Teraz jest 21 listopada 2024, o 15:30

The Contract - Melanie Moreland (Viperina)

Alfabetyczny spis recenzji ROMANSÓW WSPÓŁCZESNYCH

Ulubiona autorka/autor: E. Hoyt, K. Byrne, R. Quasi, A. Giusti

The Contract - Melanie Moreland (Viperina)

Post przez Viperina » 15 grudnia 2019, o 09:19

Właśnie skończyłam:

Obrazek

i jestem urzeczona :)

Niby nic oryginalnego, bo klasyczna historia, w której dupkowaty szef proponuje z pozoru nijakiej asystentce, żeby za opłatą udawała jego narzeczoną, ale jest w tej opowieści parę rzeczy, które czynią ją godną uwagi.

Otóż po pierwsze, to nie jest historia skrywanego i tłamszonego uczucia, tylko historia ludzi, którzy najpierw się szczerze nie znoszą, a dopiero poznawszy się bliżej w sobie zakochują. On jest naprawdę rasowym, pełnokrwistym dupkiem, który na początku książki zachowuje się niewybaczalnie, potem tylko okropnie, a żeby zmienić zachowanie, musi najpierw zmienić swoje podejście do świata i do siebie. Ona jest rzeczywiście cicha, wycofana, zaniedbana, co wynika z jej biedy i poświęceń. Jego wizja jej nie zgadza się tylko co do jednej rzeczy: on na początku uważa ją za słabą, a to jest bardzo silna i integralna postać. Ona jest po prostu dobrym człowiekiem, ze wszystkimi tego, także niekorzystnymi dla niej, konsekwencjami.
Spoiler:

Zawiązanie akcji jest proste:
Spoiler:

Narracja jest pierwszoosobowa, głównie z jego perspektywy (jakieś 75% powieści). Rozdziały pisane z jej perspektywy są głównie po to, żeby szybciej pokazać czytelnikowi jej przeszłość, motywy i stosunek do niego.

To jest książka o przemianie, o tym, jak musi sobie pozmieniać widzenie świata i siebie główny bohater. Obserwujemy tę przemianę z bliska, bo większość książki jest napisana z jego perspektywy.

Duży plus za to, że ona się w nim nie podkochuje, inna rzecz, że gdyby się podkochiwała, to byłaby to piękna ilustracja syndromu sztokholmskiego, a nie jest to mój ulubiony wątek w powieściach. Oczywiście ona także się w nim zakochuje, ale dlatego, że on się zmienia. Albo wychodzi na wierzch prawdziwy Richard. Świetnym momentem jest przełomowa rozmowa (a wręcz awantura), w której ona wyjawia mu prawdziwe powody, dla których zgodziła się na układ.

Ładnie opisani dopełniający obraz bohaterowie drugoplanowi. W zasadzie nie ma w tej książce niczego, czego mogłabym się doczepić :) Bardzo polecam.

9/10.
Przeciętna kobieta zakochuje się siedem razy w roku, w tym sześć razy w butach.

All woman desire a Mr. Darcy.
Unfortunately, all man have no idea who that is.

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 15 grudnia 2019, o 22:21

To Twój pierwszy tytuł tej autorki? Chciałam to dorwać w audiobooku, ale na razie mi to nie wyszło.

Spoiler:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Viperina » 16 grudnia 2019, o 07:08

To mój pierwszy tytuł autorki, czytałam po włosku.

Post przez Księżycowa Kawa » 19 grudnia 2019, o 14:23

Jeden tytuł został wydany u nas: „Twoje zdjęcie” Melanie Moreland. Jak dla mnie to była interesująca pozycja.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 7 stycznia 2020, o 09:00

Właśnie to czytam i jestem zachwycona. :bigeyes:

Ulubiona autorka/autor: Kristin Hannah,Paulina Simons,Elżbieta Cherezińska

Post przez tully » 7 stycznia 2020, o 10:15

blurb taki sobie .... raczej nie moj typ choc contract mnie zaciekawil
Je préfère aller doucement...
"the standout in this drama is, without a doubt, Emi Takei. Eyes are her asset, and her stare is from another world in this drama. You could feel her love towards Shuji, and that passion is so strong that you could feel it coming out from your screen." Taisetsu na Koto wa Subete Kimi ga Oshiete Kureta J-2011
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Shancai initiates the kiss: https://tenor.com/view/dont-say-anythin ... f-12266619
Tsukushi initiates the kiss: https://c.tenor.com/YC0oyiizgj8AAAAd/ha ... anadan.gif

Post przez Księżycowa Kawa » 29 stycznia 2020, o 23:14

Faktycznie bardzo dobrze rozpisana historia, przyjemnie się czyta, gdy wszystko tak ładnie i sensownie się układa, bez przesady itp. Połówka również jest interesująca :hihi:
Denis Diderot

*
*

Post przez Viperina » 30 stycznia 2020, o 09:39

Właśnie dzisiaj połówka wyszła we Włoszech i już ją mam :)

Post przez Księżycowa Kawa » 30 stycznia 2020, o 19:45

Skoro autorkę zaczęli u nas wydawać, mogliby wydać trochę więcej.
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 31 stycznia 2020, o 23:29

Popieram, a The Contract jest jeszcze lepszy niż to co się u nas pojawiło

Post przez Księżycowa Kawa » 8 października 2021, o 18:22

Obrazek
Denis Diderot

*
*

Powrót do Recenzje romansów współczesnych