Istniejące na polskim rynku romanse religijne łączą głównie elementy wiary chrześcijańskiej z rozwojem relacji romantycznych.
Liberty napisał(a):Jestem zaskoczona pojawieniem się tej kategorii. Głównie dlatego, że nie wiem w jakim celu. Czy po to, żebyśmy miały miejsce porozmawiać o romansach tzw. czystych (brak seksu, przemocy, wulgaryzmów) czy miejsce dla romansów religijnych czyli patrząc na definicję na górze to chodzi o romanse chrześcijańskie z pominięciem np. żydowskich i muzułmańskich. Romans religijny wcale nie nie równa się romans czysty czego klasycznym przykładem jest Chata w dolinie Francine Rivers - przemoc, seks, gwałty, zdrada, wulgaryzmy. Dodałabym określenie inspirational romance i jeśli są Amisze to i Mormonów warto wrzucić
Fringilla napisał(a):PS Tu technicznie mogę zaproponować tylko poprawkę na razie do zdaniaIstniejące na polskim rynku romanse religijne łączą głównie elementy wiary chrześcijańskiej z rozwojem relacji romantycznych.
montgomerry napisał(a):
Czemu zaskoczona? Ja nie wchodzę do wątków, które mnie nie interesują, więc to też przecież nie jest wątek dla wszystkich. Czy romans jest jedynie wówczas, gdy jest seks i erotyka?
montgomerry napisał(a):Frin WSZYSTKIE ROMANSE CHRZEŚCIJAŃSKIE łączą wiarę chrześcijańską z rozwojem relacji romantycznych. Ta recenzja książki Małgorzaty Lis to przykład chyba pierwszego polskiego romansu chrześcijańskiego sensu stricto.
Romans, w którym wiara religijna lub duchowa (każda wiara lub system religijny) jest ważną częścią romantycznego związku bohaterowi.
Istniejące romanse religijne łączą głównie elementy wiary chrześcijańskiej z rozwojem relacji romantycznych.
Roma napisał(a):Nie dla mnie. Przynajmniej nie w polskich warunkach.
Roma napisał(a):Nie dla mnie. Przynajmniej nie w polskich warunkach.
Fringilla napisał(a):montgomerry napisał(a):Frin WSZYSTKIE ROMANSE CHRZEŚCIJAŃSKIE łączą wiarę chrześcijańską z rozwojem relacji romantycznych. Ta recenzja książki Małgorzaty Lis to przykład chyba pierwszego polskiego romansu chrześcijańskiego sensu stricto.
Moment, bo się zgubiłam odniosłam wrażenie, że definiowany tu jest romans religijny ogólnie (bo "(każda wiara lub system religijny)")
Ogólna definicja:Romans, w którym wiara religijna lub duchowa (każda wiara lub system religijny) jest ważną częścią romantycznego związku bohaterowi.
[A tu przechodzimy do podkategorii]Istniejące romanse religijne łączą głównie elementy wiary chrześcijańskiej z rozwojem relacji romantycznych.
Istniejące gdzie? Bo albo jest to zaprzeczenie zdania poprzedniego, albo... no religijne są nie tylko chrześcijańskie
montgomerry napisał(a):Roma napisał(a):Nie dla mnie. Przynajmniej nie w polskich warunkach.
Romo dlaczego? Przykładem jest książka Małgorzaty Lis, która bardzo dobrze się sprzedaje. A dotyczy polskich warunków. Tylko trzeba to czuć, w tym istnieć, "dotykać". Jeżeli ktoś jest daleko od Boga, lub ma powierzchowną wiarę, to rzeczywiście nie dla niego takie książki. Akurat Małgorzata Lis wie, o czym pisze, bo od młodych lat działała we wspólnotach i wie jak to funkcjonuje.
montgomerry napisał(a):więc to źle sformułowana definicja, wyłapałaś błędy
Roma napisał(a):Ponieważ nie da się oddzielić wiary od instytucji. Przynajmniej nie w polskim kościele. Wspólnotę - Kościół, prawda tworzą ludzie, ale tym wszystkim sterują księża. A, że nie chcę sięgać po tego typu książki, cóż mam wolną wolę również w wyborze lektur. I wolę poczytać pozycję z dziedziny religioznawstwa, niż powieść która leży daleko za granicami mojego czytelniczego komfortu.
Wydaje mi się, że jedno to uprzedzenie do księży i hierarchii kościoła, a co innego wiara w Boga, jego naukę. To drugie jest częścią tych książek.
Liberty napisał(a):Tak, chodziło mi o uściślenie definicji.
Lilia ❀ napisał(a):Wydaje mi się, że jedno to uprzedzenie do księży i hierarchii kościoła, a co innego wiara w Boga, jego naukę. To drugie jest częścią tych książek.
montgomerry napisał(a):Co za brednie! Romo przepraszam, ale oczywiście da się oddzielić instytucję od wiary.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości