieterminowy zwrot książek nie będą naliczane w czasie trwania stanu epidemicznego

O tyle mnie to interesuje też, że muszę zaplanować odkupienie książki (którą Ojcu pożyczyłam niebacznie, który to z kolei wyszedł z założenia, że skoro susza, to można zostawić na balkonie :]
— Ursula K. Le Guin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy