Teraz jest 22 listopada 2024, o 20:07

Woski i świeczki, czyli czym nam w domu pachnie

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 25 listopada 2019, o 00:02

Nie wiem, czy można mi ufać, bo mój nos chodzi swoimi drogami, ale jako "przyjemną choinkę" określiłabym ten nowy choinkowy, z tegorocznej kolekcji zimowej.
Jeśli teraz czegoś nie mylę, to zapach nazywa się Evergreen Mist, a zimowa seria Alpine Christmas.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 25 listopada 2019, o 08:42

Papaveryna napisał(a):
Do tej pory nie zrobiłam zakupów woskowych, a chciałabym coś, co pachnie przyjemnie choinką hmmm

Under The Mistletoe - Goose Creek :lol:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Janka » 25 listopada 2019, o 16:46

Z zapachów choinkowych jestem wyleczona raz na zawsze, ale bardzo chętnie znalazłabym sobie coś na święta, żeby pachniało mi w domu wyjątkowo.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 25 listopada 2019, o 19:44

Dzięki za podpowiedzi :padam:
Zamówię i wypróbuję, choć obawiam się, co z tego wyjdzie :hihi: Mnie początkowo to i Christmas Garland się podobał, ale im dalej w las, tym bardziej kiblowo było :rotfl:

Post przez Janka » 25 listopada 2019, o 21:04

U mnie w domu Christmas Garland się palił przez całą wigilię i wszyscy byli szczęśliwi. Dopiero po zgaszeniu i próbach zapalania ponownie następnego dnia (i też rok później) efekt był coraz gorszy.
Obrazek

Post przez Janka » 12 grudnia 2019, o 15:21

Znalazłam w sklepie dyfuzor z patyczkami o zapachu "zimowa wanilia". Tej samej firmy miałam już dyfuzor o zapachu "delikatna wanilia".
Wpadłam na pomysł, by otworzyć je w tym samym czasie, by móc porównać, co takiego ma zimowa wanilia, czego nie ma całoroczna.
Pomysł był głupi, bo w ogóle nie zakładał możliwości, że zapachy mogą mi się nie podobać.
A tak właśnie się okazało.
Oba dyfuzory pachną w stu procentach jednakowo i niestety nie czuję tam wanilii.
Oba pachną winem.
Zastanawiam się, co skiśnięte owoce i alkohol mają wspólego z wanilią.
Najgorzej, że waniliowy krem do rąk firmy "L’Occitane", który miał pachnieć budyniem waniliowym, pachnie mi kwiatami w koszu na śmieci.
Trochę się teraz boję, że może one naprawdę są waniliowe, a z moim nosem coś się zepsuło.
Obrazek

Post przez Janka » 25 grudnia 2019, o 14:21

Spod choinki wyciągnęłam wczoraj wielką pakę samplerów Yankee Candle.
Obrazek

Post przez Lucy » 25 grudnia 2019, o 18:29

To super :cheer:
Ja dostałam świecę z pięcioma knotami. Zapach mało wyczuwalny, ale fajnie wygląda wizualnie.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Janka » 25 grudnia 2019, o 20:19

Stwarza fajny klimat.
Obrazek

Post przez Lucy » 31 grudnia 2019, o 21:42

U mnie dziś pali się Winter Wonder z YC. Zapach, który odpalam na specjalne okazje i który uwielbiam. :P

Obrazek

Post przez Janka » 2 stycznia 2020, o 00:54

Winter Wonder palił się u mnie w wigilię, ale ja go nie lubię. Za duże stężenie paczuli.
Właśnie się zastanawiam, czy nie powinnam pomalutku wypalić tej świeczki do końca, by uwolnić szklaneczkę, czy zostawić ją do przyszłego roku do świąt.
Obrazek

Post przez Lucy » 17 stycznia 2020, o 21:23

Wiosenna kolekcja Garden Hideaway z Yankee Candle .

Obrazek

Afternoon Escape
Nuta głowy: cytryna, cyprys
Nuty środkowe: geranium, lilia, jaśmin
Nuty bazy: drzewo cedrowe, ambra, drzewa.

Camellia Blossom
Nuta głowy: sól morska, kwiat jabłka
Nuty środkowe: kamelia, jaśmin, kwiat pomarańczy.
Nuty bazy: paczula, biały cedr, piżmo

Homemade Herb Lemonade
Nuta głowy: cytryna, zmiażdżony imbir, mięta
Nuty środkowe: szałwia muszkatołowa, tymianek
Nuty bazy: liść laurowy, trzcina cukrowa, wanilia

Sunny Daydream
Nuta głowy: bergamotka, kwiaty cytrusowe.
Nuty środkowe: gardenia, jaśmin, ylang-ylang.
Nuty bazy: ambra, drzewo sandałowe, paczula.

Roseberry Sorbet
Nuta głowy: winogrono brazylijskie, skórka pomarańczy
Nuty środkowe: płatki róż, hibiskus.
Nuty bazy: morski, waniliowy

Ostatnio mało mnie zachwycają te wychodzące kolekcje :bezradny: Ta wygląda obiecująco i mam ochotę na Afternoon Escape i Camellia Blossom. Mam nadzieję, że będą woski.

Post przez Janka » 17 stycznia 2020, o 22:48

Lucy, ślicznie dziękuję za wstawienie kolekcji. Dziś specjalnie pojechałam do sklepu świeczkowego, żeby się dowiedzieć, czym będzie pachnieć wiosna i niestety się nie dowiedziałam, bo tej kolekcji w ogóle nie było.

Po opisach tak samo mam ochotę na Afternoon Escape i Camellia Blossom, ale pozostałe też chętnie powącham, szczególnie Sunny Daydream. Cała kolekcja zapowiada się bardzo dobrze. Ciekawe, jak będą pachnieć takie mieszanki w rzeczywistości.

Dziś trafiłam na przecenione słoiki we wszystkich pojemnościach zawierające zapachy świąteczne. Kupiłam jedynie mały słoiczek Snow In Love, bo tego zapachu nigdy nie miałam, a dobrze pachniał. Jeśli jutro znowu tam będę, to może dokupię jeszcze małe albo średnie słoiczki Christmas Cookie i All is Bright, których już kiedyś wypaliłam samplery i wtedy bardzo mi się podobały.
Obrazek

Post przez Lucy » 17 stycznia 2020, o 23:43

Ależ proszę :smile: Staram się trzymać rękę na pulsie :hyhy:

Janka napisał(a):pozostałe też chętnie powącham, szczególnie Sunny Daydream.

Mnie on przeraża :hihi: Miałam kiedyś olejek do kąpieli z ylang-ylang i pamiętam ten intensywny zapach. Dodajmy do tego paczulę, bergamotkę, drzewo sandałowe ... będzie grubo! Obrazek

Janka napisał(a):Kupiłam jedynie mały słoiczek Snow In Love, bo tego zapachu nigdy nie miałam, a dobrze pachniał. Jeśli jutro znowu tam będę, to może dokupię jeszcze małe albo średnie słoiczki Christmas Cookie i All is Bright, których już kiedyś wypaliłam samplery i wtedy bardzo mi się podobały.

Snow In Love jest przecudowny! :bigeyes: Uwielbiam go!
Czym ci pachnie All is Bright? Zawsze się nad nim zastanawiałam.

Post przez Janka » 19 stycznia 2020, o 00:44

To jest bardzo trudne pytanie, bo nie umiem rozdzielać składników, jeśli nie są wyraźne i jednoznaczne. Ze świeczkami koloru białego jest najgorzej.
Na pewno w All is Bright czuję delikatny zapach soku z cytryny, ale on jest jakby na wierzchu na czymś drugim, bazowym.

Sunny Daydream na razie, dopóki go nie powącham, to się nie boję. Kwiaty cytrusowe, jaśmin, ambra i drzewo sandałowe mnie bardzo zachęcają. A że nie wiem, jak pachnie ylang-ylang, to nie mogę się go bać.
Ylang-ylang kojarzy mi się z tą grupą zapachów, w której jest np. zielona herbata, czyli z mojego punktu widzenia są to zapachy średnio przyjemne, słabo wyczuwalne i niczego nie wnoszące.
Obrazek

Post przez Janka » 26 stycznia 2020, o 05:11

Wąchałam wczoraj pierwsze świeczki z nowej serii. Były dwa zapachy, Homemade Herb Lemonade i któryś z różowych, chyba Sunny Daydream. Oba bardzo mi się podobały. Różowy pachniał jakimiś kwiatkami.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 26 stycznia 2020, o 19:32

Ostatnio znalazłam woski i olejki, o których już zupełnie zapomniałam. Dawno już nie paliłam wosków, a ostatni kominek został stłuczony. I tak sobie myślę by może wrócić do palenia wosków, ale nie bardzo wiem na jaki kominek się zdecydować. Może mi któraś coś doradzić albo gdzie najlepiej jest kupić kominek?

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Janka » 26 stycznia 2020, o 19:43

Duzz, ja się nie znam na kominkach, ale jest jedna rzecz, o której czytałam i którą też zaobserwowałam u siebie, że kominek do wosków nie może być zbyt mały. Odległość miseczki od ognia ma wielkie znaczenie. W zbyt małych pojawia się nieprzyjemny zapach.
Obrazek

Post przez Lucy » 26 stycznia 2020, o 21:24

Też zalecam większy kominek.
Jeżeli chodzi o mnie, to polecam z tych rodzai https://allegro.pl/oferta/kominek-do-wo ... 8093264560
Mam go z 3 lata i wygląda jak nowy, a palę w nim regularnie. Wiem że cena dość duża, ale to opłacalna inwestycja :hihi:
Nawet niezapalony, przyciąga wzrok w pomieszczeniu. Ostatnio nie były dostępne w sprzedaży, a teraz znów są w obrocie.

Post przez Duzzz » 26 stycznia 2020, o 21:30

Myślałam nad takim tylko chciałabym biały albo ze srebrnym dodatkiem :mysli:

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Janka » 26 stycznia 2020, o 22:35

Też mam kilka wosków, które leżą i czekają na topienie. Teraz mam zapaloną świeczkę, ale może jutro sięgnę po woski.

A moja aktualna świeczka jest z tej "gorszej" linii Yankee Candle, czyli Home Inspiration. Zapach się nazywa Apple Pomegranate. Jest przyjemny, ale bym wolała, żeby był trochę mniej kwaśny.
Obrazek

Post przez Lucy » 26 stycznia 2020, o 23:08

duzzza22 napisał(a):Myślałam nad takim tylko chciałabym biały albo ze srebrnym dodatkiem :mysli:

Proszę, tu masz różne:
https://allegro.pl/uzytkownik/homeperfu ... u-1-1-1127
Powiem ci że jak ja kupowałam, to nie było takiego wyboru.
Myślę żeby poprosić o jakiś na urodziny :hyhy:
Ostatnio edytowano 28 stycznia 2020, o 02:39 przez Lucy, łącznie edytowano 1 raz

Post przez Duzzz » 27 stycznia 2020, o 01:50

Dzięki :padam: :lovju:

Post przez Lucy » 28 stycznia 2020, o 02:43

Polecam się :hyhy: :*

Post przez Lucy » 5 lutego 2020, o 17:54

Mandarin Cranberry - Yankee Candle

Obrazek

Trochę mi zajęło kupno tego wosku :ermm:
Dużo osób pisało, że to kwaśna żurawina i mnie stopowało, a wiadomo, że każdy nos inny ...
Na sucho czuć jakby gumę balonową. :P Po zapaleniu, kwaskowatość żurawiny, zostaje przełamana mandarynką i dostajemy wyjątkowo ciekawe połączenie.
Nie tylko do palenia w święta :-D Jeżeli chodzi o owocowe zapachy, to jestem wybredna :bezradny:
Ten wyjątkowo przypadł mi do gustu.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja